to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 28.02.2014

πηγή: alterthess

Κοινωνία

Συνέντευξη τύπου στην ΕΡΤ3: "Να αποφυλακιστεί άμεσα ο αγωνιστής Τσετίν" (βίντεο)

Την άμεση αποφυλάκιση του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Χασάν Κοσάρ (Τσετίν) ζήτησαν σήμερα πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην ΕΡΤ3 από κοινού με την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.


Ο Τσετίν πολιτικός πρόσφυγας που ζει εδώ και χρόνια στην Θεσσαλονίκης με ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα της πόλης  προφυλακίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου μετά από σύλληψή του από τις διωκτικές αρχές στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι ο Τσετίν κατηγορείται για αδικήματα που αφορούν την υπόθεση της έκρηξης στην Τριανδρία το 2011 συγκεκριμένα για το αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και για κατοχή εκρηκτικού υλικού. Για την υπόθεση αυτή είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε πέντε άτομα εκ των οποίων ένας απαλλάχθηκε με βούλευμα εισαγγελέα και μία ακόμη πολιτικός πρόσφυγας αθωώθηκε στο δικαστήριο που έγινε για την εκδίκαση της δίωξης εις βάρος της. Εναντίον του Τσετίν στην δικογραφία δεν υπάρχει κανένα στοιχέιο, τονίζουν οι συνήγοροι του Τσετίν και χαρακτηρίζουν έωλα τα δήθεν νέα στοιχεία που προέκυψαν εις βάρος του.

Συγκεκριμένα τα νέα στοιχεία αφορούν αποτυπώματα που εντοπίστηκαν σε ενημερωτικά φυλλάδια που βρέθηκαν στα σπίτια τούρκων πολιτικών προσφύγων μεταξύ αυτών και του Τσετίν κατά την έρευνα της αντιτρομοκρατικής δύο μέρες μετά την έκρηξη, στοιχεία που σε καμία περίπτωση δεν ενοχοποιούν τον Τσετίν για διάπραξη κάποιου αδικήματος.

Οι συνήγοροι του όπως και τα μέλη των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων (Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή  Πόλη», εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτηρίζουν άδικη την προφυλάκιση και ζητούν την άμεση αποφυλάκιση του Τσετιν και την παύση κάθε δίωξης. Η προσφυγή εναντίον της προφυλάκισής του θα εκδικαστεί στις 6 Μαρτίου.

Στις τοποθετήσεις τους οι τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες από την επιτροπή αλληλεγγύης μίλησαν για την τρομοκρατία που ασκείται στην Τουρκία εναντίον αγωνιστών, για συλλήψεις που γίνονται χωρίς κανέναν λόγο για βασανιστήρια στις Τούρκικες φυλακές που μόνο στόχο, όπως είπαν,  έχουν να προκαλέσουν φόβο και τρόμο σε όσους αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

«Είμαστε σε μία κατάσταση που δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, δεν μπορούμε να ζήσουμε με ασφάλεια στην Τουρκία» δήλωσε ο Μουράτ Κιονκιούρ αναφέροντας τους λόγους που πολιτικοί πρόσφυγες  που διώκονται στην Τουρκία μετανάστευσαν στην Ελλάδα.

Ο Καντίρ Καγιά μίλησε για τις συστηματικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων αγωνιστών και για την εμπειρία του στα λευκά κελιά της Τουρκίας όπου πραγματοποιούσε 169 μέρες απεργία πείνας και στην συνέχεια άλλες 75  με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του. Ο αυταρχισμός όμως εναντίον τους συνεχίζεται και στην Ελλάδα με εντολή του Τούρκικου κράτους καθώς πολλοί συναγωνιστές του απειλούνται με έκδοση. Ο ίδιος μετά την απελευθέωση του στην Τουρκία μετανάστευσε στην Ελλάδα υπό τον φόβο νέας σύλληψης. Παράδειγμα της συνέχισης των διώξεων εναντίον τους είναι και η προφυλάκιση του Τσετίν την οποία χαρακτήρισε μεθοδευμένη από την Τούρκικη κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ του ΕΚΘ δήλωσε ότι η συμπαράσταση στον Τσετίν είναι αυτονόητη εκ μέρους των συνδικάτων καθώς αντιπροσωπεύει τους αγώνες των λαών για δικαιοσύνη, και δημοκρατία και τον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό.,

Το παρών στην συνέντευξη τύπου έδωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου η οποία τόνισε ότι ο Τσετίν είναι από τους ανθρώπους που μόλις ήρθε στην Θεσσαλονίκη ανέπτυξη στενούς δεσμούς με τα συνδικάτα. «Είκοσι χρόνια βρίσκεται δίπλα μας και μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων για αξιοπρεπή εργασία και δημοκρατία» δήλωσε και επεσήμανε ότι στην δικογραφία δεν υπάρχει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του. Εξέφρασε τέλος την αλληλεγγύη όλης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της οποίας μίλησε και στην συνέντευξη τύπου.

Σ.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)