to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:58 | 25.07.2013

Κοινωνία

Συνωστισμός στα κρατητήρια

Των Δημήτρη Αγγελίδη και Αφροδίτης Τζιαντζή


Eκθεση-καταγγελία πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες προσωρινής κράτησης στα αστυνομικά τμήματα, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί παράνομα σε χώρους φυλάκισης.

Σωρεία παραβάσεων της ελληνικής νομοθεσίας, του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας διαπίστωσαν κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Αττικής πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Δρίτσας, Ε. Βαμβακά, Β. Κατριβάνου, Α. Σταμπουλή και Δ. Τσουκαλάς). Σε αναλυτική αναφορά–καταγγελία που κατέθεσαν χτες στους υπουργούς Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια (αναμένεται να την καταθέσουν σήμερα και στον Αρειο Πάγο), ζητούν να σταματήσει άμεσα η παράνομη μετατροπή των κρατητηρίων σε χώρους φυλάκισης, να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

14 μήνες στο μπουντρούμι

Ενώ ο νόμος ορίζει ότι η κράτηση στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, όσο δηλαδή χρειάζεται μέχρι να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο κρατούμενος, οι βουλευτές αντίκρισαν κρατητήρια γεμάτα από ανθρώπους, κυρίως αλλοδαπούς, που κρατούνται πολύ περισσότερο, φτάνοντας μέχρι και τους δεκατέσσερις μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις, η κράτηση αφορά απλή διοικητική παράβαση, όπως η μη ανανέωση της άδειας παραμονής. Ανάμεσα στους κρατούμενους, βρίσκονται άνθρωποι που δεν επιτρέπεται να βρίσκονται εκεί: ανήλικοι, πρόσφυγες, θύματα βασανιστηρίων, άνθρωποι που δικαιούνται να καταθέσουν αίτημα ασύλου, αλλά εμποδίζονται από τους αστυνομικούς, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, τοξικοεξαρτημένοι, ψυχικά ασθενείς.

Χαρακτηριστική της πλήρους απαξίωσης του νόμου είναι η στάση υποδιευθυντή αστυνομικού τμήματος, όπως την κατήγγειλε, σε παρέμβασή της στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των βουλευτών, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων: «Οταν του είπαμε ότι πρέπει με την καινούργια διαδικασία να μεταφερθεί ο αιτών άσυλο από την αστυνομία στη νέα υπηρεσία ασύλου στην Κατεχάκη, ήταν κατηγορηματικός: “Ξεχάστε το! Αποκλείεται εγώ να διαθέσω περιπολικό για να τον πάνε να κάνει αίτημα ασύλου”».

Τα κρατητήρια έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και ασθενειών (δερματικές παθήσεις, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, στομαχικές διαταραχές και άλλα), καθώς λείπουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας. Συχνή είναι η κοινή χρήση ξυραφιού για το ξύρισμα, σαπούνι δεν δίνεται, η σίτιση είναι ακατάλληλη και ανεπαρκής, ιατροφαρμακευτική φροντίδα δεν παρέχεται, ούτε δυνατότητα προαυλισμού.

Κάποιοι προτιμούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Δύο αυτοκτονίες σημειώθηκαν πρόσφατα, στα Γρεβενά και στην Κοζάνη. Αγνωστος είναι ο αριθμός όσων προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν και δεν τα κατάφεραν. Σε ερώτηση για τα εμφανή σημάδια από απόπειρα αυτοκτονίας κρατούμενου, ένας αστυνομικός διευθυντής απάντησε στους επισκέπτες βουλευτές ότι πρόκειται για «εκδορές για εντυπωσιασμό».

Παραβιάσεις

Σύμφωνα με την αναφορά, οι όροι και οι συνθήκες κράτησης εμπίπτουν στις παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με τα ακόλουθα αδικήματα: παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ), παράνομη παρακράτηση (325 ΠΚ), βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (137Α ΠΚ). Επιπλέον, παραβιάζονται η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 1 και 5), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (άρθρα 7 και 9), η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρα 3, 5, 13, 14, 17), και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (άρθρα 4, 6 και 24).

