to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 10.04.2014

πηγή: tokaravani

Κοινωνία

Χανιά: συνέντευξη τύπου των σύρων προσφύγων και βίντεο του πλοιαρίου που τους μετέφερε

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνέντευξη τύπου, των σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στα Χανιά. Οι ίδιοι ζήτησαν από την κυβέρνηση, να τους παρέχει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μεταβούν σε χώρες προορισμού τους μαζί με τις οικογένειες τους.


Να σημειώσουμε ότι, οι περισσότεροι έχουν έρθει με τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους. Οι ίδιοι ρωτούν το λόγο που βρέθηκαν στην Ελλάδα μιας και το καράβι τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν και τους έφεραν στη «φυλακή» της Ελλάδας.

Ο πρόσφυγες είναι αρκετά μπερδεμένοι, με την κατάσταση στην Ελλάδα. Περιγράφουν το αίτημα των ταξιδιωτικών εγγράφων για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εστιάζουν στο ότι ήρθαν παρά τη θέληση τους εδώ, τους πήραν χρήματα και προσωπικά αντικείμενα κατά τη μεταφορά τους και κάνουν έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες και οργανισμούς για την περίθαλψη τους και τη δυνατότητα αξιοπρεπούς επιβίωσης εκεί. Με βάση την προχθεσινή καταγραφή, από τις συλλογικότητες, ο πληθυσμός ανέρχεται στους 85 περίπου ανθρώπους εκ των οποίων τα 31 είναι παιδιά και 15 οικογένειες. Όλοι μαζί είναι μια γροθιά όπως μας δηλώνουν. Άνθρωποι που πρίν δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, τώρα είναι μαζί και ο ένας στηρίζει τον άλλο. 

Από το ξενοδοχείο εκτιμούν, χωρίς να είναι σίγουροι πως θα τους κρατήσουν μέχρι Δευτέρα, αφού δεν έχει γίνει καμία κίνηση να τους διώξουν.
Τα χρήματα στο ξενοδοχείο για τη διαμονή τους θα δοθούν από την Περιφέρεια μέσω υπουργείου Εργασίας, τα οποία καλύπτουν και πλήρη διατροφή.
Προς το παρόν έχουν καλυφθεί και οι βασικές ανάγκες ρουχισμού.

Η περιφέρεια άφησε σήμερα ενημερωτικά κείμενα στα ελληνικά και στα αραβικά για το άσυλο,τηλ δικηγόρου στην Αθήνα, τη διεύθυνση της επιτροπής ασύλου στην Κατεχάκη, καθώς και τα δικαιώματα τους εδώ.

φωτογραφία 1

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες, την Εκκλησία, αλλά και τις συλλογικότητες, που μας βοήθησαν τόσο πολύ. Μας έδωσαν ρούχα, τροφή, και παιχνίδια για τα παιδιά μας. Είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, και μας βοηθούν συνέχεια, είναι συγκινητικό αυτό που ζούμε. Θέλουμε να μην ζούμε σαν ζώα, αλλά σαν άνθρωποι. Στην χώρα μας όλοι σκοτώθηκαν και κινδυνεύουμε άμεσα και εμείς.»

φωτογραφία 4

Φωτογραφίες και βίντεο μέσα από καράβι

Στην προσπάθεια μας, να μεταφέρουμε την φρίκη που έζησαν οι άνθρωποι αυτοί, δημοσιεύουμε φωτογραφίες και βίντεο μέσα από το καράβι, που τους μετέφερε από την Αίγυπτο. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες, μας πλησίασαν και ζήτησαν να δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες αυτές, προκειμένου να δουν όλοι, ότι το ταξίδι και η προσφυγιά δεν είναι κάτι απλό. Το καραβάνι και οι άνθρωποι που βοηθούν σε αυτό, βρεθήκαμε από την αρχή δίπλα στους πρόσφυγες, βοηθώντας από την μεριά μας.

1560554_236490819886272_804158291_n

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)