to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 10.07.2021

Διεθνή

Σύνοδος της G20 στη Βενετία: Ιστορική συμφωνία για πολυεθνικές - Καμπανάκι για οικονομία

Η Ομάδα των Είκοσι (G20) πλούσιων κρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική προοπτική έχει βελτιωθεί από την τελευταία συνάντησή της τον Απρίλιο, αλλά προειδοποίησε ότι νέες παραλλαγές της Covid-19 μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη


«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για όσο χρόνο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της Covid-19», αναφέρεται στην τελική δήλωση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G20, που συνεδρίασαν στη Βενετία.

Όπως αναμενόταν, η ομάδα ενέκρινε την παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών που συνήφθη αυτό το μήνα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και προβλέπει εταιρικό φόρο τουλάχιστον 15%.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά πως η τιμολόγηση του άνθρακα θα αποτελέσει μέρος του μίγματος πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πράσινο φως της Ομάδας των Είκοσι στη συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) «ενέκριναν» σήμερα την «ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος «τουλάχιστον 15%» στα κέρδη των πολυεθνικών, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν επίσης έκκληση στις δύστροπες χώρες, καθώς η δήλωση έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες.

«Καλούμε όλα τα μέλη» αυτής της ομάδας, που «δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία, να το πράξουν», αναφέρουν οι υπουργοί.

Οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν επίσης αυτή την ομάδα «να αντιμετωπίσει γρήγορα τα εναπομείναντα ζητήματα» και να παρουσιάσει «ένα λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή των δύο πυλώνων» της συμφωνίας μέχρι την επόμενη σύνοδο της G20 τον Οκτώβριο.

Ο «πυλώνας 1» της συμφωνίας έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών, που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές, στις λεγόμενες χώρες «της αγοράς», δηλαδή τις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους. Ο φόρος δεν θα καταβάλλεται συνεπώς πλέον αποκλειστικά εκεί όπου οι εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τις έδρες τους.

Στο στόχαστρο είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποούν παγκόσμιο τζίρο άνω των 20 δισεκ. ευρώ και των οποίων η αποδοτικότητα είναι μεγαλύτερη του 10%.

Ο στόχος είναι, οι πολυεθνικές και κυρίως οι GAFA (ακρωνύμιο για τις γιγάντιες εταιρείες Google, Amazon, Facebook και Apple), οι οποίες είχαν μεγάλα κέρδη κατά την πανδημία της Covid-19 και τα λοκντάουν, να μην πληρώνουν φόρους, το ύψος των οποίων είναι αστείο έναντι των κερδών τους.

Ο «πυλώνας 2» αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών. Ένα κράτος θα μπορεί να φορολογεί τα κέρδη εξωτερικού μιας από τις εθνικές επιχειρήσεις του, τα οποία έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό με ποσοστό κατώτερο αυτού του ελάχιστου ποσοστού, ώστε να αντισταθμίσει τη διαφορά.

Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας ζητούν να οριστικοποιηθεί γρήγορα η παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι στην Ιταλία έδειξε πως ο κόσμος είναι έτοιμος για να βάλει τέλος στην παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω στη φορολόγηση των πολυεθνικών και «θα πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία».

«Επιπλέον του φόρου, η G20 σημείωσε πρόοδο σε ένα φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της προσπάθειας να βοηθηθούν χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στις εμβολιαστικές εκστρατείες τους ώστε ο κόσμος να μπορέσει τελικά να εξουδετερώσει την απειλή της Covid-19», ανέφερε η Γέλεν σε δήλωσή της, προσθέτοντας πως η πολυμερής συνεργασία μπορεί να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια οικονομία».

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε, από την πλευρά του, την πολιτική συμφωνία που συνήφθη σήμερα κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 για τη θέσπιση ενός νέου διεθνούς φόρου για τις πολυεθνικές, τονίζοντας πως «δεν είναι πλέον δυνατό να πάμε προς τα πίσω».

«Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Βενετία σηματοδοτεί ένα πριν και ένα μετά», τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε γραπτή δήλωση που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ζήτησε «να έχουμε θέσει αποτελεσματικά σε εφαρμογή έως το 2023 τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας», που προβλέπει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο τουλάχιστον 15%.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως οι χώρες πρέπει τώρα να εργασθούν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της παγκόσμιας συμφωνίας για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο.

«Πρέπει τώρα να εργαστούμε για να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες πριν από τη συνάντησή μας του Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να φέρουμε τη δικαιοσύνη στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα και να διασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία για τους βρετανούς φορολογουμένους», δήλωσε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στη Βενετία.

Συγκρούσεις με διαδηλωτές

Στο μεταξύ, διαδηλωτές κατά της G20 συγκρούσθηκαν αργά το απόγευμα με την ιταλική αστυνομία στα στενά δρομάκια της Βενετίας. Οι διαδηλωτές έριξαν καπνογόνα και γυάλινα μπουκάλια και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση γκλοπ. Η ένταση διήρκεσε περίπου ένα τέταρτο ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί.

Πρέπει να αποφύγουμε την επιβολή νέων περιορισμών για την Covid-19, «η μόνη απάντηση είναι ο εμβολιασμός», τονίζει η ιταλική προεδρία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο δήλωσε σήμερα πως οι παραλλαγές του κορονοϊού αποτελούν μείζονα πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, όμως πρόσθεσε πως ο κόσμος πρέπει να αποφύγει να επιβάλει νέους περιορισμούς στη ζωή των ανθρώπων για να καταπολεμήσει την πανδημία.

«Η μόνη απάντηση είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Φράνκο, μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πλούσιων χωρών που συνεδρίασαν στη Βενετία υπό την ιταλική προεδρία.

«Η μείζων πηγή οικονομικής αβεβαιότητας σχετίζεται με την πανδημία και τις νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Φράνκο μιλώντας στους δημοσιογράφους, όμως πρόσθεσε πως «συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να αποφύγουμε να εφαρμόσουμε ξανά οποιουσδήποτε περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων».

Κατά τη συνάντηση, η G20 δεν υποσχέθηκε οποιαδήποτε επιπλέον κεφάλαια για τη χρηματοδότηση εμβολίων για τις φτωχές χώρες που κινδυνεύουν από τις παραλλαγές της Covid και όπου τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι χαμηλά, όμως ο Φράνκο δήλωσε πως η G20 θα επανεξετάσει το θέμα τον Οκτώβριο.

Ο Φράνκο χαιρέτισε τη στήριξη από την G20 της «ιστορικής» συμφωνίας για το πού και πόσο θα πρέπει να φορολογούνται οι πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας πως θα έχει ως αποτέλεσμα ένα «πιο δίκαιο και πιο συντονισμένο σύστημα», αν και παραμένει η επεξεργασία των λεπτομερειών.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: G20

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)