to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:40 | 30.11.2017

Κοινωνία

Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών: Συνεργασία και συντονισμένη δράση για τους χρήστες ουσιών

Την προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και τη μείωση της βλάβης των ίδιων των χρηστών ουσιών, αλλά και την αποφόρτιση των περιοχών που συγκεντρώνουν μεγάλο κομμάτι αυτού του πληθυσμού, έχει στόχο η συντονισμένη συνεργασία τεσσάρων φορέων.


Για την παρουσίαση του προγράμματος «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών» παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ.

Την περιγραφή κι ανάλυση του καινοτόμου προγράμματος ανέλαβαν η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος.

Το Πρόγραμμα έχει στόχο την προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας στη βάση της προσέγγισης της μείωσης της βλάβης (harm reduction) καθώς και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των τοξικοεξαρτημένων ατόμων μέσω της οριζόντιας, λειτουργικής διασύνδεσης των συμβαλλόμενων μερών. Το έργο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, με 800.000 ευρώ και η διάρκειά του είναι δυο (2) χρόνια.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση των άμεσων αναγκών του πληθυσμού των χρηστών, στην πρόληψη της διάδοσης νοσημάτων (ηπατίτιδες, AIDS κλπ), καθώς και στην κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσής τους μέσα από τη διασύνδεσή τους με κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι Ομάδες Παρέμβασης στο Δρόμο (streetwork). Με συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών και αποφοίτων θεραπευτικών προγραμμάτων, οι ομάδες streetwork προσεγγίζουν την ομάδα-στόχο, με παρεμβάσεις στο δρόμο, στο πλαίσιο μιας πρώτης επικοινωνίας αποσκοπώντας στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, διευκολύνοντας, έτσι, την παραπομπή και διασύνδεσή τους στις σχετικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των εξατομικευμένων αναγκών τους.

Η δράση στοχεύει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών πρόσβασης των εξαρτημένων ατόμων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στις Υπηρεσίες Πρόνοιας, μέσω της λειτουργικής διασύνδεσης των επιμέρους υπηρεσιών προς όφελός τους, αλλά και της παροχής συνοδευτικών υπηρεσιών.

Με την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών να κατέχει επιτελικό ρόλο, όλοι οι φορείς της Προγραμματικής Σύμβασης συμπράττουν με σκοπό των περιορισμό των κινδύνων -που συνδέονται με τη χρήση- τόσο για τους χρήστες όσο και για την κοινωνία. Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα την – κατά το δυνατόν – αποφόρτιση των περιοχών όπου θα γίνονται οι παρεμβάσεις και την αναβάθμισή τους (Πεδίο Άρεως, Εθνική Βιβλιοθήκη, Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων, Προπύλαια, άλλα σημεία που πιθανόν να προκύψουν στα όρια του Δήμου Αθηναίων).

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα παρακολουθείται από επιστημονική ομάδα και ο συντονισμός ανάμεσα σε ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ θα γίνεται εναλλάξ.

Η κ. Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, τόνισε πως η δημόσια πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από παράνομες ουσίες ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα δεν μπορεί να εξαντλείται σε δράσεις καταστολής. Μόνο μια παρέμβαση που να εστιάζει στα προβλήματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και όχι στους ίδιους ως πρόβλημα, μπορεί να ανακουφίσει επί της ουσίας τους ίδιους και να αποφορτίσει τις περιοχές που επιβαρύνονται. Ως Περιφερειακή Ενότητα Αθηνών απευθυνθήκαμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς δημόσιου χαρακτήρα και μαζί τους συνδιαμορφώσαμε αυτό το φιλόδοξο, καινοτόμο κοινωνικό πρόγραμμα 800.000 € που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρεια. Ένα πρόγραμμα μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σοβαρά, με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και επιστημονική υποστήριξη.

Η κ. Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας Δήμου Αθηναίων, δήλωσε χαρακτηριστικά «Ο δήμος Αθηναίων με το Πρόγραμμα αυτό θα υποστηρίξει έγκαιρα, αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα τα εξαρτημένα άτομα που βρίσκονται στο δρόμο. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια στη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής υποστήριξης του δήμου Αθηναίων όπως και των άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης. Θέλουμε να συνοδεύσουμε τα εξαρτημένα άτομα στις κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη».


