to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνέντευξη στο Left.gr: «Ολιστικές παρεμβάσεις, για να πάψει η Δυτική Αττική να είναι η πίσω αυλή της Αθήνας»

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, μιλάει στο Left.gr ενόψει του έκτακτου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Δυτική Αττική, το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο


Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «ολιστικές παρεμβάσεις με χρονοδιαγράμματα», προκειμένου η Δυτική Αττική «να βρεθεί τουλάχιστον στον μέσο όρο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας», αναμένει ο Γιάννης Βασιλείου, όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Left.gr, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το έκτακτο Συνέδριο για την «ανάταξη» της πολύπαθης περιοχής.

Μιας περιοχής «εδώ και δεκαετίες παρατημένης, όπου  τα καταστροφικά αποτελέσματα, μιας κατά τους επιστήμονες πρωτοφανούς πλημμύρας, ήταν απλώς η αφορμή για την αποκάλυψη αυτής της πραγματικότητας». Μιας περιοχής εξαιρετικά ταλαιπωρημένης από την άναρχη δόμηση, επιβαρυμένης από τη βιομηχανία και περιβαλλοντικά πληγωμένης από την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής αναφέρεται αναλυτικά στα αντιπλημμυρικά έργα, στο στόχο για τη μείωση των απορριμμάτων που θάβονται ώστε να φτάσουμε στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, στις παρεμβάσεις που χρειάζεται η Ελευσίνα για να είναι αντάξια του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.

Επίσης, αναφέρεται στις προσπάθειες για την κοινωνική ένταξη των Ρομά (οι οποίοι αποτελούν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής), αλλά και άλλων ευάλωτων ομάδων, ενώ αναλύει το νέο «παραγωγικό προσανατολισμό» της Δυτικής Αττικής, στην κατεύθυνση της ανάδειξής της «ως πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Γ. Βασιλείου στο Left.gr και τον Τάσο Γιαννόπουλο:

Κάθε συζήτηση για τη Δυτική Αττική το τελευταίο διάστημα ξεκινάει με την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα. Τελικά, γιατί δεν έχουν για δεκαετίες υλοποιηθεί τα αντιπλημμυρικά έργα παρ’ ότι υπάρχουν οι σχετικές μελέτες; Τι θα κάνετε, ως Περιφέρεια, ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες;

Στη Δυτική Αττική αθροίζονται, όσα προβλήματα συναντώνται στο σύνολο της χώρας, και πέραν αυτής. Πρόκειται για μια εδώ και δεκαετίες, πολύπλευρα βιασμένη και παρατημένη περιοχή, που δυστυχώς τα καταστροφικά αποτελέσματα, μιας κατά τους επιστήμονες πρωτοφανούς πλημμύρας, ήταν απλώς η αφορμή για την αποκάλυψη αυτής της πραγματικότητας.

Επειδή δε, γνωρίζαμε αυτήν την πραγματικότητα, ανεξάρτητα εάν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που την δημιούργησαν παριστάνουν σήμερα τους ξαφνιασμένους, η Περιφέρεια αττικής:

Πρόταξε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, γι’ αυτό και θα βρείτε στον προϋπολογισμό της 20 πιστωμένα έργα με 57.854.985,00 ευρώ, ένα από τα όποια είναι η διευθέτηση των ρεμάτων της Αγίας Αικατερίνης και Σούρες, που δημιούργησαν το πλυμμηρικό φαινόμενο.

Εδώ υπάρχουν δυο θέματα:

Το ένα άφορα, το ξεμπλοκάρισμα από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες των έργων αυτών.

Το αίτημα αφορά ολόκληρη την χώρα, για το οποίο όμως αναμένουμε αποφάσεις από την σημερινή Κυβέρνηση.

Το άλλο αφορά το αντιπλημμυρικό έργο Αγία Αικατερίνη - Σούρες, που ως Περιφέρεια Αττικής προτάθηκε για χρηματοδότηση για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εκτελεστέων έργων στις 29/2/16, και επιπλέον, μετά από τέσσερις μόλις μήνες κάναμε και το επόμενο βήμα, αφού στις 5/4/16 εντάχτηκε το έργο αυτό με προϋπολογισμό 100.000,00 ευρώ, ενώ τέλος στις 22/6/16, εγκρίθηκε και η δέσμευση πίστωσης ύψους 100.000,00 ευρώ για το 2016 και 9.000.000,00 για το 2017.

Ως Περιφέρεια αττικής δηλαδή, ταυτόχρονα με την προώθηση των διαδικασιών πχ για αδειοδοτήσεις κλπ, εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά και τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.            

