to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:38 | 12.01.2014

Πολιτική

Συνέντευξη με τον Νίκο Χουντή: «Η προεδρία Σαμαρά θα προωθήσει μια Ευρώπη ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη, ακόμα πιο αυταρχική»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στον Αγγελο Καλοδούκα και το left.gr για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, τα ζητήματα που (δεν) θα θέσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για την υποψηφιότητα Τσίπρα, τη γενικότερη άνοδο των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.


Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Από την Τετάρτη 8/1 ξεκίνησε η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.. Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση αυτό θα μπορούσε να ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να θέσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η άτεγκτη εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και «εσωτερικής υποτίμησης». Αυτό ασφαλώς θα έκανε μια κυβέρνηση με στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη, όχι όμως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Όπως μας επισημαίνει ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αυτό που θα προωθήσει, αυτό που θα διεκπεραιώσει ο κύριος Σαμαράς θα είναι μέτρα που θα καθιστούν την Ευρώπη ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη, ακόμα πιο αυταρχική. Ο Έλληνας πολίτης θα εισπράξει μετά την ελληνική προεδρία ένα δυσμενέστερο περιβάλλον, ένα δυσμενέστερο πλαίσιο διεκδίκησης των δικαιωμάτων του».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέτει καν τα ζητήματα του ελληνικού χρέους ή το ζήτημα της ανεργίας των νέων στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, τονίζει ο Νίκος Χουντής. Δεν το πράττει όχι μόνο γιατί το επιβάλλουν οι δανειστές αλλά και τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης:

«Είναι γεγονός, πέρα ότι μας σπρώχνουν, πως τα θέλει αυτά η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα στις μνημονιακές απαιτήσεις της τρόικα μπαίνουν και αιτήματα της ελληνικής ολιγαρχίας, συντηρητικές πολιτικές απόψεις όσον αφορά τα δικαιώματα, επομένως υπάρχει ευθύνη, υπάρχει η πολιτική ευθύνη του προεδρεύοντος».

Παρακολουθήστε τη μισάωρη συνέντευξη του Νίκου Χουντή στο left.gr και τον Αγγελο Καλοδούκα

Με τον Νίκο Χουντή συζητάμε ακόμα για τη δήλωση του Γ. Στουρνάρα ότι δεν αποδέχθηκε πρόταση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που του έγινε από το ΔΝΤ, γιατί δεν θα γινόταν αποδεκτό από τον… Σόιμπλε! Επίσης συζητάμε την αναβολή της επίσκεψης στην Ελλάδα (με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τη δράση της Τρόικα στην Ελλάδα και τη συμβολή που είχε στην οικονομική καταστροφή της χώρας. Προφανώς μια τέτοια επίσκεψη θα χαλούσε τη φιέστα…

Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Τσίπρα

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζεται από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Για το θέμα αυτό μας λέει ο Νίκος Χουντής:  

«Η υποψηφιότητα Τσίπρα σηματοδοτεί και θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τον αγώνα, που γίνεται σε ευρωπαϊκό θεσμικό και κινηματικό επίπεδο, κατά του νεοφιλελευθερισμού και της αυταρχικότητας που κατηφορίζει η Ε.Ε.».

Η υποψηφιότητα Τσίπρα, κατά τον Νίκο Χουντή, εκφράζει τη γενικότερη άνοδο των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη, κορυφαία έκφραση βεβαίως αυτής της ανόδου είναι η κυβερνητική προοπτική του ΖΥΡΙΖΑ:

«Στην Ισπανία δημοσκοπικά η Ενωμένη Αριστερά φθάνει το 15%, στη Γαλλία το Μέτωπο της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές συγκέντρωσε 11-12%, η αριστερά στη Γερμανία Die Linke είναι το τρίτο κόμμα και σε άλλες χώρες αναπτύσσει η αριστερά δυναμική… Αυτό που φαίνεται, και αυτό που είναι το διακύβευμα, στις ευρωεκλογές είναι η εναλλακτική πολιτική που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και που την προβάλλει η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα. Η δυναμική της αριστεράς είναι σίγουρο ότι θα φέρει ανατροπές, μικρές ή μεγάλες, στο πολιτικό σκηνικό κάθε χώρας και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας»

Με τον Νίκο Χουντή συζητάμε βεβαίως και το μέγα θέμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ε.Ε. επιμείνουν στις θέσεις τους (παρά τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Μας λέει ο Νίκος Χουντής:

«Εναλλακτικό σχέδιο υπάρχει. Στην περίπτωση που “ζορίζουν” τα πράγματα, εμείς αυτό που θα βάλουμε ως προτεραιότητα είναι οι ανάγκες της κοινωνίας, η επιβίωση και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού… Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση με ένα ποσοστό αυξημένο και με μια στήριξη λαϊκή, των κινημάτων, αυτό είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό ατού. Όταν θα καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να πεις “είμαι κυβέρνηση δεν είμαι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης”. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να βγει μια κυβέρνηση και να πει “αυτό δεν μπορώ να το κάνω, πρέπει να επιβιώσει ο λαός μου”».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)