to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 27.06.2013

Πολιτική

Συνέντευξη Τύπου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή: "Αυτό το οποίο συμβαίνει με τον κ. Βενιζέλο είναι ένα αυτοτελές σκάνδαλο"

Οι Θ. Δρίτσας, Ζωή Κωσταντοπούλου και Στ. Κοντονής μιλούν για το αίτημα κλήσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που απέρριψε η τρικομματική συμμαχία


Τοποθέτηση Νίκου Βούτση γραμματέα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:

Καλησπέρα σε όλους και όλες. Είναι κοντά μας οι βουλευτές Κωνσταντοπούλου, Δρίτσας και Κοντονής που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στην επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ έτσι όπως νομικά έχει ονομαστεί και θα έχουν τον κύριο λόγο στη σημερινή συνέντευξη τύπου για να σας αναλύσουν γιατί θα πρέπει ενδελεχώς και σε βάθος να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

Πριν από αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ στη διάσκεψη των προέδρων που όπως γνωρίζετε τελείωσε πριν λίγο και κανονίζει την ημερήσια διάταξη για την ερχόμενη βδομάδα. Δυστυχώς η Βουλή λειτουργεί κατά αντιστοιχία του τρόπου που σήμερα λειτουργεί και η πολιτική ζωή του τόπου και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εν προκειμένω εμείς θέσαμε το ζήτημα του να μείνει ανοιχτή η βουλή για το καλοκαίρι για να διεκπεραιωθούν με άνεση όλα τα μεγάλα, τα κορυφαία ζητήματα που έχουν προκύψει και όσα πιθανά να προκύψουν, διότι βρισκόμαστε σε ένα έντονο πολιτικό και κοινωνικό ιδιαίτερα κλίμα. Έχει σημασία το ότι οι προτάσεις νόμου οι οποίες έχουν υποβληθεί από τα κόμματα, όπως και από εμάς έχει γίνει πρόταση νόμου για την ακύρωση ΠΝΠ σε σχέση με τις ΔΕΚΟ και ειδικότερα με αναφορά και στην ΕΡΤ και ότι έχει συμβεί εδώ και 15 μέρες δεν έρχονται προς συζήτηση στη Βουλή. Μας είπαν ότι τη Δευτέρα ολοκληρώνεται το δεκαπενθήμερο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δοθεί η σχετική έκθεση έτσι ώστε ύστερα να σκεφτούν ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Επιτρέψτε μου να σας πω οτι αυτά είναι προσχήματα και μαρτυρούν απαράδεκτη υποκρισία διότι η Βουλή όλο το χρόνο που περάσαμε είναι ίσα ίσα το έδαφος και το πεδίο όπου έρχονται με το χαρακτήρα του υπερεπείγοντος του κατεπείγοντος με ή χωρίς εκθέσεις σίγουρα χωρίς καμία προθεσμία για να μελετηθούν όγκοι τόμοι με βάση τους οποίους έχουν νομοθετήσει για τα πιο κρίσιμα ζητήματα ζωής του λαού μας, των ανθρώπων, των πολιτών.

Τώρα για ένα θέμα όπου υπήρξαν αυτές οι σοβαρότατες πολιτικές αναταράξεις που βρίσκεται σε εκκρεμότητα που υπάρχει απόφαση του ΣτΕ την οποία παρανόμως δεν υλοποιούν σε σχέση με την ΕΡΤ που υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις για τεράστιες ζημιές του κράτους ενδεχομένως εκατοντάδες εκ ευρώ που η ίδια η κυβέρνηση και ο νέος Υπουργός αποκαλύπτουν ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο και άρα ήταν μια ανθρωποθυσία στα ζητήματα της τρόικας. Όταν υπάρχει όλο αυτό το κλίμα και το ζήτημα  και είναι ανοιχτό στην ελληνική κοινωνία μας λένε ότι χρειάζεται να τελειώσει η διορία των 15 ημερών μέχρι τελευταίου λεπτού  για ένα πράγμα που δεν έχει σχέση με το Γενικό Λογιστήριο διότι είναι επαναφορά στην προτεραία κατάσταση, ο προϋπολογισμούς του κράτους έχει συνυπολογίσει και το τελευταίο ευρώ που δεν υπάρχει στην υπόθεση της ΕΡΤ έχει συνυπολογιστεί όλα αυτά αντίθετα η πράξη η παράνομη που δημιουργεί πολύ σοβαρά οικονομικά ζητήματα στο δημόσιο αν επιμείνουν στην εφαρμογή τους. 

Για την κυβέρνηση ήταν θέμα λεπτών για να μην πούμε ωρών για να βγουν οι προτάσεις νόμου, μια από την οποία είναι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και επιμένουν να έρθουν να ψηφίσουν, αυτό λοιπόν μπαίνει στο παραβάν, την επόμενη βδομάδα η Βουλή δεν έχει κανένα νομοθετικό περιεχόμενο είναι μόνο οι απαντήσεις που θα δοθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δεν έρχεται νομοσχέδιο προς ψήφιση. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να κλείσουν τη βουλή  και να κουκουλώσουν όπως όπως τα πράγματα.

