to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 09.12.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Προσχέδιο με κυρώσεις «χάδι» κατά της Τουρκίας

Ατολμία της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία - Τι αναφέρει το προσχέδιο που διέρρευσε στο Reuters


Κυρώσεις-χάδι προς την Τουρκία οι οποίες αφορούν άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, φέρεται ότι περιλαμβάνονται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Ελλάδα ζητεί το «πάγωμα» στις πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters το κείμενο συμπερασμάτων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ωστόσο εάν συμφωνηθεί, η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής.

Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είναι ικανοποιημένες με τα μέχρι στιγμής σενάρια για κυρώσεις.

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε κατά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά 10 ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος.

Ερντογάν: Θα διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας

Δεν θα επηρεάσουν σοβαρά την Τουρκία οι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, εκτίμησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι οι «τίμιοι ηγέτες» μέσα στον κόλπο της ΕΕ τάχθηκαν κατά των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διεκδικεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)