to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 02.07.2013

Διεθνή

Συντριβή ρωσικού πυραύλου:Τοξικό σύννεφο επάνω από τον τόπο της καταστροφής

Μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος Proton-M που μετέφερε τρεις δορυφόρους για το σύστημα πλοήγησης Glonass εξερράγη αμέσως μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos).


 

"Ατύχημα σημειώθηκε κατά την εκτόξευση του πυραύλου Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 2 Ιουλίου. Ο πύραυλος συνετρίβη στον χώρο του κοσμοδρομίου και εξερράγη", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς στο κοσμοδρόμιο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 μετέδωσε πλάνα του πυραύλου να εκτρέπεται της τροχιάς του λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, να τυλίγεται στις φλόγες και να συντρίβεται μέσα σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στη βάση εκτόξευσης.

Το αρμόδιο για την εκτόξευση προσωπικό του κοσμοδρομίου βρισκόταν στις υπόγειες εγκαταστάσεις ελέγχου της επιχείρησης και δεν υπάρχουν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή.

"Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημίες", αλλά το ατύχημα προκάλεσε "διαρροή καυσίμου" του πυραύλου, ανακοίνωσε η Διαστημική Υπηρεσία του Καζακστάν (Kazkosmos).

Τμήμα του προσωπικού του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ απομακρύνθηκε εξαιτίας της διαρροής αυτής, δήλωσε πηγή του κοσμοδρομίου, σύμφωνα με το Interfax, προσθέτοντας ότι "τοξικό σύννεφο" έχει σχηματισθεί επάνω από τον τόπο της καταστροφής. Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης των κοντινών στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ κοινοτήτων, εξαιτίας των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τα φλεγόμενα τοξικά καύσιμα του πυραύλου.

Η οικονομική ζημία για το σύστημα πλοήγησης Glonass από την καταστροφή των τριών δορυφόρων υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η αιτία της καταστροφής είναι πιθανόν να εντοπίζεται σε πρόβλημα του κινητήρα ή του συστήματος πλοήγησης.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις δαπάνες του διαστημικού της προγράμματος, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σειρά αποτυχιών στην εκτόξευση δορυφόρων ή διαστημικών οχημάτων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τον Δεκέμβριο 2010, τρεις δορυφόροι Glonass που μεταφέρονταν από πύραυλο Proton έπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού απέτυχε η επιχείρηση της τοποθέτησής τους σε τροχιά.

Το σύστημα Glonass αναπτύχθηκε από τη Ρωσία για να ανταγωνισθεί το υπάρχον αμερικανικό σύστημα πλοήγησης GPS και το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα Galileo.

Πηγή: ΑΜΠΕ

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)