to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 20.05.2021

Πολιτική

Δεύτερη ημέρα μάχης στη Βουλή για την «συνεπιμέλεια» - Καταψήφισαν Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη

Συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, η κοινοβουλευτική μάχη επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια που έφερε ο υπ. Δικαιοσύνης - Καταψήφισαν Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη - Αλ. Τσίπρας: «Αυτοφωράκιας» του πρωθυπουργού ο Κ. Τσιάρας, να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ


Η δεύτερη μέρα συζήτησης ήταν σήμερα, Πέμπτη 20/5, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τη «συνεπιμέλεια» και τις σχέσεις γονέων και τέκνων μετά τη διακοπή της κοινής συμβίωσης, που έχει προκαλέσει, ήδη από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησής του σφοδρές αντιδράσεις, από φορείς, οργανώσεις, την αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές της ΝΔ, όπως η Μ. Γιαννάκου και η Ο. Κεφαλογιάννη, αλλά και ο Μ. Βολουδάκης. Ο υπ. Δικαιοσύνης κατέθεσε μεν την Τετάρτη νομοτεχνικές βελτιώσεις, χωρίς ωστόσο να αγγίζει το πλέον επίμαχο σημείο του υπό κρίση νομοθετήματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει ότι χρήζουν αποσαφήνισης και ο όρος «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας και ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, διότι μπορεί να οδηγήσει στην εναλλασσόμενη κατοικία.

Κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔΚατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σήμερα - κάτι που μεταξύ άλλων προκάλεσε και εσωκομματικούς τριγμούς στο ΚΙΝΑΛ με ηχηρή διαφοροποίηση του Α. Λοβέρδου και διαφοροποίηση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου.

Επί της αρχής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Κατά δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. «Παρών», δήλωσε το ΚΚΕ. Εκκρεμεί το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου, για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και τον χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον κάθε γονέα.

Καταψήφισαν Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη

Ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε η ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια καθώς καταψήφισαν Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη. Πρόκειται για το πρώτο ισχυρό πλήγμα στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Τα δυο επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου του Κώστα Τσιάρα έγιναν δεκτά μόνο από 156 βουλευτές της ΝΔ και καταψηφίστηκαν από τις Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ απείχαν της ονομαστικής ψηφοφορίας ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Επί της αρχής του το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την ΝΔ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Τα άρθρα 7 και 13 του σχεδίου νόμου που έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίσθηκαν από 156 βουλευτές, ενώ τα καταψήφισαν 20 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίες εξ αρχής είχαν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους με το σχέδιο νόμου.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την απόφασή του να μην συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιτρέπεται σε αυτές και η επιστολική ψήφος των βουλευτών.

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως θα καταψήφιζε τα δύο άρθρα, αλλά απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας. Επίσης, και το ΚΚΕ ενώ θα καταψήφιζε τις δύο διατάξεις, απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία των δύο άρθρων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης αναφέρθηκε αρχικά στην προβληματική λειτουργία της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «κακοποιητή της δημοκρατίας»

Διαβάστε/δείτε ακόμη:

 «Πίσω ολοταχώς» και στο Οικογενειακό Δίκαιο: Τοποθετήσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο νομοσχέδιο για τη «συνεπιμέλεια»

Απέκρυψαν από τη Βουλή εισήγηση του ΟΗΕ για το νομοσχέδιο Τσιάρα

Υψηλοί τόνοι στην 1η μέρα συζήτησης - Γ. Ραγκούσης: Ο κ. Τσιάρας οφείλει μια συγνώμη στην Μ. Γιαννάκου και την Ο. Κεφαλογιάννη

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της συζήτησης της Τετάρτης ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που κάλεσε τον υπ. Δικαιοσύνης να ζητήσει συγνώμη για όσα είπε κατά των δύο γυναικών συναδέλφων του: «Tο λιγότερο που οφείλετε να κάνετε από αυτό εδώ το βήμα είναι να ζητήσετε συγγνώμη, κύριε Τσιάρα, αν έχετε στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και αν ακόμη βαδίζετε με γνώμονα τη λογική και την υπευθυνότητα», είπε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, και πρόσθεσε:

Η τοποθέτηση του Γ. Ραγκούση: «Βάζετε δυο λέξεις δηλητήριο στο νομοθέτημα που φέρατε: "εξίσου" και "1/3"» - Διαβάστε  αναλυτικά τι τόνισε: «Γιατί εκτελείτε συμβόλαια δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη απέναντι σε μικρές ολιγαρχίες;»

«Θα το πω ευθέως, κύριε Τσιάρα. Είναι από αυτά που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει στα αυτιά του, ότι δηλαδή σε συνέντευξη που δώσατε καταφερθήκατε εναντίον συναδέλφων σας βουλευτριών της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη, ορμώμενες από προσωπικά βιώματα, τοποθετήθηκαν αρνητικά για το νομοσχέδιό σας», σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης και προσέθεσε: «Καλά, δύο γυναίκες βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας από προσωπικά βιώματα σας λένε "όχι". Για τους άντρες, τους μπαμπάδες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -δεν ξέρω αν είναι και από τη Νέα Δημοκρατία κάποιοι- που λέμε "όχι" πώς το εξηγείτε με βάση το δικό σας σπουδαίο σκεπτικό;».