Πλευρά λοιπόν σημαντική αυτής της γενικότερης υπόθεσης στην οποία θέτουμε με όλα τα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της και με αιχμή και το ζήτημα της ΕΡΤ που θα επανέρθουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε. Με όλους του τρόπους και θα εξαντλήσουμε για να μην κλείσει η βουλή και να μην πάει αυτό το θέμα να λυθεί εκεί που λύνεται,  ανάμεσα στη διαπλοκή και την αδιαφάνεια. Πλευρά αυτού του ζητήματος είναι η συνέχιση σε σχέση με την υπόθεση Λαγκάρντ. 

Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Να σας καλησπερίσω με τη σειρά μου και να πω, εκ μέρους των βουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουμε στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, ότι σήμερα υπήρξε μία από τις μελανότερες ημέρες, μια  από τις αλγεινότερες εμπειρίες, διότι με τον πλέον απροσχημάτιστο τρόπο επανασυστήθηκε η τρικομματική συμμαχία, που δεν ενεργεί όλους αυτούς του μήνες προς την κατεύθυνση της διερεύνησης της αλήθειας και της διαλεύκανσης των πραγματικών περιστατικών, αλλά δυστυχώς λειτουργεί προς συγκάλυψη, προς συσκότιση, προς υπόθαλψη των υπαιτίων προσώπων που είναι πασίδηλο ότι δεν είναι ένα μόνο πρόσωπο. 

Σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε εμπεριστατωμένο αίτημα, το οποίο σας έχει διανεμηθεί, αναφερόμενοι στα εργαστηριακά στοιχεία επισήμων Πραγματογνωμοσυνών, που ενεργήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας. Καταθέσαμε αίτημα, λοιπόν, με το οποίο ζητήσαμε να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής, για να εξετασθούν, πρόσωπα που προκύπτει αντικειμενικά και απροσμάχητα, ότι και δεν είπαν την αλήθεια ενώπιον της Επιτροπής και ενέχονται και συνέχονται στην υπόθεση πέραν της ομολογηθείσης γνώσης και συμμετοχής τους. 

Ο κ. Βενιζέλος είναι το προεξάρχον πρόσωπο που έπρεπε να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής, για να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ουδέποτε άνοιξε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ, να εμφανίζεται από τα επίσημα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης, ότι ο χρήστης ο οποίος προσπέλασε και άνοιξε αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, στις 8/7/2011, δηλαδή στην ημερομηνία κατά την οποία πιθανολογείται μετά μεγάλης βεβαιότητας η παράδοση στον κ. Βενιζέλο του usb από τον κ. Διώτη, πώς είναι δυνατόν ο χρήστης αυτός να εντοπίζεται σε υπολογιστές του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι αντικειμενικό το εύρημα, καταγράφεται στις πραγματογνωμοσύνες που κάποιοι έθαψαν όλες αυτές τις ημέρες, διότι συμπληρώνουμε σήμερα δεκαπέντε μέρες από την περιέλευση της πραγματογνωμοσύνης στην Επιτροπή και οι λαλίστατοι κατά περιόδους συμμετέχοντες στην Επιτροπή από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας επέλεξαν να θάψουν αυτό το στοιχείο, ακριβώς αναγνωρίζοντας ότι δείχνει ευθέως εμπλοκή και ανάμιξη στο άνοιγμα της λίστας του τότε, όπως και τώρα, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Και βεβαίως είναι οδυνηρό το συμπέρασμα ότι «οι αμαρτίες» της λίστας Λαγκάρντ, αντί να ξεδιαλύνονται, αναβαθμίζονται κυβερνητικά. 

