to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 05.09.2014

Διεθνή

Σε ισχύ η εκεχειρία στην Ουκρανία

Μετά από πέντε μήνες συγκρούσεων, σε ισχύ από σήμερα το απόγευμα η συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανίας.


Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τηρείται σε γενικές γραμμές η εκεχειρία μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών. Η συμφωνία της εκεχειρίας που έρχεται μετά από πέντε μήνες συγκρούσεων, κλείστηκε στις συνομιλίες του Μινσκ και τέθηκε σε ισχύ στις 6:00μμ. Στηρίζεται στα σημεία που ειχαν συμφωνήσει οι πρόεδροι Πούτιν και Ποροσένκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο εμφανίστηκε σε δηλώσεις του διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις στους αυτονομιστές σε ό,τι αφορά την απογκέντρωση των εξουσιών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κιν Μουνγκ όσο και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Φογκ Ράσμουνσεν καλωσόρισαν την εκεχειρία. Από τη μεριά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δέχεται τη συμφωνία με ελπίδα και σπεπτικισμό.

Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει στοιχίσει 2.600 ζωές.

Nωρίτερα, π γ.γ. του ΝΑΤΟ εξήγγειλε τη δημιουργίας μιας «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, για την αποτροπή απειλών εναντίον μελών της (φωτογραφίζοντας εμφανέστατα τη Ρωσία). Η δύναμη θα έχει, κατά τον Γκάρντιαν, 4.000 μέλη.

Παράλληλα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε σήμερα πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές μπήκαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης, κάτι που το Κϊεβο έσπευσε να διαψεύσει.



Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO, οι οποίοι εμφανίστηκαν θορυβημένοι εξαιτίας της στρατιωτικής δράσης που κατηγορούν τη Ρωσία ότι ανέλαβε στην Ουκρανία, συμφώνησαν σήμερα να σταματήσουν τις περικοπές των αμυντικών δαπανών και να λάβουν μέτρα ώστε αυτές να ανέλθουν στο ποσοστό-στόχο της Συμμαχίας —το 2% του ΑΕΠ της καθεμιάς— μέσα σε μια δεκαετία.

Τα κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τα οποία τηρούν ήδη σήμερα το ποσοστό-στόχο όσον αφορά τις αμυντικές τους δαπάνες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία, θα επιδιώξουν να το διατηρήσουν σε αυτό το επίπεδο, ανέφεραν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

«Οι σύμμαχοι των οποίων το σημερινό ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα είναι κατώτερο αυτού του επιπέδου θα σταματήσουν κάθε μείωση στις αμυντικές δαπάνες· θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε πραγματικούς όρους ενόσω το ΑΕΠ τους αναπτύσσεται», με το στόχο να είναι «να κινηθούν προς την κατεύθυνση του ορίου του 2% μέσα σε μια δεκαετία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής.
 

Μέρκελ: Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα ανασταλούν εάν ισχύσει η εκεχειρία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον κρατήσει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Μιλώντας από το Νιούπορτ η καγκελάριος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ "καταδίκασαν ομοφώνως τις βάρβαρες και αποτρόπαιες πράξεις" του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατά την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στον Νιούπορτ της Ουαλίας.

* * *

Οι τελευταίες εξελίξεις (το βράδυ της Πέμπτης 4/9) στην ανατολική Ουκρανία: Μία νεκρή από βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ, ουκρανικές ενισχύσεις στη Μαριούπολη 

Eντολή στις ουκρανικές δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής θα δώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και αν θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Παρασκευή. «Στις 14:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία». «Ελπίζουμε ότι αύριο στο Μινσκ θα ξεκινήσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία» τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Στο Μινσκ αναμένεται να συναντηθούν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

French President Francois Hollande, Ukrainian President Petro Poroshenko and U.S. President Barack Obama meet to discus Ukraine at the NATO summit at the Celtic Manor resort, near Newport, in Wales September 4, 2014.    REUTERS-Alain Jocard-Pool

Ο Ποροσένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.  Οι ηγέτες των αυτονομιστών, από την πλευρά τους, απαντούν πως εάν υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Μινσκ της Λευκορωσίας θα δώσουν κι εκείνοι εντολή για κατάπαυση του πυρός στις 3 το μεσημέρι. Δύο από τους ηγέτες των αυτονομιστών δήλωσαν ότι η συμφωνία θα πρέπει να ορίζει με λεπτομέρειες τις εγγυήσεις που πρέπει να υπάρξουν για την συμμόρφωση με το καθεστώς εκεχειρίας.

