to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:16 | 21.05.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στο Kontra: Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης (βίντεο)

"Ο συνταξιούχος πρέπει να ξέρει πως η σύνταξη του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη", είπε ο Αλ. Τσίπρας στο Kontra channel


"Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης και ο συνταξιούχος πρέπει να ξέρει πως η σύνταξη του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη", δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra channel.

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε και την προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη ξεχωριστά στις εκλογές της 26ης Μαΐου, είπε ότι είναι κρίσιμη, διότι, πλέον, έχουν πέσει οι μάσκες, έχουν φανερωθεί τα προγράμματα και τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων και αν υπάρξει μια αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών ελάφρυνσης και στήριξης των πολλών, αυτή θα δώσει και το έναυσμα στους σκληρούς Ευρωπαίους που καιροφυλακτούν να βάλουν ζητήματα και για τα μέτρα του 2019 και του 2020.

Σημείωσε ότι υπήρξαν ήδη δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης εμμονής στη λιτότητα, δυνάμεις της δεξιάς στην Ευρώπη που καιροφυλακτούν και αν δεν ήταν οι ευρωεκλογές θα είχαν βγει ήδη.

"Δεν βγήκαν για να μην μας δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη", είπε και τόνισε πως "εάν οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην κάλπη δεν είναι συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ , που έρχεται να δώσει αυτές τις ανάσες κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης, τότε θα έχει ευθύνη και ο πολίτης για την επόμενη μέρα".

"Εάν αποδοκιμαστεί το σχέδιο που κατέθεσα στον ελληνικό λαό αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα άλλο σχέδιο στο συρτάρι του κ. Μητσοτάκη- και δεν είναι τυχαία αυτά που του ξέφυγαν-για να καταργήσει τε μέτρα ελάφρυνσης, λέγοντας ότι έχει και τη λαϊκή στήριξη", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι "δεν θα επέλεγε ποτέ να δώσει 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, γιατί έχει την ίδια άποψη που είχαν οι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι οποίοι το πρώτο πράγμα που έκαναν με το που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν να πετσοκόψουν τις συντάξεις, φυσικά με την ανοχή και τη συνδρομή της τότε κυβέρνησης, περίπου κατά 40%. Μην το ξεχνάμε αυτό. Έντεκα διαφορετικές περικοπές συντάξεων είχαμε από το 2010 μέχρι το 2014".

Σε ερώτηση γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε τα μέτρα ελάφρυνσης ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Τα ψηφίζει αλλά δεν τα πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης. Αναγκάζεται να τα ψηφίσει, διότι αν δεν τα ψήφιζε θα είχε τεράστιο πρόβλημα όχι να φτάσει μέχρι την κάλπη, αλλά να κυκλοφορήσει και μέσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που είναι άνθρωποι και αυτοί, δεν είναι στις ελίτ, όπου αναφέρεται, είναι λαϊκός κόσμος. Ευχήθηκα στη Ν.Δ. να είναι στην αντιπολίτευση και την επόμενη τετραετία για να ψηφίζουν θετικά μέτρα που θα φέρνουμε εμείς".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με ευθύνη της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή η ευρωεκλογική αναμέτρηση έχει πάρει χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος της μέρας ο κ. Μητσοτάκης θα πέσει μέσα στην "παγίδα" την οποία έστησε ο ίδιος.

Χαρακτήρισε "αστεία ρελάνς" την τροπολογία της Ν.Δ για τη μη μείωση του αφορολογήτου, λέγοντας πως "είναι σαν να πάω να διαρρήξω μια πόρτα που είναι ανοιχτή" και δήλωσε: "Εγώ θα αποφασίσω πότε θα ψηφιστεί η μη μείωση του αφορολογήτου, όχι ο κ. Μητσοτάκης".

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι "λεηλάτησαν την οικονομία και την κοινωνία και δεν έφεραν πλεόνασμα γιατί είχαν ρεμούλα και διαπλοκή, δεν επικέντρωσαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άφησαν ανεξέλεγκτη την αγορά εργασίας και δεν είχαμε μείωση της ανεργίας".

Όταν ο ίδιος ανέλαβε πρωθυπουργός είπε ότι "δεν υπήρχε σάλιο στα δημόσια ταμεία", διότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν σχεδιάσει την "αριστερή παρένθεση" και άδειασαν τα αποθεματικά.

Για τον εαυτό του ο κ. Τσίπρας τόνισε: "Κέρδισα κύρος και αξιοπιστία. Ποτέ δεν έγινα το αγαπημένο παιδί των Βρυξελλών. Κατέκτησα σημαντικούς φίλους και στη δεξιά και σημαντικές συμμαχίες στις προοδευτικές δυνάμεις".

Επανέλαβε ότι επιλογή του είναι η εξάντληση της τετραετίας και σημείωσε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι καθοριστικό για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, γιατί είναι, ούτως ή άλλως, πολύ κοντά.

Σε ερώτηση με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί για να φτιάξει κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε πως με το ισχύον εκλογικό σύστημα το πρώτο κόμμα δεν θα χρειαστεί πολλούς βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τα περί "νοθείας" στις ευρωεκλογές, που είπε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης είπε πως την εικόνα του ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την έχουν και στο επιτελείο της Ν.Δ. και ψάχνουν να βρουν από τώρα τις αιτίες και τις δικαιολογίες. "¨Ήταν μεγάλη η ανοησία αυτό που έκανε ο κ. Αυγενάκης. Το κατάλαβε ο κ. Μητσοτάκης και τον άδειασε την επόμενη μέρα. Με τους θεσμούς δεν πρέπει να παίζουμε", παρατήρησε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Λιάτσο:

ΛΙΑΤΣΟΣ: Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα. Είχα πει πριν από καιρό ότι, δεν πρόκειται να κάνω τετ α τετ συνεντεύξεις. Είχα απευθύνει όμως ανοικτή πρόσκληση και στον Πρωθυπουργό, τον κύριο Αλέξη Τσίπρα και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, να έρθουν εδώ στο στούντιο και να κάνουμε μία συνέντευξη. Έτσι, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός, με ειδοποίησε το γραφείο του χθες το βράδυ, ότι θα έρθει να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και έχω την πολύ μεγάλη χαρά να τον έχω δίπλα μου, εδώ στο στούντιο του Κontra, στο στούντιο της εκπομπής μου, για να θέσω, φίλες και φίλοι, τα ερωτήματα που θα θέλατε να θέσετε εσείς στον πρωθυπουργό.
Φαντάζομαι ότι η επιτυχία μίας συνέντευξης είναι, εάν μπορώ να εκφράσω, εσάς που κάθεστε αυτή τη στιγμή αναπαυτικά στο δωμάτιό σας και έχετε ανοικτό τον δέκτη, να εκφράσω τη δική σας αγωνία για τις επόμενες ημέρες, για το επόμενο διάστημα και να θέσω τα ερωτήματα που πιθανότατα σκέφτεστε και, αν είχατε την ευκαιρία, θα θέτατε εσείς στον κύριο Τσίπρα.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλησπέρα, καλώς ήρθατε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Λιάτσο. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι, μετά από πολλά χρόνια, σε αυτά εδώ τα στούντιο, στον Ταύρο. Σας παρακολουθώ καμιά φορά, όταν αντέχω, γιατί είσαστε αργά…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Η ώρα είναι δύσκολη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και για μένα που ξυπνάω 07:00 το πρωί κάθε μέρα είναι δύσκολο, αλλά κάποιες φορές σας παρακολουθώ. Αυτό που γνωρίζω όμως εγώ και γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι παρ’ ότι δεν είσαστε σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό, εν τούτοις οι συζητήσεις σας είναι συζητήσεις που δημιουργούν αντίκτυπο, συζητιούνται την επόμενη ημέρα και νομίζω ότι και η τηλεθέαση είναι υψηλή. Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι πολύς κόσμος σας παρακολουθεί, λαϊκός κόσμος όλων των απόψεων, όλων των ιδεολογικών προσεγγίσεων και με τιμά που με προσκαλέσατε και ανταποκρίθηκα.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι δική μου η χαρά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ξεκινάω αμέσως, κύριε Πρόεδρε. Κάθισα και μελέτησα αρκετά πράγματα το τελευταίο οκτάωρο για το τι έχει συμβεί στον τόπο τα 4,5 περίπου χρόνια που είστε πρωθυπουργός στην Ελλάδα και είμαστε τέσσερις εργάσιμες ημέρες πριν από τις πολύ κρίσιμες, κατά τη γνώμη μου, ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Θέλω να ξεκινήσω με το αυτονόητο. Εδώ και πάρα πολλούς μήνες διαβάζουμε, βλέπουμε, σειρά δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα πριν από τέσσερις – πέντε μήνες βλέπαμε δημοσκοπήσεις όπου οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία ήταν θηριώδεις. Εμφάνιζαν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 15 μονάδες μπροστά. Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζαμε στην κρίσιμη ημερομηνία της 26ης Μαΐου άρχιζε να γίνεται μία διόρθωση. Το Σαββατοκύριακο είδαμε τρεις με τέσσερις δημοσκοπήσεις. Φύγανε αυτά από το χάρτη μπροστά τα δέκα, ένδεκα, εννιά και οκτώ και έχουν φτάσει στο επτά, έξι. Είδαμε και δύο δημοσκοπήσεις της Palmos Analysis και της Vox που η διαφορά είναι, η μία στο 3,7 μπροστά η Νέα Δημοκρατία και η άλλη στο 2,5. Θέλω, να σας ρωτήσω τη γνώμη σας για τις δημοσκοπήσεις και υπάρχει μία αναντιστοιχία στην όλη εικόνα. Από τη μία βλέπουμε αυτές τις δημοσκοπήσεις και από την άλλη βλέπουμε τις συγκεντρώσεις όπου μιλάτε, υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λιάτσο, δεν είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά, να υπάρχει μια αναντιστοιχία των δημοσκοπικών μετρήσεων με την εικόνα και τον σφυγμό που επικρατεί μέσα στην πραγματική ζωή και την πραγματική κοινωνία και δεν θα είναι και η πρώτη φορά, εάν αυτό επαληθευτεί και στην κάλπη, αυτή η αναντιστοιχία, που το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Διότι το έχουμε δει και το Μάη του 2014 στις ευρωπαϊκές εκλογές τις προηγούμενες και τον Γενάρη του ’15 και τον Σεπτέμβριο του ’15. Κυρίως όμως εκεί που το τερμάτισαν, ήταν το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του ’15, όπου δίνανε πέντε μονάδες μπροστά το «Ναι» και βγήκε με 22 το «Όχι». Συνεπώς, υπάρχει μία σταθερή αναντιστοιχία. Σε ό,τι με αφορά, εγώ έχω συνηθίσει να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Και αυτό που, αν θέλετε, με ενδιαφέρει περισσότερο, είναι η αίσθηση που έχουν οι πολίτες και το κλίμα το οποίο εισπράττω εγώ τις τελευταίες ημέρες στην πραγματική δημοσκόπηση για έναν πολιτικό, που είναι η επαφή του με τον πολίτη, η άμεση επαφή με τον πολίτη μέσα στον κόσμο. Από κει και πέρα, αυτό το οποίο εγώ θα ήθελα να καταθέσω: Βρισκόμαστε τέσσερις μέρες πριν τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Εν τούτοις έχω ζήσει αρκετές ευρωπαϊκές εκλογές, είναι η τρίτη ευρωπαϊκή κάλπη στην οποία προσέρχομαι ως αρχηγός κόμματος. Δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Νομίζω με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή η ευρωεκλογική αναμέτρηση έχει πάρει χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και στο τέλος της ημέρας έχω την αίσθηση ότι, ο πολιτικός μου αντίπαλος θα πέσει μέσα στην παγίδα την οποία έστησε ο ίδιος, πουσάροντας αυτές τις υπερβολικές δημοσκοπικές έρευνες και μετρήσεις και αυτά τα αποτελέσματα όλο το προηγούμενο διάστημα για τους δικούς του τους λόγους. Όμως εγώ θέλω να πω ένα πράγμα, πριν ολοκληρώσω την απάντησή μου. Την Κυριακή, σε λίγα εικοσιτετράωρα από τώρα, είναι η ευθύνη του πολίτη, του καθένα ξεχωριστά, όχι μόνο για να στείλει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο άξιους ευρωβουλευτές εκπροσώπους. Όχι μόνο γιατί η ευρωπαϊκή κάλπη είναι κρίσιμη κάλπη, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα στην Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς. Ξέρετε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά μας παίρνεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Έτσι, είναι έτσι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά είναι κρίσιμη η ευθύνη του πολίτη, του καθένα ξεχωριστά, διότι πλέον έχουν πέσει οι μάσκες και έχουν φανερωθεί τα προγράμματα και τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων. Εμείς ανακοινώσαμε μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας δέκα μέρες πριν. Κι έχουμε υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, τα ψηφίσαμε, υλοποιήθηκε η σύνταξη των συνταξιούχων την προηγούμενη Παρασκευή, σήμερα μειώθηκε ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα, στον ηλεκτρισμό, στην ενέργεια. Και έχουμε ανακοινώσει και μια σειρά από μέτρα, σημαντικά μέτρα για το 2020. Αυτά τα μέτρα, κύριε Λιάτσο, που θέλω να σας εκμυστηρευτώ, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν θα υπάρξουν και δεν υπήρξαν ήδη δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης εμμονής στη λιτότητα, δυνάμεις της Δεξιάς στην Ευρώπη, που καιροφυλακτούν κι αν δεν ήταν εκλογές θα είχανε βγει ήδη. Δεν βγήκανε για να μην μας δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, γι’ αυτό δεν βγήκανε, καιροφυλακτούν. Γι’ αυτό λέω έχει ευθύνη ο πολίτης. Ο πολίτης θα πάει λοιπόν να ψηφίσει για να διαμορφώσει συσχετισμούς και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Αν, λοιπόν, οι συσχετισμοί δύναμης είναι συντριπτικά υπέρ των δυνάμεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλαδή, που έρχεται να δώσει αυτές τις ανάσες κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης στον μικρομεσαίο, στον επαγγελματία, στο νοικοκυριό, αν λοιπόν αυτή η στήριξη δεν βγει από την κάλπη, τότε έχει ευθύνη και ο πολίτης για την επόμενη μέρα. Με αυτή τη έννοια λέω, λοιπόν, ότι πέρα από ευρωεκλογική αναμέτρηση είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο που φανερώσαμε, που διατυπώσαμε, ενόψει των αναμετρήσεων αλλά που διατυπώσαμε ανοιχτά στον ελληνικό λαό και νομίζω μας βοηθάει και ο κύριος Μητσοτάκης, γιατί κι αυτός διατυπώνει ανοιχτά το δικό του σχέδιο, που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Πράγματι έχουν παρθεί θετικά μέτρα. Όπως για το ’19 θα πω, γιατί το ’20 είναι μακριά και δεν ξέρουμε τι θα γίνει το ’20, ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, οπότε δεν ξέρουμε, αν θα συμφωνεί με τη δική σας οικονομική λογική για το 2020. Για το ’19 όμως, να έρθουμε να είμαστε λίγο πιο προσγειωμένοι, έχουμε την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%. Έχουμε μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24 στο 13%. Τα μέτρα αυτά έχουν συνολικό κόστος, κύριε Πρόεδρε, για έξι μήνες εφαρμογής περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% στο 6% και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Το μέτρο αφορά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κι έχουμε την κατανομή, που μόλις μας είπατε, της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα, ένα συνολικό ποσό 800 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια χαρά όλα αυτά, τα ψηφίζει και ο Μητσοτάκης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι 830 εκατομμύρια καθαρό, 980 μικτά.
ΛΙΑΤΣΟΣ: 980 μικτά. Αυτά τα μέτρα, ο νεοφιλελεύθερος κατ’ εσάς Μητσοτάκης, τα ψηφίζει. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής και πράγματι είναι ένα ερώτημα το οποίο νομίζω το σκεφτόμαστε όλοι, γιατί…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ψηφίζει αλλά δεν τα πιστεύει, διότι λίγες μέρες πριν ανακοινώσουμε τα μέτρα αυτά, είχε κάνει μια τηλεοπτική συνέντευξη σε έναν συνάδελφό σας, σε έναν εξαίρετο συνάδελφό σας στον ΑΝΤ1 την 1η του Μάη, αν θυμάμαι καλά και είπε ότι, εγώ 13η σύνταξη δεν θα τάξω ποτέ, δεν θα υλοποιήσω ποτέ, διότι είναι ανέφικτο και γιατί είναι λαϊκισμός.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τα πιστεύει.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Τα ψηφίζει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναγκάζεται να τα ψηφίσει, διότι αντιλαμβάνομαι ότι, αν δεν τα ψήφιζε, θα είχε τεράστιο πρόβλημα, όχι απλά να φτάσει μέχρι τη κάλπη, αλλά να κυκλοφορήσει και μέσα στους ίδιους τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που είναι άνθρωποι κι αυτοί. Δεν είναι η ελίτ στις οποίες αναφέρεται, είναι λαϊκός κόσμος. Αναγκάζεται να τα ψηφίσει. Όπως αναγκάστηκε και ψήφισε, ένα προς ένα, όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που φέραμε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετά. Όταν μας έλεγε ότι, δεν θα τα εφαρμόσετε. Γιατί όλες του οι προβλέψεις είχαν διαψευσθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Θυμάστε, μας έλεγε ότι, δεν θα κλείσουμε τις αξιολογήσεις, ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ότι δεν θα βγείτε στις αγορές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, μάλιστα. Έλεγε ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι ότι, δεν θα βγείτε στις αγορές. Βγήκαμε και με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ η ελληνική οικονομία που δεν μετριέται…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Από το 2005 και μετά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:… το δεκαετές ομόλογο. 1997 και μετά, από τότε που μετράμε την απόδοση του δεκαετούς. Και βεβαίως έλεγε ότι, θα κοπούν οι συντάξεις, το είχε δεδομένο ότι θα κοπούν οι συντάξεις, 01/01/19. Λοιπόν, τα ψήφισε όλα τα μέτρα. Με μεγάλη μας χαρά τα ψήφισε όλα τα μέτρα. Εγώ τους ευχήθηκα να είναι στην αντιπολίτευση και την επόμενη τετραετία, για να ψηφίζουν θετικά μέτρα που θα φέρνουμε εμείς. Αλλά το ερώτημα είναι άλλο. Σας είπα πιο πριν, ότι όσο ο κύριος Μητσοτάκης αναγκάζεται να μιλάει προγραμματικά, τόσο φανερώνεται μέρος των πολιτικών του προθέσεων και μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα επέλεγε ποτέ να δώσει 13η σύνταξη στους συνταξιούχους ο κύριος Μητσοτάκης. Γιατί; Γιατί έχει την ίδια άποψη που είχαν οι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν ήρθαν στη χώρα, ήταν να πετσοκόψουν τις συντάξεις – φυσικά με την ανοχή και τη συνδρομή της κυβέρνησης τότε – περίπου κατά 40%. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Έντεκα διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις είχαμε από το ’10 ως το ’14.  
