to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 20.10.2017

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Δεν ανοίγει η 2η φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit - Συνεργασία ΕΕ-Λιβύης για ανάσχεση προσφύγων, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

Δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, όπου οι 27 διαπίστωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στις τρεις προτεραιότητές για το Brexit προκειμένου να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων- Συνεργασία με τη Λιβύη για ανάσχεση των προσφύγων, στήριξη Ελλάδας και Ιταλίας στο προσφυγικό, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στο κείμενο συμπερασμάτων της 1ης μέρας


 
   

Στη διαπίστωση ότι δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στις τρεις προτεραιότητες κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη συζήτηση που είχαν σήμερα το πρωί για το Brexit. Ως εκ τούτου δεν ενέκριναν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Ωστόσο, διεύρυναν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.

Στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Σε αυτή την περίπτωση, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και τηρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντήριων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή τη Σύνοδο πρέπει να αναγνωριστεί αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και να σκεφτούμε τη συνέχεια» δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τη συνεδρίαση των «27». Η ίδια σημείωσε ότι κατά το χθεσινό δείπνο μίλησε στους ηγέτες για μια «βαθιά σχέση μετά το Brexit», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά» σε μια συμφωνία ειδικά σε ό,τι αφορά την «κοινή» προτεραιότητα που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ειδικότερα, στα σημερινά συμπεράσματα σημειώνεται πως οι «27» χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει το «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως σε εσωτερικές προετοιμασίες των 27 για τη δεύτερη φάση» των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.
 

To κείμενο συμπερασμάτων για το Brexit υιοθετήθηκε. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν πράσινο φως για τις ενδο-ενωσιακές προετοιμασίες για τη 2η φάση», γράφει ο Ντ. Τουσκ)

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στη σύγκλιση των αρχών και των στόχων των δύο πλευρών σχετικά με την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη διατήρηση του Κοινού Χώρου Διέλευσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «λογαριασμό εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργεί και τις μεγαλύτερες διαφορές, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησής του, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μια συμπαγή και συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα επιλύσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εξετάζει το λογαριασμό εξόδου γραμμή-γραμμή» δήλωσε με τη σειρά της η Τ. Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι το ποσό θα οριστικοποιηθεί μόλις επιτευχθεί και η τελική συμφωνία.

Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου. Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πρώτης φάσης που αφορά τρία θέματα: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση  (αναλυτικά)

Τερέζα Μέι: Η Βρετανία θα "τηρήσει τις δεσμεύσεις" της προς την ΕΕ

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως είπε στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ένωση σε ό,τι αφορά το Brexit και ότι οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το τωρινό σχέδιο προϋπολογισμού.

Ερωτηθείσα εάν είπε στους άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου πως είναι έτοιμη να αυξήσει την οικονομική προσφορά της Βρετανίας, η Μέι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως επανέλαβε τα σημεία της ομιλίας της στη Φλωρεντία τον περασμένο μήνα. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέρκελ: Θα περάσουμε στη 2η φάση «μόνο αν η Βρετανία προχωρήσει στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών της προς την Ένωση»

  Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει να ξεκινήσει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit τον Δεκέμβριο μόνο αν η Βρετανία προχωρήσει στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών της προς την Ένωση.

«Ελπίζουμε πως έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση αλλά αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο η Βρετανία θα σημειώσει πρόοδο έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι επαρκής στα βασικά θέματα της πρώτης φάσης», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Σε αυτό η οικονομική διευθέτηση είναι το πιο σημαντικό θέμα», πρόσθεσε.

Μακρόν: «Η βρετανική θέση για τον «λογαριασμό» απέχει πολύ από τα οφειλόμενα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα το Brexit ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον λογαριασμό του διαζυγίου απέχει πολύ από την αποτίμηση των οικονομικών του δεσμεύσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είμαστε πολύ μακριά από τον λογαριασμό για τις οικονομικές δεσμεύσεις», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμώντας ότι χρειάζεται ακόμη «μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου» στο θέμα αυτό, που θεωρείται προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Σήμερα δεν κάναμε το μισό του δρόμου», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ωστόσο διαπίστωσε «καλή θέληση» από την βρετανική πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες για το Brexit.

«Σήμερα, το πρόβλημα της Τερέζα Μέι είναι ότι εκείνες και εκείνοι που υποστήριξαν το Brexit δεν εξήγησαν ποτέ στον βρετανικό λαό ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ είναι ένα από τα ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης του διαζυγίου, μαζί με τη διευθέτηση του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων. Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τη διευθέτησή τους ως όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης που θα οριοθετήσει τις σχέσεις της Ενωσης με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανεβάζει σε 60-100 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσόν που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο για να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει ως μέλος της Ενωσης.

 

Τα συμπεράσματα της 1ης μέρας για προσφυγικό, αμυντική βιομηχανίας

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό η σύνοδος κορυφής αναφέρει στο κειμενο συμπερασμάτων της 1ης μέρας ότι οι ως τώρα ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αποδώσει καρπούς, καλεί ωστόσο όλα τα κράτη μέλη να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη στους προς τις χώρες που θίγονται άμεσα από αυτή, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας με την Τουρκία και της παροχής βοήθειας προς τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, όπως άλλωστε και την ενίσχυση της συνοριακής "ευρωφρούρας". 

