to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 18.07.2022

Κοινωνία

Συντριβή Αντόνοφ στο Παγγαίο: Απομακρύνονται τα βλήματα - Κυβερνητική αφωνία, ερωτηματικά για το πραγματικό φορτίο

Σε εξέλιξη οι έρευνες του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή της Καβάλας όπου το βράδυ του Σαββάτου 16/7 συνετρίβη το ουκρανικό αεροσκάφος Antonov 12, με δηλωμένο φορτίο εκπαιδευτικά βλήματα όλμων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 8 επιβαίνοντες του - Κυβερνητική αφωνία για το σοβαρότατο θέμα, από διαρροές έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΞ θα καταθέσει διάβημα στο Βελιγράδι για μη ενημέρωση για το επικίνδυνο φορτίο


Οι εργασίες για την «αποψίλωση» του χώρου όπου συνετρίβη το αεροσκάφος το Σάββατο, συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, ώστε η περιοχή να απολυμανθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά και να καταστεί προσβάσιμη για τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν ακόμη και τώρα ανάστατοι από τη συντριβή του αεροσκάφους. Πρώτο μέλημα των αρχών ήταν να ανοίξει ο Στρατός ασφαλή διάδρομο, με την εξέταση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες, προκειμένου πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί να αρχίσουν την έρευνα στο σημείο της συντριβής.

Παράλληλα, με την κυβέρνηση να δείχνει πρωτοφανή αδιαφορία για την έγκυρη ενημέρωση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, από διαρροές έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας ότι με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο Έλληνας πρέσβης στο Βελιγράδι θα προχωρήσει άμεσα σε διάβημα για την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Όπως επισημαίνει το ethnos.gr, απαντήσεις στα ερωτήματα της τραγωδίας αναμένεται να δώσουν τα δείγματα από το έδαφος, τη χλωρίδα και το αρδευτικό νερό που έχουν σταλεί στο χημείο του κράτους. Ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα είναι το γιατί το Antonov δεν προσγειώθηκε στη Λήμνο, που ήταν πιο κοντά στο σημείο όταν ανέφερε τη φωτιά στον κινητήρα και επιχείρησε στροφή για να γυρίσει στη Σερβία, με αποτέλεσμα να συντριβεί στην Καβάλα.

«Να σιγουρευτούμε αν οι όλμοι είναι φωτιστικοί και εκπαιδευτικοί», είπε ο Θεόδωρος Λιόλιος, διευθυντής Κέντρου Ελέγχου Όπλων, μιλώντας στο OpenTV, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστεί αν τα πυρομαχικά έχουν διασκορπιστεί. Tόνισε πως «εάν δεν βρεθούν πυρομαχικά στην περιοχή, τότε είναι κάπου αλλού». Οπως επισήμανε, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, εάν κι εφόσον το αεροπλάνο μετέφερε πραγματικά όπλα, ο πιλότος να τα έχει απορρίψει στη θάλασσα πριν τη συντριβή, άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί.

Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς του στρατού προσπαθεί να απομακρύνει από την περιοχή τους όλμους που έφερε το μοιραίο Antonov. Το ευτυχές είναι πως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες ουσίες.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, τα πυρομαχικά είτε θα απομακρυνθούν είτε θα εξουδετερωθούν επί τόπου. Γι’ αυτό και έχει κριθεί αναγκαίο, μέχρι νεοτέρας, να παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές των Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

H πυροσβεστική δεν εντόπισε επικίνδυνες ουσίες

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός: «σύμφωνα με τις μετρήσεις στον χώρο του ατυχήματος δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Αυτή την στιγμή συμμετέχει ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη σορός που εντόπισε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος – drone – ήταν άθικτή, καθώς εκτιμάται πως κατά την διάρκεια της πρόσκρουσης εκτοξεύτηκε και πετάχτηκε μακριά.

