to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 04.03.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Κορυφώνεται ο διπλωματικός "πόλεμος" - Ένωση με τη Ρωσία ψήφισε η Βουλή της Κριμαίας (συνεχής ενημέρωση)

Μεθόδους «πίεσης στη Ρωσία για αποκλιμάκωση» στην Κριμαία ζήτησαν στην Έκτακτη Σύνοδο το μεσημέρι της Πέμπτης, οι ευρωπαίοι ηγέτες - Ο Πούτιν λέει πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές αναφορικά με την Ουκρανία μετά τη συνομιλία του με τον Ομπάμα


 "Οι ουκρανικές αρχές έχουν αναγνωριστεί από ΕΕ και ΝΑΤΟ" η (μη) απάντηση Βενιζέλου στις επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 7/3

Nα αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιας ώρας, που είχαν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τις τελευταίες έξι μέρες, με τον κ. Ομπάμα να υπογραμμίζει στον κ. Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πούτιν: Παραμένουν οι διαφορές με τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν δήλωσε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ωστόσο πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος είπε στον αμερικανό ομόλογό του πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μς ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Πούτιν.

Πάντως ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο», ενώ συμφώνησε με τον κ. Ομπάμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι πρέπει να συνεχίσουν τις «εντατικές επαφές» σχετικά με την Ουκρανία.

Ομπάμα - Άμπε: Οι κινήσεις της Ρωσίας απειλούν την παγκόσμια ειρήνη

Ο κ. Ομπάμα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Δεσμεύθηκαν ακόμη να εργασθούν με άλλους εταίρους της G-7για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα εξετάσουν οι «28» στις Βρυξέλλες. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την κατάσταση στην Ουκρανία, στις Βρυξέλλες. Σειρά κυρώσεων από ένα ευρύ φάσμα επιλογών κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό θα εξετάσουν οι «28» στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την κατάσταση στην Ουκρανία, στις Βρυξέλλες. Σειρά κυρώσεων από ένα ευρύ φάσμα επιλογών κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό θα εξετάσουν οι «28» στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

-----------

Πέμπτη 6/3

23:05 Τη στιγμή που η ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση και η Δύση καταγγέλλουν ως παράνομο το δημοψήφισμα προσάρτησης στη Ρωσία, η τοπική Βουλή της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας κόβει όλους τους δεσμούς με την Ουκρανία, δημιουργεί το δικό της στρατό και εθνικοποιεί όλες τις ουκρανικές κρατικές εταιρείες.

Η Κριμαία είναι «ήδη ρωσική», δεν λογοδοτεί στο Κίεβο και συγκροτεί στρατό 

20:25  Δώδεκα F-16 στέλνουν οι ΗΠΑ στην Πολωνία

19:42 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζήτησε την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία.


19:41 Εντονότατες ήταν οι συζητήσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις είναι πιο προωθημένες από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς προ λίγων ωρών.
 


19:40 Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο θα διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, λόγω του αιτήματος που υπέβαλε το τελευταίο στη Ρωσία να ενταχθεί η Κριμαία στην επικράτειά της.«Πρόκειται για δημοψήφισμα - φάρσα, ένα έγκλημα το οποίο οργανώνουν οι ρωσικές δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Τουρτσίνοφ, αναφερόμενος στο σχετικό δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε στη χερσόνησο για τις 16 Μαρτίου.

19.07: Η καγκελάριος της Γερμανίας απείλησε τη Μόσχα με κυρώσεις σε ό,τι αφορά τη βίζα αξιωματούχων του καθεστώτος Πούτιν και με «πάγωμα» λογιαριασμών στο έδαφος της Ε.Ε. εάν η Ρωσία δεν εμπλακεί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επίλυση της κρίσης στην Κριμαία.

19.05: Έκκληση τατάρου πολιτικού σε Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν. Ο πρώην επικεφαλής των μουσουλμάνων Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ έκανε έκκληση στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν να διασφαλίσουν ότι η Κριμαία θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας. «Μην αφήσετε τους κριμαίους αδελφούς σας μόνους τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», τόνισε σε συνέντευξή του

17.50: Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη δημιουργία νέων υπουργείων, τα οποία θα λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα από το Κίεβο.Η κίνηση αφορά, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ενέργειας.

17.45: Επαφές στο Κίεβο για στρατιωτική συνεργασία θα έχουν η μεταβατική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουκρανίας και η ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένιι Γιάτσενιουκ.

17.35: Την ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλη ένταση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία.

17.15: Ο ηγέτης των φιλορωσικών διαδηλώσεων στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας Πάβελ Γκουμπάρεφ συνελήφθη στο διαμέρισμά του το απόγευμα της Πέμπτης.Δημοσιογράφοι του BBC έγιναν μάρτυρες της σύλληψης από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας πριν από λίγα λεπτά.

