to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 14.12.2014

Κοινωνία

Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από το Σύνταγμα - Νεαρός πρόσφυγας απειλούσε να αυτοκτονήσει (ενημέρωση)

ΜΑΤ περικύκλωσαν νωρίτερα τους Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα καθώς ένας νεαρός απειλούσε να αυτοκτονήσει, έχοντας δέσει μία αυτοσχέδια θηλιά σε έναν φαροστάτη - Στις 13:45 το ίδιο έκανε και μία κοπέλα. - Λίγο μετά τις 2 τα ΜΑΤ αποχώρησαν αφού και οι 2 κατέβηκαν από τα σκαμπό στα οποία είχαν ανέβει ενώ ήδη αρκετοί αλληλέγγυοι βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να αποτρέψουν πιθανή εκδίωξη των προσφύγων


Το hashtag στο twitter: #syrianrefugeesgr

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν νωρίτερα τους Σύρους πρόσφυγες. Αλληλέγγυος κόσμος βρίσκεται στο Σύνταγμα για να αποτραπεί πιθανή εκδίωξη (φωτογραφίες: @dromografos). Ένας νεαρός Σύρος είχε δέσει σχοινί από κολόνα και απειλούσε να αυτοκτονήσει καθώς η Πολιτεία εμπαίζει τους Σύρους πρόσφυγες. Το ίδιο έκανε και μία γυναίκα λίγο πριν πειστούν και οι 2 να κατέβουν από τα σκαμπό στα οποία είχαν ανέβει.

.
 
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
 
 

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, 22 άστεγες οικογένειες είχαν μεταφερθεί στους ξενώνες Αστέγων και Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων και άλλα 15 άτομα με προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σε δομές. Το βράδυ του Σαββάτου περίπου 100 άτομα προστέθηκαν στο σώμα των Σύρων και ζητούν να καταγραφούν κι εκείνοι στις λίστες.

Ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων περιμένει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για στέγαση των υπόλοιπων. Ο Δήμος Αθηναίων έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη στέγαση άλλων 300 ατόμων σε συνεργασία με άλλους δήμους, ενώ και το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει στέγη για τις υπόλοιπες οικογένειες.

 
 

Συνεχής ενημέρωση - φωτογραφίες:

14:20 Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από το σημείο:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13:45 Οι πρόσφυγες στο Σύνταγμα ζητούν λύση για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και καταγγέλλουν ολιγωρία των αρχών, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι απλά να τους απομακρύνουν από την πλατεία. Απάντηση; Ο ασφυκτικός κλοιός των ΜΑΤ:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13:40 Στο πλευρό των Σύρων διαδηλωτές από τις συγκεντρώσεις για την κυριακάτικη αργία:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13:20 Η εικόνα περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση στο Σύνταγμα όπου σφίγγει ο αστυνομικός κλοιός:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13:05 ΜΑΤ απαγορεύουν την πρόσβαση στο σημείο που βρίσκονται οι Σύροι πρόσφυγες, χρειάζεται άμεσα κόσμος στο Σύνταγμα:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Οι εξελίξεις μέχρι το Σάββατο 13/12:

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα (φωτογραφίες-ενημέρωση dromografos2dromografos3)

4.30 μ.μ.: Η πορεία επέστρεψε πριν από λίγο στο Σύνταγμα.

4.20 μ.μ. «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», από τα κύρια συνθήματα στην πορεία:

Embedded image permalink

4.10 μ.μ. Στιγμιότυπα από την πορεία, που πορεύτηκε ως τα Προπύλαια μέσω της Πανεπιστημίου και ανεβαίνει τη Σταδίου:
 

και:

3.40 μ.μ. Ξεκίνησε η πορεία από το Σύνταγμα για Προπύλαια.

Media previewMedia previewMedia preview

Media preview

Media preview

3.00 μ.μ. Αλληλέγγυος κόσμος στους #syrianrefugeesgr έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος. Θα ακολουθήσει πορεία.

Media preview

Media preview

Media preview

Ότι και αν έχουν περάσει οι #syrianrefugeesgr το κέφι τους και την αγάπη για ζωή δεν τα χάνουν

Media preview

Media preview

Media preview

Συνάντηση με Συρίγο-Καμίνη

Οι σύροι πρόσφυγες κατέθεσαν στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα για παραχώρηση ασύλου, ενώ συμφώνησαν με τον κ. Καμίνη στη μεταφορά 40 ατόμων -με προτεραιότητα τα γυναικόπαιδα- σε υποδομές του Δήμου.

Οι 30 πρώτοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου.

Στη συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών είχε παραβρεθεί και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Οι Σύροι παρέδωσαν στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε τον κατάλογο μια «πολύ θετική κίνηση» την οποία «περίμενε πολλές ημέρες» και ζήτησε από τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν άμεσα από την πλατεία Συντάγματος, καθώς είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και τις βροχές. Ζήτησε, επίσης, να ετοιμάσουν άμεσα λίστα με τα άτομα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και τις οικογένειες με ανήλικα ώστε να μεταφερθούν πρώτοι, και ενημέρωσε τους πρόσφυγες ότι υπάρχουν διαθέσιμα για τη στέγασή τους ιδιωτικά ξενοδοχεία.

Αργότερα, στη συνάντηση, που έγινε στο δημαρχείο της Αθήνας, με αντιπροσωπεία των Σύρων προσφύγων, και στην οποία συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς, αποφασίσθηκε ο δήμος Αθηναίων να παράσχει άμεσα 20 δωμάτια σε κοινωνικές δομές του, προκειμένου να μεταφερθεί ισάριθμος αριθμός οικογενειών.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκινά επαφές με άλλους δημάρχους της Αττικής προκειμένου να εξευρεθούν και άλλοι χώροι προσωρινής στέγασης. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου -οπότε είχε τεθεί το θέμα και στο οποίο είχε παραβρεθεί ομάδα προσφύγων με τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ- ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός δήλωσε ότι οι δήμοι της Αθήνας στους οποίους έχει επιλεγεί δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης θα προσφέρουν άμεσα θέσεις, από τη στιγμή που το αποφασίσουν οι πρόσφυγες.

Εκ μέρους των προσφύγων, μετά τη συνάντηση, ο Μοχάμετ Χασέν ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την προσφορά στέγης και για την πρωτοβουλία του να κινητοποιήσει τους υπόλοιπους συναδέλφους του δημάρχους. Ευχαρίστησε, επίσης, τους ανθρώπους που έχουν ενδιαφερθεί για τους πρόσφυγες, για τη συμπαράστασή τους. Τέλος εξέφρασε την προσδοκία θα αυξηθεί πέραν των 10 ημερησίως ο αριθμός των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που θα υποβάλλονται και θα ελέγχονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)