Ο Δρ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΟΚΑΝΑ, υπογράμμισε «Η συντονισμένη δράση των φορέων αντιμετώπισης της εξάρτησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρακτική που εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι το πρώτο βήμα προς την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Η υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονται στο δρόμο και η σύνδεσή τους με υποστηρικτικές υπηρεσίες δεν αποσκοπεί μόνο στην αποφόρτιση και αναβάθμιση περιοχών του κέντρου της Αθήνας, αλλά αποσκοπεί πρωτίστως στη βελτίωση της υγείας και της γενικής κατάστασης των χρηστών στο δρόμο, με θετικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τη δημόσια υγεία γενικότερα».

Ο Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά «Το πρόγραμμα στοχεύει σε μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από την αρχή της κρίσης ο αριθμός των άστεγων χρηστών έχει διπλασιαστεί, η σωματική και ψυχική τους υγεία έχει χειροτερεύσει και ο κοινωνικός τους αποκλεισμός έχει γίνει εντονότερος. Η σύνδεσή τους με τις υπηρεσίες και η συστηματική τους υποστήριξη θα έχει θετικό αποτέλεσμα και για τους ίδιους και για την κοινωνία».

Αναλυτικά η Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ανέφερε:

Η σημερινή συνέντευξη γίνεται με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, τις λεπτομέρειες του οποίου θα αφήσω να αναφέρουν οι εκπρόσωποι των δύο αρμόδιων φορέων.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να αναφερθώ στο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινηθήκαμε και που είχε ως κατάληξη την υπογραφή αυτής της σύμβασης.

Ως Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, οι αρμοδιότητές μας σε θέματα τοξικοεξάρτησης είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως προγράμματα πρόληψης εξαρτήσεων από εξαρτησιογόνες ουσίες.

Παράλληλα, έχουμε στη χωρική μας αρμοδιότητα το Πεδίο του Άρεως, έναν χώρο μεγάλης σημασίας για εμάς, στον οποίο κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ανάταξής του και απόδοσης του στους πολίτες ως ένα μητροπολιτικό πάρκο.

Στην προσπάθειά μας αυτή ήρθαμε αντιμέτωποι, διοικητικά και ουσιαστικά, με τα πολλαπλά φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού (τοξικοεξάρτηση, έλλειψη στέγης, ψυχικές ασθένειες) που έχουν διογκωθεί και είναι πλέον πιο ορατά.

Στην Αθήνα, όπως σχεδόν και σε κάθε μητρόπολη στο πλαίσιο της πολύπλευρης κρίσης, βλέπουμε να δημιουργούνται εκ των πραγμάτων “σκοτεινές” γωνιές, όπου βρίσκει έδαφος η παραβατικότητα και το έγκλημα και δημιουργούνται προβλήματα δημόσιας υγείας.

Θα ήταν ίσως περιττό να αναφέρω την ιδιαίτερη, σήμερα, κρισιμότητα των προβλημάτων εξάρτησης από ουσίες, ιδιαίτερα από ναρκωτικά, για τους χρήστες, τις οικογένειές τους και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες περισσότερο. Όπως επίσης και τη διασύνδεση της χρήσης ναρκωτικών με εγκληματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Αναμφίβολα, τα προβλήματα της τοξικοεξάρτησης είναι σύνθετα και χρειάζεται συντονισμός πολλών δομών και λειτουργιών του κράτους και της δημόσιας πολιτικής γενικότερα. Και παράλληλα κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ως πολιτική προτεραιότητά της την ανάληψη δράσης σε ζητήματα αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, κοινωνικής μέριμνας και προαγωγής της υγείας.

Η δημόσια πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από παράνομες ουσίες δεν μπορεί να εξαντλείται σε δράσεις καταστολής. Παρά την ένταση της αστυνομικής παρουσίας και την λειτουργία υπηρεσιών φύλαξης, το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης απλά “μετακινείται” μέσα στον αστικό ιστό του κέντρου.

