to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 21.07.2020

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για κονδύλια ύψους 390 δισ. για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισεκ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με τα 500 δισ. που προβλέονταν αρχικά - Για 32 δισ. προς την Ελλάδα έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης χωρίς να είναι σαφές πόσα θα είναι επιχορηγήσεις και πόσα σε δάνεια - «Αναρωτιόμαστε σε ποια μεριά του τραπεζιού καθόταν ο κ. Μητσοτάκης»΄το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα


 Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες: έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις οικονομίες τους να ξεπεράσουν το πλήγμα από την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού.

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ημέρες και νύχτες συνομιλιών, συχνά τεταμένων, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει)

«Deal!», ανήγγειλε μέσω Twitter στις 06:31 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Περί «ιστορικής ημέρας για την Ευρώπη» μίλησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης, που συντίθεται από 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 306 δισ. σε δάνεια, προστίθεται στον 7ετή προϋπολογισμό (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο - MFF) των 1,074 τρισ. ευρώ, για τον οποίο επίσης συμφώνησαν ομόφωνα οι 27, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού πακέτου σε 1,82 τρισ. ευρώ» όπως περιγράφει το αποτέλεσμα το Politico

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισεκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

(Πρόεδρος Κομισιόν στις δηλώσεις της μετά το πέρας της Συνόδου: «Ένα μεγάλο βήμα προς την ανάκαμψη»)

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισεκ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

«Εξαιρετικά αρνητική είδηση η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων»

«Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολείπεται των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, αποτελεί θετική είδηση», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ωστόσο πως «η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Που φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη- και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος- σε μια νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης.

Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό».

Σε ποια πλευρά ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επιπλέον πως «απέναντι σε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης, αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε "δίκαιο και εύλογο" έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις».

«Μια δήλωση που μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ποια μεριά του τραπεζιού καθόταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας - διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Δημ. Παπαδημούλης: Τα «γεράκια» Ρούτε - Κουρτς κέρδισαν μείωση του Σχεδίου και πολύπλοκο μηχανισμό - φρένο στις εκταμιεύσεις

«Η ΕΕ εκδίδει για πρώτη φορά μεγάλης κλίμακας αμοιβαίο χρεος υπό την πίεση της ύφεσης», παρατηρεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, και προσθέτει: «Τα κέρδη για τα "γεράκια" Ρούτε-Κουρτς: 390 από 500 δις € οι επιχορηγήσεις, πολύπλοκος μηχανισμός-φρένο στις εκταμιεύσεις και νέες περικοπές στον προϋπολογισμό 2021-27»

Σαρλ Μισέλ: Η συμφωνία «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα»

Η συμφωνία που κλείστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δείχνει ότι οι 27 χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση», είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Ικανοποίηση Κόντε - 209 δισ. στην Ιταλία, τα 127 σε δάνεια

Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα "φιλόδοξο" ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19 "με ισχύ και αποτελεσματικότητα", δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

"Είμαστε ικανοποιημένοι με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα", δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισεκ. ευρώ, από τα 750 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισεκ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισεκ ευρώ με τη μορφή δανείων.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Προβλέψιμος όπως αναμενόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για "αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς" στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός είπε "επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας. Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Ρούτε: «Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές»  

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Αλ. Χαρίτσης: «Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους στη Σύνοδο Κορυφής»

«Θα ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα;»: Και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απάντησε...

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Κ. Βέττα: Ασχημες αποφάσεις από την ΕΕ -Να αλλάξει τώρα η απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη απολιγνιτοποίηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)