to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 04.04.2017

Διεθνή

«Συνήθης πρακτική που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια βομβιστές αυτοκτονίας στη Ρωσία»

«Δεδομένου αυτής της εμπλοκής στη Συρία, η Μόσχα παραμένει στο στόχαστρο των τζχαντιστών και μένει να διαπιστωθεί αν η χθεσινή επίθεση στην Αγία Πετρούπολη σχετίζεται με τη τζιχαντιστική τρομοκρατία ή την εγχώρια τρομοκρατία ή αν υπάρχει κάποια διασύνδεση Τσετσένων και τζιχαντιστών», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑθηναΙκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων


 Η χθεσινή επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ήταν, δυστυχώς, μία συνήθης πρακτική που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια βομβιστές αυτοκτονίας στη Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑθηναΙκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «μέχρι το 2013, που σημειώθηκε η τελευταία επίθεση στους ρωσικούς σιδηροδρόμους, οι εμπνευστές των επιθέσεων προέρχονταν, κατά κύριο λόγο, από την Τσετσενία (μεταξύ 1995 και 2005 μαίνονταν ένας πόλεμος εντός της Ρωσίας μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Τσετσένων ανταρτών).

Ο κ. Φίλης συμπλήρωσε ότι «στην πληγή της Τσετσενίας έρχεται να προστεθεί η διασύνδεση αυτών των πυρήνων με τους τζιχαντιστές, υπάρχει η εικόνα ότι 3.000 με 5.000 ρωσικής καταγωγής τζιχαντιστές πολέμησαν και πολεμούν στο πλευρό του ισλαμικού κράτους. Ένας από τους λόγους για τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία από το 2015 ήταν αυτός, να εξουδετερωθούν τζιχαντιστικά στοιχεία ρωσικής καταγωγής πριν να επιστρέψουν στη Ρωσία».

«Δεδομένου αυτής της εμπλοκής στη Συρία, η Μόσχα παραμένει στο στόχαστρο των τζχαντιστών και μένει να διαπιστωθεί αν η χθεσινή επίθεση στην Αγία Πετρούπολη σχετίζεται με τη τζιχαντιστική τρομοκρατία ή την εγχώρια τρομοκρατία ή αν υπάρχει κάποια διασύνδεση Τσετσένων και τζιχαντιστών», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)