* * *

Διαβάστε ακόμη:

Το «φιλμ» της πρώτης ημέρας της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια

* * *

Ποιες «νομοτεχνικές βελτιώσεις» έφερε ο Κώστας Τσιάρας - Αναθεώρηση και του Αστικού Κώδικα ως προς το «εξίσου»

Νομοτεχνικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι και κατά την αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξουν και άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κατέθεσε στην έκθεση της, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι:

  • προστίθεται στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, η φράση «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».
  • με νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.
  • στο αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όλο το «ζουμί» βέβαια βρίσκεται στη προσθήκη του αρ. 1510 του αστικού κώδικα το οποίο σήμερα διατυπώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του».

Μπορεί η εισηγούμενη προσθήκη να εναρμονίζει το νομοθέτημα με τον Αστικό Κώδικα, ωστόσο με δεδομένο πως η λέξη «εξίσου» αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής αναμένεται να προκληθεί νέα θύελλα αντιδράσεων.

Nομοτεχνικές βελτιώσεις ζήτησε και ο Χ. Αθανασίου στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου που προειδοποίησε ότι μπορεί να δημιουργηθούν παρανοήσεις και να εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Ο Χ. Αθανασίου, αναφερόμενος στην άσκηση της γονικής μέριμνας, προειδοποίησε ότι υπάρχουν διατυπώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εμφανιστεί η εναλλασσόμενη, κατά χρόνο, διαμονή του τέκνου, ως επιβαλλόμενη εκ του νόμου.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφερόμενος στη διάταξη που προβλέπει προηγούμενη ενημέρωση του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί, για μια σειρά πράξεις που ορίζονται στον Αστικό Κώδικα, είπε ότι είναι καλύτερο να παραμείνει η αρχική διατύπωση που είχε προκρίνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, διαφορετικά τορπιλίζονται οι σχέσεις των γονέων και θα εκτιναχθούν οι αντιδικίες.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε επίσης ότι δεν πρέπει να διατηρηθεί η διάταξη για το τεκμήριο του 1/3 του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του. Δείτε αναλυτικότερα την παρέμβαση Αθανασίου...

Στιγμιότυπα της συζήτησης:

Ειρ. Αγαθοπούλου για συνεπιμέλεια: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ, δεν ακούω» από τον υπ. Δικαιοσύνης

Σ. Αναγνωστοπούλου: Το μείζον θέμα που θα έπρεπε να συζητάμε είναι η ενδοοικογενειακή βία

 

• Θ. Ξανθόπουλος: Κόλαφος για το νομοσχέδιο Τσιάρα η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής (βίντεο)

Γ. Ραγκούσης για συνεπιμέλεια: Γιατί εκτελείτε συμβόλαια δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη απέναντι σε μικρές ολιγαρχίες;

• Γ. Παπαηλιού: Άστοχη, ανακριβής και επικίνδυνη η αναφορά του ν/σ Τσιάρα σε «εξίσου» άσκηση γονικής μέριμνας

Μ. Βολουδάκης (ΝΔ): «Το παιδί πρέπει να έχει μία κατοικία, το παιδί πρέπει να έχει την έδρα του, τη βάση του»

Επιφύλαξη για τον όρο «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας, δήλωσε, την Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής, και ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στο Μαξίμου αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη ψήφο του.

«Το παιδί πρέπει να έχει μία κατοικία, το παιδί πρέπει να έχει την έδρα του, τη βάση του. Αυτό λένε και οι ειδικοί, οι παιδοψυχολόγοι, οι παιδοψυχίατροι και όλοι όσοι έχουν ειδικότητα στο αντικείμενο αυτό. Δεν πρέπει να προσθέτουμε όρους σε ένα νομοθέτημα το οποίο έχει σκοπό να κατευθύνει τους δικαστές σε υποθέσεις πολύ δύσκολες και να τους διευκολύνει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ως έχει σήμερα. Δεν πρέπει να προσθέτουμε όρους που μπορεί να δημιουργούν οποιαδήποτε ασάφεια», είπε επίσης ο κ. Βολουδάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)