Είναι οδυνηρό αυτό το συμπέρασμα για τη δημοκρατία μας, όπως είναι εξίσου οδυνηρό το συμπέρασμα ότι σήμερα λειτούργησε προς χάριν του κ. Βενιζέλου και η ΔΗΜΑΡ, η κατά τα άλλα αποστασιοποιηθείσα από την Κυβέρνηση. Με την ψήφο του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, του κ. Οικονόμου, αποφασίσθηκε να απορριφθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήτευση του κ. Βενιζέλου, για κλήτευση της υπαλλήλου εκείνης  του Υπουργείου Οικονομικών, της κ. Μπέη, που ήταν υπάλληλος τότε και σήμερα είναι σύμβουλος του κ. Στουρνάρα, απέρριψε την κλήτευση και της συμβούλου, συνεργάτιδος του κ. Βενιζέλου, και κυρίως -και εδώ θα τους συνοδεύει η ευθύνη- απέρριψε το αίτημα να κατασχεθούν οι υπολογιστές εκείνοι από τους οποίους προκύπτει ότι θα αντλούνταν περισσότερα, ασφαλέστερα, αντικειμενικά στοιχεία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δυστυχώς η λειτουργία αυτή και η σημερινή της κυβερνητικής πλειοψηφίας μέσα στην Επιτροπή παραβιάζει ευθέως και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και το καθήκον που έχουμε όλοι μας σε αυτήν την Επιτροπή και είναι καθήκον αποκάλυψης της αλήθειας χωρίς κομματικές οριοθετήσεις. Σήμερα, δυστυχώς, μια συντεταγμένη πλειοψηφία η οποία αποτελείται, μάλιστα από τρία μέλη που ουδέποτε έχουν λάβει γνώση της δικογραφίας και της υπόθεσης, τα δύο νέα μέλη της Επιτροπής, που ορίσθηκαν μόλις σήμερα, τον κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τον κ. Γεώργιο Γεωργαντά, που ορίσθηκαν ως μέλη της Επιτροπής μόλις σήμερα, σε αντικατάσταση των κυρίων Βαρβιτσιώτη και Γεωργιάδη και τον κ. Τσουμάνη, που συμμετείχε στην Επιτροπή αντικαθιστώντας σήμερα τον κ. Καλατζή. Αυτοί είναι οι τρεις από τους επτά βουλευτές που ψήφισαν, στην πρώτη συνεδρίαση συμμετοχής τους, να μην γίνει διερεύνηση. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω ότι ο κ. Τσουμάνης είναι από τους τρεις βουλευτές που υπέγραψαν την κατάπτυστη βουλευτική τροπολογία για την αμνήστευση της απιστίας τραπεζικών στελεχών για τη δανειοδότηση νομικών προσώπων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Δεν χρειάζεται να καταγράψουμε ποιοι είναι οι πρόθυμοι υποστηρικτές μιας πολιτικής που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Δημοκρατία, ούτε με την Δικαιοσύνη, ούτε με την Ισονομία. Διότι είναι ακατανόητο και αδιανόητο για ποιο λόγο θάλπεται και υποθάλπεται ο κ. Βενιζέλος, του επιφυλάσσεται διακριτική μεταχείριση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην καλείται να δώσει τις στοιχειώδεις εξηγήσεις. Και είναι εξίσου ακατανόητη η στάση της ΔΗΜΑΡ που σε αυτήν την πρώτη ευκαιρία να αποδείξει ότι ελέγχει και ότι τουλάχιστον συμμετέχει σε μια διαδικασία αναζήτησης και αποκάλυψης της αλήθειας, έσπευσε να παράσχει χείρα βοηθείας στον «μετά φανών και λαμπάδων» ορισθέντα, προ ολίγων ημερών, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Βενιζέλο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι υπάρχουν δύο ταχυτήτων πρόσωπα υπό τον έλεγχο της Επιτροπής. Πιστεύει ότι κάθε ενεχόμενος, από όπου και αν προέρχεται και όπως και αν εμπλέκεται, πρέπει να λογοδοτεί. Και αυτό το οποίο συμβαίνει με τον κ. Βενιζέλο από αυτήν την Επιτροπή είναι ένα αυτοτελές σκάνδαλο, που θα συνοδεύει αυτήν την κυβερνητική πλειοψηφία και την πρόθυμη σύμμαχο, την ΔΗΜΑΡ, στο μέλλον και στην Ιστορία. 

Για να μην μακρηγορήσω θα ήθελα μόνο να πω ότι αυτή τη στιγμή, και αυτό συνιστά επίσημη καταγγελία μας, αυτή τη στιγμή εκείνο που έχει εξασφαλισθεί από πλευράς Κυβέρνησης και κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να μην υπάρχει και να έχει ανασχεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε ποινικό επίπεδο. Διότι την υπόθεση διερευνούσαν για τα μη κυβερνητικά πρόσωπα οι Οικονομικοί Εισαγγελείς μέχρι και τον Απρίλιο του 2013. Από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς αφαιρέθηκε η υπόθεση και η ύλη, το αντικείμενο, δηλαδή, και η αρμοδιότητα με νομοθέτημα της Κυβέρνησης αυτής. Και έκτοτε, ως μέλη της Επιτροπής, αγνοούμε αν υπάρχει οποιοσδήποτε εισαγγελικός λειτουργός που ασχολείται και ερευνά την υπόθεση της λίστας. Και όταν καταγράφεται φοροδιαφυγή επιπέδου πέντε εκατ. ευρώ για τρία μόνο πρόσωπα, για τρεις μόνο καταθέτες στη λίστα, είναι αναπόδραστο το συμπέρασμα για το ποιο είναι το ύψος της συνολικής φοροδιαφυγής για το σύνολο των 2062 καταθετών, αλλά και των συνδεδεμένων προφίλ και προσώπων, για τα οποία είναι πια υπόλογη η σημερινή Κυβέρνηση, η σημερινή ηγεσία του ΣΔΟΕ. Διότι  επί εννέα, πλέον, μήνες, ουδέν έχει γίνει για τον προσδιορισμό της συνολικής ζημίας. Και αυτή η απραξία της σημερινής Κυβέρνησης αποτελεί και το ισχυρότερο επιχείρημα των εμπλεκομένων προσώπων. 

Σας ευχαριστώ, θα δώσω το λόγο στους συναδέλφους για να συνεχίσουν την τοποθέτησή μας. 

Η τοποθέτηση του Θοδωρή Δρίτσα 

Σας έχουμε διανείμει τόσο το κείμενο που καταθέσαμε τα μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής και από αυτό θα βγάλετε σημαντικά συμπεράσματα είμαι βέβαιος. Ταυτόχρονα σας έχουμε διανείμει τα βασικά πειστήρια στα οποία αναφέρεται στο κείμενο μας και στο αίτημα μας που κατατέθηκε στην Επιτροπή. Είναι τα στοιχεία της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών το τελευταίο πόρισμα, η τελευταία έκθεση της πραγματογνωμοσύνης τους γιατί είχαν καταθέσει στο παρελθόν και άλλες και εκκρεμούν άλλες είναι αυτή που κατατέθηκε 11/6/2013 και διανεμήθηκε στην επιτροπή 12/0/2013. 

