to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συντονιστικό Ιερισσού: «Να σταματήσουν άμεσα όλες οι εργασίες που συνδέονται με την συνέχιση του καταστροφικού "επενδυτικού σχεδίου"»

«Η απόφαση της 5ης Ιουλίου 2016 του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία επιστρέφει στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός την Τεχνική Μελέτη της Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου, είναι μια απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση»


Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού:

Η απόφαση της 5ης Ιουλίου 2016 του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία επιστρέφει στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» την «Τεχνική Μελέτη της Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου», είναι μια απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση, με την οποία αποδεικνύεται με επιστημονικό, αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο, ότι η δημιουργία της μεταλλουργίας, όπως την πρότεινε η εταιρεία, όχι μόνον δεν είναι εφικτή, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων.

Αποδεικνύεται -για ακόμη μια φορά- το πόσο δίκιο είχε το Κίνημα SOS Χαλκιδική που εδώ και πολλά χρόνια, με τις γνωματεύσεις επιστημονικών φορέων, Ιδρυμάτων και ανεξάρτητων επιστημόνων, καταδείκνυε την «απάτη» της μεταλλουργικής μεθόδου «ακαριαίας τήξης» (flash smelting), καθώς και όλου του επενδυτικού σχεδίου, προειδοποιώντας την Ελληνική Πολιτεία και τους υπεύθυνους για την καταστροφή που θα συμβεί στη Χαλκιδική και όχι μόνο, χωρίς τελικά να υπάρξει το ελάχιστο Δημόσιο όφελος. Δηλαδή να μετατραπεί η Βορειοανατολική Χαλκιδική σε μία απέραντη λίμνη αποβλήτων, χωρίς δάση και νερά και χωρίς καμία δυνατότητα άλλης μορφής ανάπτυξη, δέσμια του δόγματος, «θα γίνει με κάθε κόστος» και της εξαπάτησης από την εταιρεία και τους «επιστήμονες» της. Ποιος θα λογοδοτήσει γι’ αυτό το έγκλημα;

Η επιστροφή της Μελέτης Μεταλλουργίας έγινε από το υπουργείο λόγω του ότι αυτή βρίθει από ανακρίβειες και ελλείψεις, αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά συμπεράσματα και παγκόσμιες «πρωτοτυπίες» στη διαχείριση του Αρσενικού και του Διοξειδίου του Θείου, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» ισχυρίζεται –μεταξύ άλλων- ότι:

- Για το μεν Αρσενικό θα διαχειριστεί ποσότητες του 8-9% στην τροφοδοσία της μεταλλουργίας, ενώ η παγκόσμια μεταλλευτική βιομηχανία δεν δέχεται πάνω από 0,5%.

- Για το Διοξείδιο του Θείου και το αεριοποιημένο Αρσενικό που θα προκύψουν από την τήξη, πως θα διαχειριστεί τεράστιες ποσότητες που καμιά άλλη μεταλλουργία δεν έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.

Οι ελλείψεις και οι ανακρίβειες αυτές, έρχονται να προστεθούν πάνω στις -κατ’ εξακολούθηση- παρανομίες και παραβιάσεις των αδειοδοτήσεων που βεβαιώθηκαν από τα Πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τα πρόστιμα τα οποία επεβλήθησαν και οι οποίες βεβαιωμένες παραβάσεις δεν έχουν γίνει ακόμα «Διοικητικές Πράξεις» που θα προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε πως το ΣΤΕ εκτίθεται ανεπανόρθωτα από τις διαπιστώσεις και τα ερωτήματα που θέτει το υπουργείο στην εταιρεία και από τα οποία καταδεικνύεται πως οι δοκιμές της Outotec με μετάλλευμα από την Alumbrera της Αργεντινής -που αποδέχτηκε το ΣΤΕ ως παρόμοιο με αυτό των Σκουριών- έπρεπε να είχαν γίνει «επί τόπου του έργου» με μετάλλευμα από τις Σκουριές, όπως προέβλεπε η αδειοδότηση. Γιατί ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούσαν να ελέγξουν τις δοκιμές της Outotec, αλλά ούτε και το μετάλλευμα από την Αργεντινή ήταν ίδιας σύστασης με αυτό των Σκουριών.

Να σημειώσουμε επίσης την αποσιώπηση της είδησης από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη της Eldorado.

Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία:

- Να σταματήσει άμεσα όλες τις εργασίες που συνδέονται με την συνέχιση του καταστροφικού «επενδυτικού σχεδίου» της εταιρείας, δημιουργώντας περεταίρω τετελεσμένα και καταστροφή.

- Να εκδοθούν άμεσα οι Διοικητικές πράξεις που αφορούν τα πορίσματα και τα πρόστιμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

- Να στελεχωθεί ουσιαστικά το σώμα ελεγκτών των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με ουσιαστικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα του έργου.

- Να ολοκληρώσει τα βήματα για την ακύρωση της αμαρτωλής σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός».

- Να προχωρήσει στην αποκατάσταση και στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής, από μεταλλευτικής.

- Να δώσει κίνητρα στους κατοίκους για οικονομικές δραστηριότητες για μια αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)