 

17.03: Κρατικούς πομπούς εκπομπής τηλεοπτικού σήματος καταλαμβάνουν Ρώσοι και ένοπλοι στην Κριμαία. Αξιωματούχοι ουκρανικών μέσων ενημέρωσης δήλωσαν ότι ένοπλοι, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, κατέλαβαν το κρατικό κέντρο διαχείρισης τηλεοπτικών πομπών στην Κριμαία.

16.37: Οι Γερμανοί πολιτικοί θα μποϊκοτάρουν τους Παραολυμπιακούς στο Σότσι.

16.20: Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. «Πρόκειται για μια παράνομη απόφαση και το αποκαλούμενο δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική βάση. Γι' αυτό καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει όσους επιθυμούν το διαμελισμό της Ουκρανίας. Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι συστατικό μέρος της Ουκρανίας», αναφέρει σε δήλωσή του.

16.18: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πριν από λίγο ότι από τις μέχρι στιγμής επαφές του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ουκρανικό.

16.15: Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε για την απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να διεξάγει δημοψήφισμα, ότι είναι εντελώς παράνομη και "στερείται κάθε νομικής βάσης".

15.57: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία έγινε η αφορμή για το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στη χώρα το Νοέμβριο, το συντομότερο δυνατό.

15.35: Έντονη διαφωνία των Τατάρων της Κριμαίας για την ένωση με τη Ρωσία. Ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ηγέτης της εθνικής μειονότητας των Τατάρων στην Κριμαία, επέκρινε έντονα τα μέλη του κριμαϊκού κοινοβουλίου για την απόφασή τους να καλέσουν σε δημοψήφισμα για ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία. 

15.16: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες σταθμεύουν στην Αυτόνομη Δημοκρατία είναι πλέον δυνάμεις «ξένου κράτους» και θα πρέπει ή να παραδοθούν ή να φύγουν.

14.56: Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε «αξιωματούχους και άτομα»  τα οποία είναι υπεύθυνα για «απειλές κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ανακοίνωσε προ ολίγου ο Λευκός Οίκος. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη για ποιούς και πόσους πρόκειται, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι αφορά Ρώσους.

------------

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχωρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, φιλοξενώντας και το κείμενο της σχετικής απόφασης. Συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας», αναφέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην απόφαση της κριμαϊκής Βουλής.

Στις 16 Μαρτίου θα στηθούν οι κάλπες στην Κριμαία για να το καθεστώς της επαρχίας και τη σχέση της με το Κίεβο, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ. Το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θα γίνει  με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παράνομο χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα τ το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας.

Ήδη, η περιφερειακή Βουλή υπερψήφισε την Πέμπτη την προσάρτηση στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το RT. Η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση που είχε ψηφίσει το Κοινοβούλιο του Κιέβου. Πιθανόν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα η εξέταση του αιτήματος της Κριμαίας να ενσωματωθεί στη Ρωσία από πλευράς του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ρώσοι στρατιώτες και τοπικοί φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν ουσιαστικά την τήρηση της τάξης στη χερσόνησο, περιορίζοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στους στρατώνες τους.

Embedded image permalink

Νωρίτερα:

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες σε έκτακτη σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στην αναζήτηση μέσων για τη υποστήριξη της Ουκρανίας και απάντησης στην ρωσική "επίθεση" στην Κριμαία. Η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει στις 12.30 ώρα Ελλάδος με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Στη συνέχεια, η Αγγελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι υπόλοιποι 25 ευρωπαίοι ηγέτες θα συνέλθουν για "να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντίδραση της ΕΕ", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους. Μεταξύ αυτών και ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κριμαία και "εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για τις κατάφωρες παραβιάσεις από τη Ρωσία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας". Προηγουμένως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε απαντήσει με ανακοίνωσή του στους ισχυρισμούς του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος αρνήθηκε τη ρωσική ανάμειξη στην Κριμαία λέγοντας ότι οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή δεν είναι ρώσοι στρατιώτες, αλλά μέλη "ομάδων αυτοάμυνας" του ρωσόφωνου πληθυσμού που αισθάνεται ότι απειλείται από την νέα φιλοευρωπαϊκή ηγεσία στο Κίεβο.

(Reuters / Vasily Fedosenko)

Από το περιβάλλοον του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τονιζόταν χθες ότι στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών "η λογική που επικρατεί είναι αυτή της εξόδου από την κρίση και όχι της επιβολής κυρώσεων". "Καμία απόφαση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν προβλέπεται", τόνισαν γαλλικές πηγές. Ωστόσο "η απειλή των κυρώσεων παραμένει και πρέπει να είναι αξιόπιστη". Εξάλλου, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει σύμπνοια ως προς την επιλογή των κυρώσεων. Για παράδειγμα, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν εμφανισθεί πολύ διστακτικές να συμφωνήσουν στο μποϊκοτάζ των προετοιμασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στο Σότσι τον Ιούνιο.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο Πούτιν και συζήτησαν "σενάρια" που θα επιτρέψουν την "εξομάλυνση" της κατάστασης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Στο Παρίσι, η απόπειρα οργάνωσης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας απέτυχε, ενώ έπειτα από τις οξείες λεκτικές ανταλλαγές των τελευταίων ημερών, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν χθες το βράδυ στη γαλλική πρωτεύουοσα να συνεχίσουν τον διάλογο.

