to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 14.05.2014

Πολιτική

Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο left.gr: Να τελειώνουμε με τις δυνάμεις που υπηρετούν τα μνημόνια

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Με το Νίκο Φίλη, διευθυντή της εφημερίδας Αυγής και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την “Ανοιχτή Πόλη” και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, συζητάμε για την κρίσιμη μάχη των τριπλών εκλογών που ξεκινά από την Κυριακή που μας έρχεται.

Για τον Νίκο Φίλη υπάρχει μια κοινή συνισταμένη σε αυτή την εκλογική μάχη: ο αντιμνημονιακός αγώνας ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα και τους ανθρώπους της στη σημερινή τραγική κατάσταση.

«Και στις τρεις κάλπες υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής που είναι η λιτότητα. Μιας πολιτικής που καταστρέφει τη ζωή των πολιτών και της κοινωνίας. Άρα υπάρχει από την πλευρά της Αριστεράς, ο δημοκρατικός, αντιμνημονιακός παρανομαστής».

Στο δίλλημα που θέτουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ «Σταθερότητα ή Περιπέτειες», που αμφισβητεί δηλαδή τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης απαντά ότι πρόκειται για αντιδημοκρατική λογική. Γιατί ουσιαστικά παρουσιάζει τα μνημόνια ως μονόδρομο και τους πολίτες να μην έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν αυτήν την πολιτική. Και αυτό, όταν μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times, γίνεται φανερό ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα επιβλήθηκαν από ξένα κέντρα εξουσίας και όχι από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό. Συνεπώς για τον Νίκο Φίλη:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη δημοκρατικής ανατροπής γι’ αυτό που ονομάζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις “σταθερότητα”. Και συγχρόνως η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ μιας δημοκρατικής σταθερότητας, για να υπάρξει μια αφετηρία δημοκρατικής αναγέννησης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Στο ερώτημα του ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Νίκος Φίλης είναι κατηγορηματικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ καλύτερος διαπραγματευτής διότι οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις ουσιαστικά δεν έκαναν καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα και την Ε.Ε. αλλά παραδόθηκαν χωρίς μάχη. Υπενθυμίζει ο Νίκος Φίλης ότι σύμφωνα με την ίδια την Μέρκελ, αν ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011 διαπραγματευόταν στα σοβαρά, θα υποχωρούσε μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η ευρωζώνη.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Νίκος Φίλης είναι αισιόδοξος:

«Από τις κάλπες και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να προκύψει ένα μήνυμα αμφισβήτησης του Μερκελισμού, ενάντια στη λιτότητα και τη διάλυση του ευρωπαϊκού δημόσιου συμφέροντος. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ένα μήνυμα για τη δημοκρατική ανατροπή που να προκαλέσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις».

Με το Νίκο Φίλη συζητάμε ακόμα για τις προοπτικές της κατακερματισμένης και πάλαι ποτέ κραταιάς κεντροαριστεράς. Δεν θεωρεί πιθανή την ανασυγκρότηση του παλιού κεντρώου χώρου γιατί δεν υπάρχει η ραχοκοκαλιά των μεσαίων στρωμάτων που ανθούσαν κάποτε. Επιπλέον για την κρίση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκδοχές του. Καμία αναβίωση ή αναπαλαίωση δεν μπορεί να επιτύχει στο χώρο αυτό σε συνθήκες κοινωνικής πόλωσης.

Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό της Ανοιχτής Πόλης και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη μας λέει:

«Πιστεύω ότι στην Αθήνα μπορούμε να επιτύχουμε τη μεγάλη ανατροπή. Μπορούμε να έχουμε το νεότερο δήμαρχο στην ιστορία της Αθήνας, τον πρώτο αριστερό δήμαρχο στην ιστορία της Αθήνας. Εδώ υπάρχει και ένας μεγάλος συμβολισμός. Αν στο δήμο της Αθήνας η Αριστερά κατορθώσει μέσα από προγραμματικές συγκρούσεις και συναινέσεις να κυβερνήσει, αυτό σημαίνει ότι μπορεί η Αριστερά να διεκδικήσει με τη σφραγίδα των δημοτικών εκλογών με βεβαιότητα τη διακυβέρνηση της χώρας με αποτελεσματικό τρόπο».

Με το Νίκο Φίλη συζητάμε και άλλα ζητήματα σε αυτήν την πυκνή 28λεπτη συνέντευξη που αξίζει τον κόπο να δείτε…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)