to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 17.10.2020

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Μια απ'τα ίδια για την Τουρκία - «Πόρτα» σε Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων

Νέα προθεσμία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις νοτίως του Καστελλορίζου, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, χωρίς ωστόσο να γίνει η παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις. Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά από ΕΕ ο Μητσοτάκης - Politico: «Εφαγε πόρτα» η Αθήνα στο εμπάργκο όπλων και το τελεσίγραφο προς Τουρκία. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


Νέα προθεσμία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις νοτίως του Καστελλορίζου, έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, χωρίς ωστόσο να γίνει η παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τις γνωστές αναφορές αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικότερα, σημειώνεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Διαβάστε ακόμη: Στ. Καλπάκης: Μία ακόμη κακή ημέρα για την ελληνική εξωτερική πολιτική// Γ. Κατρούγκαλος: Γιατί τώρα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια //Γ. Μπαλάφας: Πού πήγαν οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για την «απομόνωση» της Τουρκίας; // Χρ. Γιαννούλης: Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και στα εθνικά θέματα 

Σαρλ Μισέλ: Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα τεθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά από ΕΕ ο Μητσοτάκης

Τη ρητή έκφραση έντονης αποδοκιμασίας της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis και τα Βαρώσια στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου για αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις, ενώ μάλιστα έθεσε και ζήτημα εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ειδικότερα κατά τη συνέντευξη τύπου ότι υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι στα κείμενα συμπερασμάτων προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία είχε γίνει μνεία στις αποφάσεις όχι όλων των κρατών- μελών, αλλά ορισμένων εξ αυτών, για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

“Το υπενθύμισα αυτό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε κράτη που δοκιμάζονται από προκλήσεις είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ή σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, να μην επιτρέπεται η πώληση όπλων στην Τουρκία, καθώς αυτά θα μπορούσαν να απειλήσουν κυριαρχικά δικαιώματα κάποιων κρατών- μελών”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως: “Η θέση μου έγινε κατανοητή”.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε υπενθύμισε την απόφαση των ΗΠΑ να μην πουλήσουν αεροσκάφη F35 στην Τουρκία λόγω της επιλογής της να αγοράσει τους ρώσικους S-400, αλλά και ότι ο Καναδάς σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της ανάμειξης της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα καρφιά Μητσοτάκη αφορούσαν κατά κύριο λόγο την Ισπανία, της αμυντικής βιομηχανίας της οποίας η Τουρκία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες, αλλά και τη Γερμανία και ακόμη και τη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Politico: «Εφαγε πόρτα» η Αθήνα στο εμπάργκο όπλων και το τελεσίγραφο προς Τουρκία

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αλληλεγγύη είδε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα ενώ παράλληλα εξέφρασε και πάλι την προθυμία της να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.

Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης σήμερα πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Μέρκελ: "Λυπηρά" και "αχρείαστα" μονομερή μέτρα που προκαλούν, οι νέες ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Λυπηρά» και «αχρείαστα» χαρακτήρισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τα «πρόσφατα μονομερή μέτρα» της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, προκαλούν και «αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να την μειώνουν». Παρέπεμψε στα Συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

   «Παραπέμψαμε για άλλη μία φορά στα Συμπεράσματα πριν από 14 μέρες. Αλλά ήμασταν σύμφωνοι ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας, τα οποία βεβαίως και προκαλούν, αυξάνουν και πάλι την ένταση αντί να την μειώνουν- και το βρίσκω αυτό πολύ λυπηρό, αλλά και αχρείαστο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας». «Μας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία τον δρόμο που έχουμε σχεδιάσει, γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών -και της ΕΕ, και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω, αλλά και της Τουρκίας», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Αδιέξοδο για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται για μια συμφωνία με τη Βρετανία και ευελπιστεί πως μια πρόοδος στο κλείσιμο των κενών σε μια εμπορική σχέση είναι δυνατή τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά τόνισε πως η 27μελής Ένωση δεν θα συμβιβαστεί με οποιοδήποτε τίμημα.