 
French President Francois Hollande, Ukrainian President Petro Poroshenko, U.S. President Barack Obama, British Prime Minister David Cameron, German Chancellor Angela Merkel and Italian Prime Minister Matteo Renzi meet to discus Ukraine at the NATO summit at the Celtic Manor resort, near Newport, in Wales September 4, 2014.  REUTERS-Alain Jocard-Pool
 

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των πέντε βασικών κρατών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις για τη δράση της στην Ουκρανία.  Ο αμερικανός πρόεδρος, ο βρετανός πρωθυπουργός, ο γάλλος πρόεδρος, η γερμανίδα καγκελάριος και ο ιταλός πρωθυπουργός είχαν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, στο περιθώριο των συνομιλιών. Οι ηγέτες καταδίκασαν εκ νέου τη Ρωσία για τη «συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ρωσία αυξημένες συνέπειες για τις πράξεις της» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποκάλυψε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο περιθώρι της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι την Παρασκευή η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι όλα «θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες».

Όλες οι δηλώσεις και οι σχετικές εξελίξεις:

Νωρίτερα:

Η «αυλαία» αναμένεται να ανοίξει να ανοίξει με τις συζητήσεις για το ακανθώδες ζήτημα της Ουκρανίας. Στο περιθώριο της Συνόδου μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή, ο Ποροσένκο θα ενημερώσει τους δυτικούς ηγέτες για την κατάσταση που επικρατεί στα ουκρανικά εδάφη αλλά και για τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Και ενώ τα μέλη των χωρών της συμμαχίας επιθυμούν να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ενότητα κατά της Ρωσίας, η Μόσχα προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο την Τετάρτη καθώς παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή νέων κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την παραμονή της Συνόδου Κορυφής το Παρίσι ανακοίνωσε την αναστολή της παράδοσης ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου πολεμικού πλοίου τύπου Mistral. Και ενώ οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για τη Γαλλία, (καθώς εκτιμάται ότι θα χάσει περίπου ένα 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την αναστολή παράδοσης της παραγγελίας για τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2011 μεταξύ Παρισιού και Μόσχας), η εξέλιξη είναι «προφανώς δυσάρεστη» και για τη Ρωσία, όπως αναγνώρισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιούρι Μπορίσοφ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα δώσει την ευκαιρία στους 28 ηγέτες της συμμαχίας να δηλώσουν επισήμως την αλληλεγγύη τους προς το Κίεβο που είναι στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επί τάπητος στη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να τεθούν και άλλες διεθνείς προκλήσεις, όπως αυτή του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τον αποκεφαλισμό και δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου, η καταπολέμηση της οργάνωσης των τζιχαντιστών θα βρεθεί προφανώς στο επίκεντρο των συζητήσεων την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο των αρχηγών κρατών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν τη δημιουργία ενός συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτοί που δολοφόνησαν τον Τζέιμς Φόλεϊ και τον Στίβεν Σότλοφ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους κάνουν να λογοδοτήσουν ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει», δεσμεύθηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Έξωθεν πιέσεις για αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Στην «πρέσα» από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες βρίσκεται η Ελλάδα αφενός για να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και να παράσχει «διευκολύνσεις» στην Ατλαντική Συμμαχία και αφετέρου για να ψηφίσει κατά της Μόσχας, με κίνδυνο να υποστεί νέα οικονομική ζημιά εξαιτίας των ρωσικών αντιποίνων.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στα κράτη-μέλη για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε από χθες (Τετάρτη) τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί. Ειδικά για την Ελλάδα, η μυστικότητα γύρω από το θέμα της φιλοξενίας στη Σούδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) προϊδεάζει για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους αμερικανικούς και ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα αυξάνει τους κινδύνους παράπλευρων συνεπειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε μια περίοδο αιματηρής λιτότητας, η Ελλάδα είναι ένα από τα τέσσερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία και Εσθονία), τα οποία δαπανούν περισσότερα από το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, όπως είχε ανακοινώσει μόλις πέρσι ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί την Παρασκευή ο Αντ. Σαμαράς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα που προκάλεσαν την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ελληνικού ΥΠΕΞ. Η κυβέρνηση διευκρίνισε πως τη συνάντηση ζήτησε η Άγκυρα, ενώ τονίζεται πως η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και με άλλους ηγέτες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τον Καναδά.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις αιτιάσεις του Ερντογάν αν και δεν θέλει να οξύνει περισσότερο το κλίμα, καθώς επιδιώκει καλές σχέσεις με την γείτονα, στο πλαίσιο της προώθησης των εθνικών θέσεων. Διαμηνύει δε προς πάσα κατεύθυνση ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν στις πάγιες θέσεις τους, ότι επιδιώκουν λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών
tags: ΝΑΤΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)