to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 17.05.2023

Πολιτική

Aλ. Τσίπρας στο MEGA: Θα έχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια έναν αλαζόνα πρωθυπουργό που δε νοιάζεται, δεν νιώθει; (βίντεο)

Την εκτίμησή του ότι "μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις εκλογές" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του MEGA (Τετάρτη 17/5).


Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, χαρακτηρίζοντάς τον "αλαζόνα" και αφήνοντας αιχμές ότι "υπάρχει η δυνατότητα" σήμερα "κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα".

Απαντώντας σε ερώτημα για τις δημοσκοπήσεις, υπογράμμισε πως το "κρίσιμο θέμα" είναι "ποιοι θα πάνε στην κάλπη". "Αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη. Και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη", τόνισε και απηύθυνε και πάλι έκκληση "στους νέους, τους αναποφάσιστους, να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα". "Διότι εάν δεν διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, εάν δεν διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα. Θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια έναν πρωθυπουργό που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει. Είναι αλαζόνας", συμπλήρωσε.

Επιπλέον, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι "υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών", καταλογίζοντάς του πως "ενάμιση μήνα μετά από ένα τρομερό συμβάν και επειδή έχει εκλογές μπροστά του, λέει στους ανθρώπους που χάσανε τα παιδιά τους ότι εργαλειοποιούν τον πόνο τους". "Το σημαντικότερο είναι ότι θα έχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών, που έχει κάνει την αδικία κανονικότητα. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών βυθίζεται στην ακρίβεια. Υπάρχει ένας πολύς μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να βρεθούμε μπροστά σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών. Η Υγεία και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε άθλια χάλια. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να συζητήσουμε", είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Κληθείς να σχολιάσει το "ύφος" των αναρτήσεων του υποψηφίου με το ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, είπε πως "έχει αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά έχει και άλλα θετικά στοιχεία" και διευκρίνισε πως για εκείνον προσωπικά "οι φράσεις και οι εκφράσεις" δεν είναι "ούτε στον τρόπο" του, αλλά ούτε και πιστεύει ότι "τελικά μπορεί κανείς να κερδίσει κάτι με μια τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κυβέρνησης "ειδικού σκοπού" για το οποίο ερωτήθηκε στη διακαναλική, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι "επιθυμία" και "στόχος" του είναι "μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών". "Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης", εξήγησε.

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον που αποκαλούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου "Πινοσέτ", τόνισε ότι "αλλάζουν τα πράγματα μετά τις εκλογές" και πως "ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς", οι οποίοι θα μπορούσαν να "δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ". "Νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης", πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς πώς θα αντιμετώπιζε ενδεχόμενο όρο "να είναι μέσα ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος" σχολίασε πως "δε θα λύσει εκείνος τα εσωκομματικά του κ. Ανδρουλάκη" και πως "το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί θα είναι το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να είναι".

Σχετικά με το αν στοχεύει ακόμα σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας πολλών κομμάτων ή μόνο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως θεωρεί "εφικτό" να σχηματιστεί κυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Όπως επισήμανε, "ο κ. Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε, από το προσκλητήριο της συμπαράταξης, ή της προοδευτικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων" γιατί έθεσε "ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα, και που δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας και προγραμματικής προοδευτικής συνεργασίας". "'Αρα λοιπόν αυτή του η εμμονή μάλλον έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο -δεν ξέρω εάν ήταν και συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη- και αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων", πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι "αν ήμουν εγώ στη θέση του κ. Μητσοτάκη, θα του έστελνα ανθοδέσμη του κ. Βαρουφάκη".

Όσον αφορά, δε το ΚΚΕ, είπε πως "σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από τις αρχές της δεκαετίας του '90, να τοποθετηθεί" και χαρακτήρισε "ανιστόρητο" το σχόλιο "τι Πλαστήρας τι Παπάγος", σημειώνοντας πως δεν είναι το ίδιο "μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει συλλογικές συμβάσεις, θα ξηλώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, άρα θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν θα έχουμε απλήρωτες υπερωρίες με μια κυβέρνηση η οποία θα τα συνεχίσει όλα αυτά". Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι με το ΠΑΣΟΚ αν έχουν αθροιστικά ποσοστό 46%, θ μπορούν να έχουν κυβέρνηση με "151-152 βουλευτές".