Μπορείτε να το δείτε όλες και όλοι πολύ καθαρά ότι αναφέρεται στη μια σελίδα ότι  εντοπίστηκε η λέξη κλειδί «userv» στα μεταδεδομένα με ονομασία Σχέδιο Νόμου Επικαιροποίηση ΜΠΔΣ 2013 και παρακάτω στον πίνακα επίσης αναφέρεται ο συντάκτης «userv»  και το όνομα χρήστη τελευταίας αποθήκευσης «g.bey». Παραπέμπει δε το ίδιο το κείμενο σε τεχνικά χαρακτηριστικά στα αρχεία του κειμένου στο παράρτημα 2 του συνημμένου ψηφιακού δίσκου και από αυτό το συνημμένο ψηφιακό δίσκο στο παράρτημα 2  είναι το 3ο κείμενο που έχετε στα χέρια σας, από όπου προκύπτει ακριβώς ο Τίτλος: «Σχ Νόμου»,  συντάκτης  «userv», είναι η αποτύπωση του Υπουργείου Οικονομικών. Θυμίζω, γνωρίζετε λίγο πολύ όλες και όλοι ότι η αναζήτηση του «userv»  είχε μια κεντρική σημασία της ταυτότητας του «userv» σε όλη τη διαδρομή των διεργασιών της Επιτροπής. Δεν έρχεται για πρώτη φορά αυτό το θέμα. Πλήθος μαρτύρων, σημαντικός αριθμός μαρτύρων, έχουν ρωτηθεί για αυτό το ζήτημα διότι ήταν κεντρικής σημασία και αυτό δεν το ανακάλυψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέκυπτε από τα πράγματα και τώρα έρχεται διότι δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους κατασχεθέντες με εντολή του κ Πεπόνη και του κ Μουζακίτη,  έρχεται από αυτούς που είχαν κατασχεθεί να επιβεβαιωθεί αυτό που κάποιοι το γνώριζαν, παρέλασαν από την επιτροπή και το απέκρυψαν, το αρνήθηκαν παραπλάνησαν την επιτροπή ότι ο  είναι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν χρειάζεται να μπούμε σε άλλες λεπτομέρειες. Αυτό δεν συνιστά ευθέως κατηγορία εναντίον του κ Βενιζέλου για το σύνολο των υποθέσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την άποψη του για τις ισχυρές ενδείξεις του κ. Βενιζέλου του κ Παπακωνσταντίνου και των άλλων. Συνιστά όμως σοβαρότατο και αναντίρρητο λόγο διερεύνησης αυτού του δεδομένου και υποχρέωση κυρίως του κ Βενιζέλου ο οποίος συστηματικά απέφυγε τις απαντήσεις επ' αυτών των ερωτήσεων να αποδώσει μια εξήγηση η οποία εν πάση περιπτώσει ή να ανοίγει το δρόμο σε περαιτέρω συμπεράσματα ή να κλείνει το  θέμα. Δεν είναι εύκολο να κλείσει το θέμα.

Την αναντίρρητη ανάγκη, την αυταπόδεικτη ανάγκη, να διερευνηθούν αυτά τα νέα δεδομένα. Δεν είχε κανείς δικαίωμα να θέσει αυτό το ζήτημα σε ψηφοφορία. Και ήταν από την αρχή η πρακτική της επιτροπής παρά τις προσπάθειες και του προέδρου της του  κ Μαρκογιαννάκη και πολλών εκ της πλειοψηφίας κυρίως της ΝΔ και του κ. Ρήγα,του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ,δεν είχαν τολμήσει όλο αυτό το διάστημα  παρά τα εμπόδια  να αρνηθούν ρητά την εξέταση κάποιου μάρτυρα ιδιαίτερα όταν αυτό ήταν τόσο σημαντικό. Ξέφυγαν αρκετές φορές και στο παρελθόν αλλά για σημαντικούς μάρτυρες δεν είχαν τολμήσει να το κάνουν και αντίθετα ισχυρίζονταν πάντα ότι δεν παρεμποδίζουν την έρευνα. Το έκαναν με διάφορους τρόπους αλλά εν πάση περιπτώσει τόσο ανοιχτά δεν είχαν τολμήσει να το κάνουν μέχρι τώρα. Σήμερα ο κ Μαρκογιαννάκης μας είπε και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά, πως ότι έχει συνεισφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διερεύνηση της υπόθεσης είναι μια σαβούρα. Μπορείτε να βγάλετε μονοί σας τα συμπεράσματα για την χρήση αυτής της τοποθέτησης κι την αξιοποίηση της και για ποιο λόγο το είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης γιατί μπορείτε να δείτε και σήμερα αλλά και στο παρελθόν τι αναδείχτηκε από την επιτροπή αυτή και με πρωτοβουλία ποιων αναδείχτηκε . Ακόμα και η δυνατότητα που  εκκρεμεί  και δεν μπορεί να κλείσει η διεργασία της επιτροπής και γι αυτό ακόμα το λόγο και για άλλους λόγους που ήταν πρωτοβουλία του κ Κοντονή για να ανοίξουν δρόμοι αποκάλυψης των ονομάτων που συμμετέχουν σε αυτό το  Funds των 550 εκ που διαχειριζόταν ο κ Μιωνή, ακόμα και αυτό που ήταν μια δύσκολη υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το τρόπο και τη μέθοδο για να αναζητήσει τις διαδικασίες συλλογής τέτοιου είδους πληροφοριών . Όλα αυτά ο κ Μαρκογιαννάκης τα είπε σαβούρα, πρόκειται για  προφανή ταραχή στην σημερινή εξέλιξη είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια να κρατηθεί ο κ Βενιζέλος όμηρος  και ταυτόχρονα να προστατευτεί είναι ο διττός στόχος της ΝΔ στον οποίο συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ ακόμα και σήμερα. 

