to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 14.04.2013

Διεθνή

Συνομιλίες Κέρι στο Τόκιο για την κρίση στην κορεατική χερσόνησο

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Ιαπωνία για να συζητήσει για την τεταμένη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, μετά τη διαβεβαίωση του Πεκίνου ότι θα εργαστεί από κοινού με την Ουάσινγκτον για την αποκλιμάκωση της κρίσης.


Ο Τζον Κέρι αναμένεται να συναντήσει τον ομόλογό Φούμιο Κισίντα σε αυτόν τον τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, μετά τη Σεούλ και το Πεκίνο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να υψώσουν τον τόνο στον βορειοκορεάτη σύμμαχο τους, είπε χθες στο Πεκίνο ότι οι ώρες είναι "κρίσιμες" και κάλεσε την Κίνα, τον μόνο σημαντικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας να μεταπείσει το απρόβλεπτο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ ώστε να μην προχωρήσει σε καμιά πυραυλική δοκιμή.

Το βορειοκορετικό καθεστώς απείλησε με πυρηνική επίθεση την Ιαπωνία, το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ανάπτυξη από το Τόκιο αντιπυραυλικών συστοιχιών και την εντολή στον στρατό να καταστραφεί όποιος βορειοκορεατικός πύραυλος απειλήσει το ιαπωνικό έδαφος.

Στην κινεζική πρωτεύουσα ο Κέρι είχε επαφές με τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ αργότερα έγινε δεκτός σε δείπνο από τον σύμβουλο του κράτους Γιανγκ Τζιεσί, τον πλέον ανώτερο αξιωματούχο αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Κίνας. "Η δραστική αντιμετώπιση του πυρηνικού προβλήματος στην Κορέα είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών", δήλωσε ο Γιανγκ και δεσμεύτηκε το Πεκίνο να συνεργαστεί για το στόχο αυτό με άλλες χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ.

"Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει μαζί να λάβουν μέτρα για να επιτύχουν το στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου", είπε ο Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι θέλει να εξασφαλίσει πως οι δεσμεύσεις που δόθηκαν το Σάββατο, που ήταν μια "ημέρα εξαιρετικά θετική και εποικοδομητική πέραν των προσδοκιών του, δεν είναι μόνο ρητορική αλλά πραγματική πολιτική", ενώ πρόσθεσε ότι θα κάνει "πολλά ταξίδια" στο Πεκίνο.

Όταν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, ο Κέρι είπε ότι "οι ώρες είναι αναμφίβολα κρίσιμες με πολύ δύσκολες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως τα προβλήματα στην κορεατική χερσόνησο", ενώ αναφέρθηκε επίσης στο Ιράν και στην επιδίωξή του, όπως εκτιμούν οι χώρες της Δύσης, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Οι προθέσεις του νέου βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν μυστήριο αλλά η πολεμοχαρής συμπεριφορά του, είτε μπλοφάρει είτε όχι, είναι "πολύ επικίνδυνη", δήλωσε από τη Σανγκάη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ο οποίος μετέβη στην Κίνα για να προετοιμάσει την προσεχή επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η Ουάσινγκτον προκειμένου να μην αυξήσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο είχε ακυρώσει την περασμένη εβδομάδα δοκιμή διηπειρωτική βαλλιστικού πυραύλου, η εκτόξευση του οποίου θα γινόταν από την Καλιφόρνια. Στο ίδιο πνεύμα ο Κέρι δεν επισκέφθηκε στη Νότια Κορέα το μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ όπου υπογράφηκε η εκεχειρία στο τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)