Είναι επιστημονικά αλλά και βιωματικά δεδομένο ότι μόνο μια παρέμβαση που να εστιάζει στα προβλήματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι (και όχι στους ίδιους ως πρόβλημα), μπορεί να ανακουφίσει επί της ουσίας τις περιοχές που επιβαρύνονται.

Γι' αυτούς τους λόγους, ως Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, απευθυνθήκαμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς δημόσιου χαρακτήρα:

  • τον ΟΚΑΝΑ, κρατικό φορέα του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

  • το ΚΕΘΕΑ, κοινωνικό φορέα που εποπτεύεται από το δημόσιο με πολυετή δράση στην απεξάρτηση και

  • το Δήμο Αθηναίων, την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση που μπορεί να παρέχει ορισμένες σχετικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Μαζί τους συνδιαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα που αφορά τη μείωση της βλάβης για τους συμπολίτες μας με προβλήματα από τη χρήση ουσιών και ευρύτερο στόχο την αποφόρτιση των βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας.

Ένα πρόγραμμα που άπτεται πλευρών της δημόσιας υγείας και της καταπολέμησης της τοξικοεξάρτησης – τομείς που αποτελούν αρμοδιότητα, αλλά και μέρος της πολιτικής ευθύνης που έχουμε αναλάβει ως διοίκηση.

Μέσα από την ισότιμη και ανοιχτή συνεργασία, αναλαμβάνουμε άμεση και συγκεκριμένη δράση για να προωθήσουμε πολιτικές και προγράμματα μείωσης της βλάβης και αποφόρτισης των περιοχών που επιβαρύνονται από το οξύ πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ξεκινάμε, λοιπόν, αυτό το φιλόδοξο, καινοτόμο κοινωνικό πρόγραμμα, με αξιόπιστους εταίρους και με μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής στο κέντρο της Αθήνας.

Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, σοβαρά, με ανθρωπιά και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η ενημέρωση/πληροφόρηση των χρηστών, η παροχή υλικών για ασφαλή χρήση και μείωση της βλάβης, η αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, η παραπομπή για φροντίδα υγείας και συμβουλευτική, καθώς και η διασύνδεση των χρηστών με δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών

  • Η άρση των διακρίσεων, η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού των εξαρτημένων ατόμων και η ενδυνάμωσή τους

  • Η αποφόρτιση των δημόσιων χώρων, η βελτίωση και αναβάθμιση της εικόνας των συγκεκριμένων περιοχών

Η πορεία, από τη σύλληψη της ιδέας έως την υλοποίηση του προγράμματος δεν ήταν εύκολη. Κληθήκαμε να ξεπεράσουμε εμπόδια γραφειοκρατικά, να ξεπεράσουμε την έλλειψη προϋπάρχουσας εμπειρίας συνεργασίας μεταξύ φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε θέματα εξαρτήσεων, να ξεπεράσουμε το πρόβλημα εύρεσης πόρων, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, με ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ.

Δουλέψαμε για να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που θα συγκεντρώνει δυνάμεις και θα αρθρώνεται με παρόμοιες πρωτοβουλίες άλλων φορέων, κάνοντας συνέργειες και οικονομία στους δημόσιους πόρους.

Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε θετικά αποτελέσματα για όλους. Για τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα από ουσίες αλλά και για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών όπου συγκεντρώνονται τα προβλήματα.

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ καλή συνεργασία στους εταίρους μας και να τους διαβεβαιώσω ότι θα υποστηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί θεωρούμε ότι μόνο με συνέργιες σαν κι αυτή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης δυσεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα, όπως η τοξικοεξάρτηση.

Παράλληλα, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες και προτάσεις για έργα και δράσεις που υποβάλλουν εξειδικευμένοι φορείς (κάποιοι βρίσκονται σήμερα εδώ), στηρίζοντας το κοινωνικά πολύτιμο έργο που προσφέρουν ενάντια στα ναρκωτικά και στο πλευρό των πολιτών με προβλήματα χρήσης.


 


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)