Ελέγχεται πλέον ο κ Βενιζέλος με πολύ σοβαρά ερωτηματικά γιατί δεν βοήθησε ως είχε υποχρέωση προσερχόμενος ως μάρτυς με όρκο στην επιτροπή γιατί δεν έκανε το παραμικρό σε πράγματα που είχε εποπτεία και έλεγχο για να βοηθήσει την επιτροπή. Απέκρυψε στοιχεία, παραπλάνησε στοιχεία όλα αυτά εκκρεμούν . Και δεν είχε δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την έρευνα που κάναμε να κάνει τα στραβά ματιά . Δεν έχει καμία σχέση η πρωτοβουλία μας η σημερινή με αυτό που μας κατηγόρησε ο κ Ρήγας και πολλοί άλλοι ότι θέλουμε να αφήσουμε ανοιχτή τη λειτουργία της Επιτροπής. Προς τι να την αφήσουμε ανοιχτή, για να περνάμε καλά, για να κρατάμε τι? Πρόκειται για μια σοβαρότητα πληροφορία που από τη σχολαστική δουλειά που κάναμε τι μας λένε ? Ότι θα έπρεπε να την κρύψουμε? Να κάνουμε πως δεν την είδαμε; αυτά είναι τα αμείλικτα ερωτήματα!

Τελειώνω λοιπόν. Επιβεβαιώνεται με τη διαχείριση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της επιτροπής ο κ Μαρκογιαννάκης και η πλειοψηφία όπως διαμορφώθηκε και με τον τρόπο που περιέγραψε η κ Κωνσταντοπούλου επιβεβαιώνει ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αυτό αποτελεί και προσωπική μου άποψη, αλλά νομίζω ότι προκύπτει και από παρά πολλά δεδομένα,μπορεί να είναι άτυπη και άρρητη, αλλά πρόκειται για μια διαχρονική κυβερνητική συναπόφαση να μην χρησιμοποιηθεί η Λίστα Λαγκάρντ . αυτό και επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και επί κυβερνήσεως Παπαδήμου και τώρα επί κυβερνήσεως Σαμαρά...  Και σε αυτό το πλέγμα εντάσσονται όλοι οι χειρισμοί που κάνουν ο Πρόεδρος και τα μελή τη πλειοψηφίας της επιτροπή. Αντιλαμβάνεστε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το αφήσει αυτό το ζήτημα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα δοθεί συνέχεια. 