Οι νεκροί

Κάθε σορός ή μέλη αυτών που εντοπίζονται και απομακρύνονται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο απολύμανσης. «Θα παραληφθούν οι σοροί ώστε να μεταφερθούν στην Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση η οποία θα γίνει άμεσα, από ένα γραφείο τελετών που υπάρχει σύμβαση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Τα μοιραία λεπτά πριν την πτώση

Να επιστρέψει στη Σερβία, στο αεροδρόμιο από το οποίο είχε αναχωρήσει και όχι να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας φαίνεται ότι ήταν η πρώτη επιλογή του πιλότου του μοιραίου Antonov 12, το οποίο κατέπεσε φλεγόμενο το βράδυ του Σαββάτου μεταφέροντας 11.5 τόνους πυρομαχικά από την Σερβία με τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία αποκαλύπτει ότι ο κυβερνήτης του ουκρανικού αεροσκάφους περίπου είκοσι λεπτά μετά την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο, στις 22:37, ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για τον τελικό του προορισμό, αλλά θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Η απόφαση αυτή εικάζεται ότι μπορεί να οφείλεται στην επικινδυνότητα του φορτίου και στην ενδεχόμενη προσπάθεια του πιλότου να αποφύγει την προσγείωση του αεροσκάφους σε μία τρίτη χώρα, κάτι το οποίο θα ενεργοποιούσε και την εφαρμογή αυστηρού πρωτοκόλλου και εντατικών ελέγχων.

Ωστόσο στη συνέχεια, πιθανώς διότι η βλάβη επεκτάθηκε κάνοντας αδύνατη την επιστροφή, ο πιλότος στις 22.45 ενημερώνει στη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας ότι τελικά κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Δύο λεπτά μετά το σήμα του χάθηκε εντελώς από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΥΠΑ

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες μεταβαίνουν από τη Γερμανία στην Καβάλα

Όπως μεταδίδει ο flash.gr, μπορεί η σερβική κυβέρνηση να πιστοποίησε ότι επρόκειτο για αεροπλάνο που μετέφερε πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές, όμως κάποιες περίεργες κινήσεις του πιλότου πριν τη συντριβή (το γεγονός ότι αρχικά όταν διαπίστωσε τη φωτιά στο αεροσκάφος προσπάθησε να γυρίσει προς τη Σερβία) ενισχύουν το σενάριο το αεροπλάνο πέρα από το νόμιμο φορτίο να μετέφερε πιθανώς και έξτρα οπλισμό.

Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά τα επίσημα έγγραφα που αφορούν στη συγκεκριμένη πτήση και κυρίως θα γίνει έρευνα στο στο σημείο της συντριβής, ώστε να γίνει σύγκριση του φορτίου και να αποκλειστεί η πιθανότητα λαθρεμπορίου. Βρισκόμαστε, εξάλλου, σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία και μία τέτοια υπόθεση δε θα περνούσε όπως ένα απλό αεροπορικό δυστύχημα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πληθαίνουν τα ερωτήματα και οι συγκεχυμένες πληροφορίες για το Antonov

Kαθαρές απαντήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετά την αφωνία της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της πτώσης του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου:

«Τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης με προσωπική του απόφαση συνεχίζει να στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία εμπλέκοντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του πολέμου και ενώ η Ιντερπόλ προειδοποιεί για τον κίνδυνο τα όπλα αυτά να καταλήξουν στη μαύρη αγορά, πληθαίνουν τα ερωτήματα και οι συγκεχυμένες πληροφορίες για το ουκρανικό αεροσκάφος με 12 τόνους πυρομαχικά που κατέπεσε στη χώρα μας.

- Ποιο ήταν το πραγματικό φορτίο και το «επικίνδυνο υλικό»;
- Γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση για το φορτίο του ουκρανικού Αντόνοφ;
- Ποια ήταν η πραγματική προέλευση και ποιος ο πραγματικός τελικός προορισμός του φορτίου;

Οφείλονται άμεσα καθαρές απαντήσεις. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να διακινδυνεύει στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και αυτά να είναι πιθανό να καταλήγουν μαζί με άλλων χωρών στη μαύρη αγορά».

Διαβάστε ακόμη:

Άνω των 50 ετών το Antonov - Εννέα οι ιδιοκτήτες του κι ένας μυστηριώδης «άγνωστος»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)