to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 18.11.2018

Διεθνή

Σύνοδος των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων: Στο επίκεντρο οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τα ΜΜΕ στη νέα ψηφιακή εποχή

Η 27η γενική συνέλευση της ένωσης των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων ΑΒΝΑ-SE διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.


Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τα μέσα ενημέρωσης στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων των Βαλκανίων στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής, πρώτης ημέρας της 27ης γενικής συνέλευσης της ένωσης των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων ΑΒΝΑ-SE, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Τις διήμερες εργασίες της συνάντησης άνοιξε -ως οικοδεσπότης της συνάντησης- ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, Σενόλ Καζαντζί (Senol Kazanci), ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα πρακτορεία ειδήσεων της ένωσης προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας.

Τόνισε ότι προτεραιότητα του Anadolu είναι να μεταδίδει ακριβή και αληθινά γεγονότα και σημείωσε πως με τις ειδήσεις του από την περιοχή, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων είχε πάντα ως στόχο να αποτελεί "γέφυρα" μεταξύ των βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας και του υπόλοιπου κόσμου. "Το Anadolu συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση θετικών ειδήσεων", ανέφερε.

Στο φόρουμ για τα ψηφιακά μέσα και τα επόμενα "βήματα" στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, που ακολούθησε μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος, τόνισε ότι "η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει δραματικά τη δομή και τη λογική της επικοινωνίας καθώς και τη λειτουργία των ΜΜΕ".

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να παρέχεται στους αναγνώστες υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, γι' αυτό και το βασικό ερώτημα θα πρέπει, όπως είπε, να είναι πώς τα ψηφιακά μέσα θα βελτιώσουν την παρουσία τους στο ίντερνετ στη νέα εποχή. "Χρειαζόμαστε αξιοπιστία και ταχύτητα", "πρέπει να αντιμετωπίσουμε το copy-paste και την κλοπή του περιεχομένου μας και να βρούμε τρόπο να διασφαλίσουμε τα έσοδά μας", "να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ψευδών ειδήσεων (fake news)", "να οπτικοποιήσουμε το περιεχόμενό μας, προάγοντας ένα νέο μοντέλο πληροφορίας με βίντεο, εικόνα και γραφικά", "να βελτιώσουμε τις ‘ανοιχτές' ιστοσελίδες μας και να αυξήσουμε τους λογαριασμούς μας στα social media δείχνοντας τη δύναμή μας σε εν δυνάμει πελάτες".

Πρωταρχικό μέλημα, ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να είναι η αξιοπιστία στην κάλυψη των γεγονότων, ενώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων σε περιόδους κρίσεων τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει "να κατανοήσουμε ότι σε τέτοιες περιόδους και οι πελάτες μας είναι σε κρίση και χρήζουν στήριξης".

Στην ανάγκη μετεξέλιξης των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης σε ψηφιακά στη νέα εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Anadolu, Μετίν Μουτάνογλου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο αποτελεί αδήριτη ανάγκη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαφανιστούν τα παραδοσιακά μέσα αν δεν ακολουθήσουν τους ρυθμούς της ψηφιακής εποχής.

"Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που μπορούμε να ασκήσουμε πολύ καλή δημοσιογραφία χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των ψηφιακών μέσων", σημείωσε ο κ. Μουτάνογλου, εξηγώντας πως "είναι πολύ σημαντικό να βρούμε την αλήθεια ανάμεσα σε ειδήσεις- σκουπίδια και να διαδώσουμε την αλήθεια αυτή στους ανθρώπους".

Στο πλαίσιο του φόρουμ για τα ψηφιακά μέσα, ειδικοί στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και δημοσιογράφοι από την Τουρκία και τις χώρες που μετέχουν με τα εθνικά πρακτορεία τους στην ABNA-SE αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως οι νέες τάσεις και τεχνολογίες στα ψηφιακά μέσα, αλλά και ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων στη νέα εποχή.

Οι εργασίες συνεχίζονται, σήμερα, με τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ABNA-SE.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)