to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 23.11.2018

Οικονομία

«Συνεργασία και συνανάπτυξη»: 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ

Η συνεργασία και η συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων στους στόχους της τέταρτης Τετραμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών.


Τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης στην 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα όσα είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι τρεις προηγούμενες Συναντήσεις είχαν εστιάσει σε θέματα μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας και αστυνομικής συνεργασίας, αντιστοίχως, και τώρα, που είναι στο επίκεντρο η οικονομική συνεργασία, συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών, οι οποίοι θα έχουν και ξεχωριστή συνάντηση, μετά την Ολομέλεια.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν απτά αποτελέσματα και να προχωρήσει η υλοποίηση αποφάσεων που, ήδη, έχουν ληφθεί. Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ να προηγούνται συναντήσεις εμπειρογνωμόνων σε τεχνικό επίπεδο οι οποίες θα προετοιμάζουν τις Τετραμερείς Υπουργικές Συναντήσεις. Πρόταση η οποία υιοθετήθηκε.

Μίλησε ακόμα για τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων που θα στηρίξουν τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στις Υπουργικές Συναντήσεις, όπως η δικτύωση τεσσάρων Πανεπιστημίων από τις τέσσερις χώρες (ένα από κάθε μία) και η κοινή αποστολή δημοσιογράφων στις συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου «να επικοινωνήσουν με τις τοπικές κοινωνίες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο που προσφέρει η Ελλάδα στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για «θαρραλέα κοινή προσπάθεια» των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, και των πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, και είπε πως αφού ολοκληρωθεί μπορεί αυτή να εορταστεί με την προετοιμασία μιας εκδήλωσης στο επίπεδο των τεσσάρων χωρών, εκτός από αυτό μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Να δώσουμε βάρος στη συνεργασία και όχι στο μεταξύ μας ανταγωνισμό και να βάλουμε στη συζήτηση και ζητήματα που αφορούν την αγορά σε όλη την περιοχή είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, επισήμανε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις νέες ευκαιρίες που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πιτσιόρλας διατύπωσε πέντε ιδέες, οι οποίες θα συζητηθούν στη Συνάντηση και είναι οι εξής:

1. Συνεργασία των αρμόδιων οργανισμών των τεσσάρων χωρών με στόχο την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε διεθνείς εκθέσεις και οπουδήποτε αλλού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.

2. Διασύνδεση των Εμπορικών Μητρώων των τεσσάρων χωρών.

3. Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία του καταναλωτή και προσαρμογή με το ευρωπαϊκό καθεστώς.

4. Συνεργασία των Κεντρικών Αγορών των τεσσάρων χωρών (υπάρχει εμπειρία από τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας).

5. Συνεργασία για τον έλεγχο αγορών σε ότι αφορά ζητήματα ποιότητας, τήρησης διαδικασιών και το παρεμπόριο.

Σχέδιο κοινών δράσεων στα ζητήματα της αγοράς

Ένα σχέδιο κοινών δράσεων στα ζητήματα της αγοράς -με έμφαση στα θέματα καταπολέμησης του παρεμπορίου, προστασίας των καταναλωτών και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας- πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στους ομολόγους του της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ.

«Υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση με όλες τις γειτονικές χώρες σε μεγάλα θέματα που αφορούν τον τομέα των δικτύων -τα ενεργειακά δίκτυα, τα σιδηροδρομικά, τις διασυνδέσεις λιμανιών, τα ψηφιακά- και τα επιμέρους υπουργεία έχουν προχωρήσει σε συνεργασία σε όλα αυτά. Σήμερα κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα της αγοράς και προέκυψε ως συμπέρασμα η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα action plan της οικονομικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο κ.Πιτσιόρλας, διευκρινίζοντας ότι στο σημερινό πρώτο στάδιο της συζήτησης τέθηκε το πλαίσιο των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο οι υπουργοί θα μεταφέρουν στους επικεφαλής των κυβερνήσεων τους, προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που ανέλαβε -μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών- να εκπονήσει το σχέδιο της πρότασης και να εξειδικεύσει τα θέματα της προωθούμενης συμφωνίας.

«Θα στείλουμε κάποιο σχέδιο στους γείτονές μας και επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μία Σύνοδος που θα καταλήξει στο action plan [...] σήμερα συμφωνήσαμε στη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουμε, προκειμένου να το διερευνήσουμε και να το αποφασίσουμε στην συνέχεια», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως «μιλήσαμε για τις χώρες που ήταν παρούσες, αλλά προφανώς το action plan αφορά και τη Σερβία και τη Ρουμανία».

Ερωτηθείς σχετικά με τους τομείς που εξετάστηκαν ως πιθανά πεδία συνεργασιών εξήγησε πως δύναται να προωθηθεί η συνεργασία των οργανισμών όλων των χωρών, οι οποίοι ασχολούνται με την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων, προσθέτοντας πως «η κεντρική ιδέα είναι οι βαλκανικές χώρες να μην επιδίδονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους [...] αλλά να συνεργαστούν για την προώθηση των εξαγωγών των προϊόντων όλης της περιοχής».

Η πρόσβαση επιχειρηματιών στα εμπορικά μητρώα όλων των γειτονικών χωρών απασχόλησε επίσης της συζήτηση. «Είναι ένα τεράστιο θέμα, θα διευκολύνει τους πάντες για την οικονομική συνεργασία το να υπάρχει διασύνδεση των εμπορικών μητρώων, το να μπορεί δηλαδή ο Έλληνας ή Βούλγαρος επιχειρηματίας να έχει πρόσβαση στο εμπορικό μητρώο της διπλανής χώρας και να έχει μία εικόνα για τα στοιχεία εταιρειών της» είπε ο κ.Πιτσιόρλας.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την προοπτική συνεργασίας στα θέματα ελέγχου της αγοράς, καθώς, όπως υπογράμμισε, «αφορά πολλές πλευρές, αφορά την ποιότητα των προϊόντων, την πιστοποίησή τους και το τεράστιο θέμα του παρεμπορίου που μας ενδιαφέρει πολύ ως χώρα».

Οι υπουργοί Οικονομίας διερεύνησαν ακόμη τις προοπτικές συνεργασίας των κεντρικών αγορών Θεσσαλονίκης, Σκοπίων, Σόφιας και Τιράνων, καθώς και την προώθηση συνεργιών σε θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτομιών μέσα και από τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε, ώστε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας, εκεί όπου είχαμε ανταγωνισμούς κάθε είδους» τόνισε ο κ.Πιτσιόρλας, εκτιμώντας πως «η ιδέα που συμφωνήσαμε και περιμένουν όλοι από εμάς να στείλουμε το σχέδιο, αντιμετωπίστηκε πάρα πολύ θετικά και αυτό […] είναι ένα σημαντικό βήμα ως προς το κλίμα που διαμορφώνεται για μια συμφωνία σε μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, που θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα οργανωθεί η υλοποίησή τους».

Χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλος επεφύλαξε θερμή υποδοχή στους υπουργούς από τις άλλες τρεις γειτονικές χώρες στο ξενοδοχείο HYATT και το δείπνο που ακολούθησε κύλησε σε πολύ καλό κλίμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)