to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 24.11.2022

Οικονομία

Σύνοδος για την Ενέργεια: Οι υπουργοί αποδοκιμάζουν την κωμική πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ

Νέα πρόταση αναμένεται να ζητήσουν τα 15 κράτη-μέλη που είχαν υπογράψει την επιστολή για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές


Έντονες αντιδράσεις, στο όριο της χλέυης, έχει εισπράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, πρότεινε το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να τεθεί στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα. Την ανακοίνωση έκανε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση των Υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Συμβουλίου για την ενέργεια.

Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, οι "15" επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Ισπανία: Η Κομισιόν "κοροϊδεύει τον κόσμο" με την πρότασή της για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», συνέχισε η υπουργός, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».

Η Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη έναν προσωρινό μηχανισμό με τον οποίο θα τίθεται ανώτατο όριο στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, όμως υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να πειστούν οι χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτό το μέτρο.

«Ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες μέλη» για την πρόταση αυτή, είπε η Ριμπέρα, τονίζοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά» στον μηχανισμό αυτόν, στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. «Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πραγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση».

«Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν», προειδοποίησε.

Ο μηχανισμός που προτείνουν οι Βρυξέλλες ορίζει ότι θα τίθεται πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εφόσον ξεπερνά για δύο συνεχόμενες εβδομάδες τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό συνέβη φέτος μόνο μία φορά, στα τέλη Αυγούστου, όταν η τιμή έφτασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα 350 ευρώ, την περίοδο που οι «27» προσπαθούσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του χειμώνα. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μια εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο παραδέχτηκε ότι, με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο μηχανισμός, δεν θα είχε τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο, καθώς το ανώτατο όριο των 275 ευρώ δεν ξεπεράστηκε για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Σκρέκας: Πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία πλαφόν - Οροφή μεταξύ 150-200 ευρώ είναι ρεαλιστική

«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή»

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».

«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι « ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».

Βέτο της Ελλάδας ζήτησε το ΜέΡΑ25

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε μιλώντας για ιστορική μέρα για την Ευρώπη με την αποστολή της κοινής επιστολής 15 κρατών μελών που ζητούσε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», επισημαίνει σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. «Έκτοτε, και αφού εκ πρώτης η Γερμανία και οι γνωστοί δορυφόροι της έδειξαν την αντίθεση τους σε μια τέτοια προοπτική, η απόφαση αυτή παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες ώσπου ήρθε τελικά, όπως μαθαίνουμε, η πρόταση που διαμόρφωσε η Κομισιόν για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας», τονίζει και σχολιάζει:

«Η πρόταση της Κομισιόν, λοιπόν, προτείνει την επιβολή ενός πλαφόν σε τέτοιο ύψος, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ούτε οριακά σε αυτό η τιμή του φυσικού αερίου.Είναι προφανές συνεπώς, πως το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν είναι ένα μη πλαφόν και η λύση για άλλη μία φορά αναμένεται να πάει για τη Σύνοδο των αρχηγών των κρατών μελών, τον Δεκέμβριο πια. Σκοπεύει εκεί έστω η κυβέρνηση να βάλει βέτο σε αυτό το αίσχος της Κομισιόν; Ή το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης θα μπαίνει μόνο υπέρ των Αλαφούζων και λοιπών εφοπλιστών;» αναφέρει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)