to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 09.03.2022

Πολιτική

«Τα ΑΕΙ δεν είναι κέντρα ανομίας - Η παρουσία των ΟΠΠΙ είναι το πρόβλημα»: Συνέντευξη Τύπου των συλλόγων που προσέφυγαν στο ΣτΕ

Μέτωπο δημοκρατίας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία «χτίζουν» οι Σύλλογοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ αναφορικά με την αντισυνταγματικότητας των ΟΠΠΙ - Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ είχε θεσπιστεί με τον ευρέως διαδεδομένο ως «νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη», δηλαδή τον νόμο 4777/2021 «για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος»


Ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων έδωσαν μέσα από την συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι 10 Σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Φοιτητών σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στην εν λόγω συνέντευξη συμμετείχε και το left.gr.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες τόνισαν πως είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να αποφανθεί για το τι σημαίνει πανεπιστημιακό άσυλο και ποιες είναι οι συνέπειές του. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 11 Μαρτίου εκδικάζεται στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως που άσκησαν 10 Σύλλογοι, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που ανήκουν στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, κατά της Προκήρυξης για την πρόσληψη 1030 Ειδικών Φρουρών που προορίζονται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία), στρεφόμενοι κατά της συνταγματικότητας της ίδρυσης και λειτουργίας του ίδιου του Σώματος αυτού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου, η υπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία οφείλει να αφορά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς ο ελληνικός λαός καλείται να διαλέξει αν επιθυμεί την ύπαρξη ενός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, κάνοντας με αυτό τον τρόπο σαφή νύξη στην προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ από την κυβέρνηση. 

Σαφώς πολιτική χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες την επιμονή της κυβέρνησης στον νόμο 4777/21, καθώς θέλει με έναν ακόμη τρόπο να επιβληθούν αυτά που με ιδεοληψίες έχουν δρομολογηθεί να γίνουν. Το βασικό μήνυμα ενάντια στις ΟΠΠΙ που υπερίσχυσε και στην συνέντευξη Τύπου είναι πως τα δημόσια πανεπιστήμια δεν αποτελούν κέντρα βίας και ανομίας, αλλά ούτε και χώρους περίθαλψης τρομοκρατών, επιχείρημα το οποίο είχε εκτενώς χρησιμοποιήσει η ΝΔ για να στρώσει τον δρόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το 2019. 

Στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ δεν κηρύξει αντισυνταγματική την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι προσφεύγοντες σύλλογοι δήλωσαν πως θα καταφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και πως θα συνεχίσουν τον καθημερινό αγώνα τόσο εντός των πανεπιστημίων όσο και εκτός αυτών προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. 

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συλλόγων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Φοιτητών που συμμετείχαν στην συνέντευξη Τύπου επεσήμαναν την εκβιαστική συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπ. Παιδείας, καθώς τόσο η πανεπιστημιακή αστυνομία όσο και άλλες διατάξεις του νόμου 4777/21 συσχέτιζαν την αποδοχή τους με την μηδαμινή χρηματοδότηση των πανεπιστημαικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα βρέθηκε σε δίλλημα, διότι αν η Σύγκλητος δεν ψήφιζε τις εν λόγω διατάξεις, όπως π.χ. για την ασφάλεια των ΑΕΙ, δεν θα λάμβανε την αναγκαία χρηματοδότηση. 

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι υπέρογκα ποσά θα δοθούν από την κυβέρνηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία και για τα συστήματα ασφαλείας στους χώρους των ιδρυμάτων (κάμερες, τουρνικέ κλπ). 

Αναφορικά με την στάση των πρυτανικών αρχών απέναντι στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι, ύστερα από το αρχικό «Όχι» της Συνόδου Πρυτάνεων, πολλοί είναι οι πρυτάνεις εκείνοι, οι οποίοι έχουν διατυπώσει σαφώς έναν διαφορετικό τρόπο φύλαξης των ΑΕΙ, κάτι που η κυβέρνηση συστηματικά αγνοεί. 

Διαβάστε ξανά - Σ. Βιδάλη στο Left: Εμμονή στην πανεπιστημιακή αστυνομία σημαίνει εχθρότητα προς το δημόσιο πανεπιστήμιο

Οι προσφεύγοντες Σύλλογοι είναι:

1.Συλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.

2. Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου

3 Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών

4.Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

5.Συλλόγος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

6. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου

7. Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΠΑ.Δ.Α.,

8. Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.

9. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.

10. Σύλλογος Φοιτητών Παντείου  Πανεπιστημίου

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)