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ύψους 48 δισ. ευρώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: 48 δισ. ευρώ, περίπου 40% της συνταξιοδοτικής δαπάνης μειώθηκε αυτή την τετραετία.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Και εσείς κόψατε συντάξεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα φτάσω και εκεί. Μισό λεπτό, θα τα πούμε όλα.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Όχι 48, κοντά στα 8-9 δισ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτάκι. Έξι δισ. ήταν η συνολική λιτότητα που εμείς επιβάλαμε. Διότι εμείς βρήκαμε τη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο τραπέζι για το ΕΚΑΣ και αυτή ήταν η μεγάλη πληγή, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, εδώ δώσαμε μία μάχη με νύχια και με δόντια και αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να μην βρεθούμε όλοι μαζί στον καιάδα.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Τον λεγόμενο συμβιβασμό, που έχετε πει κατά καιρούς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον συμβιβασμό. Αλλά αυτός ο συμβιβασμός, κύριε Λιάτσο, έγινε με σχέδιο και με ενόραση να μπορέσουμε να βγούμε σε ένα βάθος χρόνου, που ήταν τα δύο-τρία χρόνια που περάσαμε και σφίξαμε τα δόντια. Ήταν ένα βήμα πίσω, για να κάνουμε όλοι μαζί τώρα πολλά βήματα μπροστά, να βγούμε σε ξέφωτο και τα καταφέραμε. Και θα σας εξηγήσω και γιατί τα καταφέραμε εμείς. Αλλά σας έλεγα πιο πριν και με διακόψετε, αλλά θέλω να το πω αυτό …
ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν είχα ολοκληρώσει και το ερώτημα. Δεν πειράζει, όμως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να το πω, όμως, αυτό. Η αντίληψη των τεχνοκρατών του ΔΝΤ ήταν ποια: ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η υπερβολική συνταξιοδοτική δαπάνη. Γιατί το λένε αυτό και το λέγανε αυτό; Διότι συγκρίνουν την Ελλάδα, όχι με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, και που συμμετέχουν στην Ε.Ε. από τότε που συμμετέχει και η Ελλάδα, αλλά με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, του πρώην ανατολικού μπλοκ. Μας συγκρίνουν με τη συνταξιοδοτική δαπάνη στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, και λένε εσείς δίνετε πολλά. Λοιπόν, αυτή η αντίληψη είναι και η αντίληψη και του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη και του οικονομικού του επιτελείου. Γι’ αυτό και το είπε ο άνθρωπος καθαρά ότι «αυτό είναι ανέφικτο, είναι λαϊκισμός, δεν θα το έκανα ποτέ».  Εμείς, λοιπόν, ήρθαμε εδώ και είχαμε το 2019 επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. ευρώ. Ρωτάνε πολλοί και λένε «μα γιατί τελευταία στιγμή, το κάνετε πριν τις εκλογές;». Μα γιατί τώρα βγήκαν …
ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Διότι πολλοί λένε ότι ο Τσίπρας τα έφερε τα μέτρα 10 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, για να πάρει όσες περισσότερους ψήφους μπορεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λιάτσο, η αλήθεια είναι ότι εμείς σχεδιάζαμε, εδώ και 3 χρόνια, όχι το θέμα του δημοσιονομικού χώρου του 2019, αλλά τη δυνατότητα αξιοποίησης της υπεραπόδοσης της οικονομίας, για να δώσουμε περισσότερα περιθώρια μέσα από τη μείωση του δημοσιονομικού περιθωρίου ’20, ’21, ’22, όχι μέσα από μια υπόσχεση επαναδιαπραγμάτευσης -όπως δίνει τώρα ο κύριος Μητσοτάκης- και πολύ περισσότερο όχι με αντάλλαγμα φρικιαστικά μέτρα λιτότητας. Όπως απολύσεις στο δημόσιο, όπως ιδιωτικοποίηση της υγείας, όπως διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος με το πρόγραμμα Πινοσέτ, αλλά μέσα από τις ήδη πραγματοποιηθείσες θυσίες …
ΛΙΑΤΣΟΣ: Με μεγάλα πλεονάσματα, όμως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσέξτε. Τα πλεονάσματα αυτά …
ΛΙΑΤΣΟΣ: Πλεονάσματα τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει τον ελληνικό λαό. Ασφαλώς και το γνωρίζετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς και το γνωρίζω. 'Όμως θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Ξέρετε ποια πλεονάσματα ήταν πάνω στο τραπέζι υπογεγραμμένα από τον κύριο Σαμαρά, όταν εγώ πήγα να διαπραγματευτώ; 
ΛΙΑΤΣΟΣ: 4,5, εσείς το πήγατε στο 3,5.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς λοιπόν το πήγαμε στο 0,5 την πρώτη χρονιά, στο 1,75 την δεύτερη χρονιά, στο 3,5 την τρίτη χρονιά.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Και πάει έως το 2022.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και πάει έως το 2022. Και λέμε λοιπόν, τώρα που έχουμε διαπιστώσει, και εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ότι η ελληνική κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση, είναι αξιόπιστη, έχει διαπιστωθεί η αξιοπιστία της ελληνικής  κυβέρνησης και έχει καταφέρει να έχει νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά και βγάζει αυτά τα πλεονάσματα, που είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που υπερβαίνουμε τους στόχους, ήρθε η ώρα, αξιοποιώντας το απόθεμα, που ήδη έχουμε δημιουργήσει σε ρευστότητα, να χαμηλώσουμε τα πλεονάσματα, χωρίς να δώσουμε υπόσχεση, αλλά καταθέτοντας σε έναν κλειστό λογαριασμό, σε έναν escrow account, 5,5 δισ. ευρώ από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, ώστε να μειώσουμε τα πλεονάσματα από το 2020 και μετά, που θα δώσει μία πολύ σημαντική αναπτυξιακή ορμή στην ελληνική οικονομία, θα ελαφρύνει τους πολλούς και θα στηρίζει την κοινωνία.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Πόσο να μειώσετε το 3,5% πλεόνασμα το 2022;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα τα έχουμε αυτά, 1% κάθε χρόνο, δηλαδή 2 δισ. ευρώ. Συνυπολογίζουμε, βεβαίως, και ότι δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή του αφορολογήτου. Άρα για το 2020 θα έχουμε 2 δισ. ευρώ συν 2 δισ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ. Να σας πω το εξής. Αυτό το οποίο, δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει οι τηλεθεατές μας, είναι ότι αυτά τα μέτρα είναι μόνιμα. Είναι μόνιμα σημαίνει ότι αυτά τα οποία ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε το 2019 μεταφέρονται στο 2020, μεταφέρονται στο 2021. Άρα, 1,2 δισ. μόνιμα μέτρα το 2019, με την μεταφορά κάποιων εξ αυτών στο ‘20 και με τον δημοσιονομικό χώρο που προβλέπεται για το ‘20, μένει 1,3.  Αυτά έχουμε ανακοινώσει, 1,2 το 2019 και 1,3 το 2020. Και το ‘20 δεν είναι αμελητέα, αφορούν μειώσεις, καταρχάς την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ, για την μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή των εισοδημάτων, αφορούν μέτρα για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, με την εξαφάνιση της ασφαλιστικής εισφοράς για τους νέους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, νέους έως 29 χρονών. Υπάρχουν μέτρα εξειδικευμένα που αφορούν τους αγρότες με κίνητρα, για τους συνεταιρισμένους αγρότες, μέτρα τα οποία αφορούν την φορολογική ελάφρυνση των κατοίκων στα νησιά μας, όπου ξαναφέρνουμε μειώσεις φόρων και εξαφάνισης του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 3.000 κατοίκους, μέτρα τα οποία αφορούν τις ορεινές περιοχές. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι έχουμε μία  πολύ μεγάλη γκάμα φορολογικών ελαφρύνσεων και στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Τα οποία πότε θα τα καταλάβει το ελληνικό σπίτι; Ξέρετε τι γίνεται; Τα βράδια εδώ, κύριε Πρόεδρε, δέχομαι εκατοντάδες mail και μηνύματα, ότι πάει ο μήνας 15, 17,20, και δεν υπάρχει ευρώ στην τσέπη μας. Δηλαδή υπάρχει δυσκολία στην ελληνική οικογένεια, να πάει στο σούπερ μάρκετ. Να πάει στο κρεοπωλείο, να αγοράσει κρέας, να πάει στο σούπερ μάρκετ να πάρει πράγματα...
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το γνωρίζω, κύριε Λιάτσο. Το γνωρίζω και σας παρακολουθώ και βλέπω και τις αντιδράσεις του κόσμου, και είναι σωστό αυτό που λέτε. Και αν θέλετε, η μεγαλύτερη έγνοια για μένα είναι να μην ευημερούν μόνο οι αριθμοί, διότι οι αριθμοί ευημερούν εδώ και αρκετό καιρό. Βγήκαμε από το μνημόνια, γιατί οι αριθμοί έφτιαξαν, καλυτέρευσαν. Διότι τα ομόλογα έπεσαν, διότι η ανάπτυξη είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θετική πάνω από 2%, αλλά δεν μπορούν να ευημερούν οι αριθμοί και να μην ευημερεί ο κόσμος. Άρα, λοιπόν, εμένα αυτή είναι η έγνοια μου από εδώ και στο εξής, διότι πρέπει να σας πω την αλήθεια, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, εντάξει κυβερνούσα, δούλευα σκληρά και εγώ και οι συνεργάτες μου, αλλά τα χέρια μου ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη. Διότι ότι αποφάσεις έπαιρνα...
ΛΙΑΤΣΟΣ: Δηλαδή μας κυβερνούσαν οι δανειστές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε μεγάλο βαθμό οι δανειστές είχαν σημαντικό λόγο στις αποφάσεις και πολλές φορές μας έλεγαν και ανοησίες. Πολλές φορές μας έλεγαν ανοησίες και μας επέβαλαν μία πολιτική που ήταν παράλογη και δίναμε σκληρές μάχες. Εγώ είμαι πιο πολύ περήφανος για τις μάχες που δώσαμε απέναντι σε αυτούς και καταφέραμε μέσα από όποια ρωγμή και αν είχαμε, για το συμφέρον των πολλών, μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης, μέσα στα μνημόνια, παρά για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και το ότι βγήκαμε από το μνημόνιο. Γιατί σε τελική ανάλυση, καλός διαχειριστής μπορεί να ήταν και άλλος, να το πω απλά. Μην βλέπετε που δεν είχαμε και ήταν ατζαμήδες οι προηγούμενοι. Τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις λεηλάτησαν την οικονομία και την κοινωνία και δεν έφεραν πλεόνασμα. Γιατί δεν έφεραν πλεόνασμα; Ένα γιατί είχαν ρεμούλα και διαπλοκή, δεύτερον γιατί δεν επικέντρωσαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κάνουν την μεγάλη διαφορά, τρίτον γιατί άφησαν την αγορά εργασίας ανεξέλεγκτη και δεν είχαμε μείωση της ανεργίας.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ξέρετε τι μου λέει ο κόσμος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά τα τρία ήταν που έφεραν τα πλεονάσματα.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο κόσμος ξέρετε τι μου λέει; Ότι ήρθε ο Τσίπρας καταιγίδα στο πολιτικό σκηνικό από το Σεπτέμβριο του 2014, υποσχέθηκε ότι θα έρθει εδώ και θα φέρει τα πάνω κάτω, θα σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και ήρθε ο Σεπτέμβριος του 2015, που ο Τσίπρας μπήκε σε τρίτο μνημόνιο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, εντάξει αυτά είναι γνωστά όμως, διότι ένα εξάμηνο που εμείς δίναμε την μάχη  και την σύγκρουση την σκληρή με την βαριά νομενκλατούρα των Βρυξελλών και τους δανειστές μας, διότι ο Τσίπρας παρέλαβε άδεια ταμεία, κύριε Λιάτσο.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Τσίπρας παρέλαβε  μία χρεοκοπημένη οικονομία...
