to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 22.05.2020

Κοινωνία

Συνεργάτες ναζιστικών εκδόσεων και γαλάζια παιδιά οι διοικητές των προσφυγικών δομών

Ο Νότης Μηταράκης ορίζει διοικητή της δομής στον Πύργο, τον Χρ. Τσιάχρη, το βιβλίο του οποίου «Μιναρέδες: Οι Λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θούλη, τις ίδιες που εκδίδουν βιβλία του ναζιστή Περίανδρου - Γ. Ψυχογιός: Δεν γίνεται θιασώτες του ναζισμού να διοικήσουν δομές προσφύγων


Το βιβλίο του Χρήστου Τσιάχρη «Μιναρέδες: Οι Λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις θούλη, τις ίδιες που εκδίδουν βιβλία του ναζιστή Περίανδρου (καταδικασμένου για την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή), αλλά και του Χίτλερ, του Γκέμπελς και άλλων διεθνών ναζιστών. Και η περίπτωση του αναδεικνυει τον κυνικό αμοραλισμό και την αβάσταχτη πολιτική ελαφρότητα του Νότη Μηταράκη που προφανώς παίζει με τη φωτιά του μίσους και της ξενοφοβίας.

Σχέσεις με ναζιστικό εκδοτικό οίκο έχει ο νέος διοικητής της προσφυγικής δομής του Πύργου, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει στις εκδόσεις αυτές πόνημα ακραίου ισλαμοφοβικού περιεχομένου. Την αποκάλυψη που εκθέτει τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη κάνει στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης, τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του κόμματος.

«Μόλις δημοσιεύτηαν οι διοικητές των δομών προσπαθήσαμε, μιας και το υπουργειο δεν θεώρησε απαραίτητο να προσκομίσει τα βιογραφικά τους, να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα κληθούν να διαχειριστούν το πολυ λεπτό αυτό ζήτημα στις τοπικές κοινωνιες. Δυστυχώς τα πρώτα ευρήματα είναι απογοητευτικά και ενδεικτικά της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το προσφυγικό.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιος κύριος ο οποίος τοποθετήθηκε διοικητής της δομής στον Πύργο, συγγραφέας του βιβλίου "Μιναρέδες: Οι Λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη". Αντιλαμβάνεστε πως με επικεφαλής έναν άνθρωπο που εμφορείται από τέτοιες ιδέες, μια μικρή δομή μακριά από τη δημοσιότητα, όπως αυτή του Πύργου, μπορεί να καταστεί πραγματικό κολαστήριο για αυτούς τους ανθρώπους», σημειώνει ο κ. Καμίνης.

-> Γ. Ψυχογιός: Δεν γίνεται θιασώτες του ναζισμού να διοικήσουν δομές προσφύγων

>Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: Δεν θα επιτρέψουμε στους θιασώτες της ακροδεξιάς και του ναζισμού να διοικήσουν τις δομές προσφύγων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕφΣυν μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει πως πρόκειται για τον Χρήστο Τσιάχρη, ο οποίος κυκλοφόρησε το βιβλίο στις εκδόσεις θούλη. Είναι αυτές που εκδίδουν τα βιβλία του Περιανδρου, κατά κόσμον Αντώνιου Ανδριτσόπουλου πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει είτε τον κυνικό αμοραλισμό μιας πολιτικής που παίζει επικίνδυνα με τη φωτιά της ξενοφοβίας και του μίσους είτε την ασύγγνωστη προχειρότητα της διαδικασίας ορισμού των διοικητών και την απαξίωση των βασικών αρχών δημόσιας διοίκησης. Την απάντηση τη γνωρίζει φυσικά ο κ. Μηταράκης.

Μαύρος κατάλογος

Τοπικοί παράγοντες, πρώην πολιτευτές και απόστρατοι του στρατού και της αστυνομίας συγκαταλέγονται μεταξύ όσων θα αναλάβουν καθήκοντα διοικητή στις δομές για τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή».

Δημοτικοί σύμβουλοι της Ν.Δ. στην επαρχία, πρώην υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. και κάθε είδους περιφερειακά κομματικά στελέχη της, αλλά και πρώην “αντάρτες” του Ποταμιού που τελικά προσχώρησαν στη Ν.Δ. καθώς και απόστρατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλος της αστυνομίας βρίσκονται ανάμεσα στα 32 ονόματα των διοικητών των δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επαναλαμβάνοντας τα περί “ανάκτησης του διοικητικού ελέγχου των δομών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκούνταν, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις” - σημειώστε εδώ το καραμπινάτο ψέμα του υπ. Μετανάστευσης

Δεν έγινε “ανακατάληψη”

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ δεν ασκούσαν διοίκηση, αλλά βάσει προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Κομισιόν είχαν αναλάβει την υποστήριξη της διαχείρισης των δομών. Πιο συγκεκριμένα ο ΔΟΜ ήταν και είναι αυτός που υποστήριζε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση την διαχείριση των δομών σε συνεργασία κάποιες φορές και με κάποιες ΜΚΟ σε συγκεκριμένα έργα.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση ή το Δημόσιο δεν “ανακατέλαβε”, όπως αρέσκεται το υπουργείο Μετανάστευσης να ισχυρίζεται, τις δομές φιλοξενίας ούτε πρόκειται να αποχωρήσει ο ΔΟΜ από τις δομές, αλλά αντίθετα θα συνεργαστεί μαζί του καθώς τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων δηλαδή βρίσκεται ο ΔΟΜ εκεί, συνεχίζουν να τρέχουν, όπως και η σχετική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Γαλάζιες» τοποθετήσεις

Πιο δόκιμο ίσως θα ήταν να πει κάποιος ότι η “ανάκτηση του διοικητικού έλεγχου” αφορά «γαλάζια» στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. που δεν κατάφεραν να εκλεγούν σε βουλευτικές ή περιφερειακές εκλογές ή άλλα πολιτικά στελέχη της παράταξης στην περιοχή όπου βρίσκεται η κάθε δομή φιλοξενίας.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στους νέους διοικητές βρίσκεται απόστρατος αξιωματικός του στρατού, νυν δημοτικός σύμβουλος Λαρίσης και πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Απ. Τζιτζικώστα, δημοτικός σύμβουλος Μετεώρων της Ν.Δ. και μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., δύο στελέχη του Ποταμιού, ένας εκ των οποίων ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού μέχρι το 2018, ο υπεύθυνος Υποδομών και Δικτύων της ΝΟΔΕ Κιλκίς, αλλά και απόστρατος αστυνομικός διευθυντής της Χίου (εκτός αν πρόκειται για συνωνυμία).

Διοικητές για την... αποσυμφόρηση

Οι διοικητές θα έχουν θητεία ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης και σύμφωνα με το υπουργείο “θα αναλάβουν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας και θα επιφορτιστούν με την επίδοση συνολικά 40.000 εκδοθεισών αποφάσεων ασύλου (εκ των οποίων το 80% εκδόθηκαν μέσα στο 2020 και 20% σε προγενέστερα έτη). Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσει ουσιαστικά η αποσυμφόρηση των δομών”. Με λίγα λόγια, θα φροντίσουν για τις εξώσεις από τις δομές.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το υπουργείο, θα προχωρήσει η πρόσληψη και τοποθέτηση άμεσα σε δομές 150 συμβασιούχων, που έχουν ήδη επιλεγεί, για τρεις μήνες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)