to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 23.06.2022

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής των BRICS σήμερα στο Πεκίνο με τη συμμετοχή Πούτιν

Οι ηγέτες Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής «συναντώνται» σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Πεκίνο. Για τον Πούτιν, αυτή είναι η πρώτη πολυμερής διεθνής Σύνοδος στην οποία παίρνει μέρος έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Οι ηγέτες από την Βραζιλία (B), τη Ρωσία (R), την Ινδία (I), την Κίνα (C) και τη Νότια Αφρική (S), από τις χώρες δηλαδή της ομάδας που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο BRICS, «συναντώνται» σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Πεκίνο.

Για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή είναι μάλιστα η πρώτη πολυμερής διεθνής Σύνοδος στην οποία παίρνει μέρος έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η φετινή συνάντηση των ηγεσιών των χωρών της ομάδας BRICS θα είναι διαφορετική λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτούν όμως πρόσθετο ενδιαφέρον και τα μηνύματα που πρόκειται να σταλούν από εκεί.

Σημειώνεται πως οι χώρες που συμμετέχουν δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η Δύση, λόγω του πολέμου. Αντιθέτως, Κίνα και Ινδία έχουν αυξήσει τις ποσότητες της ρωσικής ενέργειας που αγοράζουν (πλέον με μεγαλύτερη έκπτωση, εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες πίεσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος για τη ρωσική πλευρά), ενώ η Βραζιλία εισάγει ρωσικά λιπάσματα και η Νότια Αφρική σειρά από ρωσικά εμπορεύματα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ αυτών των χωρών υπάρχουν και διόλου ευκαταφρόνητες διαφορές, κυρίως στον άξονα Κίνας – Ινδίας, ενώ ο ηγετικός ρόλος που διεκδικεί το Πεκίνο ως η μεγαλύτερη από άποψη μεγεθών δύναμη εντός του συγκεκριμένου κλαμπ δεν γίνεται αυτομάτως αποδεκτός από τα υπόλοιπα μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία, για παράδειγμα, ανήκει μεν στην ομάδας BRICS μαζί με την Κίνα, αλλά και στην ομάδα Quad (Αυστραλία, Ινδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία) κατά της Κίνας.

Αναφορικά με το μέλλον της ομάδας BRICS, υπάρχουν σκέψεις εκείνη να επεκταθεί προσκαλώντας στις τάξεις της και άλλες χώρες (Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Καζακστάν, ΗΑΕ, Ταϊλάνδη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη).

Όσο για τον Πούτιν, όλοι πλέον διερωτώνται εάν εκείνος θα αποδεχθεί τελικώς την πρόσκληση να πάρει μέρος στη Σύνοδο της G20 στην Ινδονησία αργότερα μέσα στη χρονιά.

Εν τω μεταξύ, θα έχουν βέβαια προηγηθεί πολλά.

Σημειωτέων πως αυτό το Σαββατοκύριακο (26 – 28 Ιουνίου) λαμβάνει χώρα και η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας των G7 στη Γερμανία, στις βαυαρικές Άλπεις.

Πηγή: kathimerini.gr από Gzero

tags: BRICS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)