ΛΙΑΤΣΟΣ: ... δηλαδή δεν υπήρχε μία στα ταμεία, αυτό λέτε, όταν λέτε άδεια ταμεία δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπήρχε σάλιο. Το λέω αυτό, διότι ήταν σχέδιο αυτό. Δεν ήταν τυχαίο.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Το έκαναν επίτηδες για να σας δυσκολέψουν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το σχέδιο του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου και πήγαν μάλιστα και επίσπευσαν την εκλογή, θυμάστε η Προεδρική εκλογή ήταν να γίνει Μάρτιο. Και επίσπευσαν την Προεδρική εκλογή, βλέποντας ότι δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους στη Βουλή, και την έκαναν Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, είχαν φροντίσει να μην κλείσουν την 5η αξιολόγηση, που ήταν ανοικτή από τον Απρίλιο και έπρεπε να κλείσει, δεν την κλείσανε, έπαιζαν κατενάτσιο, και είχαν εξαντλήσει όλα τα αποθεματικά στα Ταμεία. Λοιπόν διότι είχαν πει στους...
ΛΙΑΤΣΟΣ: ... για να γίνει το λεγόμενο «η αριστερή παρένθεση», να ‘ρθει ο Αλέξης Τσίπρας για 3-4 μήνες και να ξαναπέσει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Το σχέδιο ήταν αυτό. Ήταν εμφανές ότι αυτό ήταν το σχέδιο. Καταφέραμε πολλές φορές, περπατώντας πάνω σε σάπια σανίδια ή με διάφορες ακροβατικές κινήσεις να σταθούμε όρθιοι, να σταθούμε όρθιοι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όμως το σχέδιο αυτό, οφείλω να το πω, το ήξεραν και οι ξένοι. Διότι οι ξένοι προτιμούσαν να έχουν μία κυβέρνηση, η οποία παρότι ήταν αναξιόπιστη, παρότι ήταν διεφθαρμένη και το ήξεραν ότι ήταν διεφθαρμένη, ήταν βέβαιοι ότι στην στρατηγική αυτή την εμμονή της σκληρής λιτότητας θα έλεγαν ναι. Εμείς δεν θα λέγαμε ναι και δεν λέμε ναι. Όμως, ταυτόχρονα με την σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, κερδίσαμε, αν θέλετε, και την αξιοπιστία μας ακόμα και σε αυτούς. Και αυτό είναι σημαντικό. Δηλαδή αυτοί οι ίδιοι, οι οποίοι μας επιβάλανε αυτή την σκληρή λιτότητα...
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ήσασταν ο Νο1 πολιτικός αντίπαλος της Ευρώπης...
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:... συνειδητοποίησαν, ότι τουλάχιστον εμείς, όταν λέμε Α εννοούμε Α, δεν λέμε Α και κάνουμε το Β, όπως κάνανε οι προκάτοχοι.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Γίνατε το αγαπημένο των Βρυξελλών;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποτέ δεν έγινα το αγαπημένο, αλλά κέρδισα κύρος και αξιοπιστία γιατί εκεί μπορεί να είναι αυτοί που είναι, άλλα τουλάχιστον το στοιχείο του να εκτιμούν αξιοκρατικά αν κάποιος είναι ικανός ή δεν είναι ικανός, αν κάποιος λέει αλήθεια ή αν  κάποιος είναι πολιτικός απατεώνας το έχουν. Εκεί, λοιπόν, κατέκτησα σημαντικούς φίλους ακόμα και στο συντηρητικό μπλοκ όχι τους ακραίους, όχι τον κύριο Βέμπερ όχι αυτούς οι οποίοι είναι εμμονικοί με τη λιτότητα και φυσικά πολύ σημαντικές συμμαχίες στο προοδευτικό μπλοκ της Ευρώπης. Στους Σοσιαλιστές και στους Πράσινους, οι οποίοι ήταν, μετά τη πρώτη περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης, πάντα στο πλευρό μας και μας στηρίξανε. Μας στηρίξανε πάρα πολύ σημαντικά σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές. Και τι πετύχαμε;
Πετύχαμε, σε συνθήκες μνημονίου, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είμαι περήφανος γι’ αυτό. Πετύχαμε να πάρουμε ελλειμματικά νοσοκομεία 900 εκατομμύρια και να τα κάνουμε πλεονασματικά 300 εκατομμύρια το χρόνο. Πετύχαμε 19.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Εκεί που ο κύριος Γεωργιάδης έλεγε, δεν θα μου πάρει η τρόικα τη δόξα γιατί εγώ τις επιβάλω τις περικοπές, και είχε βάλει πεντάευρο. Πετύχαμε, ταυτόχρονα, να πάρουμε μια χώρα όπου υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που τρώγανε στα συσσίτια της εκκλησίας και άλλων οργανισμών και υπήρχαν κάποιοι, τις βλέπαμε τις εικόνες, που ψάχνανε στους κάδους των απορριμμάτων για να τραφούνε. Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες εμείς όμως φέραμε ως πρώτο νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μετά παραλάβαμε 700 εκατομμύρια για κοινωνικές δαπάνες πρόνοιας και σήμερα είναι στα 3 δισεκατομμύρια αυτές οι δαπάνες πρόνοιας. Αυτά τα κάναμε μέσα στα μνημόνια, κύριε Λιάτσο. Και ο λαός έχει και μνήμη και κρίση. Βεβαίως, ταυτόχρονα συμβιβαστήκαμε και προχωρήσαμε και σε παράλογα πράγματα, σε πράγματα που δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Αλλά όταν οι άλλοι επέβαλλαν 60 δισ. και εμείς 6, τι συγκρίνουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή; Και όταν οι άλλοι επιβάλανε 60 και δεν βγάλανε την χώρα από τα μνημόνια και εμείς την βγάλαμε.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτή η πρώτη περίοδος Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση, από τον πρώτο μήνα του ’15 μέχρι το καλοκαίρι του ’15, είναι πραγματικότητα ότι κόστισε περίπου 100 δισ. ευρώ με τον Βαρουφάκη στο τιμόνι της οικονομίας; Είναι αλήθεια; Είναι fake news; Είναι προπαγάνδα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απόλυτη προπαγάνδα είναι αυτό και δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί καν κανείς με αυτή την κριτική. Και ξέρετε λέγανε 100, μετά λέγανε 200 μετά λέγανε 300…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο Ρέγκλινγκ το πήγε στα 200.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Ρέγκλινγκ, εν πάση περιπτώσει και αυτός ανήκει σ’ αυτή τη συνομοταξία των σκληρών νεοφιλελεύθερων, και εν πάση περιπτώσει  της σκληρής ιδεοληπτικής, θα έλεγα, εμμονής σε μια πολιτική λιτότητας, αλλά είναι αστείο κανείς να έρχεται και να συγκρίνει με μεγέθη τα οποία θα γινόντουσαν στην Ελλάδα αν επαληθευόντουσαν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήρθε και μας είπε το ’10 ότι σε ένα χρόνο θα έχετε ανάπτυξη και είχαμε 15% ύφεση.  