Ένα ακόμη, τεράστιο ζήτημα είναι η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Σε ερώτηση του Left.gr στη Ρ. Δούρου, στα τέλη του 2016, η Περιφερειάρχης Αττικής είχε αρνηθεί την κριτική ότι το ψηφισμένο από τότε ΠΕΣΔΑ άφηνε χαραμάδες για επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. (στη γ’ φάση) και μετά το 2018. Θεωρείτε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί; Που έχει “σκαλώσει” η υλοποίηση του εναλλακτικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Ως προς τη χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ, η οποία είναι αναγκαία για την υλοποίηση που προαναφέραμε, έχετε δηλώσει ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι περιοχές “Μελετάνι” και Μουσαμάς”. Ισχύει αυτή η δέσμευση και τι κάνει η Περιφέρεια για την προκλητική καθυστέρηση του Δήμου Φυλής, ο οποίος είναι ο ένας από τους δύο συνολικά δήμους που δεν έχει καταθέσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων;

Κατ’ αρχήν θυμίζω, πως πέρσι τέτοιες μέρες ψηφίζαμε τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που κάποιοι χωρίς να προτείνουν τίποτα, προσπάθησαν να εμποδίσουν την ψήφιση του, και να προσθέσω, πως ισχύουν ότι αποφασίσαμε και ασφαλώς εργαζόμαστε για την υλοποίηση τους. 

Συγκεκριμένα, η κ. Δούρου δεν αφήνει καμία χαραμάδα ως προς το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, λέμε όμως, και αυτό είναι αυταπόδεικτο, πως η ‘ημερομηνία’ κλεισίματος, συναρτάται απόλυτα από τον βαθμό και από τον ρυθμό προώθησης του νέου ΠΕΣΔΑ.

Η υλοποίηση τώρα του νέου ΠΕΣΔΑ είναι αποκλειστική ευθύνη των 66 Δήμων της Αττικής, γι’ αυτό άλλωστε πλην δυο Δήμων ένας εκ των οποίων είναι δυστυχώς και ο Δήμος Φυλής, έχουν καταθέσει και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ).

Από εκεί και ύστερα διαφέρει από Δήμο σε Δήμο η πρόοδος των ΤΣΔΑ, εκκρεμούν οι χρηματοδοτήσεις από το ΠΕΠ, για τις οποίες έχουμε ως Περιφέρεια κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε το εξής:

Ο στόχος μέχρι το 2020 είναι να μην οδηγείται για ταφή το 53% των απορριμμάτων, συν όσα ανακτώνται από την διαλογή των σύμμικτων.

Αυτός είναι στόχος χωρίς επιστροφή, και ασφαλώς οφείλουμε ως χώρα, ως Περιφέρεια, και ως Δήμοι να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά για την υλοποίηση του, πάνω από όλα όμως, να πιστέψουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τον νέο ΠΕΣΔΑ.    

Ασφαλώς και ισχύει το αίτημα για εξαίρεση των δυο αυτών περιοχών από την δημιουργία ΧΥΤΥ (σ.σ.: Μελετάνι και Μουσαμάς), οφείλω όμως να σας, πως το που θα γίνουν οι χώροι των ΧΥΤΥ, ούτε ταυτίζεται με τον νέο ΠΕΣΔΑ, ούτε είναι το μείζον κατά την άποψη μου ζήτημα στα πλαίσια του νέου ΠΕΣΔΑ. 

Το μείζον είναι η εκπαίδευση και μια ‘νέα παιδεία’, είναι η αλλαγή κουλτούρας τελικά εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής, αναφορικά με το τι κάνουμε τα σκουπίδια που όλοι παράγουμε.

Αυτό είναι το μέγα θέμα και σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται όλοι μαζί να δουλέψουμε, θα πρόσθετα δε, πως στον βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται, στον ίδιο βαθμό θα υποχωρούν οι εντάσεις που σήμερα υπάρχουν, με αιχμή του δόρατος την χωροθέτηση των ΧΥΤΥ.

Άλλωστε ως χώρα, απλώς προσπαθούμε με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών να υλοποιήσουμε, ότι ήδη υλοποιείται στη Ευρώπη και πολύ περάν αυτής σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.  

Οι κάτοικοι, ο Δήμος Ελευσίνας αλλά και η Περιφέρεια δίνουν μάχη για  να αποδοθούν στον Δήμο Ελευσίνας, οι χώροι των πρώην διαλυτηρίων πλοίων “Μπακόπουλου” και “Σάββα”, ώστε να “αναπνεύσει” το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Με ποιον τρόπο θα καμφθεί η στάση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ώστε να κερδηθεί η “μητέρα των μαχών”, όπως την αποκαλείτε; Ποιες επίσης είναι οι προτάσεις σας για την ενίσχυση της πόλης σε υποδομές (π.χ. συγκοινωνία) ενόψει του 2021, χρονιά που θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως λαθεμένα ή και εσκεμμένα, κάποιοι ταυτίζουν την έννοια της πολιτιστικής πρωτεύουσας, αποκλειστικά και μόνο με χορούς, τραγούδια η πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ.

Αυτά ασφαλώς και θα υπάρχουν, πλην όμως η «Ελευσίς 21» αποτελεί μια ευκαιρία, προκειμένου στην Ελευσίνα και στην Δυτική Αττική να γίνουν ισχυρές αναπτυξιακές ενέσεις σε δυο κατευθύνσεις.

Αφενός με την υλοποίηση μιας σειράς έργων που έχουν κατατεθεί και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής.

Αφετέρου, που είναι και η κυρία πλευρά, να κερδίσει έδαφος ο νέος παραγωγικός προσανατολισμός της Δυτικής Αττικής, στην κατεύθυνση της ανάδειξης της ως πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού, και μάλιστα τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης. 

