to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:59 | 21.11.2016

Κοινωνία

Συνηγόρος του Παιδιού: Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει αυξημένη παιδική παραβατικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

«Χθες; έκλεισαν 27 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον ΟΗΕ και η έννοια των δικαιωμάτων είναι αρκετά διαδεδομένη, αλλά όχι σωστά κατανοητή», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας από την Λάρισα ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη πόλη, από τον «Συνήγορο του Παιδιού» και τον δήμο Λαρισαίων.


Ο Γιώργος Μόσχος τόνισε, πως χρειάζεται να αυξηθεί η εγρήγορση, ώστε τα ίδια τα παιδιά να μάθουν να σέβονται το ένα το άλλο, αλλά και οι γονείς να ασκούν τον ρόλο τους πιο υπεύθυνα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι «να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς για τον ρόλο τους απέναντι στα παιδιά, ώστε να τα ακούν και να τα κουβεντιάζουν περισσότερο, αλλά και να τα διδάσκουν με το παράδειγμα τους», είπε μεταξύ άλλων ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

Σε ερώτηση, εάν τα παιδιά στη χώρας μας έχουν αυξημένη παραβατικότητα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Γιώργος Μόσχος είπε πως «τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης, πράγματι είμαστε αντιμέτωποι με κάποιες συμπεριφορές, τις οποίες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πως θα τις διαχειριστούμε».

Ο Γ. Μόσχος τόνισε επίσης, πως «οι γονείς δεν θα πρέπει να μπουν στην διαδικασία του πανικού πως τα παιδιά τους έχουν περάσει σε παραβατικές συμπεριφορές, γιατί τα περισσότερα παιδιά βρίσκουν ειρηνικά τις λύσεις στις διαφορές τους».

Την εκτίμηση του πως σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, «ο Έλληνας γονέας, νιώθει πως το παιδί του είναι ιδιοκτησία του, με συνέπεια να αντιδρά με κάποια υπερβολή όταν διαπιστώσει ότι κάτι του έχει συμβεί», μετέφερε μέσω των δηλώσεων του ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, λέγοντας πως «σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να καλλιεργηθεί η νηφάλια αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Τέλος, ο Γιώργος Μόσχος επεσήμανε την ανάγκη άμεσης συνεργασίας όλων, δηλαδή των γονέων των εκπαιδευτικών, των δήμων αλλά των κοινωνικών υπηρεσιών για αντιμετώπιση των ενδεχόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)