Russian President Vladimir Putin (AFP Photo)

Αποφεύγοντας να ρίξουν λάδι στη φωτιά οι Ευρωπαίοι έχουν "καταδικάσει κατηγορηματικά" τις επιθετικές ενέργειες των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη "ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ειρηνική έξοδο από την κρίση". Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές περί τους 16.000 ρώσοι στρατιώτες, ανάμεσά τους 5.000 που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες, έχουν καταλάβει την Κριμαία, έχοντας υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατηγικές θέσεις (πολεμικά πολοία, στρατόπεδα, κυβερνητικά κτίρια).

Σύμπτωμα της ακραίας έντασης που επικρατεί στην Κριμαία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία χθες αφού κρατήθηκε από ενόπλους στη Συμφερόπολη και δέχθηκε απειλές. "Ελπίζω ότι το περιστατικό αυτό θα υπενθυμίσει στον κόσμο σε ποιο σημείο η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη στην Κριμαία", δήλωσε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίοση.

Εκτός της Κριμαίας, ένταση επικρατεί και στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προπύργιο του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπου δύο διαδηλώσεις οργανώθηκαν χθες από φιλορώσους και υποστηρικτές της ενότητας της Ουκρανίας και κατέληξαν σε επεισόδια. Η ουκρανική αστυνομία στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επιχειρηματία και ηγέτη των φιλορώσων της πόλης Πάβελ Γκουμπάρεφ και απομάκρυνε τους καταληψίες από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου υψώθηκε και πάλι η ουκρανική σημαία.

Απέναντι στις αποσχιστικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, η ουκρανική δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα για "επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας" εναντίον των επικεφαλής των φιλορωσικών αρχών της Κριμαίας, ανάμεσά τους ο νέος πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ, καθώς και κατά του Πάβελ Γκουμπάρεφ.

 

Η Κίνα συμφωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς το ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές στη διένεξη με τη Ρωσία, αναφέρεται σε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος έπειτα από επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ukrainian military unit in the village of Perevalnoye outside Simferopol, March 4, 2014. (Reuters / David Mdzinarishvili)

--------------

Τετάρτη 5/3

22.30: Δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι - δείτε ζωντανά στο Al JazzeeraΟ υπ. Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ρωσία έκανε μια επιλογή, και εμείς είχαμε πει από την αρχή πως αυτή η επιλογή ήταν λάθος». Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, θα συνεχιστούν την Πέμπτη στη Ρώμη, ενώ υποστήριξε πως δεν είχε ελπίδες για απευθείας συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας σήμερα.

Embedded image permalink

Λίγο νωρίτερα: Μπορεί ο Σεργκέι Λαβρόφ να δήλωσε σήμερα, έπειτα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες (που είχαν συναφθεί στο Κίεβο) την 21η Φεβρουαρίου», αλλά η αμερικανική διπλωματία τις διέψευσε κατηγορηματικά.

 

20:05 Αυτήν τη στιγμή γίνονται δύο παράλληλες διαδηλώσεις φιλορώσων και φιλοουκρανών στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Υπογραφές συγκεντρώνουν οι φιλορώσοι ακτιβιστές στο Ντόνετσκ με τις οποίες θα καλούν τη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.

Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καταδίκασε την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από πλευράς της Ρωσίας» και εξέφρασε την υποστήριξή της σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

20:00 Ανησυχία για τους δημοσιογράφους στην Ουκρανία

19:30  Ο Ολλανδός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κριμαία θα κατευθυνθεί κατευθείαν στο αεροδρόμιο, καθώς η αποστολή του ανακόπηκε

19:26 Συνεχάρη τους υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας οι οποίοι βρίσκονται στην Κριμαία  ο μεταβατικός ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένιι Γιάτσενιουκ, σημειώνοντας ότι θα ανταμειφθούν με επιπλέον χρηματική ενίσχυση.«Το γεγονός ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν παραδόθηκαν  είναι δείγμα υψηλού πατριωτικού φρονήματος και της εθνικής αξιοπρέπειας η οποία υπάρχει σήμερα στην Ουκρανία», τόνισε ο κ. Γιάτσενιουκ.

