to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 12.12.2022

Διεθνή

Συνομιλίες Βρετανίας - Ινδίας για νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Κέμι Μπάντενοχ έχει σήμερα την πρώτη προσωπική συνάντησή της με τον Ινδό ομόλογό της Πίγιους Γκόγιαλ στο Νέο Δελχί, σε μία προσπάθεια αναζωογόνησης των συνομιλιών για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA) μεταξύ των δύο χωρών


Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί τον πρώτο επίσημο κύκλο διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο τον Απρίλιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία μέχρι την ινδουιστική γιορτή των φώτων τον Οκτώβριο. Ωστόσο ο ίδιος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον Ιούλιο, με συνέπεια να μην τηρηθεί το αναφερόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει ότι είναι δεσμευμένος για την επίτευξη της συμφωνίας με την Ινδία, αλλά δεν θα θυσιάσει την ποιότητα για την ταχύτητα, αλλάζοντας το τόνο που είχε ο πρώην πρωθυπουργός Τζόνσον.

Η Μπάντενοχ ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο, ενώ θα συναντηθεί με τον Γκόγιαλ, αλλά και θα μιλήσει στις διαπραγματευτικές ομάδες πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

“Βρίσκομαι εδώ στο Νέο Δελχί για να να ξεκινήσω τον έκτο γύρο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ινδίας και να συναντήσω προσωπικά τον ομόλογό μου Γκόγιαλ, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτή τη συμφωνία”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Μπάντενοχ.

“Οι δύο χώρες έχουν έρθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες και με μία θέληση να συνεργαστούν για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία”.

Ο τομέας της παραγωγής ουίσκι στη Βρετανία είναι μεταξύ των βιομηχανικών τομέων που επιθυμούν τη μείωση των δασμών. Η εξαγωγική αγορά για το ουίσκι στην Ινδία καταγράφηκε στα 180 εκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη χρονιά, αλλά επιβάλλονται δασμοί 150%.

Μία προτεραιότητα για την Ινδία είναι η αύξηση των αδειών παραμονής για σπουδές και εργασία στη Βρετανία. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν προκάλεσε αναταραχή τον Οκτώβριο, όταν δήλωσε ότι οι Ινδοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που παρατείνουν την παραμονή τους στη Βρετανία.

Αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις επιπτώσεις αυτών των σχολίων στις διαπραγματεύσεις.

Συνολικά, το διμερές εμπορικό πλαίσιο των σχέσεων της Βρετανίας με την Ινδία καταγράφεται στα 35,54 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διευρύνεται, καθώς εξυπηρετεί ένα σημαντικό τμήμα των στόχων εξωτερικής πολιτικής που έχει θέσει το Λονδίνο για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού. Η Βρετανία επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεών της με τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής.

“Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ινδίας αποτελεί μία υψηλή προτεραιότητα για τη βιομηχανία. Χαιρετίζουμε τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό που άκουσαν και έδωσαν προτεραιότητα στην ουσία έναντι της ταχύτητας”, δήλωσε ο Άντι Μπάρουελ διευθυντής για τις διεθνείς αγορές στη Συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας.

“Το εμπόριο είναι μία ουσιαστική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και η Ινδία θα είναι ένας σημαντικός συνεργάτης, αλλά και μία σημαντική αγορά, καθώς η Βρετανία επιδιώκει να ξεφύγει από τον στασιμοπληθωρισμό”.

Η Μπάντενοχ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η Βρετανία πρέπει να τα πάει καλύτερα στο εμπόριο μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι, κατά την άποψή της, τα οφέλη από το Brexit θα είναι περισσότερα μακροπρόθεσμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)