to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 11.11.2015

Διεθνή

Σύνοδος της Βαλέτα: Τρόπους «να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές» αναζητούν 50 αρχηγοί κρατών από Ευρώπη και Αφρική

Περισσότερες από 50 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής συμμετείχαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση, θέλοντας να δώσουν «κοινές απαντήσεις». Πολύς λόγος για τη διακίνηση, λιγότερος για τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.Στο σχετικό «Σχέδιο δράσης» που εγκρίθηκε, περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση «δεκάδων πρωτοβουλιών» για την «αντιμετώπιση της φτώχειας» και τη «διασφάλιση της ασφάλειας» στην Αφρική.


«Σχέδιο δράσης»: Χρήματα από την ΕΕ στην Αφρική για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές

Οικονομική βοήθεια στις χώρες της Αφρικής αναμένεται να προσφέρει η Ε.Ε., προκειμένου να περιοριστεί η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη. Αυτό συμφωνήθηκε στην αποψινή Σύνοδο μεταξύ της Ε.Ε. και της Αφρικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βαλέτα της Μάλτας.

 
Το σχέδιο δράσης, 17 σελίδων, περιλαμβάνει - σύμφωνα με τη διατύπωση των ειδησεογραφικών πρακτορείων -  την ενεργοποίηση «δεκάδων πρωτοβουλιών» για την «αντιμετώπιση της φτώχειας» και τη «διασφάλιση της ασφάλειας» στην Αφρική. Επισημαίνεται δε πως μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται και η «επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού των παράνομων Αφρικανών μεταναστών».

Ως αντάλλαγμα, η Ε.Ε. θα διευκολύνει τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ενώ συμφωνήθηκε και ο διπλασιασμός των προγραμμάτων ανταλλαγής Αφρικανών φοιτητών και καθηγητών.

Οι δηλώσεις αρχηγών κρατών πριν τις εργασίες της Συνόδου

"Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τόσο οι χώρες προέλευσης, όσο και οι χώρες προορισμού", δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των ηγετών των κρατών των δύο ηπείρων, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο αυτή "μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο (οι χώρες) να εργαστούν από κοινού".

Οι αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες "έχουν κοινό συμφέρον" να μειώσουν τις ροές των προσφύγων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την άφιξή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βοηθήσει την Αφρική και "οι Αφρικανοί οφείλουν να μας βοηθήσουν προκειμένου να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές ή ενδεχομένως να τις σταματήσουμε", υπογράμμισε.

(το σχετικό μήνυμα μέσω Twitter από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έθεσε από τη Βαλέτα το ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας με στόχο την ανάπτυξη της Αφρικής ως πρωτεύον στις προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της Αφρικής να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.

"Πρέπει να τείνουμε το χέρι προς την Αφρική", όμως "πρέπει επίσης να τους ζητήσουμε να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στον τομέα της ασφάλειας διότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε ότι στη Λιβύη, στο Νίγηρα υπάρχουν διακινητές που χρησιμοποιούν την απόγνωση για να προωθήσουν τη μετανάστευση, η οποία καταλήγει σε αδιέξοδα ή ακόμα και τραγωδίες" ,τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Η Ευρώπη και η Αφρική δε μπορούν να αδιαφορούν", είπε ενώπιον των ομολόγων του ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao).

"Μαζί, ας απορρίψουμε τον στιγματισμό, την πολιτική της ανέγερσης φρακτών και την αναδίπλωση στον εαυτό μας", σημείωσε.

Αυτήν την θέση υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό όλοι οι ηγέτες.

"Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτό το φαινόμενο είναι να το κάνουμε μαζί", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Ταμείο για την Αφρική, με διαθέσιμα ύψους 1,8 δισεκ, ευρώ, που αναμένεται να επικυρωθεί στη Μάλτα, είναι "ένα από (τα απαραίτητα) εργαλεία", όμως "δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων", τόνισε.

Το σχέδιο δράσης στο οποίο αναμένεται να καταλήξει η Σύνοδος "θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση και θα συμβάλλει περισσότερο προκειμένου να προσφέρουμε επιπλέον νόμιμες δυνατότητες (στους πρόσφυγες και μετανάστες) να αρχίσουν να εργάζονται στην Ευρώπη", υποσχέθηκε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)