ΛΙΑΤΣΟΣ: Με κάποιες προβλέψεις δεν τα πάει καλά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάπως έτσι βγαίνουν αυτά τα νούμερα. Ότι αν είχαμε ανάπτυξη και αν βγαίναμε από την κρίση…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτή τη ρελάνς που σας κάνει και ο Μητσοτάκης και η ΝΔ για την τροπολογία με την κατάργηση του αφορολόγητου γιατί δεν την ψηφίζετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί είναι αστεία ρελάνς. Είναι σαν να πάω εγώ να διαρρήξω μια πόρτα η οποία είναι ανοιχτή. Είναι ξεκλείδωτη. Έχει κανένα νόημα; Τα ίδια μας έκανε τέτοια εποχή πέρυσι, όπου συζητιόταν, αυτός το είχε δεδομένο, ότι θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, 1% του ΑΕΠ. Θυμάμαι τότε, σε όλα τα συστημικά ΜΜΕ, από το πρωί έως το βράδυ είχαν κάνει και ταλιράκια πόσο θα κοπεί η σύνταξη στον κάθε συνταξιούχο. Πρέπει να βλέπανε εφιάλτες τα βράδια όλοι οι συνταξιούχοι στα όνειρά τους. Και είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι η οικονομία είχε αρχίσει να πηγαίνει καλά και είχε αρχίσει να ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχει πιθανότητα, είχε έρθει και ο κ. Μοσκοβισί στο ελληνικό κοινοβούλιο και τον ανέκρινε αυστηρά ο κ. Χατζηδάκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ,ότι «είναι δυνατόν να το κάνετε αυτό; Πείτε το μας για να το βάλουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας, γιατί εμείς έχουμε σχεδιάσει με την περικοπή». Και θυμάμαι τότε, ότι πήγα στη Σύνοδο Κορυφής και μου μεταφέρθηκε,  ότι στις συναντήσεις που έκανε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αυστηρό τρόπο, προειδοποιούσε: μη χαριστείτε στην ελληνική κυβέρνηση, μη κάνετε αυτή τη χάρη στον Τσίπρα. Την ίδια στιγμή που έπαιζε αυτό το ρόλο έξω, εδώ ερχόταν στην Ελλάδα και έκανε το κοκοράκι και κατέθετε τροπολογία και τότε, δήθεν. Το πότε θα ψηφίσουμε – και θα ψηφίζει και αυτός, όπως πάντα δίπλα μας- την κατάργηση αυτού του μέτρου θα το αποφασίσω εγώ. Δεν το αποφασίζει ο κ. Μητσοτάκης. Τώρα ας ψηφίζει μαζί μου τη 13 σύνταξη με την οποία διαφωνεί  και τις φοροελαφρύνσεις. Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Θέλω να έρθουμε στις 27 Μαΐου. Έχουμε τρία σενάρια. Το πρώτο σενάριο, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι κερδίζει η ΝΔ με μικρή διαφορά. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι κερδίζει- και όταν λέω μικρή διαφορά εννοώ από το 1 ως το 3 μάξιμουμ. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι κερδίζει ο Μητσοτάκης με διαφορά πάνω από 7 μονάδες. Και το τρίτο σενάριο είναι πάλι ότι κερδίζει ο Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά ευρήματα τα οποία εγώ προσωπικά τα διαβάζω αλλά δεν τα έχω εμπιστοσύνη γιατί έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν τα καταφέρνουν. Το άλλο σενάριο είναι ότι η διαφορά θα είναι ανάμεσα στο 4 και στο 6. Υπάρχει η πληροφορία, το έγραφε χθες και σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ η Real news  της Κυριακής ,ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας χάσουμε με 1 έως 3 στις 26 Μαΐου θα μας πάει σε εκλογές εθνικές στις 30 Ιουνίου. Επίσης, αν η διαφορά είναι 7,8,9 μονάδες υπέρ του Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα μας πάει σε εθνικές εκλογές στις 30 Ιουνίου. Εκεί που δεν θα μας πάει σε εκλογές είναι αν η διαφορά είναι στην μέση. Είναι δηλαδή 4 με 6 το οποίο μπορεί να το διαχειριστεί  για την επόμενη μέρα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και αν η διαφορά είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Λιάτσο, τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα;
ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτό είναι το σενάριο της έκπληξης, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, το οποίο δεν αποκλείεται.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλλον θα έχουμε εκλογές στη ΝΔ και όχι στη χώρα.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Τι λέτε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, Κυριακή κοντή γιορτή. Δεν πρόκειται να μπω εγώ σε αυτή τη σεναριολογία. Αυτό, όμως, το οποίο θέλω να επαναλάβω για να το συνειδητοποιήσουν οι τηλεθεατές μας, ανεξάρτητα από το αν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή είναι με άλλα πολιτικά κόμματα, με το αν έχουν διαφωνήσει κατά καιρούς μαζί μας,  το λέω γιατί είναι αλήθεια και πρέπει να το πω στον ελληνικό λαό. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με τον τρόπο που άσκησε πολιτική η αντιπολίτευση, με τον τρόπο που σήκωσε τους τόνους, με τον τρόπο που ανέδειξε ως λαϊκισμό και ανέφικτο και παροχολογία τα μέτρα αυτά και προεκλογικά δώρα τα μέτρα αυτά -τα οποία τα έχουμε ψηφίσει ως μόνιμα- η ψήφος στις Ευρωεκλογές, επαναλαμβάνω, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα. Άρα, λοιπόν, ο συνταξιούχος που μας παρακολουθεί τώρα, που μπορεί να έχει και διαφωνίες και με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν με ενδιαφέρει, εν πάση περιπτώσει, τόσο πολύ να κρίνω αν έχει δίκιο ή έχει άδικο. Μπορεί να έχει δίκιο, μπορεί να έχει άδικο, με τις διαφωνίες του. Αλλά πρέπει να ξέρει ο συνταξιούχος που μας παρακολουθεί. Η σύνταξή του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη. Διότι, εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, τις οποίες εσείς λέτε -τις οποίες εγώ τις αμφισβητώ, διότι σας είπα την άποψή μου για τις μετρήσεις- τότε θα είναι μια αποδοκιμασία της πολιτικής ελάφρυνσης και στήριξης των πολλών. Και θα δοθεί και το έναυσμα και στους Ευρωπαίους σκληρούς, που καιροφυλακτούν, να βάλουν ζητήματα και για τα μέτρα αυτά και για τα μέτρα του 2020.
Ο συνταξιούχος που μας παρακολουθεί, ο μικροεπαγγελματίας που μας παρακολουθεί, που στην εστίαση μειώθηκε σήμερα ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%, αλλά και όλες οι κοινωνικές κατηγορίες, που εν πάση περιπτώσει περνούν δύσκολα και το ξέρω ότι περνούν δύσκολα, πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές και χάρη σε αυτούς σήμερα εγώ -δεν κάνω τον μάγκα- χάρη σε αυτό τον κόσμο έχω τη δυνατότητα να καταθέσω ένα σχέδιο στους Ευρωπαίους, το οποίο, όμως, έχει λογική. Και δεν μπορούν να μου πουν δεν έχει λογική. Διότι καταθέτω σε κλειστό λογαριασμό 5,5 δισ. για να ελαφρύνω τα βάρη τα επόμενα τρία χρόνια. Εάν, λοιπόν, αποδοκιμαστεί αυτό το σχέδιο, που κατέθεσα στον ελληνικό λαό, τότε είναι προφανές ότι υπάρχει ένα άλλο σχέδιο στο συρτάρι, το οποίο το έχει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι τυχαίο ότι του ξέφυγαν αυτά που του ξέφυγαν. Παρότι τώρα βγαίνει κάθε φορά που μιλάει και λέει επταήμερη εργασία, παρωχημένο οκτάωρο, ιδιωτικοποίηση της υγείας, κατάργηση των επιδομάτων. Είναι εναντίον, λέει, των δώρων Χριστουγέννων. Τι σημαίνει αυτό; Κατάργηση των επιδομάτων. Ότι η 13η δεν εγγυάται. Ούτε σήμερα που ψήφισε, το ψήφισε και το λέει επίδομα εφάπαξ. Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, στο μυαλό του έχει να το καταργήσει. Δεν τα είπε τυχαία αυτά, δεν του ξέφυγαν. Διότι θα έχει τη δυνατότητα μετά να πει «έχω και τη λαϊκή στήριξη, να, την πήρα, τα είπα, θα τα εφαρμόσω». Ας καταλάβουν, λοιπόν, και οι πολίτες που μας παρακολουθούν, ο λαϊκός κόσμος που σας παρακολουθεί -και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα να έρθω στην εκπομπή σας- ας καταλάβουν, λοιπόν, πάρα πολύ καλά ότι πέρα από την ευθύνη του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης, των υπουργών, την οποία την αναλαμβάνω στο ακέραιο και για τα καλά και για τα κακά που έχουν συμβεί, υπάρχει και η ευθύνη του πολίτη. Και η ευθύνη του πολίτη κρίνεται απέναντι στη συνείδησή του, αλλά και απέναντι στην ευθύνη για την πορεία της χώρας. Μοιραζόμαστε ευθύνη για την πορεία της χώρας μπροστά στην κάλπη.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτό που λέτε είναι πολύ σωστό. Άρα, εγώ καταλαβαίνω ότι αφήνετε ανοιχτό τον χρόνο των εθνικών εκλογών, ο οποίος…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν το αφήνετε ανοιχτό; Δεν εξαρτάται δηλαδή από το αποτέλεσμα της Κυριακής;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας απάντησα για το δίλλημα της Κυριακής. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, εγώ έχω δηλώσει ότι η επιλογή μου είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία. Από εκεί και πέρα, κ. Λιάτσο, κοιτάξτε, νομίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι λίγο εκ του πονηρού, θα έλεγε κανείς, με την έννοια ότι δεν νομίζω πως το πιο καθοριστικό πράγμα για την ημερομηνία των εκλογών θα είναι, αν θέλετε, το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, διότι είναι, ούτως ή άλλως, πολύ κοντά.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Σεπτέμβρης είναι…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι πολύ κοντά, λέτε. Είναι μισός χρόνος, λέτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε ήδη εξαντλήσει τον Μάιο. Όλοι γνωρίζουν ότι Ιούλιο και Αύγουστο στη χώρα, εντάξει, δεν υπάρχει…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Κάνουμε μπάνια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι είναι. Άρα, δεν υπάρχει, ούτως ή άλλως. Είναι σωστό αυτό που λένε ότι είναι το πρώτο ημίχρονο και το δεύτερο ημίχρονο.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Έτσι το βλέπετε; Είναι δημοσκόπηση, έχετε πει, επίσης, κύριε Πρόεδρε, αυτές οι εκλογές. Τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου τις χαρακτηρίσατε δημοσκόπηση. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο, να το καταλάβουμε καλύτερα; Τι εννοείτε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που είπα σε μια τηλεοπτική μου συνέντευξη, είναι ότι οι εκλογές αυτές δεν θα βγάλουν κυβέρνηση. Όμως, επέμεινα στο ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις μειώσεις των φόρων, στις ελαφρύνσεις και στη στήριξη των πολλών και επανέλαβα ότι, σε ένα μεγάλο βαθμό, θα είναι μία αληθινή δημοσκόπηση. Διότι μας έχουν τρελάνει όλο το προηγούμενο διάστημα με τις δημοσκοπήσεις, που συνήθως διαψεύδονται. Άρα, κατά μία έννοια, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, που είναι τον Οκτώβριο, θα έχουμε μία πραγματική δημοσκόπηση. Και το είπα, μάλιστα, αυτό όταν με ρωτούσαν «μα, γιατί επιμένεις να πας στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας;». Και απάντησα: για δύο λόγους επιμένω. Ο πρώτος λόγος είναι, διότι οι εκλογές στο τέλος σημαίνει σε μεγάλο βαθμό ότι είμαστε μια χώρα, η οποία έχει κάποιους κανόνες και λειτουργεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις. Και ο δεύτερος λόγος, διότι θεωρώ ότι μόνο εάν στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, θα αλλάξει αυτό το fake κλίμα, το οποίο προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να στήσει με νύχια και με δόντια η ΝΔ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρίζες στην κοινωνία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει, ότι είναι μπροστά και έχει ήδη κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν μου λέτε, είναι αλήθεια ότι και εισηγήσεις δεχόσασταν και εσείς είχατε προβληματιστεί πάρα πολύ, να κάνετε ταυτόχρονα ευρωεκλογές με εθνικές εκλογές στις 26 του Μάη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχα δεχθεί εισηγήσεις -το είπα δημόσια αυτό- από συνεργάτες μου, οι οποίοι είχαν την εκτίμηση της πραγματικότητας των μεγεθών των τάσεων στην ελληνική κοινωνία και όχι αυτών που συνήθως αποτυπώνονται. Όχι, δηλαδή, από αυτούς οι οποίοι μετρούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά που έχουν πραγματική εικόνα των μεγεθών και είχαν την εκτίμηση ότι, όταν το δίλλημα τεθεί με καθαρό τρόπο για το ποιος θα κυβερνήσει, θα έχουμε ένα προβάδισμα. Απάντησα αρνητικά για τους δύο λόγους που σας είπα λίγο πιο πριν.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και βεβαίως για τον λόγο - ένας τρίτος λόγος και οφείλω να σας τον πω κι αυτόν, έτσι με απόλυτη ειλικρίνεια-διότι θεωρώ ότι θα ήταν unfair απέναντι στον πολίτη, που έχει να επιλέξει και για τους άρχοντες τους δημοτικούς και των περιφερειών, να πάει σε ένα εκλογικό τμήμα και να έχει τέσσερις –πέντε κάλπες. Διότι αν βάλουμε, δήμαρχος, περιφερειάρχης, ευρωεκλογές, κοινοτικές εκλογές -για πρώτη φορά, μην το ξεχνάμε, δίνουμε τον λόγο στις κοινότητες- να έχει και εθνικές εκλογές, πέντε κάλπες θα ήταν πρωτοφανές.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν μου λέτε, κύριε Πρόεδρε, την περασμένη εβδομάδα, σαν κεραυνός εν αιθρία, ένα στέλεχος της ΝΔ, εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, είναι γραμματέας του κόμματος της ΝΔ, ο κ. Αυγενάκης, άφησε υπόνοιες περί νοθείας στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Τι απαντάτε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε, ότι μάλλον την εικόνα για το ρεύμα που έρχεται από την κοινωνία, που έχουμε εμείς, μάλλον την έχουν και στα μυστικά επιτελεία της ΝΔ και ψάχνουν από τώρα να βρουν τις αιτίες…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Και τις δικαιολογίες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …και τις δικαιολογίες. Ε, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς, διότι ήταν μεγάλη η ανοησία αυτή που έκανε ο κ. Αυγενάκης, το κατάλαβε ο κ. Μητσοτάκης και τον «άδειασε» την επόμενη μέρα. Εν τοιαύτη περιπτώσει, τουλάχιστον με τους θεσμούς, δεν πρέπει να παίζουμε.  
