to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συντηρητικές εμμονές

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης


Νέα εποχή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα βάλει τέλος στη "μαύρη" μνημονιακή περίοδο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ανοίγει με την πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας να συναντηθεί με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, στον αντίποδα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατρακύλας των αμοιβών, που αποτέλεσαν κατευθυντήρια γραμμή της "εσωτερικής υποτίμησης" κατά τη μνημονιακή περίοδο. Εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μειώσεις αποδοχών και μαζική ανεργία αποτέλεσαν την κεντρική ιδέα των μνημονιακών μέτρων εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να τελειώσει οριστικά αυτή "μαύρη" η περίοδος που έπληξε τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος με πρόσχημα την εξυγίανση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η Ελλάδα τείνει να γίνει ξανά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με συλλογικές συμβάσεις, κανόνες και εργασιακά δικαιώματα, οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - δανειστές περνούν τη φάση των "πολεμικών" δηλώσεων, με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι τον "συνήθη ύποπτο" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπασε την άτυπη εκεχειρία μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ για να επιτεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και να χαρακτηρίσει την Ελλάδα "βαρέλι δίχως πάτο", ενώ γνωρίζει πως επί οκτώ μήνες η χώρα μας είναι συνεπής με τις διεθνείς οικονομικές της υποχρεώσεις, παρ' ότι το διάστημα αυτό δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές. Ο Σόιμπλε και ο φιλικός προς αυτόν γερμανικός Τύπος τροφοδοτούν εκ νέου σενάρια περί Grexit, σε μια επίδειξη αλαζονείας, την οποία πάντως αποφεύγουν να ακολουθήσουν αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Ο Σόιμπλε εντείνει την επικοινωνιακή πίεση προκειμένου η κυβέρνηση να υποχωρήσει αποδεχόμενη περικοπές μισθών, συντάξεων και απελευθέρωση μαζικών απολύσεων. Πιέζει ακόμη για την εκποίηση δημοσίων φορέων, κατά βάση μονοπωλιακού χαρακτήρα, για τους οποίους δείχνει ενδιαφέρον το Βερολίνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε νέα υφεσιακά μέτρα σεβόμενη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ενώ συζητάει μόνο συμπράξεις με αμοιβαίο όφελος αντί των ιδιωτικοποιήσεων.

Ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν πως το Μνημόνιο και οι πολιτικές λιτότητας τελείωσαν αφού δυστυχώς οδήγησαν τη χώρα σε τραγική κατάσταση. Η αποδοχή αυτής της αυτονόητης διαπίστωσης από τους εταίρους - δανειστές θα συμβάλει στην υπέρβαση των προβλημάτων και στην επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)