to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 22.07.2021

Οικονομία

Σύννεφα δυσπιστίας στην ΕΕ για τα δάνεια του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης

«Σύννεφα δυσπιστίας και στην ΕΕ για τα δάνεια του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σε μια προσπάθειά τους να διασφαλίσουν οι θεσμοί ότι δεν θα επικρατήσει ο φαβοριτισμός υπέρ των λίγων και ισχυρών που έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση», σημειώνει στο άρθρο του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης


Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί ο ενημερωτικός ιστότοπος News24.7, με αφορμή τα δάνεια που περιλαμβάνει το Εθνικό  Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που συνέταξε εν κρυπτώ και χωρίς την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως επισημαίνει ο Δημ. Παπαδημούλης, «ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης, αλλά παραλείπει να πει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την οποία ζητήθηκε να τροποποιήσει το σχέδιό της και να εισάγει εχέγγυα διαφάνειας στον τρόπο που θα αξιοποιήσει τα δάνεια».

Ο λόγος γι΄αυτό, είναι ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει σχεδιάσει να πάνε όλα τα λεφτά των δανείων, δηλαδή τα 12,7 δισ. ευρώ, σε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω τραπεζών, σε όσους μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αποκλείοντας έτσι τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς «από τις περίπου 850.000 επιχειρήσεις, μόλις 15.000-20.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, «το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τροποποίηση του Ελληνικού Σχεδίου δείχνει τη δυσπιστία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης των θεσμών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και «δικαιώνει το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για άμεση συγκρότηση μίας επιτροπής υπό την Ελληνική βουλή, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει στενά την πορεία υλοποίησης» του Σχεδίου Ανάκαμψης.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε επικρίνει εξαρχής την έλλειψη διαφάνειας και το ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνονται σε “λίγους και εκλεκτούς”, πριν καν η κυβέρνηση της ΝΔ το υποβάλλει για έγκριση στην Κομισιόν», υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, ο οποίος ως Μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει την εφαρμογή των 27 Εθνικών Σχεδίων των κρατών μελών, παρατηρεί ότι:
«Σε αντίθεση με την Ελλάδα, άλλες χώρες αποφάσισαν να διοχετεύσουν σημαντικό μέρος των δανείων τους, σε έργα και επενδύσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, και στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Tο πλήρες άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη:

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και μια τεράστια πρόκληση. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πανηγύρισε την έγκριση του εθνικού σχεδίου από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Παρέλειψε, όμως, να αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την οποία ζητήθηκε να τροποποιήσει το σχέδιό της και να εισάγει εχέγγυα διαφάνειας στον τρόπο που θα αξιοποιήσει τα δάνεια που θα πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει σχεδιάσει να πάνε όλα τα λεφτά των δανείων, δηλαδή τα 12,7 δισ. ευρώ, σε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω τραπεζών, σε όσους μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αποκλείοντας έτσι τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη μερίδα του λεόντος της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, άλλες χώρες αποφάσισαν να διοχετεύσουν σημαντικό μέρος των δανείων τους, αφενός σε έργα και επενδύσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, και αφετέρου, στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης επικρίθηκε επανειλημμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα επιμελητήρια και τις ίδιες τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις ήδη από το στάδιο της κατάθεσης του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν πριν από δύο και πλέον μήνες, αποκαλύπτοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ετοιμάσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο «από λίγους για λίγους και εκλεκτούς».

Τις ενστάσεις και ανησυχίες μας περί διαφάνειας στον τρόπο χορήγησης των δανείων ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ. Κατά τη διεξαγωγή των τεχνικών συζητήσεων που προηγήθηκαν της έγκρισης από τους Υπουργούς Οικονομικών, το Συμβούλιο ζήτησε από την Ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο επιλογής των εταιριών που θα επωφεληθούν από τα «φθηνά» δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπό την πίεση και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, το παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης για το ελληνικό σχέδιο τροποποιήθηκε, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγηση των δανείων. Συγκεκριμένα, το κείμενο βελτιώθηκε και έγινε πιο λεπτομερές ως προς το πλαίσιο διακυβέρνησης, τα κριτήρια επιλογής και τη διαδικασία αξιολόγησης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης. Επίσης, το νέο κείμενο διευκρινίζει ότι τα ποσά που θα εισπράττονται από την αποπληρωμή των δανείων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ότι δεν θα παρέχονται κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που χορηγούνται από εμπορικές τράπεζες και ότι αποκλείεται η αναχρηματόδοτηση ανεξόφλητων δανείων.

Δυστυχώς, οι όποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο κείμενο δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τους προβληματισμούς μας, αφού δεν αναιρούν το γεγονός ότι τα ευνοϊκά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνονται σε λιγοστές επιχειρήσεις, καθότι, η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν πληρεί τα αυστηρά χρηματοδοτικά κριτήρια των τραπεζών. Ας μη ξεχνάμε ότι από τις περίπου 850.000 επιχειρήσεις, μόλις 15.000-20.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης του ελληνικού σχεδίου έδειξε τη δυσπιστία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης των θεσμών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, σε μια προσπάθειά τους να διασφαλίσουν ότι δεν θα επικρατήσει ο φαβοριτισμός υπέρ των λίγων και ισχυρών που έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση σε βάρος της διαφάνειας. Με την παρέμβασή του αυτή στο ελληνικό σχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλησε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι θα την παρακολουθεί στενά κατά την υλοποίηση του σχεδίου για να εξασφαλίσει ότι δεν θα λοξοδρομήσει από τις κατευθύνσεις και τις απαιτήσεις του Κανονισμού για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ότι δεν θα συντελεστεί, για άλλη μια φορά, διασπάθιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ότι τα λεφτά που θα δοθούν δεν θα είναι δανεικά και αγύριστα.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για άμεση συγκρότηση μίας επιτροπής υπό την Ελληνική βουλή, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει στενά την πορεία υλοποίησης και τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων (επιχορηγήσεων και δανείων) του εθνικού σχεδίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)