to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 20.07.2018

Πολιτική

Συνέντευξη Κυρ. Μητσοτάκη στη Süddeutsche Zeitung: Παραδοχή του τέλους των μνημονίων, επιμονή στο «μικρότερο» κράτος

«Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», παραδέχεται ο αρχηγός της ΝΔ ενώ διατρανώνει ξανά την επιμονή του στο «μικρότερο» κράτος λέγοντας πως θα προσλαμβάνονται λιγότεροι από όσους συνταξιοδοτούνται και θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στην εκλογολογία, ζητώντας «να γίνουν το ταχύτερον δυνατόν εκλογές μετά τις 20 Αυγούστου που εκπνέει το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», στη συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι «θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τους φόρους», ότι «θα δημιουργήσει ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερα κράτος», τονίζοντας το «χωρίς απολύσεις», αλλά «προσλαμβάνοντας λιγότερους υπαλλήλους από όσους θα συνταξιοδοτούνται»

Επαναλαμβάνει δε -αλιεύοντας σε θολά νερά - ότι η ΝΔ «δεν θα κυρώσει» τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη βουλή, αλλά« αν τελικώς η συμφωνία αυτή ψηφιστεί τόσο από το σκοπιανό όσο και από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να τη σεβαστεί».  

Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως: « εμείς λέμε ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τίποτε να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται με εξαίρεση τον  τομέα του τουρισμού». 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης», ενώ αναφέρει πως «εάν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει, τότε δεν θα χρειαζόταν ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός επιτήρησης».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ωστόσο πως «υπόσχεστε μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα. Πώς θα μπορέσετε να βρείτε τους απαιτούμενους πόρους εντός ενός τόσο αυστηρού και προκαθορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου;» , ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχεται πως «υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας», και αναφέραται στο στόχο του για «μικρότερο αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος». Στην ερώτηση αν «μικρότερο κράτος, σημαίνει  και άλλες απολύσεις;», ο Κυρ. Μητσοτάκης το αρνείται λέγοντας ότι «σημαίνει ότι θα προσλαμβάνουμε λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Και θα μειώσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων.

Στο ζήτημα του προσφυγικού, o Kυρ. Μητσοτάκης επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι δεν «ενημέρωσε» για τη διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για τον επαναπατρισμό προσφύγων που έχουν καταγραφεί από την Ελλάδα. 

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Στην αναφορά του δημοσιογράφου ότι «ο όρος μακεδονική γλώσσα έχει χρησιμοποιηθεί στα έγγραφα του ΟΗΕ από το 1977», ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφεύγει να απαντήσει, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα: «Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το σκοπιανό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι είναι οργισμένοι. Επίσης, εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο "μακεδονικό" για τα προϊόντα τους. Δεν θα μας πείραζε αν λέγαμε ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι η Σλαβομακεδονική, αλλά όχι η Μακεδονική...»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)