to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 19.09.2015

Διεθνή

Συνομιλία Ομπάμα - Ρ. Κάστρο με αφορμή την επίσκεψη Πάπα στην Κούβα

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή για την περιοδεία του πάπα Φραγκίσκου στις δύο χώρες, που αρχίζει εντός του Σαββάτου, καθώς και για τα νέα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και σηματοδοτούν την περαιτέρω χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο στη νήσο, ανακοίνωσε η Αβάνα


O πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή για την περιοδεία του πάπα Φραγκίσκου στις δύο χώρες, που αρχίζει εντός του Σαββάτου, καθώς και για τα νέα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και σηματοδοτούν την περαιτέρω χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο στη νήσο, ανακοίνωσε η Αβάνα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών - άσπονδων εχθρών επί Ψυχρού Πολέμου - και για την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία ο κ. Ομπάμα και ο κ. Κάστρο αναμένεται να μιλήσουν την 28η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κούβας.

«Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επέμεινε στην ανάγκη να βαθύνουν τα μέτρα των ΗΠΑ και να αρθεί οριστικά η πολιτική του εμπορικού αποκλεισμού, κάτι που θα είναι σε όφελος και των δύο χωρών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, σε μια αναφορά στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση Ομπάμα και αίρουν περαιτέρω εμπορικούς, ταξιδιωτικούς και επενδυτικούς περιορισμούς που υπήρχαν σε βάρος της Κούβας.

Οι δύο ηγέτες «μίλησαν επίσης για την άμεσα επικείμενη επίσκεψη της αγιότητάς του πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα και στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην έναρξη ενός νέου σταδίου στις διμερείς σχέσεις», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κούβας και των ΗΠΑ, καθώς είχε στείλει επιστολές τόσο στον κ. Κάστρο όσο και στον κ. Ομπάμα το 2014, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων το 2015.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)