to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:06 | 03.11.2013

Κοινωνία

Συνέντευξη στο left.gr: Οι πλειστηριασμοί αφορούν όλους μας, μπορούμε να αντισταθούμε!

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Με την Τόνια Κατερίνη (από την συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για Όλους») και την Κατερίνα Κνήτου, (Νομική Ομάδα Πολιτών ενάντια στα Χαράτσια και τους Πλειστηριασμούς) συζητάμε το σημαντικό θέμα της στέγης σήμερα, θέμα πραγματικά ζωτικής σημασίας.

Κάποτε οι αστικές δυνάμεις παρουσίαζαν το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, ως στοιχείο ευημερίας και κοινωνικής ειρήνης. Αυτό ίσχυε πριν από λίγα χρόνια, αλλά όχι πλέον. Τα χαράτσια, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, η φτώχια και η ανεργία θέτουν τη μικρή ιδιοκτησία στέγης υπό διωγμό στη μνημονιακή Ελλάδα.

Από τις αρχές του νέου έτους (τον Ιανουάριο του 2014) θα αρθεί η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ καταργείται και το όριο προστασίας από πλειστηριασμούς για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτό ο μέτρο την ίδια στιγμή που: 3 στα 4 δάνεια είναι «κόκκινα», ενώ το 65% των πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων πληρώνονται εκπρόθεσμα (σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ).

Εξ αυτού υπολογίζεται ότι θα προκύψουν απαιτήσεις πλειστηριασμών για περισσότερα από 180.000 ακίνητα. Χειρότερα, οι απαιτήσεις για πλειστηριασμούς αφορούν σε ποσοστό 80% πρώτη κατοικία. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, οι υπερχρεωμένοι πολίτες εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 45% ενώ έχουμε εκτόξευση του αριθμού των αυτοκτονιών στη μνημονιακή Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει στη συνέντευξη η Τόνια Κατερίνη:

«Μεταξύ του 2010 και 2011 είχαμε μια αύξηση 26% των αυτοκτονιών και από το 2007 έως το 2011ήταν 45%! Δηλαδή μιλάμε για μια ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών.»

Ευτυχώς, όπως προκύπτει από τη συζήτηση με την Τόνια Κατερίνη και την Κατερίνα Κνήτου, υπάρχει κινητοποίηση «από τα κάτω», από τους ίδιους τους εργαζόμενους που αυτοοργανώνονται και αντιδρούν. Μερικά παραδείγματα, απ’ όσα αναφέρονται και στη συνέντευξη: σε τέσσερις περιπτώσεις (Πέραμα, Καμίνια, Κηφισιά και Ηράκλειο Κρήτης) είχαμε άμεσες και  αποτελεσματικές κινητοποιήσεις που απέτρεψαν πλειστηριασμούς.

Στα Καμίνια ανεστάλη η διαδικασία πλειστηριασμού σε κατοικία άνεργου μεταλλεργάτη για διάφορα μικρά χρέη στην εφορία (ακόμα και από κλήσεις τροχαίας) συνολικού ύψους 2.700 Ευρώ.Στο Ηράκλειο Κρήτης ομάδα πρωτοβουλίας βρίσκεται κάθε Τετάρτη στο αρμόδιο ειρηνοδικείο για το μπλοκάρισμα οποιουδήποτε πλειστηριασμού.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί συζητάμε, επίσης, για την κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό νότο. Τις επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους, αλλά και τις αντιστάσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)