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την άποψη του ότι "αν για λίγο είναι μπροστά ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, διότι έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους χώρους" αντίθετα με το ΣΥΡΙΖΑ που "θα έχει πάρα πολλές δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους" και ότι "θα επιχειρήσει να βρει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση με τον κ. Βελόπουλο, που έχει ιδεολογική συγγένεια". "Κι αν δεν βγαίνουν τα κουκιά, εγώ τουλάχιστον έτσι άκουσα την πρόταση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ενός κόμματος αλλά πολλών χρωμάτων, ενδεχομένως να ζητήσει και βουλευτές σε άλλα κόμματα, το οποίο κατά την άποψή μου δεν είναι ηθικό. Για να μην πω καμιά βαρύτερη έκφραση", πρόσθεσε.

Εξάλλου, αναφορικά με το ενδεχόμενο να πάρει τη δεύτερη εντολή σχηματισμού μετά από τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε: "Προφανώς και θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μου δίνει το Σύνταγμα για να κουβεντιάσω με όλους τους αρχηγούς που θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά, αλλά νομίζω ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες, αυτό θα γίνει". Δεσμεύτηκε, ωστόσο ότι "αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει το παν για να έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές".

Ερωτηθείς σχετικά με την Προανακριτική την οποία δήλωσε πως θα κάνει για τις υποκλοπές και εάν θα προχωρήσει και σε Ειδικό Δικαστήριο, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε πως "πριν πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο", προτεραιότητα είναι να μην "συγκαλυφθεί" η υπόθεση και μάλιστα "όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις". "Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δυτική πολιτεία, ευνομούμενο κράτος δικαίου που υπάρχουν κανόνες, αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό. Είναι παρανομία και είναι αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι. 'Αρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι", τόνισε, κάνοντας λόγο για "επιχείρηση συγκάλυψης" και επιρρίπτοντας την ευθύνη στον κ. Ντογιάκο γιατί, όπως είπε "επιμελείται των ερευνών". Του καταλόγισε επίσης ότι "προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο πρώην δικαστή, τον κ. Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα, για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος στους παρόχους τους τηλεπικοινωνιακούς, με μια γνωμοδότηση". Επικαλούμενος, επίσης, το πόρισμα της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο, όπως είπε "το Predator ήταν ένα πράγμα με την ΕΥΠ" σημείωσε πως "αν δεν κάνει βήμα η Δικαιοσύνη", είναι "σαφές" ότι "πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή".

Ερωτηθείς για το ποιους υπουργούς υπονοεί, είπε πως πρόκειται για μια "σειρά" από υπουργούς, σε πρώτη φάση "ο υπουργός Δικαιοσύνης", "ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης" που "έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι".

"Ο στόχος είναι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που θεωρώ είναι από τα μεγαλύτερα που έχουμε ζήσει από τη Μεταπολίτευση και μετά, να μη συγκαλυφθεί. Διότι τούτη την ώρα που μιλάμε -ό,τι έγινε, έγινε σε σχέση με το παρελθόν-, τούτη την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες gigabytes, που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα". Όπως διευκρίνισε, δεν θεωρεί πως ο "στόχος" να εκβιαστεί ο Ανδρουλάκης, όπως ο ίδιος είχε πει, έχει "πετύχει" και δεν μπορεί να ξέρει "αν υπάρχει ενεργός εκβιασμός", αλλά "καμία σοβαρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, χωρίς αλήθεια και χωρίς λογοδοσία".

Περνώντας στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών και των επακόλουθων ευθυνών, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για "τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση" την επόμενη μέρα, κατηγορώντας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για "υποκρισία" γιατί μεταξύ άλλων "έβαλε τον Καραμανλή να ξεπλυθεί με την ψήφο στις Σέρρες¨, κάτι που όπως είπε "προσβάλλει" όχι μόνο "τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους", αλλά "τον μέσο πολίτη".

Αρνήθηκε, δε, την σύγκριση με το Νίκο Παππά, που έχει καταδικαστεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι είναι "σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης" αλλά το ένα αφορά το "κακούργημα να βάλει λεφτά στο δημόσιο ταμείο" και το άλλο "ένα έγκλημα".

Κλείνοντας, τέλος, με το θέμα της Χρυσής Αυγής και το κατά πόσο διεκδικεί τις ψήφους των ψηφοφόρων της, είπε πως για την αριστερά η "μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη" και "στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)