to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 25.03.2013

Κοινωνία

Συντονιστικό Φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου: Η κοινοπραξία και το ''Αθηνά'' δε θα περάσουν!

Μέσα στη γενικευμένη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας, η παιδεία πλήττεται βάναυσα για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άλλο ένα θεϊκό σχέδιο: το Σχέδιο «Αθηνά».


Στα ευρωπαϊκά πρότυπα και με επίφαση τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης, καταργούνται ή συγχωνεύονται 129 τμήματα, ενώ 26 τίθενται σε μεταβατική κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω σχέδιο, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εγκεκριμένη επιστημονική έρευνα, καθώς βασίζεται σε μελέτη που πραγματοποίησε φορέας που ανήκει στον ιδιωτικό όμιλο «Ακμή». Στην ουσία, το Σχέδιο Αθηνά καταργεί επιστημονικά αντικείμενα, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις Δημόσιες Σχέσεις καταργεί τα δύο τμήματα σε Κεφαλονιά και Καστοριά, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τις ιδιωτικές σχολές. Επίσης, ο πλήρης ανορθολογισμός φαίνεται από το γεγονός ότι τμήματα μεταφέρονται από τη Θεσσαλονίκη σε πόλεις χωρίς υποδομές, αφήνοντας πίσω αναξιοποίητες εγκαταστάσεις τεράστιας αξίας.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έχουμε την τιμή να είμαστε οι μόνοι σε όλη τη χώρα που συμμετέχουμε σε ένα μοναδικό πείραμα. Όπως ανακοινώθηκε με το τελικό Σχέδιο Αθηνά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα συμμετέχουν σε μια «κοινοπραξία». Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιχειρείται και ως εκ τούτου κανείς δεν έχει την ενημέρωση που θα έπρεπε. Βέβαια, δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να καταλάβουμε πως αυτό το πείραμα θα συμβάλλει στην περεταίρω υποχρηματοδότηση των δύο ιδρυμάτων, με τελικό στόχο πάντα την κατάργησή τους. Ο Υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε την κοινοπραξία ως ενδιαφέρουσα πρόταση, και είπε πως «στο Ιόνιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο». Αυτές οι υποθέσεις και τα πειράματα επηρεάζουν άμεσα τις σπουδές και το πτυχίο χιλιάδων φοιτητών και αποτρέπουν τους υποψήφιους φοιτητές από το να δηλώσουν τμήματα των εν λόγω ιδρυμάτων.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα και αντίθετα σε διάφορα δημοσιεύματα, ότι από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία κόντρα με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δεν θεωρούμε το ΤΕΙ κατώτερου επιπέδου από το ΑΕΙ, ούτε βέβαια τους κατοίκους των υπόλοιπων Επτανήσων άγριους, βάρβαρους και απολίτιστους. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η κοινοπραξία θα αποβεί καταστροφική, τόσο για το ΑΕΙ, όσο και για το ΤΕΙ. Από την άλλη, δηλώσεις μελών της Περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφων, που υποστηρίζουν την κοινοπραξία, βλέποντας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο ως μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Η κοινοπραξία, με την βέβαιη μείωση που θα επιφέρει στον προϋπολογισμό, αναπόφευκτα θα διαλύσει το ακαδημαϊκό επίπεδο των ιδρυμάτων και θα οδηγήσει σύντομα στην κατάργησή τους. Ακόμα, αχαρακτήριστη είναι η στάση μερίδας καθηγητών που παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας, προτείνοντας λύσεις - πυροτεχνήματα όπως η μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας στην Πάτρα, προσπαθώντας να πολώσουν το κλίμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δεν θα ανεχτούμε άλλες περικοπές στις σπουδές και το μέλλον μας. Σπάζοντας το κλίμα της τρομοκρατίας και της καταστολής στον χώρο του Πανεπιστημίου, που ξεκίνησε με τις 28 βίαιες συλλήψεις φοιτητών στην Ιόνιο Ακαδημία, καλούμε σε συμπόρευση με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται για ριζική ανατροπή της πολιτικής που μας τσακίζει και για ένα πραγματικά δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Διεκδικούμε:

• Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, σε Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, να παλέψει ενάντια στην κοινοπραξία.

• Διατήρηση της αυτονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με επαρκείς πόρους για την ομαλή λειτουργία τους.

• Στηρίζουμε τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση του Σχεδίου «Αθηνά».

• Όχι στον Νόμο Αρβανιτόπουλου που διαλύει τη δημόσια – δωρεάν παιδεία και τους προηγούμενους αντιεκπαιδευτικούς νόμους.

• Κάτω τα χέρια από το άσυλο.

Όλοι στο παγκερκυραϊκό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ι.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)