to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:16 | 27.03.2020

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση προσέκρουσε στη γερμανική άρνηση

Στους... υπουργούς Οικονομικών και το επόμενο Eurogroup σε δύο εβδομάδες πέταξαν το μπαλάκι των οικονομικών μέτρων - απάντηση στην κρίση της εν εξελίξει πανδημίας οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ στη χθεσινή τηλε-Σύνοδο Κορυφής - Γερμανικό φρένο στο αίτημα Ισπανίας και Ιταλίας για έκδοση «κορωνο-ευρωομολόγου» - Αλ. Τσίπρας: «Η ΕΕ κινδύνευει από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσει, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη»


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε επί της ουσίας η χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ μαίνεται η πανδημία με επίκεντρο πλέον την ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ιταλο-ισπανική απαίτηση για άμεσα μέτρα ως απάντηση στην οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, προσέκρουσε στην απόλυτη γερμανική επιμονή στο μοντέλο της λιτότητας, με αποτέλεσμα το κοινό ανακοινωθέν να παραπέμπει στο Eurogroup, σε δύο εβδομάδες, για να παρουσιαστεί μια δέσμη μέτρων.

«Πέτρα του σκανδάλου» αποτέλεσε η έκδοση ή όχι «κορωνο-ομόλογου», πρόταση την οποία ήδη είχαν προσυπογράψει 9 αρχηγοί κρατών της ΕΕ, με τη Γερμανία να απαντά ότι η Ενωση «με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχει ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις». Το αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων - θυμίζουμε -  απορρίφθηκε από την ιταλική και την ισπανική κυβέρνηση, εξαιταίας ακριβώς της αρνητικής στάσης ορισμένων χωρών μελών, και συγκεκριμένα της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Στο κοινό ανακοινωθέν που τελικά εκδόθηκε, αναφέρεται μόνο γενικόλογα πως «η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο», και ότι «η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

(η κοινή συνέντευξη Τύπου της Φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής)

Μέρκελ: Παραδέχεται πως οδεύουμε για κρίση χειρότερη από το 2008, αλλά... «αρκεί ο ΕΜΣ»

Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε άλλωστε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ζήτησε την «υπομονή» των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Α. Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά την Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

«Ανακουφισμένη» δήλωσε η κυρία Μέρκελ για την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επισήμανε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει το συντομότερο δυνατό την υποδοχή από την Γερμανία ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα, διότι, όπως είπε, «κάθε μέρα μετράει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διάρκεια των μέτρων «περιορισμού των επαφών» των πολιτών, η καγκελάριος επέμεινε στο ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για χαλάρωση», αφού δεν έχει ακόμη κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. «Πρέπει πραγματικά να παρακαλέσω τους ανθρώπους στην Γερμανία να κάνουν υπομονή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά της – από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι της, αφού ήρθε σε επαφή με τον γιατρό της που αργότερα διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό – η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πάρα πολύ απασχολημένη», αλλά παραδέχθηκε ότι της λείπει η προσωπική επαφή με τους συνεργάτες της, ιδίως στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει πλέον τηλεφωνικώς.

Μακρόν: Διακυβεύεται «η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους ομολόγους του ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού ριψοκινδυνεύει να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη. «Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αλ. Τσίπρας: Η Γερμανία επιμένει εμμονικά στη λιτότητα

«Ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης - εδώ ολόκληρη η δήλωσή του

Αλ. Χαρίτσης: «Η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη αλλιώς θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση

«Αν η Ευρώπη δεν επιδείξει αλληλεγγύη και δεν προβεί σε διαμοιρασμό της του κόστους της κρίσης μεταξύ των κρατών- μελών, θα οδηγηθεί σταδιακά σε αποσύνθεση» διεμήνυσε στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 FM ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε απόφαση για την έκδοση ευρωομολόγου στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. «Τόσο το Brexit όσο και η άνοδος αντιευρωπαϊκών δυνάμεων συνδέονται με την ολιγωρία της Ευρώπης μπροστά σε πολύ κρίσιμες καταστάσεις» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «προηγήθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 και η προσφυγική κρίση. Είναι η τρίτη φορά που η Ευρώπη υπεκφεύγει μπροστά σε μια βαθιά κρίση που θα διαρκέσει πολύ καιρό». (διαβάστε αναλυτικότερα)

Ευ. Τσακαλώτος: «Να δοθεί βραβείο "καταστροφής της ευρωπαϊκής ιδέας" στον Ολλανδό πρωθυπουργό»

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τη χθεσινή δήλωση του Μαρκ Ρούτε κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ότι «δεν μπορεί να φανταστεί καμία συνθήκη κατά την οποία η Ολλανδία συναινεί στην έκδοση ευρωομολόγου γιατί αυτό αντιβαίνει στην αρχιτεκτονική της Ένωσης» - διαβάστε αναλυτικά

Δημ. Παπαδημούλης: «Η γερμανοκρατούμενη νεοφιλελεύθερη ΕΕ οδηγεί σε ύφεση και νέες ανισότητες»

Το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρ. Κοινοβουλίου για τη χθεσινή Σύνοδο:

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)