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών για ζητήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρώπης με τη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες, ούτως ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τους ελέγχους στα σύνορα τους. 

Καταλήγοντας ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι μία μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μπορεί να γίνει μόνο αν χτυπηθούν οι βαθιές ρίζες του προβλήματος και δοθούν οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στις χώρες τους. Τέλος σε ό,τι αφορά την άρση των ελέγχων στο χώρο Σένγκεν η σύνοδος κορυφής αναφέρει ότι στόχος είναι η επιστροφή "στο πνεύμα του Σένγκεν" το ταχύτερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που έχουν επιτύχει τα κράτη μέλη τα οποία θέλουν και μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή και τα καλεί εντός του επόμενου έτους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Προς το σκοπό αυτό τα ενθαρρύνει να δημιουργήσουν ευέλικτους μηχανισμούς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την άμυνα και να ενισχύσουν τις κοινές παραγγελίες τους, στο μετρό του δυνατού. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται στα τελικά συμπεράσματα, να γίνει πιο ανταγωνιστική και καινοτόμος η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. 

Στόχος επίσης είναι να συμμετάσχουν και οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν να ενισχυθούν αλλά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως επισημαίνεται το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας θα συζητηθεί εκ νέου στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ναι μεν υπήρξαν συζητήσεις στο χθεσινό δείπνο εργασίας, πλην όμως δεν υπήρξαν τελικά συμπεράσματα.


ΕΕ: Η Καταλονία δεν έχει φίλους στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πολιτική κρίση που προκαλεί η καταλανική υπόθεση στην Ισπανία και να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο να ενθαρρύνουν αυτονομιστές στη Γηραιά Ήπειρο


Η Μέρκελ δεν έχει καμιά αμφιβολία πως μπορεί να επιτευχθεί ένα «καλό αποτέλεσμα» για το Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία μπορούν να επιτύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το Brexit, μετά την έκκληση που απηύθυνε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στους ηγέτες των 27 να δώσουν ώθηση στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

«Δεν έχω απολύτως καμιά αμφιβολία πως αν είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι—και η ομιλία (σ.σ. της Μέι) στη Φλωρεντία ήταν μια συμβολή—μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Από τη δική μου σκοπιά δεν υπάρχει απολύτως καμιά ένδειξη ότι δεν θα επιτύχουμε», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.


Στήριξη στη συνεργασία Ιταλίας-Λιβύης για ανάσχεση των προσφύγων αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να στηρίξουν την Ιταλία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στην Οδό της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία. Αυτό ανέφερε νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις αρχές της Λιβύης», ανέφερε νωρ'ίτερα ο ΝΤ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η Οδός της Κεντρικής Μεσογείου».
 

Από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο το απόγευμα της Πέμπτης:


 Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα απαιτήσουν να τερματίσει η Βόρεια Κορέα τα εξοπλιστικά της...

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πως σε συνέχεια του προβληματισμού που έχει ξεκινήσει, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, θα πρέπει «να εμπλουτιστεί το έργο μας με νέες ιδέες». Οι προτάσεις του Τουσκ θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας αύριο το πρωί. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Τουσκ θα προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το σοκ του Brexit.

   Επίσης, θα συζητηθεί η πρότασή του να αλλάξει η μέθοδος εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.

   Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και για την αλλαγή της μεθόδου εργασίας είναι σχετικά «άβολη» για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά τις τέσσερις χώρες του Βίσεκγραντ.

   Η απόσταση που χωρίζει αυτές τις χώρες με τις υπόλοιπες θα φανεί για ακόμα μία φορά και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που αποτελεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης και θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, μετά την ανταλλαγή απόψεων των 28 ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Ειδικότερα, θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό των ροών, το ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου που έχει κολλήσει, λόγω ακριβώς αυτών των διαφωνιών, η μετεγκαταστάση και η παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

   Μετά από δύο συνεδρίες για την ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά και την άμυνα, η συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις στην ΕΕ, κατά το δείπνο, θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Τουρκία. Με φόντο το ουσιαστικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ΕΕ αναζητά τρόπους να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει την Τουρκία στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών.

   Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, μετά το αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα το βράδυ να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

   Ωστόσο, οι «27» -οι οποίοι θα συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα, αύριο, χωρίς τη Τ. Μέι αλλά με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ- όπως όλα δείχνουν, θα αρνηθούν να δώσουν το πράσινο φως στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα, κάτι που θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο. Προκειμένου, όμως, να μη ενδυναμωθεί το αδιέξοδο, οι «27» αναμένεται να διαπιστώσουν ότι κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί και να εγκρίνουν την έναρξη των συζητήσεων για τις μέλλουσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των «27», αλλά προς το παρόν χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου. Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πρώτης φάσης που αφορά τρία θέματα: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση.
 
Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επί των τριών αυτών φακέλων δεν είναι ικανοποιητική και , σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)