19:25  Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να μονοπωλήσουν τη διεθνή διάσκεψη για το Λίβανο στο Παρίσι. Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία, που οδήγησε στην αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Δύση πιέζει τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαϊκή Χερσόνησο και να αποδεχθεί την αποστολή διεθνών παρατηρητών, ώστε να επιλυθεί η κρίση μέσω της διπλωματικής οδού.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η σημερινή συνάντηση αναμένεται να καθορίσει την περαιτέρω στάση, που θα τηρήσουν οι παίκτες στη διπλωματική σκακιέρα.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, τονίζοντας ωστόσο, ότι βασικός στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. «Σήμερα προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε διπλωματική ευκαιρία για να φέρουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία στο ίδιο τραπέζι και να εξασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και την Ουκρανίας θα συνομιλήσουν, κάτι που η Ρωσία δεν δείχνει έτοιμη να κάνει τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο κ. Χέιγκ.

(EURONEWS)

19:05 Το BBC επιβεβαιώνει απαγωγή ανώτατου ουκρανού αξιωματούχου της συνοριοφρουράς, του στρατηγού Μιχαήλ Κοβαλ, στην Κριμαία. Σαράντα άτομα τα οποία ήταν ντυμένα σαν «μοτοσικλετιστές» απήγαγαν τον ουκρανό στρατηγό της συνοριοφρουράς, οδηγώντας τον πιθανότατα με όχημα 4Χ4 στη Σεβαστούπολη. Η νεότερη ενημέρωση σχετικά με τον ολλανδό απεσταλμένο των Ηνωμενων Εθνών στην Κριμαία, αναφέρει ότι εμποδίστηκε από φιλορωσική πολιτοφυλακή.

 

19:00 Την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

18:46 Απειλήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του Μπαν Κι Μουν, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, από ενόπλους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Έλιασον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters

 

18:40 Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Γιούριι Σεργκέγιεφ, σημειώνει σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι μόνο το ουκρανικό κοινοβούλιο έχει την «αποκλειστική εξουσία» να επιτρέψει την είσοδο ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας

18:15 Άδεια σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο να περάσει από τα στενά του Βοσπόρου έδωσε η Τουρκία, σύμφωνα με την Ηurriyet Daily News, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο τελικός του προορισμός ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.

18:00 Το Κίεβο καταγγέλλει τη Μόσχα για "φιλορωσικές διαδηλώσεις στο Ντόνετσκ". Η ουκρανική κυβέρνηση σημειώνει πως η Μόσχα "οργανώνει ταραχές" ώστε να ανακαλύψει αφορμή για στρατιωτική εισβολή στην περιοχή.

17:35 Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Ούρμας Πάετ, σε δηλώσεις του με αφορμή συνομιλία του με την Κάθριν Άστον, έκανε λόγο για προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα λόγια του για να απονομιμοποιηθεί η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας. Στη συνομιλία του με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., ο εσθονός πρωθυπουργός φέρεται να δηλώνει ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι εκτελούσαν διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου πιθανόν να ήταν προβοκάτορες κατ' εντολή πολιτικού μπλοκ το οποίο συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

17:27 Τουλάχιστον 2.000 φιλορώσοι διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό των ουκρανικών αστυνομικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας και πραγματοποιούν έφοδο. Περίπου 1000 φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Χαρκόβο.

17:20 Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την αναβάθμιση της στρατιωτικής τους συνεργασίας με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια με την Πολωνία, ενώ θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην βορειοατλαντική εποπτεία πάνω από τη χερσόνησο της Βαλτικής.

17:15 Πακέτο 11 δισ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν προς την Ουκρανία

16:56  Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Λαβρόφ με τους δυτικούς ομολόγους του.

16:52 Συνολικά 35 στρατιωτικοί παρατηρητές από 18 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα σταλούν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.«Ελπίζω αυτή η αποστολή να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ σε ανακοίνωσή του.

Οι στρατιωτικοί, που είναι άοπλοι, βρίσκονται καθ' οδόν προς την Ουκρανία και την Οδησσό. Το Κίεβο είχε ζητήσει από τον ΟΑΣΕ να στείλει μια ομάδα από τις 5 ως τις 12 Μαρτίου. (πηγή: ΑΜΠΕ)

Στην ανάγκη άμεσης ανάπτυξης διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία, αλλά και στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία, κατά τη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι.

 

16:45 Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Μεγ. Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι άρχισε πριν από λίγο, σύμφωνα με το Reuters.

16:32 Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine, το περιφερειακό συμβούλιο του Χέρσον, το οποίο συνορεύει με την Κριμαία βορειοδυτικά εντός της Ουκρανίας, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει κάθε εκδήλωση αποσχιστικού πνεύματος. Η απόφαση ελήφθη με 46 ψήφους επί 48 παρισταμένων.

16:17  Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Γερμανία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία, ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε

16:03 Σύμφωνοι και οι βρετανοί Εργατικοί με την απειλή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να πιεστεί ο Βλ. Πούτιν να επανεξετάσει τη στρατηγική του.