«Το εμπόριο, η αλιεία και η διακυβέρνηση είναι πολύ σημαντικά θέματα για την ΕΕ», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών διά ζώσης με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

Ο Σ. Μισέλ τόνισε επίσης πως η Βρετανία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία είχε καταλήξει προηγουμένως με την ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ιρλανδία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα μεταβούν «όπως έχει προβλεφθεί» στο Λονδίνο «την ερχόμενη εβδομάδα» προκειμένου να «εντατικοποιήσουν» τις συνομιλίες για μετά το Brexit, παρά την απειλή «μη συμφωνίας» που εξακόντισε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται για μία συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Όπως έχει προβλεφθεί, η διαπραγματευτική ομάδα μας θα μεταβεί στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες», έγραψε στο Twitter η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σχέσεις τους μετά το Brexit, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Έχουμε δει φως τις τελευταίες ημέρες αλλά και σκιές», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο χρόνος πιέζει και θα ήταν «καλύτερα για αμφότερες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία», είπε. «Όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένοι στις απόψεις τους για το Brexit και ανέθεσαν στον διαπραγματευτή της ΕΕ να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Βρετανία για δύο εβδομάδες.

«Δεν υπάρχουν διχογνωμίες. Δεν υπήρξε καμία για τις συμφωνίες αποχώρησης, δεν υπάρχει καμία για τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά ομόφωνη υποστήριξη για τον διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ», είπε ο Μακρόν.

«Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σχετικά με την πανδημία, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση με στόχο τον συντονισμό των μέτρων κατά της Covid-19, καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Αποχώρησε η Φινλανδή πρωθυπουργός λόγω κορονοϊού

Αποχώρησε πριν από λίγο η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά την ενημέρωση ότι είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊόύ. Για τον ίδιο λόγο αποχώρησε εχθές και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στοίχιση Μητσοτάκη πίσω από το nein στις κυρώσεις

Ο Στ. Πέτσας, ενώ προχθές έλεγε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων, χθες περιορίστηκε να σημειώσει ότι το ζήτημα εναπόκειται στους ηγέτες, παρατηρεί ο Κ. Σαββόπουλος στο ρεπορτάζ του για την Αυγή και επισημαίνει:

Τις προχθεσινές διαρροές της γερμανικής κυβέρνησης ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει επισήμως θέμα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, στη σκιά του «φρένου» που «πάτησε» η καγκελαρία, απέφυγε να εκστομίσει τη λέξη «κυρώσεις» στο πλαίσιο των χθεσινών δημόσιων τοποθετήσεών του.

«Δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της» επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπ’ αυτό το πρίσμα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «την ίδια συνέπεια να επιδείξει και ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες», μεταθέτοντας -εμμέσως πλην σαφώς- τις κυβερνητικές προσδοκίες για το ευρωπαϊκό «μαστίγιο» προς την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έθεσε «τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, με έκδοση της παράνομης Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλόριζου». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας».

Οι ίδιοι κύκλοι έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι «ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της  Άγκυρας».

Κατέβασμα του πήχη

Νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας -σε αντιδιαστολή με την προχθεσινή προαναγγελία του ότι «η κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων»- περιορίστηκε πλέον να σημειώσει ότι «το ζήτημα των κυρώσεων είναι πάντα στο τραπέζι. Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής τέτοιου είδους κυρώσεων εναπόκειται στους ηγέτες».

Ερωτηθείς δε -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- για τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη, που προσδιόρισε ως «κόκκινη γραμμή» τα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το απέδειξε πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά τα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Τέλος, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Ο Στ. Πέτσας -αναφερόμενος στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σημείωσε σε μικροπολιτικούς τόνους ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αυτή που διάγουμε σήμερα, χρειάζεται σοβαρότητα.  Όταν ο Αλ. Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα έχει σύνορα, ξαφνικά φτάνει στο άλλο άκρο και λέει 'να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια', τον κρίνουν οι πολίτες για τη σοβαρότητα αυτών των επιχειρημάτων του ή των αιτιάσεών του».

Με αφορμή δε τις βολές της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αφορούν «τα 6 μίλια ως κόκκινης γραμμής», απάντησε ότι «έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής  Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε αυτά τα θέματα».

Mε πληροφορίες από Αυγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)