Η τοποθέτηση του Σταύρου Κοντονή

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έθεσε υπόψη της επιτροπής το αίτημα που έχετε ήδη στα χέρια σας, εγγράφως, και αναλυτικά τοποθετήθηκε και η κ. Κωνσταντοπούλου και ο Θ. Δρίτσας. Το αίτημά μας αυτό συνέχεται με μια διαπίστωση που δεν την κάνουμε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωση που γίνεται από την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Η διαπίστωση αυτή είναι: ότι το βράδυ της 8η Ιουλίου του 2011 το στικάκι αυτό ανοίχτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα και ελέγχθηκαν τρία ονόματα τα οποία και αναφέρονται. Είναι κρίσιμο αυτό το στοιχείο, διότι διασταυρώνεται με τις καταθέσεις του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου ως εξής: ο κ. Διώτης έχει ισχυριστεί ότι το στικάκι αυτό το παρέδωσε το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο δε κύριος Βενιζέλος λέει ότι το παρέλαβε τον Αύγουστο του 2011, αλλά πρόσθεσε σε κάθε περίπτωση, δεν το άνοιξε. Οι ισχυρισμοί αυτοί και οι καταθέσεις αυτές πρέπει να διασταυρωθούν, πρέπει να δούμε τι έγινε το βράδυ της 8ης Ιουλίου. Και εδώ θέλω να πω ότι ακούσαμε σήμερα ένα νομικά απαράδεκτο και ηθικά ανέντιμο ισχυρισμό από αυτούς οι οποίοι θέλησαν και τελικά πέτυχαν να μην γίνει δεκτό το αίτημα. Ότι η επιτροπή διερευνά αποκλειστικά και μόνο τις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου και αυτό που θέτουμε εμείς δεν αφορά τον Παπακωνσταντίνου. Μεγαλύτερη ανακρίβεια από αυτό δεν υπάρχει. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πότε παρελήφθη, πότε άνοιξε, ποιοι ενέχθησαν από αυτό το στικάκι έρχεται σε άμεση συνάρτηση με τις ευθύνες του πρώην Υπουργού Οικονομικών, αλλά και σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της έρευνας εάν προέκυπταν στοιχεία -το είχαν πει και οι ίδιοι οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας- για άλλα πολιτικά πρόσωπα, θα ήταν οι ίδιοι πρώτοι που θα τα έφερναν προς συζήτηση. Εδώ λοιπόν έχουμε μια υπεκφυγή και μια καθαρή υποκρισία από μέρους της πλειοψηφίας. Πώς είναι δυνατόν ότι το στιχάκι αυτό το οποίο έχει κάνει τη διαδρομή που γνωρίζετε, και που σε τελευταία ανάλυση υπάρχουν αντιφατικές καταθέσεις, αλλά υπάρχουν πλέον και δεδομένα στοιχεία από την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Πώς είναι δυνατόν αυτά να μένουν στον αέρα; Ή πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα σε βάθος και πλάτος ή είμαστε υπόλογοι και εμείς έναντι της Βουλής και του ελληνικού λαού. Για αυτό ακριβώς το θέσαμε το αίτημα σήμερα και για αυτό περιμέναμε μια ομόφωνη αποδοχή. Δυστυχώς, επικράτησαν και πάλι κομματικές σκοπιμότητες. Και απλώθηκε για άλλη μια φορά, το δίκτυο προστασίας για ορισμένα πολιτικά πρόσωπα τα οποία διαφαίνεται ότι έχουν σοβαρές ευθύνες στο θέμα της διαχείρισης της λίστας. Το δεύτερο επιχείρημα που ακούσαμε και είναι και αυτό απαράδεκτο από κάθε άποψη είναι ότι σε τελευταία ανάλυση «σήμερα τελειώσαμε». Και στις 4 του μηνός πρέπει να κατατεθούν πορίσματα. Εάν είχαμε ακολουθήσει τη μεθοδολογία, «να τελειώνουμε» που είχε πρυτανεύσει ως σκεπτικό, από τον Πρόεδρο της επιτροπής από την 1η μέρα, και που είχε την αφέλεια για να μην πω το θράσος, να το πει και στη Βουλή ότι μέχρι το Φλεβάρη – Μάρτη θα είχαμε τελειώσει δεν θα είχατε σήμερα – και εσείς να πληροφορήσετε την κοινή γνώμη αλλά και εμείς στα χέρια μας το περίφημο έγγραφο του κυρίου Πλασκοβίτη δια του οποίου αποδείχτηκε ότι η ελληνική δημοκρατία είχε επισήμως ζητήσει τη λίστα και επισήμως την είχε παραλάβει. Ένα έγγραφο που ξέρετε πολύ καλά ότι κονιορτοποίησε όλη την επιχειρηματολογία περί ατύπου παραδόσεως, περί ατύπου παραδόσεως περαιτέρω από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη και στον κ. Βενιζέλο και περί ατύπου ελέγχου και αδυναμίας νομικής αξιοποίησης. Το τρίτο που ήθελα να πω είναι το εξής: εκκρεμεί μέχρι αυτή τη στιγμή, η απάντηση από το ιρλανδικό δημόσιο σχετικά με το μετοχολόγιο, τους δικαιούχους αυτού του Fund, των 550 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τη γνώμη μας εάν διανοηθεί η πλειοψηφία της επιτροπής να κλείσει τις εργασίες της και να κατατεθούν πορίσματα, χωρίς να έχουμε πάρει την πληροφορία που έχουμε ζητήσει υπηρεσιακώς και δια μέσου της διοικητικής οδού μέσω της ενεργοποίησης της συνδρομής από το ιρλανδικό δημόσιο σαφή απάντηση για το τι συμβαίνει για αυτό το περιβόητο Fund,καταλαβαίνετε ότι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας παραμένει στον αέρα. Επομένως για εμάς τα ζητήματα είναι ακόμα ανοιχτά, χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, και αυτό όχι γιατί τα θυμηθήκαμε τώρα αλλά γιατί μετά από μια σοβαρή προσπάθεια, εργώδη και μόνιμη, να αποκαλυφθούν στοιχεία, αυτά τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν, πρέπει να εξεταστούν, και εάν δεν εξεταστούν, έχουν απόλυτη ευθύνη αυτοί που απορρίπτουν τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το σημερινό. Και κάτι τελευταίο για τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Ξέρετε τα τελευταία πολιτικά γεγονότα, όπως ξέρετε πολύ καλά τι είχε προηγηθεί της συγκρότησης της κυβέρνησης Σαμαρά. Σήμερα, νομίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να μιλήσει καθαρά ως κόμμα για τη στάση του εκπροσώπου της στην Επιτροπή. Εάν καλύπτει αυτήν την ψήφο, εάν ο κ. Οικονόμου έχει αφεθεί να ψηφίζει κατά συνείδηση και ότι συνεπάγεται αυτό. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τη ΔΗΜΑΡ και την ηγεσία της να πάρει θέση απέναντι στο αίτημα που καταθέσαμε και στη συμπεριφορά του βουλευτή της. 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ  Δημοσιογράφων 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δημοσιογράφος: Με δεδομένο αυτά που μας είπαν οι τρεις βουλευτές που μετέχουν στην προανακριτική, θα ήθελα να ρωτήσω την κ. Κωνσταντοπούλου, μια και ήσασταν η πρώτη που πήρε το λόγο, με όλα αυτά τα δεδομένα και την απόφαση της πλειοψηφίας, κυκλοφορεί ήδη από το πρωί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταθέσει με υπογραφή 30 βουλευτών πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου και ενδεχομένως έλεγχο ποινικών ευθυνών του κ. Βενιζέλου, μια διαδικασία που απαιτεί συζήτηση στην Ολομέλεια και μυστική ψηφοφορία. Θα το κάνετε αυτό; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Και το δεύτερο, εάν η πλειοψηφία συνεχίσει στο να τελειώσει τις εργασίες της Προανακριτικής, σε αυτό πως θα αντιδράσετε; Θα βγάλετε δικό σας πόρισμα; Δε θα βγάλετε, δε θα δεχθείτε το κλείσιμο, θα είναι μια διαδικασία πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το πρώτο που πρέπει να σας πω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας αυτής της Προκαταρκτικής Επιτροπής, αλλά και στο προηγούμενο στάδιο, όταν η διερεύνηση γίνονταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι δεν πρόκειται ούτε να χαριστούμε σε κανέναν, ούτε να κάνουμε τα στραβά μάτια για τις ευθύνες κανενός. Ταυτόχρονα έχουμε  αποδείξει ότι ενεργούμε με ευθύνη, τεκμηριωμένα, συλλογικά και να είστε βέβαιοι ότι με τον ίδιο συνεπή τρόπο θα λειτουργήσουμε μέχρι τέλους στην υπόθεση αυτή, όσα προσκόμματα, όσα εμπόδια και όσες τρικλοποδιές κι αν συναντήσουμε από πλευράς μιας επίορκης πλειοψηφίας. Διότι αυτή η συμπεριφορά της πλειοψηφίας συνιστά έκνομη δράση, πέραν της Κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Να είστε βέβαιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει όλα όσα υπαγορεύει η συνείδηση των βουλευτών του, όλα όσα υπαγορεύει το Κοινοβουλευτικό καθήκον, όλα όσα υπαγορεύει η Δημοκρατική νομιμότητα και με επίσημο τρόπο θα σας ανακοινωθούν όταν είναι η ώρα. 

