to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:15 | 30.07.2022

Διεθνή

Τέλος στο θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο – Συνετρίβη στον Ινδικό

Παραμένει ακόμα ασαφές αν θραύσματα ξατέπεσαν σε κατοικημένες περιοχές. Σε επιφυλακή είχαν τεθεί οι αρχές σε Ελλάδα και όλη την Ευρώπη για την συντριβή τμήματος του κινεζικού πυραύλου το οποίο κινούνταν ανεξέλεγκτα σε φθίνουσα τροχιά μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.


Συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου ο κινεζικός πύραυλος που προκάλεσε διεθνή ανησυχία καθώς κινείτο ανεξέλεγκτος σε φθίνουσα τροχιά.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 5B «εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό γύρω στις 10.45 MDT», δηλαδή στις 19.45 ώρα Ελλάδας.

«Σας παραπέμπουμε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διασπορά των συντριμμιών και την περιοχή συντριβής».

Η μετεωρική κάθοδος του διαστημικού σκουπιδιού φαίνεται ότι καταγράφηκε από παρατηρητή στο Κουτσίνγκ της Μαλαισίας που νόμιζε ότι έβλεπε μετέωρο.

«Το βίντεο από το Κουτσίνγκ υποδηλώνει ότι [ο πύραυλος] βρισκόταν ψηλά στην ατμόσφαιρα εκείνη τη στιγμή» ανέφερε μέσω Twitter ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός και ειδικός στην παρακολούθηση δορυφόρων στο Χάρβαρντ.

Αυτό σημαίνει ότι «τυχόν συντρίμμια θα πρέπει κατέπεσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, κοντά στο Σίμπου, το Μπιντούλου ή το Μπρουνέι».

«Είναι απίθανο αλλά όχι αδύνατο» να έπεσαν θραύσματα σε κατοικημένη περιοχή, συνέχισε σε επόμενη ανάρτηση.

Δύο περιοχές της Ελλάδας βρέθηκαν στο «στόχαστρο» της πτώσης

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι δύο περιοχές της Ελλάδας που υπήρχε πιθανότητα να πέσουν τα συντρίμμια του πυραύλου ήταν η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη.

Σύμφωνα με το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Αν και οι κίνδυνος ήταν μικρός, κανείς δεν είχε αποκλείσει τη περίπτωση να πέσουν τμήματα του πυραύλου σε κατοικημένη περιοχή.

Ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζύγιζε περίπου 22 τόνους και δε διέθετε το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο εισήλθε ανεξέλεγκτο στη Γη και ήταν αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.

Σύμφωνα με την ομάδας «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παρέμενε σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).

Υπήρχε και ένα σημείο δεδομένων για ένα αντικείμενο συντριμμιών (πράσινο) του οποίου η φύση του οποίου δεν είναι σαφής.

Παράλληλα πριν ώρες, δημοσιεύτηκε ένας πρώτος μη λεπτομερής χάρτης για τις πιθανές περιοχές πτώσης του πυραύλου.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα σημεία πρόσκρουσης:

Οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν ένα εύρος που εκτείνονταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέχρι και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), φαίνεται ότι τα συντρίμμια αναμένεται να πέσουν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Αζόρες στον Ατλαντικό και επεκτείνεται έως και την Ελλάδα.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη λοιπόν, ανέφερε ότι κομμάτια του πυραύλου ενδέχονταν να πέσουν είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ελλάδα. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να προσγειωθούν συντρίμμια ήταν η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη. 

Έχουν πέσει ξανά συντρίμμια από κινέζικους πυραύλους

Το γεγονός ότι ο κινεζικός πύραυλος επρόκειτο να προσγειωθεί στην Γη, είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο στόχος δεν είναι να ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά να δώσει ώθηση στο διαστημόπλοιο που μεταφέρει, ώστε να εξέλθει της ατμόσφαιρας.

Έτσι, σε κάθε ανάλογο διαστημικό ταξίδι, οι αντίστοιχοι πύραυλοι επιστρέφουν στην Γη, με τα συντρίμμια τους να διασκορπίζονται και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα εκάστοτε γεγονότα δεν προκαλούν αίσθηση ή ανησυχία. Παρόλα αυτά, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τρία στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τα συντρίμμια που έρχονται.

Πρώτον, δύο εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων του ίδιου μοντέλου που έγιναν το 2018 -όταν δοκιμάστηκε το πρωτότυπο- και το 2021 -που έγινε η πρώτη επίσημη δοκιμή- είχαν ως αποτέλεσμα να διασκορπιστούν ανεξέλεγκτα πολλά συντρίμμια στην Γη. Τότε δεν είχει σημειωθεί κάποια καταστροφή, όμως οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πήραν μια γεύση, του τί μπορεί να ακολουθήσει αν επαναληφθεί αυτή η διαδικασία με ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο αντικείμενο.

Με πληροφορίες από: Έθνος, In.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)