to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 09.09.2014

Διεθνή

Σύνοδος στην Τζέντα την Πέμπτη 11/9: ΗΠΑ, Άραβες και Τουρκία συνασπίζονται κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο Τζον Κέρι πραγματοποιεί ήδη περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Για εκστρατεία κατά του Ισλ. Κράτους που μπορεί να κρατήσει «ως και 3 χρόνια» κάνουν λόγο αμερικάνικες πηγές. Βαρέα όπλα στέλνει δωρεάν στο Ιράκ η Βρετανία


To CNN φιλοξενεί βίντεο στο οποίο εμφανίζονται αντάρτες του ISIS να έχουν καταλάβει αεροπορική βάση στη Συρία, με λάφυρο και πολεμικά αεροσκάφη.

Το σχετικό hashtag στο Twitter: 

Το μεσημέρι της Τρίτης, έγινε επίσης γνωστό πως βαρέα οπλοπολυβόλα και πυρομαχικά ανακοίνωσε ότι θα παράσχει δωρεάν στο Ιράκ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με δήλωση του υπουργείου Άμυνας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον έκανε λόγο για εξοπλισμό αξίας 1,6 εκατομμυρίων λιρών στερλίνων, ενώ 475.000 θα κοστίσει η μεταφορά τους.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα φιλοξενήσει την Πέμπτη στη Τζέντα, στο νότο του βασιλείου, μια αραβο-αμερικανική σύνοδο, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (εννοώντας κυρίως το Ισλαμικό Κράτος).

 

Οι έξι μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ), καθώς και η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν στη σύνοδο που θα εξετάσει «το ζήτημα της τρομοκρατίας στην περιοχή, των εξτρεμιστικών οργανώσεων που βρίσκονται πίσω από αυτήν και των μέσων καταπολέμησής της», διευκρίνισε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως ανησυχεί για την ταχεία επέλαση του Ισλαμικού Κράτους και φοβάται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση μπορεί να επηρεάσει ορισμένους μεταξύ των πολιτών του βασιλείου και πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησής του, η οποία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, στο Κάιρο, υψηλόβαθμος Αιγύπτιος αξιωματούχος είχε ανακοινώσει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται στην περιοχή, πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη με τους ομολόγους του των έξι μοναρχιών του Κόλπου, καθώς και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ.

Στη Βηρυτό, αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου θα μετάσχει στη σύνοδο στη Τζέντα.

Συμμαχία με ορίζοντα ετών και 40 χώρες

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να οικοδομήσουν ευρεία συμμαχία τουλάχιστον 40 χωρών, η οποία θα έχει διάρκεια ετών και στόχο την πάταξη των ακραίων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που σκορπίζουν τον τρόμο στο Ιράκ και τη Συρία.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι για την πλήρη εξάλειψη της τζιχαντιστικής οργάνωσης θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν την Κυριακή να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ προκειμένου να αναχαιτιστεί η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, θα ήθελε οι αραβικές χώρες του Κόλπου να εξετάσουν επίσης την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, καθώς και να τις δει να στηρίζουν τους μετριοπαθείς σουνίτες στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Τζον Κέρι θα ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία να στηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα αυτή, ενώ θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου για να διαπιστώσει αν αυτές είναι έτοιμες να υποστηρίξουν εμπράκτως τη ρητορική τους κατά των τζιχαντιστών.

Διαβάστε σχετικά:

ΟΗΕ: Οι τζιχαντιστές του ΙΚ χρησιμοποιούν παιδιά ως βομβιστές αυτοκτονίας 

Διαβουλεύσεις Κέρι στη Σ. Αραβία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)