to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σύνοδος Κορυφής: Να σπάσουν και άλλα «ευρωπαϊκά ταμπού»

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το ενημερωτικό site iEidiseis.gr, με αφορμή την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται στις 24 και 25 Μαρτίου.


Βιώνουμε μια ιστορική περίοδο σε διεθνές και ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με διαρκείς προκλήσεις και νέες κρίσεις. Η πανδημία έδρασε ως επιταχυντής αλλαγών αναγκάζοντας την ευρωπαϊκή ηγεσία να αναλάβει, έστω και με καθυστέρηση, μέτρα που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητα. Και η βάρβαρη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιώσει βάναυσα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος επί της ουσίας δεν τελείωσε ποτέ.

Τόσο η πανδημία που δεν έχει τελειώσει, όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αναδεικνύουν με οδυνηρό τρόπο χρόνιες αδυναμίες και δομικά ελλείμματα της ΕΕ. Παράλληλα, επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών, ισχυρών και κοινών απαντήσεων σε επίπεδο ΕΕ. Στον σημερινό πολυπολικό και ευμετάβλητο κόσμο που ζούμε και απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που ανακύπτουν και δημιουργούν ντόμινο συνεπειών σε επίπεδο γεωπολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, ενεργειακό, απαιτείται άμεση και ενιαία ευρωπαϊκή δράση και συντονισμός.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου οφείλει να αναζητήσει και να προωθήσει μια ισχυρή κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και των οικονομικά προσιτών τιμών ενέργειας. Μεταξύ των κεντρικών προτεραιοτήτων, θα πρέπει να είναι επίσης η επαρκής αντιμετώπιση των συνεπειών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έγνοια στους πιο ευάλωτους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οφείλουμε να έχουμε ως κοινό στρατηγικό μας στόχο τον μετριασμό του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία, για τα κράτη-μέλη, την ευρωπαϊκή οικονομία και την κοινωνία. Ακόμα και εάν χρειαστεί, όπως έγινε με την αντιμετώπιση της πανδημίας, να σπάσουν και άλλα «ευρωπαϊκά ταμπού».

Παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και για το 2023, ρεαλιστικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ευρωομόλογο

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των συγκρούσεων και των κυρώσεων, καθώς και από το πώς θα διαμορφωθεί ο κόσμος την επαύριο του πολέμου. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είναι εξαιρετικά σημαντικές και πολυεπίπεδες και θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτύπωμα. Το βλέπουμε ήδη με τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, με τη συνεχιζόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού και την αρνητική επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης.

Πέρα από τη μεγάλη ρευστότητα, την σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τον πληθωρισμό και την συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος, η σημερινή κατάσταση στην ΕΕ όχι μόνο επιτείνει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού αλλά μοιάζει ικανή να τροφοδοτήσει μια σειρά από δευτερογενείς κρίσεις. Ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους στις χώρες με υψηλό χρέος με προεξάρχουσα την Ελλάδα, είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις, όπως η  έκδοση κοινού χρέους με ευρωομόλογα.

Βέβαια, ο ελέφαντας στο δωμάτιο πλέον, δεν είναι μόνο η απειλή μιας νέας οικονομικής κρίσης με επίκεντρο το δημόσιο χρέος, όπως εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας. Αλλά ένας συνδυασμός της, με αλληλοτροφοδοτούμενες κρίσεις, όπως η τρέχουσα κρίση της πανδημίας και το ντόμινο ανθρωπιστικών και κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών που προκαλεί η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και εν όψει των απαραίτητων αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι επιτακτική ανάγκη να παραταθεί η ρήτρα διαφυγής και για το 2023.

Ευρωομόλογο για στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων στα πρότυπα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ειδικότερα, αποτέλεσε ένα σημείο καμπής όσον αφορά την αντιμετώπιση από την ΕΕ κοινών προκλήσεων. Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για μια «αλλαγή παραδείγματος» σε ό,τι αφορά το μέλλον της δημοσιονομικής πολιτικής. Αποτελεί πλέον μια θετική αφετηρία για τη δημιουργία μονιμότερων μηχανισμών σε επίπεδο ΕΕ.

Εν μέσω δραματικών αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και υπό το βάρος της πίεσης των συνεπειών των κυρώσεων προς τη Ρωσία, χρειάζεται ένα παρεμφερές σχήμα ευρωομολόγου, γιατί θα λειτουργήσει έως ένα σημαντικό βαθμό ως αντίβαρο στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται σφοδρά από την ενεργειακή κρίση. 

Περισσότερα βήματα για την δημοσιονομική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων αναγκών, διαρκών και νέων κρίσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υιοθετήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση. Να ξεκολλήσει επιτέλους από την «πεπατημένη» και να κινηθεί πιο γρήγορα και πιο τολμηρά, προς μια κατεύθυνση που θα ενισχύει τη δημοσιονομική αυτονομία της Ένωσης και θα της δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί περισσότερες κοινές πολιτικές και προτεραιότητες.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να ενισχυθεί με τη θέσπιση νέων ίδιων πόρων, ώστε να αποκτήσει έναν νέο διευρυμένο ρόλο ως μηχανισμός που θα δύναται, μεταξύ άλλων, να εξισορροπεί ανισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΕ, να στηρίζει τη σύγκλιση, να αντιμετωπίζει κρίσεις και, εντέλει, να προωθεί τη δίκαιη, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, θα μπορούσε να συμβάλλει στο σκέλος της αντιμετώπισης των σημαντικών επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά και στην σταδιακή ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)