ΛΙΑΤΣΟΣ: Εσείς κάνατε πολύ καλά, κατά τη γνώμη μου, κ. Πρόεδρε και δώσατε την 13η σύνταξη -την πήρε ο κόσμος την περασμένη εβδομάδα, νομίζω την Παρασκευή το μεσημέρι και μετά- όμως πολλοί το ίδιο βράδυ, με έπαιρναν τηλέφωνο εδώ στην εκπομπή και μου έλεγαν ότι «υπάρχουν μειώσεις, άλλα περιμέναμε, άλλα μας ήρθαν» κλπ. Τι ακριβώς έχει συμβεί με τη 13η σύνταξη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, να σας εξηγήσω τι έχει συμβεί. Από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε ότι η 13η σύνταξη αντιστοιχεί στο παλαιότερο δώρο Πάσχα, δηλαδή στο μισό της σύνταξης. 980 εκατομμύρια ευρώ μικτά. Είχαμε πει 800 εκατομμύρια, τελικά δώσαμε 830 εκατομμύρια καθαρά στους συνταξιούχους. Η σύνταξη αυτή, επειδή αποφασίσαμε να είναι μόνιμη και όχι εφάπαξ, υπόκειται σε όλες τις μειώσεις, υπέρ υγείας, για παράδειγμα, το 6%, αλλά και στις - εάν κάποιος περνάει το αφορολόγητο όριο στο σύνολο του εισοδήματός του- μειώσεις τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές, που υπόκειται και ο μισθός, αλλά και η σύνταξη που παίρνει κάθε μήνα ο συνταξιούχος. Εάν θέλαμε να είναι ένα προεκλογικό δωράκι παροχής, εφάπαξ…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ένα επίδομα, δηλαδή.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ένα επίδομα, δεν θα είχε αυτές τις…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν θα είχε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν θέλουμε να είναι μόνιμη, έτσι; Έτσι ήταν και η 13η σύνταξη, έτσι ήταν και το δώρο Πάσχα, έτσι ήταν και το επίδομα αδείας που έπαιρναν οι συνταξιούχοι πάλαι ποτέ, πριν από το 2010, το καλοκαίρι. Αυτό το οποίο, όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω, είναι ότι εμείς αυτή  τη μισή σύνταξη, ας το πω έτσι, γιατί τόσα μπορούμε, αυτή είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας σήμερα, εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, λέμε τόσα μπορούμε. 1,2 είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε, επιλέξαμε, παρά ότι διαφωνεί ο κ. Μητσοτάκης, τα 830 να τα δώσουμε στον συνταξιούχο. Για λόγους πάρα πολύ σημαντικούς και συμβολικούς. Και όχι μόνο συμβολικούς. Να πω ότι μας συγκρίνουν με τη Ρουμανία, με την Ουκρανία, με άλλες χώρες, αλλά ξεχνούν ότι στην Ελλάδα, αν κρατήθηκε αυτή η κοινωνία μέσα από τη λεηλασία του 2010-2014, είναι διότι ο συνταξιούχος δεν έπαιρνε τη σύνταξη και την έβαζε κάτω από το μαξιλάρι ή την έτρωγε μόνος του, έδινε στο άνεργο παιδί του, έδινε στο εγγόνι του ένα χαρτζιλίκι. Δεν μπορούν να καταλάβουν αυτοί οι τεχνοκράτες, αλλά ούτε ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει μεγαλώσει σε ένα άλλο οικογενειακό περιβάλλον, που αυτά τα νούμερα για αυτόν είναι, ενδεχομένως, το πουρμπουάρ που δίνουν όταν πηγαίνουν στα ακριβά εστιατόρια. Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει…  
ΛΙΑΤΣΟΣ: Πιστεύετε ότι δεν έχει εικόνα για το πώς ζει ο κόσμος στην Ελλάδα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει καμία εικόνα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει εικόνα. Αλλά εγώ δεν τον κατηγορώ για αυτό. Δεν τον κατηγορώ γιατί δεν έχει εικόνα. Ούτε τον κατηγορώ για την ταξική του προέλευση. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει κάποιον, για την ταξική του καταγωγή. Τον κατηγορώ για το πολιτικό του πρόγραμμα. Τον κατηγορώ διότι έχει ένα σχέδιο, το οποίο κατάφορα εξυπηρετεί τους λίγους στον τόπο μας, αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω με offshore επιχειρήσεις, αφορολόγητες και κατάφορα αδικεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Διότι όταν έρχεται και λέει ότι το σχέδιο του είναι το πρόγραμμα Πινοσέτ για το συνταξιοδοτικό, το οποίο δεν το είπαμε εμείς Πινοσέτ, το είπε ο κ. Καραγκούνης, ο βουλευτής του το βάφτισε έτσι, διότι πράγματι εκεί εφαρμόστηκε πρώτη φορά. Και είναι ένα σχέδιο, για να καταλάβουν οι συμπολίτες μας, που μας ακούνε τώρα, οι συνταξιούχοι, θα οδηγήσει τεχνηέντως τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων στην ιδιωτική ασφάλιση. Γιατί αυτό; Για να κονομήσουν επιχειρηματίες που θα πάρουν, έχουν ήδη πάρει θέσεις και διαγκωνίζονται στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Τι θα συμβεί αν γίνει αυτό; Θα γίνει μια μεγάλη τρύπα στα ασφαλιστικά μας ταμεία, που εμείς με κόπο τα κάναμε βιώσιμα. Ο νόμος Κατρούγκαλου, που όλοι τον λοιδορούσαν τον Κατρούγκαλο. 1,1 δισ. ελλειμματικά ταμεία βρήκαμε ασφαλιστικά τον χρόνο. 1,1 δισ. Και τώρα είναι 1 δισ. πλεονασματικά τα ταμεία τα ασφαλιστικά. Και με μία κατανομή ανάλογα με το εισόδημα. Κατανομή του βάρους, εννοώ, των εισφορών. Το 87% των ασφαλισμένων πληρώνουν πολύ λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές από ό,τι πλήρωναν πριν. Και με τη μείωση σε εκείνη την κατηγορία, που πράγματι αδικήσαμε, στους ελεύθερους επαγγελματίες, της εισφοράς από το 20 στο 13, που κάναμε τον Σεπτέμβρη, εξαγγείλαμε στη ΔΕΘ και ψηφίσαμε, πλέον έχουμε ένα σύστημα ισορροπημένο.
Και θα έρθει, λοιπόν, αυτό είναι το πρόγραμμά του, προκειμένου να ευνοήσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, να δημιουργήσει μια τεράστια τρύπα για να βγάλει κόσμο από τον πρώτο πυλώνα και να τον πάει στον ιδιωτικό πυλώνα. Πώς θα στηριχθούν οι συντάξεις άμα συμβεί αυτό; Διότι τις εισφορές εμείς δεν τις παίρνουμε τώρα για να τις κρατάμε, με αυτές τις εισφορές πληρώνουμε τους συνταξιούχους. Θα δημιουργηθεί μία τεράστια μαύρη τρύπα και αυτή τη μαύρη τρύπα, είτε θα την καλύψουμε, όποιος θα την καλύψει, λέει αυτός που θα τα κάνει, γιατί εμείς δεν θα είχαμε ποτέ ένα τέτοιο πρόγραμμα, πετσοκόβοντας για άλλη μια φορά τις συντάξεις είτε θα αναγκαζόταν το δημόσιο να το στηρίξει, αυξάνοντας πάλι τα ελλείμματα, πηγαίνοντας δηλαδή πάλι στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτό είναι το πρόγραμμά του.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα καθόμαστε και παρακολουθούμε την πολιτική αντιπαράθεση, όπου το κλίμα σε ορισμένες φάσεις είναι ιδιαίτερα τοξικό. Ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στη Βουλή, αναφέρθηκε στα χρόνια της χούντας και στον πατέρα σας. Και επίσης αναφέρθηκε και σε ένα άλλο θέμα, στις οικογενειακές σας διακοπές τον Αύγουστο του 2018. Και θέλω το σχόλιό σας και για τα δύο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λιάτσο, νομίζω ότι όλος ο ελληνικός λαός είδε και κατάλαβε την ένδεια των επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου έφτασε στο σημείο, στο τραγικό αυτό σημείο, να διαδίδει ψευδείς και συκοφαντικές κριτικές για έναν άνθρωπο, ο οποίος πρώτον δεν είναι στη ζωή και δεύτερον δεν είχε μια δημόσια παρουσία, ώστε να μπορεί να κρίνει ο πολίτης, η κοινή γνώμη να έχει μια αντικειμενική θεώρηση για τη ζωή του, για την περπατησιά του, για τα πεπραγμένα του. Και, άρα, να βρίσκομαι εγώ στη δύσκολη θέση να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας και όχι αυτός που καταγγέλλει να αποδείξει την ορθότητα των καταγγελιών του. Νομίζω ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Και ίσως είναι χαρακτηριστικό της αδυναμίας να ορθώσει ένα πολιτικό επιχείρημα και καταφεύγει σε αυτές τις μεθόδους. Και είδα την άλλη μέρα και τον ευρωβουλευτή του να φτάνει -και νομίζω εδώ είχε γίνει, στο κανάλι σας…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Που έδειχνε μια φωτογραφία ο κ. Κεφαλογιάννης…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι ξέρετε, ίσως να μην έχει πάτο αυτή η πορεία.
