to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 23.05.2017

Διεθνή

Συντάξεις στους ναζί που βομβάρδισαν τη Γκερνίκα - Δεν αναγνωρίζεται ως «έγκλημα πολέμου»

Στη σημερινή Γερμανία μπορεί ακόμη να παίρνει κανείς σύνταξη γιατί δολοφόνησε 1.654 αμάχους.


Του Αργύρη Παναγόπουλου - ΑΥΓΗ

Στη σημερινή Γερμανία μπορεί ακόμη να παίρνει κανείς σύνταξη γιατί δολοφόνησε 1.654 αμάχους, όπως φαίνεται από την απάντηση της κυβέρνησης Μέρκελ σε επερώτηση βουλευτή του Die Linke.

Θα μπορούσε να αποτελούσε ένα από τα αναρίθμητα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ναζί στην Ευρώπη. Η επερώτηση όμως του βουλευτή της γερμανικής Αριστεράς Αντρέι Χούνκο επανέφερε στην επικαιρότητα το σύμβολο των μεθοδικών βομβαρδισμών εναντίον του άμαχου πληθυσμού, γιατί η Γκερνίκα, χάρις και στον Πάμπλο Πικάσο, αποτελεί πλέον παγκόσμιο σύμβολο εναντίον του πολέμου.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται να πτοείται από τους αντιπολεμικούς συμβολισμούς και όχι μόνο, όπως φαίνεται από την απάντηση στην επερώτηση του βουλευτή του Die Linke, αφού παραδέχθηκε ότι οι ναζί που πραγματοποίησαν τον πρώτο βομβαρδισμό αμάχου πληθυσμού στη μαρτυρική Γκερνίκα της Ισπανίας λαμβάνουν συντάξεις, γιατί ο χρόνος που υπηρέτησαν στη διάσημη για τα εγκλήματά της «Λεγεώνα Κόνδωρ» στην Ισπανία υπολογίζεται ως στρατιωτική θητεία! Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει πόσοι ακόμη παίρνουν συντάξεις για τη συμμετοχή τους στη «Λεγεώνα Κόνδωρ», γιατί αυτές καταβάλλονται από τα επιμέρους ομοσπονδιακά κρατίδια και όχι από την κεντρική κυβέρνηση.  

Η κυβέρνηση της Μέρκελ αρνήθηκε μάλιστα να χαρακτηρίσει τον βομβαρδισμό των αμάχων της Γκερνίκα ως έγκλημα πολέμου υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δημοσίου δικαίου», όπως φαίνεται και από την απάντηση που δόθηκε στην επερώτηση του βουλευτή του Die Linke.

Για τη γερμανική κυβέρνηση οι ναζί που συμμετείχαν στο τρίωρο  βομβαρδισμό της Γκερνίκα με αεροπλάνα Junker Ju 52 και Henkel He 51 στις 26 Απριλίου του 1937 και προκάλεσαν 1.654 θύματα δεν διέπραξαν ένα έγκλημα πολέμου. H απάντηση της κυβέρνησης Μέρκελ καλύπτεται πίσω από τη δήλωση του πρώην προέδρου της Γερμανίας Χέρζογκ που το 1997, στα 60χρονα της σφαγής, είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει τον όριο «έγκλημα πολέμου».

«Είναι σκανδαλώδες που η κυβέρνηση δεν αποκαλεί έγκλημα πολέμου αυτό τον βομβαρδισμό και κρύβεται πίσω από δηλώσεις πολύ περιορισμένες και σχετικά πολύ παλιές με το θέμα. Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται η κ. Μέρκελ προσπαθεί να αποφύγει την αναγνώριση της αδιαμφισβήτητης ευθύνης για αυτό το ιστορικό έγκλημα, που αποτελεί το σύμβολο του πρώτου μαζικού βομβαρδισμού αμάχου πληθυσμού», τόνισε ο βουλευτής του Die Linke Χούνκο.

Στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την «ιστορική ευθύνη» και θεωρεί ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να αποζημιώσει τα θύματα, γιατί «δεν υπάρχει νομική βάση για αποζημίωση ή αποκατάσταση των ζημιών από τη Γερμανία».

Ο Χούνκο κατήγγειλε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν στήριξε οικονομικά την αδελφοποίηση της Γκερνίκα με το Πφορζχέιν, όπως είχε αποφασίσει το γερμανικό κοινοβούλιο, στιγματίζοντας παράλληλα τις δικαιολογίες της κυβέρνησης της Μέρκελ για τις «χειρονομίες συμφιλίωσης» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με την κατασκευή ενός αθλητικού κέντρο 3 εκατ. μάρκων στη Γκερνίκα και την χρηματοδότηση του Κέντρου Ερευνών για την Ειρήνη «Γκερνίκα Γκογκορατούθ» με 16.300 ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)