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης εν σχέσει με τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας, έχουμε επίσης αποδείξει ότι δεν καμπτόμαστε. Δεν μας κάμπτει  αυτή η συμπεριφορά που ίσως κάποιοι θεώρησαν ότι θα ήταν παράγοντας αποθάρρυνσης μας στο να συνεχίζουμε να επιζητούμε την αλήθεια. Και όχι απλώς δεν μας κάμπτει, αλλά μας ενδυναμώνει. Αυτό το πείσμα κάποιων να μην διερευνηθούν οι ευθύνες όλων, αυτό το πείσμα συγκεκριμένων προσώπων και κομμάτων να καλύπτουν εαυτούς και αλλήλους είναι που μας γεμίζει με την πεποίθηση εκείνη που στοιχειοθετείται και απ’ όλα τα στοιχεία της έρευνας, ότι εδώ υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενεχόμενοι, περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα και κόμματα, όχι μόνον στη διαχείριση της λίστας αλλά και εν σχέσει με τα κεφάλαια της λίστας. Και όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις και όλα εκείνα τα κόμματα και τα πρόσωπα που συνδέονται και προσωπικά με καταθέτες της λίστας αυτής. Γιατί σας είπα εξαρχής ότι αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες είναι η κυβερνητική αναβάθμιση των αμαρτιών της λίστας Λαγκάρντ. Και αυτό δεν αναφέρεται μόνον στον κ. Βενιζέλο.

Δημοσιογράφος: Δεν γίνεται να μιλάμε γενικώς για μια λίστα που δεν ξέρουμε ποια είναι τα ονόματα μέσα. Δεν θα έπρεπε να μας τη δώσετε; Αυτό το λέμε όλοι. Πρέπει να δοθούν τα ονόματα. 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, εμείς τουλάχιστον έχουμε παρακολουθήσει να δημοσιοποιούνται στοιχεία από εκείνα τα οποία αποτελούν το τμήμα της Ποινικής Προκαταρκτικής Δικογραφίας. Επίσης, όσοι παρακολουθήσατε τη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη διεύρυνση των κατηγοριών εν σχέση με το κ. Παπακωνσταντίνου, θα προσέξατε ότι έγιναν πολύ συγκεκριμένες αναφορές, σε συγκεκριμένα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν. Και να είστε βέβαιοι ότι κατά τον χρόνο κατά τον οποίο θα πάψουμε να δεσμευόμαστε και από εκείνα τα καθήκοντα μυστικότητας, δεν θα υπάρξει τίποτε που θα μείνει κρυπτόν υπό τον ήλιον. 

 Νικος Βούτσης: Θέλω να προσθέσω κάτι με συγχωρείτε. 