ΛΙΑΤΣΟΣ: … και έδειχνε άλλο πρόσωπο…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπου έδειχνε μια φωτογραφία του δικτάτορα Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ του και έλεγε αυτός είναι ο πατέρας μου.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Υποστήριζε ότι είναι ο πατέρας σας αυτός.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και όταν του έλεγαν «μα, τι είναι αυτά που λες», έλεγε «δεν ανακαλώ». Και προφανώς αυτό δεν το έκανε ούτε αυτός κατά λάθος. Λοιπόν, για όποιον γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, εγώ δεν θέλω να ξανααναφερθώ, αναφέρθηκα, τα έγραψα, τα έγραψα από ψυχής και από καρδιάς, γιατί είχα υποχρέωση απέναντι στη μνήμη ενός ανθρώπου, που δεν είναι στη ζωή. Αλλά από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή τη συνεδρίαση, που την προκάλεσε προκειμένου να αποδείξει ότι είναι ο κ. Πολάκης αήθης, αποκάλυψε ότι ο ίδιος τελικά είναι, και μάλιστα με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ότι πρόβλημα ήθους και ηθικής στάσης έχει ο ίδιος και όχι ο κ. Πολάκης.
Αλλά, αναφερθήκατε και στο άλλο θέμα, το μεγάλο θέμα, το οποίο δημιουργήθηκε με μία φωτογραφία από προσωπικές μου στιγμές, κλεμμένη φωτογραφία από προσωπικές μου στιγμές τον Δεκαπενταύγουστο. Και αναρωτιέμαι, αν αυτό είναι το μεγάλο όπλο, το βαρύ όπλο στη φαρέτρα των πολιτικών μου αντιπάλων, πράγματι πρέπει να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τι ακριβώς ήθελαν να δείξουν και με αυτό; Γιατί με την πρώτη αθλιότητα στη Βουλή, ήθελαν να δείξουν ότι «έλα μωρέ, όλοι το ίδιο είμαστε. Κι εγώ έχω τον Άδωνι και τον Βορίδη που ήταν στη νεολαία της ΕΠΕΝ, αλλά και εσύ, ο πατέρας σου δεν είχε δημοκρατικά φρονήματα». Εν πάση περιπτώσει, κλείνω την παρένθεση αυτή. Με το άλλο, τι ακριβώς ήθελαν να δείξουν; Με το άλλο, ήθελαν να δείξουν επίσης πάλι ότι «έλα μωρέ, όλοι το ίδιο είμαστε. Εμείς έχουμε μια ζωή, την οποία τη γνωρίζει ο κόσμος. Μπορούμε να έχουμε τις διακοπές μας στη βίλα μας στην Τήνο, που είναι μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο, αλλά κι εσύ κάνεις διακοπές σε κότερο». Η ζωή του καθενός, όμως, κ. Λιάτσο, ιδίως των δημόσιων προσώπων, δεν χρειάζεται ούτε κλεμμένες φωτογραφίες, ούτε μυστικές υπηρεσίες, που να ψάχνουν να βρουν, είναι διάφανη. Και η δική μου η ζωή δεν χρειάζεται φωτογραφίες για να αποδειχθεί ούτε το πώς ζω, ούτε το πώς κινούμαι, ούτε το αν έγινα πλούσιος έντεκα χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου. Είναι νομίζω γνωστή. Και ο καθένας βλέπει αν είναι πολυτέλεια ή αν είναι ένα δικαίωμα στην ιδιωτικότητα η επιλογή μου να είμαι, εν πάση περιπτώσει, όχι σε κανέναν καναλάρχη, αλλά σε συνεργάτη μου, που με φιλοξένησε για τρεις βραδιές. Και δεν θέλω να το παρακάμψω αυτό το κομμάτι της ιδιωτικότητας. Διότι ξέρετε κάτι; Για κάποιους ανθρώπους που θεωρούν ότι όλες οι στιγμές της ζωή τους - εννοώ δημόσια πρόσωπα - είναι κομμάτι του πολιτικού μάρκετινγκ και βγάζουν και σε tweet και σε instagram ακόμη και τα παιδιά τους, μπορεί αυτό να μην το καταλαβαίνουν. Εγώ έχω επιλέξει μια άλλη ιδιωτική σφαίρα, πιο προστατευμένη για τα πρόσωπα, τα ευαίσθητα πρόσωπα της οικογένειάς μου, που είναι τα παιδιά μου. Και ξέρετε κάτι; Επίσης, δεν έχω και τον χρόνο ή τη δυνατότητα ,δυστυχώς –έγινα Πρωθυπουργός πριν από τεσσεράμισι χρόνια, όταν ο μεγάλος μου γιος ήταν τεσσάρων χρονών, τώρα είναι τρίτη δημοτικού-και για έναν άνθρωπο που δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τη δυνατότητα να καταλάβει πώς μεγαλώσανε αυτά τα παιδιά όλα αυτά τα χρόνια, το να έχει τρεις μέρες το προνόμιο και την αποκλειστικότητα, χωρίς παπαράτσι, χωρίς να τα βλέπει τα παιδιά του σε κάποιες ιδιωτικές στιγμές, όταν σου παραβιάζουν αυτό το δικαίωμα στο όνομα δήθεν της πολυτέλειας και του πλουτισμού, που δεν έχω και ποτέ δεν είχα, σε νοίκι ζω, στην Κυψέλη, κ. Λιάτσο, το ξέρει ο ελληνικός λαός αυτό. Ξέρει και τα περιουσιακά μου στοιχεία και τις μετοχές που δεν έχω. Λοιπόν, θεωρώ ότι και αυτή η αθλιότητα, όπως η αθλιότητα με τον πατέρα μου, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Απαντήσατε, βέβαια, κι εσείς σκληρά στην οικογένεια Μητσοτάκη, ότι ασκώντας το επάγγελμα, το λειτούργημα αν θέλετε, του πολιτικού, αυτή η οικογένεια έγινε μία από τις πλουσιότερες οικογένειες στον τόπο μας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, αλλά ο καθένας ας καταλάβει και ας κρίνει. Διότι εγώ θεωρώ ότι το σημαντικότερο πράγμα στην πολιτική ζωή, για όσους βρισκόμαστε σε δημόσιες θέσεις, είναι να μπορούμε να αποδείξουμε ότι έτσι όπως μπήκαμε, έτσι βγαίνουμε.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και αν θέλετε και εδώ βάζετε και ένα άλλο ζήτημα. Κάθε φορά που συζητάμε στην Βουλή ή αντιπαρατιθέμεθα και λέει «να, εγώ τα κάνω αυτά, πέφτω σε αυτό το επίπεδο, διότι λες για τη γυναίκα μου». Εμείς δεν είπαμε για τη γυναίκα του κ. Μητσοτάκη, εμείς είπαμε το πάρα πολύ απλό, για το πόθεν έσχες του ιδίου. Διότι είναι, όπως γνωρίζετε, όταν είσαι πολιτικό πρόσωπο έχεις ευθύνη να καταθέτεις πόθεν έσχες και εσύ και τα συγγενικά σου πρόσωπα. Αλλά δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του ούτε η οικονομική κατάσταση, μας ενδιαφέρει όμως με την έννοια του ότι πρέπει να τηρείς τους νόμους, αν θες να γίνεις και Πρωθυπουργός, να δηλώνεις τα χρήματα τα οποία έχεις, τα χρήματα και τα εισοδήματα τα οποία έχεις. Είναι άλλο πράγμα αυτό. Και εδώ συγκρίνουμε, δηλαδή, τώρα πράγματα τα οποία είναι απολύτως ανόμοια. Δηλαδή, η υποχρέωση  του καθένα μας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πού μένει, γιατί μένει, πώς έχει φτιάξει μια περιουσία, ποια είναι τα εισοδήματά του, για να κρίνει ο ελληνικός λαός -γιατί πρέπει να είμαστε απολύτως διαφανείς ως πρόσωπα- συγκρίνεται με το αν φιλοξενήθηκες δυο μέρες σε έναν συνεργάτη σου, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει οικονομική επιφάνεια. Όταν ανακοίνωσα συνεργάτιδά μου την κυρία Παναγοπούλου, του αείμνηστου εφοπλιστή, ο οποίος ποτέ δεν είχε καμία διαπλοκή, το γνωρίζετε έτσι, έκανε χρήματα…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν είχε δουλειές με το δημόσιο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είχε δουλειές με το δημόσιο. Ήταν γνωστό ότι αυτή που ανακοίνωσα ως συνεργάτιδά μου για θέματα ομογένειας είναι μία ευκατάστατη κυρία.