15:58 Εν αναμονή κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ φιλοευρωπαίων και φιλορώσων διαδηλωτών βρίσκεται η ανατολική ουκρανική πόλη του Ντόνετσκ, όπου το βράδυ αναμένονται δύο αντίπαλες διαδηλώσεις. Οι φιλοευερωπαίοι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σέρχιι Ταρούτα να έχει διατάξει την αστυνομία να τους προστατεύσει από πιθανές επιθέσεις φιλορώσων.

15:50 Σύμφωνα με το rt.com, οι ελεύθεροι σκοπευτές του Κιέβου (οι οποίοι πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών) είχαν προσληφθεί από τους ηγέτες του Maidan (την τότε αντιπολίτευση στον Γιανουκόβιτς), όπως αναφέρει σε συζήτηση με την Κάθριν Άστον ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας:

15:42  Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν και καλεί σε μέτρα για την προστασία των εξαγωγέων.

15:09 Έφτασε στο μέγαρο των Ηλυσίων και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ.

15:07 Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φον Ράσμουνσεν και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιάτσενιουκ.

15:00 Περίπου 80 ουκρανοί αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι, έξω από το κτήριο της επαρχιακής διοίκησης στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας,  με 200 φιλορώσους διαδηλωτές. Ο ηγέτης των φιλορώσων Πάβελ Γκουμπάρεφ δεσμεύτηκε νωρίτερα ότι «θα μπούμε για ακόμη μια φορά στο κτήριο εντός της ημέρας». Νωρίτερα την Τετάρτη, στη θέση της ρωσικής σημαίας είχε υψωθεί εκ νέου η ουκρανική.

14:44  Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανή η ματαίωση της συνόδου των G8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο, τονίζοντας παράλληλα ότι όλες οι πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι.

14:40 Αντι - ρωσική διαδήλωση σε εξέλιξη  στο Κιργιστάν (πηγή: akipress.com):

14:20 Σε τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία θα ανέλθει η δέσμη μέτρων στήριξης στην Ουκρανία που ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εν τω μεταξύ, το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στον Καναδά επικήρυξε τον Β. Γιανουκόβιτς:

14:10 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί η πολιτική ένταση να επηρεάσει την οικονομική συνεργασία με τους "παραδοσιακούς εταίρους" της Ρωσίας.

13:00 Η Ρωσία "δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία" στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις φιλορωσικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή της Κριμαίας να επιστρέψουν στις βάσεις του, διότι πρόκειται για ομάδες "αυτοάμυνας" και "δεν λαμβάνουν διαταγές από τη Μόσχα". Νωρίτερα, ο διευθυντής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο πιο υψηλόβαθμος Σλοβένος αξιωματούχος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κάλεσε όλες τις πλευρές στην Κριμαία να απόσχουν από προκλήσεις.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov.(Reuters / Zoubeir Souissi)

(ο Σεργκέι Λαβρόφ)

12:00 Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό μερικό έλεγχο και δεύτερη βάση εκτόξευσης πυραύλων στη νότια Κριμαία και έχουν αποκλείσει το κτίριο μέσα στο οποίο υπάρχουν οι πύραυλοι, δήλωσε ουκρανός αξιωματικός. Στρατιώτες εισήλθαν στη βάση που βρίσκεται στην περιοχή Φιόλεντ, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης όπου διατηρεί βάση ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε ο αξιωματικός Βολοντίμιρ Μπόβα. "Υπάρχουν πύραυλοι, αλλά είναι ανενεργοί", διευκρίνισε (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

11:50 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο μια βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Ευπατόρια της δυτικής Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας σε αυτή την αυτόνομη ρωσόφωνη δημοκρατία. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές στο Παρίσι δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ουκρανός ομόλογός του θα έχουν διμερείς συνομιλίες. Καμία ωστόσο από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.

8:25 Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της ευρωατλαντικής συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.


Ο γγ του ΝΑΤΟ συγκάλεσε επίσης για σήμερα την επιτροπή NATO - Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο Ράσμουσεν ανέφερε εξάλλου ότι η ευρωατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και συζήτησαν μια πιθανή επίλυση της κρίσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Οι Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν τη δυνητική λύση στην κρίση της Ουκρανίας την οποία πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος στον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πουτιν, όπως σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με αυτήν η Ρωσία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και θα επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος. Ο Ομπάμα συζήτησε επίσης με την Μέρκελ ότι αυτή η λύση θα περιλαμβάνει την άμεση συνεργασία της Ρωσίας με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G-8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν υπάρξει ρωσική αντιστροφή στην κρίση της Ουκρανίας.