Αξιοποιώντας δηλαδή την φωτεινή της πλευρά που είναι μοναδική, είτε αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας αλλά και των Μεγάρων, είτε τα Μοναστήρια της, είτε τα ψηλά της Βουνά, είτε τις καταγάλανες ακρογιαλιές της κοκ, όλα όσα δηλαδή ως Περιφέρεια είχαμε εντάξει στον στρατηγικό μας σχεδιασμό Δυτική Αττική 2020+, και βλέπουμε σήμερα τις δυνατότητες που υπάρχουν να ξεκινήσει η υλοποίηση τους.

Μέσα από την συμφορά των καταστροφικών πλημμυρών, σφίγγοντας τα δόντια μας, είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε σκληρά, ώστε να αλλάξει ο ρους της Δυτικής αττικής που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Αυτός είναι ο λόγος που ονόμασα την  συγκεκριμένη μάχη ως ‘ την μάχη των μαχών, γιατί ικανοποιώντας η Κυβέρνηση τα συγκεκριμένα αιτήματα, θα δοθεί ένα γενικότερο σήμα προς κάθε κατεύθυνση, για μια Δυτική Αττική που μπαίνει σε μια νέα εποχή, κλείνοντας οριστικά και τελεσίδικα τον περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό βιασμό που έχει υποστεί επί ολόκληρες δεκαετίες. 

Ως αντιπεριφέρεια έχετε υλοποιήσει δράσεις για την στήριξη των πληθυσμών Ρομά και άλλων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Τι απολογισμό κάνετε μέχρι στιγμής και ποιο το σχέδιο ώστε η μέριμνα για την κοινωνική ένταξη των ομάδων αυτών να λάβει μόνιμα και δομικά χαρακτηριστικά;

Όταν σε ένα πληθυσμό της Δυτικής αττικής μόλις 161.000 κατοίκων, οι ρομά είναι δεκάδες χιλιάδες, ούτε μπορείς να κλείνεις τα μάτια, ούτε πολύ χειρότερα να αξιοποιείς την δραματική κατάσταση που βιώνουν ως άνθρωποι για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ενασχόληση και οι παρεμβάσεις μας τα τρία αυτά χρόνια είναι ουσιαστικές και αγκαλιάζουν όλους τους τομείς, όχι μόνο των Ρομά αλλά και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τέτοιες πολιτικές υλοποιούνται για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής, και εξ’ αίτιας αυτής ακριβώς της δράσης μας, υπάρχει σήμερα δυνατότητα σχεδιασμού μονιμότερων παρεμβάσεων μέσω ΠΕΠ ή άλλων κονδυλίων, που όλες δρομολογούνται, αλλάζοντας έτσι ριζικά μια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε επί δεκαετίες.

Οφείλω όμως να πω, πως παρά τα άλματα που έχουμε κάνει είμαστε ακόμα στην αρχή, και πως η πολιτική κοινωνικής ένταξης των ρομά απαιτεί πολύ χρόνο, υπομονή και κυρίως αποδοχή στήριξη και πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους Ρομά, ώστε να προχωρήσει ταχυτέρα, ουσιαστικά και χωρίς πισωγυρίσματα.      

Η Δυτική Αττική επί δεκαετίες αποτελεί την “πίσω αυλή” της Αθήνας λόγω της βαριάς βιομηχανίας και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις περιμένετε από τον πρωθυπουργό την Κυριακή για την γενικότερη οικολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και πόσο θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση αυτή εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας;

Κατ’ αρχήν θέλω να πιστεύω, πως μετά από την συμφορά των πλημμυρών έχει ξημερώσει, η καλύτερα, αλίμονο εάν δεν ξημερώσει ούτε και τώρα, μια καινούργια μέρα για την Δυτική Αττική.

Από την άποψη αυτή, αυτό που αναμένουμε από το Έκτακτο Ειδικό Συνέδριο για την Δυτική Αττική, πέραν του ξεμπλοκαρίσματος των αντιπλημμυρικών έργων, δεν αναμένουμε να ακούσουμε απλώς μια μόνο παρέμβαση.

Αναμένουμε ολιστικές παρεμβάσεις με χρονοδιαγράμματα, που ασφαλώς δεν θα προϊδεάζουν για την δημιουργία μιας Δυτικής αττικής που θα γίνει ξαφνικά ‘παράδεισος’, αλλά για την προοπτική μιας Δυτικής Αττικής που σε ότι αφορά την κοινωνική της συνοχή, την περιβαλλοντική και οικολογική της αποκατάσταση, καθώς και την παραγωγική της προοπτική, φυσικά με την σκληρή δουλειά όλων μας, τουλάχιστον να βρεθεί στον μέσο όρο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Συνεπώς και χαιρετίζουμε το Συνέδριο, και προσδοκούμε πολλά από αυτό, δεν κατανοούμε τις αντιδράσεις κάποιων για την διοργάνωση του χωρίς να προτείνουν τίποτα, ενώ σε κάθε περίπτωση και για όλους μας, ισχύει πως κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)