Εντεκα καταδίκες, συνοδευόμενες από πρόστιμα, έχει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου λόγω των συνθηκών κράτησης. Αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη κοιτάζει αλλού. Το ίδιο και ο κύριος Δένδιας: σε τρεις σχετικές ερωτήσεις του κ. Δρίτσα δεν εμφανίστηκε να απαντήσει, ενώ σε άλλες ερωτήσεις βουλευτών απέφυγε την ουσία και αρκέστηκε να παραθέσει την ισχύουσα νομοθεσία, την ίδια ακριβώς που κατηγορείται ότι παραβιάζει η αστυνομία.

«Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πειθαρχεί σε δικαστικές αποφάσεις και δεν λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς καταγγελίες και τις εκθέσεις διεθνών οργάνων όταν έχουν να κάνουν με δικαιώματα του ανθρώπου, σε αντίθεση με την ετοιμότητα που επιδεικνύει σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με οικονομικά θέματα», σημειώνει η αναφορά των βουλευτών.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

«Μόνο ετοιμοθάνατος βγαίνεις από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Διασωληνωμένος σε κωματώδη κατάσταση στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο παρέμενε έως χθες αργά το βράδυ ο 28χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν Χασάν Μ., που επί 11 μήνες βρισκόταν στο στρατόπεδο κράτησης της Κορίνθου. «Με τον Χασάν έχουμε μιλήσει πολλές φορές πίσω από τα κάγκελα και μια μοναδική φορά που καταφέραμε να μπούμε μέσα στο στρατόπεδο», μας λέει ο Ισμαήλ Σαριφί, από την Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. «Παραπονιόταν για έντονους πόνους, και ζητούσε επίμονα εδώ και μήνες να δει γιατρό. Μεταφέραμε τα αιτήματά του στους αστυνομικούς, χωρίς αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατουμένων του, τον Ιούλιο ο κρατούμενος κατέρρευσε για πολλοστή φορά από αδυναμία. «Ακόμα και τότε αρνούνταν να τον πάνε σε γιατρό. Μόνο όταν οι συγκρατούμενοί του αποφάσισαν να απέχουν από το συσσίτιο, τον πήγαν στο νοσοκομείο της Κορίνθου στις 2 Ιουλίου», μας λέει ο Ισμαήλ Σαριφί.

Εκεί διαπιστώθηκε λοίμωξη του αναπνευστικού και αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στις 8 Ιουλίου, αφού κατάλαβαν πιθανόν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, του δόθηκε έγγραφο «αποφυλάκισης» με εξάμηνη αναστολή της απέλασης. Σε αυτό το στεγνό διοικητικό έγγραφο, διαγράφεται η πορεία του 28χρονου πρόσφυγα, που μόνο στο κατώφλι του θανάτου τού επιτράπηκε η προσωρινή ελευθερία εξαιτίας «τεχνικών λόγων».

«Είναι θλιβερό ένας άνθρωπος, που σηκώνεται από τη μια άκρη της Γης λόγω κινδύνου της ζωής του και μπαίνει σε μια δημοκρατική χώρα που έχει αποδεχτεί τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο, να πεθαίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης», δήλωσε ο Καζίμ Ρουίς εκπρόσωπος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ακόμα και οι προειδοποιήσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, πριν από ένα μήνα, όταν μέλη της επισκέφτηκαν την Αμυγδαλέζα, έπεσαν στο κενό. Πέφτουν νεκροί κρατούμενοι και ο Δένδιας σιωπά», είπε ο εκπρόσωπος της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οπως σημειώνεται, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι ο κρατούμενος ήταν τοξικοεξαρτημένος και υπέφερε από λοιμώδη νοσήματα, δεν είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Αντιθέτως, η πλήρης έλλειψη στοιχειώδους υγιεινής ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών.

«Να φανταστείτε, 15 άτομα μοιράζονται ένα ξυραφάκι. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος», μας λένε φίλοι του Χασάν που είναι κοντά του αυτές τις κρίσιμες ώρες.


Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)