-----------------------

Τρίτη 4/3

23.05Επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία ζητά η Γιούλια Τιμοσένκο με συνέντευξή της σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο

22.05Μπαράκ Ομπάμα: Οι ισχυρισμοί του Πούτιν δεν πείθουν κανέναν  - Σε ανάλογο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά «ένα πρόσχημα για να μπορέσει να εισβάλει και στην υπόλοιπη Ουκρανία πέραν της Κριμαίας» και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

 

21.40: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε στον Πούτιν επαφίεται κατά κύριο λόγο στους Ουκρανούς να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους.

 

21:15 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε επιτυχώς έναν Διηπειρωτικό Βαλλιστικό Πύραυλο. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εκτόξευσαν έναν δοκιμαστικό πύραυλο RS-12M Topol από την νότια περιοχή Αστραχάν, κοντά στην Κασπία θάλασσα, ο οποίος χτύπησε τον στόχο του στο Καζακστάν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

21:00 Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη σύγκρουση με τη Ρωσία και πιστεύουν ότι η λύση στην κρίση πρέπει να βρεθεί μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία, δήλωσε ο αμερικάνος υπ. Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αμερικάνικη πρεσβεία του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Τζ. Κέρι, η Ρωσία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της στην Ουκρανία, αυτό όμως θα πρέπει να γίνει μέσα από τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει τη Μόσχα στους στόχους της, αρκεί να δεχθεί η Ρωσία τη συνεργασία με τις νέες ουκρανικές αρχές, πρόσθεσε. 

19:20 «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο για μια ειρηνική λύση», ανέφερε ο Ράσμουσεν. «Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής.

 

18:45 Βίντεο που παρουσιάζει μέλη του "Δεξιού Τομέα" στην πόλη Βασίλκοφ να τραμπουκίζουν δημοτικούς συμβούλους φορώντας μάσκες και κρατώντας ρόπαλα και σφυριά.

18:40 Τζον Κέρι:  Η Ρωσία αγνοεί το γεγονός ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών οι οποίοι προέρχονταν από το κόμμα του πρώην προέδρου Β. Γιανουκόβιτς

18:06 Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

17:50  Συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας άρχισαν σήμερα, Τρίτη, όπως δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Ο τελευταίος υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της ανάγκης τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέψουν στις βάσεις τους, εγκαταλείποντας το ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία.

16:50  Για δυνάμεις «αυτοάμυνας» της Κριμαίας οι οποίες φτάνουν τα 11.000 άτομα έκανε λόγο ο νέος φιλορώσος πρωθυπουργός της αυτόνομης δημοκρατίας Σεργκέι Ακσένοφ.

16:35 Η ιδέα για τη συνάντηση αξιωματούχων ΝΑΤΟ - Ρωσίας την Τετάρτη ανήκει στον Άντερς Φο Ράσμουσεν.

16:20  Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε μέσω του γενικού του γραμματέα Λαμπέρτο Ζάνιερ ότι διαθέτει ήδη έτοιμο σχέδιο ανάπτυξης παρατηρητών για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Η αποστολή τους, ωστόσο, θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των μελών του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

16:10 Το μνημείο πεσόντων κατά τις ταραγμένες ημέρες στο Κίεβο επισκέφτηκε ο Τζον Κέρι, δηλώνοντας "συγκινημένος".

16:00 Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

15:35 Ενδέχεται να συναντηθούν ανώτατοι αξιωματικοί ΝΑΤΟ και Ρωσίας την Τετάρτη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπ. Εξωτερικών, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ενημερώθηκε σχετικά.

15:33  Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της "Αυγής" για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Β. Πούτιν

15:30  Αεροσκάφη της πολεμικής της αεροπορίας απογείωσε η Τουρκία λόγω πτήσης ρωσικού αεροσκάφους κοντά στις ακτές της στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν χρειάστηκε, όμως να υπάρξει επιχείρηση αναχαίτισης, αφού το ρωσικό μαχητικό έμεινε εντός του διεθνούς εναερίου χώρου

15:10 Επίσημα καταζητούμενος είναι ο τελευταίος υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος Γιανουκόβιτς, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, με την ανάρτηση της περιγραφής του στον ιστότοπο του (πρώην) υπουργείου του. Ο κ. Ζαχαρτσένκο καταζητείται ως άτομο το οποίο «διαφεύγει της προανακριτικής διαδικασίας» για το ζήτημα των δολοφονιών διαδηλωτών κατά τις ημέρες της εξέγερσης στο Κίεβο.

14:43 Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, οι ΗΠΑ πρόκειται να προσφέρουν 1δις δολάρια στην Ουκρανία, ως οικονομική βοήθεια. 

14:40 Ζήτημα ημερών και όχι εβδομάδων είναι η επιβολή κυρώσεων από πλευράς των ΗΠΑ στη Ρωσία για το ζήτημα της εισβολής στην ουκρανική Κριμαία, ανέφερε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

14:39 Έφτασε στο Κίεβο ο Τζον Κέρι

14:35 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ ότι δεν επιθυμούν μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας στο Κίεβο και τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, προφανώς και των ρωσόφιλων.

