to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 10.12.2016

Διεθνή

Διάσκεψη για τη Συρία σήμερα στο Παρίσι - Ενισχύσεις του συριακού στρατού στην Παλμύρα κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι εκπρόσωποι πέντε δυτικών χωρών, τεσσάρων αραβικών, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειται να συζητήσουν την κατάσταση στο Χαλέπι, στη Συρία γενικότερα, αλλά και στις πιθανότητες πολιτικής επίλυσης της κρίσης


Δέκα δυτικές και αραβικές χώρες που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να εξετάσουν την ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι.

Οι εκπρόσωποι πέντε δυτικών χωρών, τεσσάρων αραβικών, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειται να συζητήσουν την κατάσταση στο Χαλέπι, στη Συρία γενικότερα, αλλά και στις πιθανότητες πολιτικής επίλυσης της κρίσης. Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του ανατολικού Χαλεπιού Μπρίτα Χάγκι Χάσαν αναμένεται να συμμετάσχουν σε ένα μέρος της συνόδου.

Εν τω μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση ελέγχει πλέον το 93% του Χαλεπίου, όπως μετέδωσαν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Οι κάτοικοι φεύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων με σταθερή ροή προς τις περιοχές της πόλης που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ίγκορ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. «Μεγάλο μέρος του Χαλεπιού, το 93%, ελέγχεται σήμερα από τη συριακή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ επεσήμανε ότι μόλις ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των αμάχων, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα συνεχίσουν για να «απελευθερώσουν» το ανατολικό Χαλέπι.

Τουλάχιστον 20.000 άμαχοι έχουν φύγει σήμερα από τις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου και περισσότεροι από 1.200 μαχητές έχουν παραδοθεί στη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. "Μόνο μέχρι το μεσημέρι, περισσότεροι από 20.000 άμαχοι από τις ανατολικές συνοικίες έφυγαν από την πόλη, 1.217 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστράτηγος Ίγκορ Κονασέκοφ.

People, who evacuated the eastern districts of Aleppo, carry their belongings as they walk in a government held area of Aleppo, Syria December 9, 2016  © Omar Sanadiki

Η μάχη της Παλμύρας

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι έστειλε ενισχύσεις στην Παλμύρα, καθώς το Ισλαμικό Κράτος έφτασε ξανά στα όρια της αρχαίας πόλης της Συρίας, εννέα μήνες αφού εκδιώχθηκε από αυτή. Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει καταλάβει περιοχές βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά της Παλμύρας και οι συγκρούσεις με τον συριακό στρατό συνεχίζονται και σήμερα.

Την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές βρίσκονταν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη, από την οποία είχαν εκδιωχθεί τον Μάρτιο. «Σήμερα, έκαναν νέα έφοδο και προέλασαν», σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.

Οι χθεσινές απώλειες αύξησαν σε 49 τους νεκρούς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στις συγκρούσεις τους με τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην επαρχία Χομς, ανέφερε ακόμη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσά τους ήταν 15 στρατιώτες και μαχητές προσκείμενοι στο καθεστώς που έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα του ΙΚ κοντά στην πετρελαιοπηγή Μάχιρ.

Την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις κοντά σε πετρελαιοπηγές και σε κοιτάσματα αερίου—στη Μάχιρ και στη Σάαρ—καθώς και σε άλλες περιοχές της Χομς, σκοτώνοντας 34 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Οι τζιχαντιστές κυρίευσαν στρατόπεδα των κυβερνητικών δυνάμεων, σιλό, καθώς και το χωριό Τζάζαλ, βορειοδυτικά της Παλμύρας, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Το ΙΚ είχε καταλάβει πολλές πόλεις στην επαρχία της Χομς, συμπεριλαμβανομένης, τον Μάιο του 2015, της Παλμύρας και των αρχαιολογικών της χώρων, στην οποία οι τζιχαντιστές προκάλεσαν φοβερές καταστροφές.

Το καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Χομς, όμως οι δυνάμεις του δέχονται συχνά επιθέσεις από το ΙΚ, ειδικά σε απομονωμένες θέσεις, όπως οι πετρελαιοπηγές, η φύλαξη των οποίων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)