to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 20.05.2018

Διεθνή

Κούβα: Στους 110 ο αριθμός των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας - Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Βρέθηκε ένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 737-200 που συνετρίβη την Παρασκευή λίγο μετά την απογείωσή του από την Αβάνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 110 άνθρωποι - Σε διήμερο πένθος από το Σάββατο η χώρα


Οι αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν ότι η συντριβή ενός παλιού επιβατικού αεροσκάφους Boeing την Παρασκευή, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 110 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων. Διήμερο πένθος στην χώρα από το Σάββατο, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες.

  Τρεις Κουβανές επέζησαν, αλλά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Και τώρα το δύσκολο έργο της ταυτοτοποίησης

 Οι αρχές συνεχίζουν την αναγνώριση των θυμάτων. Δεκαπέντε έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.

 Συγκλονισμένοι συγγενείς των θυμάτων αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν έξω από το νεκροτομείο όπου έδωσαν πληροφορίες για τους οικείους τους στις αρχές για να βοηθήσουν στη διαδικασία της αναγνώρισης.

   «Ήταν εντελώς απροσδόκητος θάνατος, δεν της άξιζε. Η γιαγιά μου ήταν δυνατός άνθρωπος», είπε η Κάθριν Λουσία Μαρτίνες, μια 18χρονη φοιτήτρια, πριν ξεσπάσει σε κλάματα και πέσει στην αγκαλιά του πατέρα της. Η 60χρονη γιαγιά της ήταν ανάμεσα στους νεκρούς και περίμεναν μαζί με τους άλλους συγγενείς των θυμάτων σε ξενοδοχείο της Αβάνας επίσημη ενημέρωση από τις αρχές.

   Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ επισκέφθηκε το Σάββατο την ιατροδικαστική υπηρεσία, ενώ την Παρασκευή είχε σπεύσει αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος. Πρόκειται για την πρώτη δοκιμασία της προεδρίας του, αφότου διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο τον Απρίλιο.

Βρήκαν και το μαύρο κουτί

 Οι ερευνητές συνέχισαν το έργο τους όλη τη νύχτα στον τόπο της τραγωδίας, μια αγροτική περιοχή σε ένα προάστιο περίπου 20 χλμ. νότια από το κέντρο της Αβάνας, ανασύροντας αποδεικτικό υλικό από τα συντρίμμια που ακόμη σιγόκαιγαν και κάπνιζαν. Ανέσυραν το ένα μαύρο κουτί, τον αποτυπωτή συνομιλιών πιλοτηρίου, «σε καλή κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών της Κούβας Αντέλ Ισκιέρδο Ροδρίγκες. Η αναζήτηση για το δεύτερο μαύρο κουτί, τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης, συνεχίζεται.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα μια ομάδα ερευνητών στην Κούβα.

Το χρόνικό της τραγωδίας

Το Boeing 737-200 συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή χθες το μεσημέρι, ενώ μόλις είχε απογειωθεί από την Αβάνα για το Xoλγκουίν της ανατολικής Κούβας, με 110 επιβαίνοντες: 104 επιβάτες, κυρίως Κουβανούς σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, και έξι Μεξικανούς μέλη του πληρώματος.

Ακόμη δεν είναι σαφές τί προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά την απογείωσή του, τη στιγμή που έπαιρνε στροφή. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά.

"Γύριζα στο σπίτι και είδα το αεροπλάνο, είδα ότι ο πιλότος έκανε ελιγμό προς τα δεξιά, το αεροπλάνο έχασε ύψος και έκανε βουτιά", δήλωσε ο Γιασνιέλ Ντίας, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) ίσως ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με την έρευνα.

"Αρχίζουμε όλες τις σχετικές έρευνες και θα ανακοινώσουμε τις πληροφορίες μόλις τις έχουμε", δήλωσε χθες, Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο πριν από ένα μήνα.

Η Γενική Διεύθυνση Αεροναυπηγικής της Πολιτικής Αεροπορίας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τις κουβανικές αρχές να ρίξουν φως σε αυτή την τραγωδία και η αμερικανική εταιρία Boeing συγκρότησε ομάδα τεχνικών για να καλύψει τυχόν ανάγκες των κουβανικών αρχών.

Η δημόσια εταιρία Cubana de Aviacion ενοικίαζε το αεροπλάνο από τη μεξικανική αεροπορική εταιρία Global Air (γνωστή και ως Aerolineas Damojh) με τη μέθοδο "wet lease" που προβλέπει την ενοικίαση του αεροσκάφους με το πλήρωμα, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείτο από δύο πιλότους, τρεις αεροσυνοδούς και έναν τεχνικό.

Το αεροσκάφος που κατασκευάστηκε το 1979, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, πέρασε την τελευταία του επιθεώρηση τον Νοέμβριο του 2017.

Καθώς οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επιβατών, παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ξένων επιβαινόντων, πέραν του πληρώματος που ήταν Μεξικανοί.

Επί του παρόντος, μόνο η κυβέρνηση της Αργεντινής επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο πολιτών της.

Στο Μπουένος 'Αιρες, ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, φίλος της Κούβας, απέστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, όπως έκαναν πριν από αυτόν πολλές λατινοαμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από την Εκκλησία της Κούβας να μεταφέρει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες των θυμάτων αναρτώνται από φίλους και συγγενείς τους, όπως αυτές του Χοσέ 'Ανχελ, διευθυντή του μουσικού συγκροτήματος Bolero Salsa, και της συζύγου του Αμπαρο Ιμπάν.

Στο νοσοκομείο της Αβάνας Calixto Garcia, η κατάσταση των τριών επιβαινόντων, γυναικών από την Κούβα, παραμένει κρίσιμη.

Στο Μεξικό, οι οικογένειες των μελών του πληρώματος είναι συντετριμμένες.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονίζονται τραυματιοφορείς ενώ μεταφέρουν αιμόφυρτους επιβάτες με φορεία.

Η αστυνομία έστησε περίμετρο σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια, ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία παρέμεναν στον τόπο του δυστυχήματος για ώρες αφότου έγινε, στις 12:08 τοπική ώρα (19:08 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές.

Ο πρόεδρος της Κούβας δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, παρά το δυστύχημα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη ανάμεσα στις συνοικίες Μπογιέρος και Σαντιάγκο ντε λας Βέγκας, στο νότιο τμήμα της Αβάνας.

Τα συλλυπητήριά τους για το δυστύχημα εξέφρασαν στην Κούβα οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, μετέδωσαν κουβανικά ΜΜΕ.

Το προηγούμενο αεροπορικό δυστύχημα στην Κούβα είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2017, όταν μεταγωγικό αεροσκάφος των ένοπλων δυνάμεων, ρωσικής κατασκευής, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή και οι οκτώ επιβαίνοντες σε αυτό.

Το 2010, επιβατικό αεροσκάφος ATR-72 της κουβανικής αεροπορικής εταιρείας Aerocaribbean το οποίο εκτελούσε πτήση από το Σαντιάγκο στην Αβάνα συνετρίβη στο κεντρικό τμήμα της νήσου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 68 επιβαίνοντες σε αυτό, ανάμεσά τους 28 ξένοι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik, Granma, telesur, prensa latina)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)