14:30  Νέες προκλητικές δηλώσεις Βενιζέλου για την Ουκρανία 

13.55: Πραγματικά συγκλονιστικό βίντεο από την άφιξη των άοπλων ουκρανών στρατιώτων στη βάση του Μπελμπέκ νωρίτερα το πρωί, με τους ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν στον αέρα για να τους ανακόψουν.

To βίντεο ανέβηκε στην αγγλική έκδοση της Xάφινγκτον Ποστ

Πριν από λίγο, η ομάδα των Ουκρανών αποχώρησε (δείτε παρακάτω)

13.50: Από τις δηλώσεις Πούτιν: Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ουάσινγκτον θα είναι ένα μέτρο «υστάτης προσφυγής» και δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία, είπε επίσης ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών. Οι χρηματαγορές στη Μόσχα αλλά και το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, υπέστησαν μια σχεδόν ελεύθερη πτώση χθες, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία η οποία θορύβησε τους επενδυτές.

 

Εν τω μεταξύ, στην στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ στην Κριμαία, οι ουκρανοί στρατιώτες που είχαν φτάσει άοπλοι από το πρωί, αποχωρούν:

Embedded image permalink

Νωρίτερα, είχε δημιουργηθεί νέα ένταση με την εμφάνιση παραστρατιωτικής «ομάδας αυτοάμυνας»:

Embedded image permalink

Για όσα συμβαίνουν στη βάση του Μπελμπέκ, διαβάστε τι μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές μέσω Twitter: https://twitter.com/moneyries/lists/ukraine-on-ground

13.40: Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του ρώσου προέδρου.

13.30: Συνεχίζεται η συνέντευξη Τύπου του Βλ. Πούτιν. Μερικές από τις επισημάνσεις του ως τώρα:

* «Ο Γιανουκόβιτς είναι μια χαρά στην υγεία του. Θα ζήσει περισσότερο από όσους διακινούν φήμες [για την υγεία του]»

* «Η χρήση βίας στην Ουκρανία θα είναι η τελευταία μας επιλογή»

* «Αν διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία, υπό τις παρούσες συνθήκες "τρόμου", η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα».

* «Η Δύση έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο πραξικόπημα στο Κίεβο»

* «Αν δεν πληρώσει τις οφειλές του Φεβρουαρίου για το φυσικό αέριο, η Ουκρανία θα χρωστά δύο δισ. € στη Ρωσία»

13.25: Νιλς Μούιζνιεκς: Οι ουκρανικές αρχές να τερματίσουν τη συνεργασία με «ύποπτες ομάδες πολιτών»

13.05: Ο Βλ. Πούτιν μιλά για «ανθρωπιστική αποστολή» στην Κριμαία και προσθέτει: «Δεν σκοπεύουμε να πάρουμε τον έλεγχο πουθενά ούτε να πούμε σε κανέναν τι να κάνει, αλλά [στόχος μας είναι] να σταματήσουμε τις διώξεις».

Μια σύνοψη όσων εχει πει ως τώρα ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη:

Ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, την "κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων" στην Ουκρανία κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου που δίνει από την κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία. Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, είπε. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία διατηρεί την επιλογή να το κάνει. (Πηγή: ΑΠΕ)

13.00: Λύση για την Ουκρανία χωρίς «τετελεσμένα» ζητά η Τουρκία

12.50: Βλ. Πούτιν: Αν η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητήσει επέμβαση, θα το κάνουμε, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο [να στείλουμε στρατεύματα], θα είναι «ακραίο μέτρο». Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι στρατιώτες γνωρίζονται. Δεν έχει πέσει ούτε ένας πυροβολισμός ως τώρα.

12.45: Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Βλ. Πούτιν για την Ουκρανία. Στις απαντήσεις του προς τους δημοσιογράφους, μιλά για «πραξικόπημα» στο Κίεβο, για κυβέρνηση χωρίς νομιμότητα στην Ουκρανία. Επανέλαβε ότι ο Β. Γιανουκόβιτς ζήτησε τη ρωσική επέμβαση. 

12.30: Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Βλ. Πούτιν - «δεν θα κάνω δήλωση, ας συζητήσουμε» η πρώτη του φράση. Ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Δείτε ζωντανά στο http://rt.com/on-air/russian-president-putin-statement/

12.10: Δεν εχει ξεκινήσει ακόμα το διάγγελμα Πούτιν, «μπάρες» στο σήμα του Russia Today.

