to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σύντομα η υπουργική απόφαση για το έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ στους εργαζόμενους του Mega

Kατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων του Mega με τον Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, την Τετάρτη 17/1, διατυπώθηκε η δέσμευση του υπουργείου για άμεση υπογραφή της σχετικής απόφασης για την χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ, σε κάθε εργαζόμενο του Mega


Παράλληλα, οι 420 εργαζόμενοι του Mega αναμένεται να λάβουν και το επίδομα αφερεγγυότητας, αμέσως μετά την κήρυξη πτώχευσης της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, το δελτίο που μετέδιδαν οι εργαζόμενοι έχει διακοπεί και αύριο, Παρασκευή, σε νέα συνέλευση, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν την πορεία των κινήσεών τους. 

Την ίδια στιγμή, ο Ανδ. Νεφελούδης συγκάλεσε τριμερή συνάντηση στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν και οι μέτοχοι του Mega, την ερχόμενη Τρίτη, 23/1, προκειμένου να συζητήσουν για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Αν δεν εμφανιστούν θα ενεργοποιηθεί το Σ.ΕΠ.Ε., καθώς με τον τελευταίο νόμο (4488) έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για ζητήματα εργοδοτών που δεν καταβάλλουν δεδουλευμένα. Όπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ, «υπάρχει (σ.σ.: στην περίπτωση του Mega) τεράστια βλαπτική μεταβολή διότι έχουμε μη πληρωμή δεδουλευμένων αποδοχών».

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με εκπροσώπους των εργαζομένων του Mega, ο Β. Μαρινάκης ανέφερε ότι είναι «παρών» στις εξελίξεις στο κανάλι («το ματς είναι ακόμα στην παράταση, δεν έχει λήξει», η ποδοσφαιρικού τύπου έκφραση που χρησιμοποίησε), χωρίς όμως να κάνει αναφορά στα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους.

Παρέπεμψε, για την όποια απόφαση για το Mega, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον διαγωνισμό και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συμβάλει στη λειτουργία του καναλιού ως το Μάιο καταβάλλοντας ένα ποσό για τα λειτουργικά έξοδα. Σημείωσε, τέλος πώς, οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Είχε προηγηθεί συνάντηση των εργαζομένων, στις 11/1, με τον Γ. Βασδινογιάννη, συνάντηση στην οποία φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι επιβεβαιώθηκε η απροθυμία των μετόχων (σ.σ: Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, μία κυπριακή εταιρεία στην οποία έχει μεταβιβάσει το ποσοστό του ο Ιβάν Σαββίδης) να αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος διάσωσης του καναλιού. 

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση μία προωθητική πρωτοβουλία ώστε να «ξεβαλτώσει» από τις τράπεζες ένα μικρό μόνο μέρος από τα πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ των διαφημιστικών εσόδων των τελευταίων μηνών ώστε να καταβληθούν να δεδουλευμένα.

Τα παραπάνω έσοδα και μάλιστα σε διάστημα που το Mega δεν είχε ενημερωτικό ή άλλο «φρέσκο» πρόγραμμα, μόνο δηλαδή με την αξιοποίηση της βιβλιοθήκης του και την προβολή «κονσέρβας», αποδεικνύουν ότι αρκεί μία μικρή, λογική ενίσχυση ώστε το κανάλι να είναι βιώσιμο».

Αποφάσεις, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί από την πλευρά των μετόχων. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν τα εξής (θετικά, κατά κάποιον τρόπο) σενάρια:

- Η εταιρεία που θα διαδεχθεί την «Τηλέτυπος» να διεκδικήσει τη θεματική άδεια εθνικής εμβέλειας, κάτι που όμως σημαίνει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας.

-Η ίδια να διεκδικήσει την άδεια που δεν έχει διιατεθεί στο διαγωνισμό ως τώρα και να διασώσει τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας.  O νόμος προβλέπει ότι εάν δεν υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την 7η άδεια, αυτή θα μεταπέσει με τις θεματικές άδειες.

Η απάντηση του ΕΣΡ στους μετόχους

Την ίδια στιγμή, τη δική του απάντηση έδωσε την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε ερώτηση εκπροσώπου του Τύπου, ο οποίος έθεσε το θέμα περί «ευθυνών του ΕΣΡ στη μη κατάθεση αίτησης για τηλεοπτική άδεια, από το κανάλι MEGA».

Ο δημοσιογράφος έθεσε ερώτημα προς το ΕΣΡ, καθώς, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, «σε non paper, προφανώς εκ μέρους ενός των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA -σύμφωνα με ενδείξεις της οικογένειας Βαρδινογιάννη- επιρρίπτονται ευθύνες και στο ΕΣΡ για το γεγονός ότι δεν κατετέθη αίτηση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση 7 αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου-ενημερωτικών. 

Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι το ΕΣΡ απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη που συνταγματικά του αναλογεί, δηλαδή να βεβαιώσει ότι θα στήριζε την προσπάθεια κάποιων μετόχων του MEGA να “σώσουν” το κανάλι

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και έτερος των μετόχων, ο κ. Μαρινάκης, κατά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων. Υπήρξε, πράγματι, αβελτηρία εκ μέρους του ΕΣΡ στην υπόθεση MEGA;» καταλήγει το ερώτημα. 

Η απάντηση του ΕΣΡ έχει ως εξής: «Στους σκοπούς του ΕΣΡ, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα και τους νόμους, δεν περιλαμβάνεται η παρέμβαση και, πολύ περισσότερο, η στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, του οποίου η ρύθμιση του έχει ανατεθεί.

Είναι όχι απλώς άτοπο, είναι αδιανόητο, για ένα θεσμικό όργανο που μπορεί να χρειαστεί να κρίνει επί θέματος, δυναμένου να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ προσώπων με αντίθετα συμφέροντα, να έχει εκ των προτέρων εκφράσει άποψη επ' αυτού. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αβελτηρία η εμμονή του ΕΣΡ στο θεσμικό του ρόλο».

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)