to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 19.11.2012

Πολιτική

Συντάξεις: Πώς και πότε θα γίνει η παρακράτηση

Έως και σε 12 ισόποσες δόσεις, και σε κάθε περίπτωση έως τις 31-12-2013, θα παρακρατηθούν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τα ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική μείωση των αποδοχών και συντάξεων του Δημοσίου, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Για ποσά έως 100 ευρώ το ποσό παρακρατείται εφάπαξ.


-Μέχρι 250 ευρώ σε 2 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι 500 σε 3, για ποσά μέχρι 750 ευρώ σε 4, για 1.000 σε 5, για 1.500 σε 6 δόσεις, για ποσά μέχρι 2.500 σε 8, μέχρι 3.000 σε 9, μέχρι 4.000 σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ σε 11, και για ποσά άνω των 5.000 σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα ποσά αναφέρονται σε αυτά που προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, λειτουργού, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, αφαιρουμένων των προβλεπομένων κρατήσεων. 
Τα οφειλόμενα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση θα παρακρατούνται αναλογικά από τους οικείους κωδικούς που εκταμιεύθηκαν.


Στην περίπτωση που λειτουργός, υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν συμψηφιστικά από τη σύνταξη του ή σε περίπτωση μεταβίβασης αυτής, από τη σύνταξη των μελών της οικογένειας του.
Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Συντάξεων, ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών, για το ποσό που καταβλήθηκε.
Στην περίπτωση που λειτουργός, υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο, πλην της περίπτωσης της συνταξιοδότησης, και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν εφάπαξ.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω αρνηθούν την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, γίνεται σε αυτούς καταλογισμός σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.


Πηγή: ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)