Η διορία ως το μεσημέρι (12.00) για την απάντηση των Ρώσων στους Ουκρανούς που ζητούν επιστροφή της κατειλημένης βάσης του Μπελμπέκ έχει παρέλθει. Διεθνείς ανταποκριτές στο σημείο μεταφέρουν δηλώσεις ουκρανών στρατιωτών από το σημείο να λένε πως «οι Ρώσοι είναι έτοιμοι για πόλεμο»: 

Embedded image permalink

12.05: Διάγγελμα του Βλ. Πούτιν σε λίγο για την Ουκρανία - παρακολουθήστε ζωντανά στο http://rt.com/on-air/russian-president-putin-statement/

12.00: Στο Κίεβο μεταβαίνει, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κριστιάν Βιγκένιν προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της βουλγαρικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Στην Ουκρανία, βάσει της απογραφής του 2001, ζουν περίπου 200.000 Βούλγαροι, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του σελίδα το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Εκτός του Κιέβου, ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί την Οδησσό, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός Βούλγαρων, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μόλις από την Κριμαία.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, ο κ. Βιγκένιν αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Βουλγαρίας θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά απέναντι στη βουλγαρική μειονότητα.

Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για την απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας να απορρίψει νόμο που έδινε το δικαίωμα να ανακηρυχθεί "επίσημη" η γλώσσα μιας μειονότητας στο πλαίσιο μιας περιοχής, εάν ομιλείτο από περίπου το 10% του πληθυσμού.

Η σχετική νομοθεσία είχε αποσυρθεί προκαλώντας την οργή και των Ρώσων που είναι η κυρίαρχη εθνοτική ομάδα στην Κριμαία και σε ένα σημαντικό "κομμάτι" της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο κ. Βιγκένιν έχει δηλώσει ότι όλες οι ομάδες, οι περιοχές και οι εθνικές μειονότητες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη νέα κυβέρνηση και ότι τα δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατευτούν στη βάση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ουκρανία.

11.20 π.μ.: Συνεχίζεται το «standoff» Ρώσων και Ουκρανών στη βάση του Μπελμπέκ

Embedded image permalink

Ο ρώσος επικεφαλής στη βάση του Μπελμπέκ είπε πως θα απαντήσει στο αίτημα των Ουκρανών για αποχώρηση από την κατειλημμένη βάση, ως το μεσημέρι. Σημειώνεται σε διάφορα ΜΜΕ ο ισχυρός συμβολισμός της σημαίας που κρατούν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για τη σοβιετική σημαία του πολέμου υπό την οποία πολέμησαν Ουκρανοί και Ρώσοι τους ναζί: θέλουν να δείξουν ότι οι δύο λαοί δεν είναι εχθροί.

Το «standoff» (ας το μεταφράσουμε «στατική αντιπαράθεση») στη βάση του Μπελμπέκ, με τους ρώσους στρατιώτες να παραμένουν με τα όπλα στραμμένα προς τους ουκρανούς και τους δημοσιογράφους, καλύπτεται επιτόπου από ξένους ανταποκριτές. Δείτε τι μεταδίδουν μέσω Twitter: https://twitter.com/moneyries/lists/ukraine-on-ground)

 

11.10 π.μ.: Ύστερα από αίτημα Γιανουκόβιτς η επέμβαση της Ρωσίας

Το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα για την, 3η κατά σειρά, διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, τη Δευτέρα. Η Ρωσία ισχυρίστηκε πως ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, ζήτησε την επέμβαση της Ρωσίας για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. 

11.10: Μία επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα οδηγήσει σε "κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος", ενώ η Μόσχα θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.

Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων, αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.

9.35 π.μ.: Συνάντηση του γερμανού υπ. Εξωτερικών Φρ. Σταϊνμάγερ με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία:

Embedded image permalink

Φωτ. από το Twitter του γερμανού υπ. Εξωτερικών

9.30 π.μ.: Στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ, κατειλημμένη από ρωσικά στρατεύματα:  ¨Οπως μεταδίδουν διεθνείς ανταποκριτές που βρίσκονται στο σημείο, άοπλοι ουκρανοί στρατιωτικοί ζητούν αυτή την ώρα να τους παραδοθεί η βάση. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται - φωτ.:

Embedded image permalink

8.25: Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κι αναμεταδίδει το Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες τη Δευτέρα με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να "απομονώσουν περαιτέρω" τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα συζήτησε τους τρόπους αντίδρασης και απομόνωσης της Μόσχας, τονίζοντας «ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ή να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο αξιωματούχος σχετικά με τη συνάντηση.

«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση και παραμένει σε στενή επαφή με τους ξένους ομολόγους του» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ουάσιγκτον στην στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Κριμαία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων με θύμα την χώρα του και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται στο φύλλο της το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη.

--------------

Δευτέρα 3/3

Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Διαψεύδει την είδηση ο ρωσικός στόλος, επιβεβαιώνει το Κίεβο.

Οι εξελίξεις ως τη Δευτέρα το βράδυ, στο προηγούμενο κεντρικό μας θέμα: Ρωσία: Ο Γιανουκόβιτς ζήτησε την επέμβασή μας- Διάγγελμα Πούτιν για την Ουκρανία (συνεχής ενημέρωση)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)