Εμείς δεν ξεχνάμε και δεν θα σας αφήσουμε να ξεχάσετε με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ ότι ενδεχομένως αυτή η υπόθεση να είναι πολύ μικρό μέρος της πραγματικής υπόθεσης που απασχολεί εν τοις πράγμασι τον ελληνικό λαό για δισεκατομμύρια τα οποία μάλιστα εν καιρώ κρίσης και με πλήρες καθεστώς φοροαπαλλαγής, φοροασυλίας, φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής έχουν βρεθεί στο εξωτερικό . Η υπόθεση Λαγκάρντ σας θυμίζω είναι μέχρι το 2007 προ κρίσης. Ουδείς μιλάει σήμερα για τα 54000 ονόματα που έχει η τράπεζα της Ελλάδας δώσει με το ελληνικό δίκαιο, αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με το Φαλτσιάνι με το τι υπάρχει ως πρόβλημα για να ελεγχθούν παραπέρα. Για τις υπόλοιπες λίστες που κορυφαία στελέχη των άλλων κόμματων έχουν πει και έχουν φέρει στην επιφάνεια, Λιχτενστάιν , Λουξεμβούργου, κότερα, Άμστερνταμ ,  σπίτια Λονδίνου 15000 off shore, όλο αυτό το πακέτο για το οποίο ήδη ο πολιτικός κόσμος έχει μιλήσει εδώ και μήνες δεν έχει αποδώσει, αυτό μονό θέλουμε να σας πούμε, ούτε 1 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, μέσα από τις κανονικές διαδικασίες των οικονομικών και διωκτικών αρχών. Αυτό είναι τεράστιο σκάνδαλο. Μιλάμε για πράγματα για τα οποία η διερεύνηση του δεν έχει κανένα εμπόδιο καμιά ξένη κυβέρνηση , είναι έτοιμες λίστες έτοιμα ποσά έτοιμες ημερομηνίες και ουδείς επί 9 – 10 μήνες που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση δεν έχει φέρει 1 ευρώ στα δημοσία ταμεία. Αυτό θα το υπενθυμίζουμε κάθε στιγμή. Δεν είμαστε μανιακοί με τη λίστα Λαγκάρντ αλλά προσπαθούμε από κει να αναδείξουμε το συνολικό ζήτημα το οποίο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και επεξηγεί και  τις ερωτήσεις που γίνονται σε μας από το πρωί μέχρι το βράδυ: από που τα λεφτά, από που τα ποσά, που να βρεθούν, πως φτάσαμε ως εκεί, νομοτέλεια , φταίνε όλοι ... όλο αυτό που ακούτε το αφήγημα πάσχει και γι αυτό το λόγο που είπαμε προηγούμενα. Και γι αυτό κάθε φορά θα το υπενθυμίζουμε .

Θοδωρής Δρίτσας : Ξέρετε πολύ καλά, νομίζω θα το παραδεχτείτε, ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν υπάρξει διαρροές εγγράφων, στοιχείων άλλων δεδομένων της λίστας Λαγκάρντ. Εκτός από το ότι για μας είναι θέμα αρχής έχει και μια τεράστια σημασία γιατί πολλές κινήσεις είτε επίτηδες είτε από επιπολαιότητα που γίνονται μπορεί να αποτελέσουν υπερασπιστικό επιχείρημα που μπορεί να οδηγήσει έως και στην απαλλαγή σε διάφορα πρόσωπα πολιτικά ή μη που ενέχονται και σε άλλες υποθέσεις. Πράγματι θα πρέπει να φτάσει κάποια στιγμή που όλα τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ θα πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα επισήμως . Δεν είναι αυτή τη στιγμή ακόμα, διότι αυτό θα διακινδύνευε πάρα πολλά από τα ζητήματα της νομικής διερεύνησης και της απόκρυψης ευθυνών. Μην περιμένετε από το ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει αυτό. 

Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε για περισσότερα από ένα εμπλεκόμενα κόμματα και ενεχόμενα πρόσωπα και αν δεχθούμε ότι ο κ. Βενιζέλος, τρόπον τινά, ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ποια άλλα πρόσωπα από άλλα κόμματα εμπλέκονται στην υπόθεση; 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι σαφές από όλη τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, από όσα έχουν προκύψει από την μέχρι σήμερα διερεύνηση και θα περιληφθούν σε όλες τις επίσημες τοποθετήσεις μας, περιελήφθησαν δε  και στις επίσημες τοποθετήσεις μας στη Ολομέλεια της Βουλής πριν από λίγες ημέρες. Από τα ονόματα των καταθετών της λίστας, αλλά και από όλα τα πρόσωπα που αποδείχθηκε ότι έλαβαν γνώση του περιεχομένου της λίστας ή της υπόθεσης της λίστας σε ανύποπτο χρόνο, είναι σαφές ότι υπάρχει ευθεία εμπλοκή προσώπων που συνδέονται και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι η τελική παράδοση του usb, έγινε σε έναν φάκελο που φέρει την έντυπη σφραγίδα «ΠΑΣΟΚ - Ο Πρόεδρος» και την ιδιόχειρη εγγραφή του κ. Βενιζέλου «Προσωπικό Εμπιστευτικό Προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά Ι.Α.Χ.», δηλαδή «Ιδίας Αυτού Χείρας». Μέχρι τελευταίας στιγμής, στις 2 Οκτωβρίου του 2012, η παράδοση έγινε μεταξύ των δύο αυτών προσώπων και εντεύθεν έχει αποκαλυφθεί ότι όλα τα πρόσωπα που έλαβαν γνώση ή διαχειρίστηκαν τη λίστα συνδέονται με αυτά τα κόμματα, όπως  επίσης έχει προκύψει ότι καταθέτες της λίστας είναι στελέχη των δύο αυτών κομμάτων. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται λοιπόν και να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει, ότι τελικώς έρχονται να συγκαλύψουν την υπόθεση τα κόμματα που έχουν σκελετούς στην ντουλάπα τους σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)