ΛΙΑΤΣΟΣ: θέλω να έρθουμε, λίγο, σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Θέλω να έρθουμε στο θέμα των ΜΜΕ. Ποια είναι η σχέση σας με τα ΜΜΕ, γιατί έχω ακούσει αρκετά στελέχη σας, αλλά κι εσάς να ασκείτε δριμεία κριτική για αρκετά μέσα ενημέρωσης. Πιστεύετε, δηλαδή, ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα λεγόμενα μεγάλα κανάλια, τα εκδοτικά συγκροτήματα τα μεγάλα υποτίθεται, κλπ, είναι απέναντί σας; Σας κάνουν πόλεμο φθοράς; Πώς το βιώνετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λιάτσο, σε μια προηγούμενη συνέντευξή μου χαρακτήρισα αυτό το φαινόμενο που υπάρχει στη χώρα, με την συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού Μέσων Ενημέρωσης, δύναμη πυρός εναντίον της κυβέρνησης, ως φαινόμενο πειράματος μετα-δημοκρατίας. Δηλαδή, θέλουν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, αλλά και αυτοί οι οποίοι κατά καιρούς έχουν ευνοηθεί από το παλιό πολιτικό κατεστημένο, επιχειρηματικά συμφέροντα που ελέγχουν μέσα ενημέρωσης και που έχουν ειδικούς σκοπούς να το κάνουν, να διαμορφώσουν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών μέσα από τον έλεγχο της πληροφόρησής τους, για να στρέψουν εναντίον μας και εναντίον μου, το μοναδικό όπλο που έχω εγώ, που δεν είναι τα ΜΜΕ ούτε οι επιχειρηματίες, αλλά είναι ο κόσμος, οι πολίτες. Και θεωρώ ότι αυτό το οποίο συμβαίνει στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια ιδίως, συνέβαινε και πριν φυσικά. Έτσι; Θυμηθείτε τον τρόπο με τον οποίο η πλειονότητα των συστημικών Μέσων επικροτούσε και στήριζε τις κυβερνήσεις των μνημονίων και συγκρίνετε με τον τρόπο με τον οποίο φέρονται στη σημερινή κυβέρνηση. Δεν θα τα ξεχάσει αυτά ο ελληνικός λαός. Δεν θα ξεχάσει ο ελληνικός λαός τον ρόλο που έπαιξαν τότε ΜΜΕ, που λοιδορούσαν τους πολίτες που αντιστεκόντουσαν, που διαφωνούσαν, που διαμαρτύρονταν, που γέμιζαν, πλημμύριζαν το Σύνταγμα και έβγαιναν οι ρεπόρτερ και έλεγαν ότι βλέπουμε γύρω στους διακόσιους – τριακόσιους διαδηλωτές, ενώ είχε πάνω από 20-30.000. Δηλαδή, όλα αυτά τα έχει ζήσει ο ελληνικός λαός και την καθημερινή πλύση εγκεφάλου, για το ότι εμείς φταίμε, μαζί τα φάγαμε. Τα έζησε αυτά ο ελληνικός λαός. Αυτοί, λοιπόν, ή κάποιοι από αυτούς, θέλουν να επιστρέψει το παλιό πολιτικό σύστημα και έχουν, συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια, έναν πόλεμο ιδιότυπο απέναντι στην κυβέρνηση. Σε όλους αυτούς, βεβαίως, ήρθε να προστεθεί και ο στενός φίλος, κουμπάρος, συνεργάτης της οικογένειας Μητσοτάκη, ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος αγόρασε ένα εκδοτικό συγκρότημα, που πάντοτε έπαιζε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, αλλά πάντοτε ήταν στον χώρο του δημοκρατικού κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αντι-δεξιό.     
ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό, βέβαια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και το μετέτρεψε σε ένα όργανο του κ. Μητσοτάκη, σε κίτρινο Τύπο, που βγάζει διαρκώς fake και ψεύτικα πρωτοσέλιδα, ψεύτικες ειδήσεις, ψεύτικα πρωτοσέλιδα, διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Εδώ, λοιπόν, έχουμε μία τρομακτική δύναμη ισχύος ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Προφανώς, δεν είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά και κάποια άλλα, τα οποία, ενδεχομένως, προσπαθούν να κρατήσουν μια στάση λίγο πιο αντικειμενική, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι δέχονται πιέσεις από τον κ. Μητσοτάκη, με το δεδομένο ότι θα είναι, λέει, την επόμενη μέρα Πρωθυπουργός και θα τους συμπεριφερθεί αναλόγως. Και απειλούν και εκβιάζουν και κόβουν δημοσιογράφους. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή. Και την ίδια στιγμή που τα κάνουν όλα αυτά, με σχέδιο, κατηγορούν κι εμάς. Με λένε Μαδούρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Λοιπόν, αυτό το μοντέλο, το πείραμα της μετα-δημοκρατίας, όμως, ξέρετε, έχει έναν κίνδυνο: Το πειραματόζωο να αντιδράσει ανάποδα. Δηλαδή, όταν κάπου ξεπερνάς τα όρια και γίνεται εμφανής ο τρόπος με τον οποίο πας να χειραγωγήσεις και να καθοδηγείς τις μάζες, έτσι έγινε το 2015 τουλάχιστον. Πιστεύω ότι ήταν μία από τις αιτίες που κέρδισε ο Τραμπ στις ΗΠΑ. Που δεν τον συμπαθώ καθόλου σε ό,τι αφορά τις πολιτικές θέσεις. Ενώ, ως άνθρωπος έχει ενδιαφέρον βέβαια, είμαι αντίθετος πολιτικά. Αλλά αν το δείτε το φαινόμενο γιατί κέρδισε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, κέρδισε διότι τα συστημικά μέσα ήταν όλα με τη Χίλαρι. Λοιπόν, εγώ έχω το εξής καταπληκτικό, νομίζω, φαινόμενο: Είμαι Πρωθυπουργός τεσσεράμισι χρόνια και δίπλα στον πολιτικό μου αντίπαλο, αν δεις ποιος είναι ο συστημικός, δεν είμαι εγώ ο συστημικός, εγώ είμαι αντι-συστημικός. Και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, το πείραμα της μετα-δημοκρατίας θα τους έρθει τούμπα.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Θα έρθει τούμπα. Αυτά που υποστηρίζει ο επιχειρηματίας -και είναι μεγάλος ο επιχειρηματίας, επιφανής εφοπλιστής, με πολλά πλοία εννοώ, και κατέχει βέβαια και ένα πολύ σημαντικό μερίδιο ΜΜΕ- ο κ. Μαρινάκης, υποστηρίζει ότι υπουργός σας του πρότεινε να βοηθήσει ο κ. Μαρινάκης έναν άλλο επιχειρηματία, τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει τηλεοπτική άδεια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, ούτε καν υποστηρίζει αυτό …
ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν το υποστηρίζει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι δεν έχει, λέει, τα αποδεικτικά στοιχεία. Υποστηρίζει ότι συναντήθηκε με έναν επιχειρηματία και εικάζει ότι αυτός θα ήρθε, διότι του είπε ο Παππάς να πάει. Αλλά κοιτάξτε, να δείτε τώρα …
ΛΙΑΤΣΟΣ: Όπως, επίσης, υποστηρίζει ότι εσείς τον πιέζατε για να βάλει στα δικά του Μέσα, εφημερίδες, κλπ, δικού σας ανθρώπους, δικής σας επιρροής, δημοσιογράφους λέει, διευθυντές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν μία βάση και να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, αν ο κ. Μαρινάκης δεν ήταν ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έχει σοβαρούς λόγους να θέλει να παίζει αυτό τον ρόλο του Δούρειου Ίππου μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία ελέγχει, για να πέσει η κυβέρνηση. Και το έχει πει, άλλωστε, και δημόσια και ο ίδιος. Και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι έχει δεκάδες ανοιχτά θέματα με τη δικαιοσύνη. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε διανοήθηκε να παρέμβει στον χώρο της δικαιοσύνης υπέρ του ενός ή του άλλου επιχειρηματία, θεωρεί ότι χάνει χρόνο - έχει ανοιχτές υποθέσεις που προχωρούν- και κινδυνεύει. Και θέλει να κάνει το παν, ώστε να εκλεγεί …
ΛΙΑΤΣΟΣ: Άλλη κυβέρνηση να επηρεάζει τη δικαιοσύνη και τις εξελίξεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …όχι άλλη κυβέρνηση, ο κύριος Μητσοτάκης.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης συγκεκριμένα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι με την οικογένεια Μητσοτάκη έχουν στενές σχέσεις συνεργασίας και στον επιχειρηματικό χώρο.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Σε ποιο κομμάτι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει σημασία τώρα εγώ να πω σε ποιο κομμάτι, αλλά αυτά είναι γνωστά. Αυτά είναι γνωστά στον ελληνικό λαό και στον κόσμο είναι γνωστά. Και γνωστά και στον κόσμο του Ολυμπιακού έτσι; Που είναι μια μεγάλη ομάδα. Μπορεί εγώ να μην είμαι Ολυμπιακός, αλλά τον σέβομαι. Και είναι ένα σωματείο το οποίο έχει πολλούς φίλους σε όλη την Ελλάδα. Και έχει μετατρέψει ένα ιστορικό σωματείο σε μοχλό πίεσης προκειμένου να διευκολύνει τους δικούς του σχεδιασμούς. Και τα Μέσα Ενημέρωσης που έχει πάρει, επτά εφημερίδες ελέγχει, ραδιοφωνικό σταθμό, τώρα θέλει να πάρει τηλεοπτικό σταθμό. Όλα αυτά έχουν ένα κόστος το οποίο το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά εσείς που ασχολείστε με τα ΜΜΕ. Είναι όλα ελλειμματικά. Τον βάζουν μέσα κάποια εκατομμύρια ευρώ. Γιατί τα κάνει αυτά; Γιατί δαπανά αυτά τα χρήματα; Γιατί στήνει όλη αυτή την προπαγάνδα στήριξης της ΝΔ;
ΛΙΑΤΣΟΣ: Πιστεύετε ότι έχει και πολιτικές φιλοδοξίες, προσωπικά, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε, αυτό θα ήταν υγιές. Θα ήταν υγιές να βγει και να πει «μπαίνω στην πολιτική». Δεν έχει τις ικανότητες ή τις δυνατότητες να κερδίσει την κρίση των πολιτών, αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, θα ήταν πιο υγιές να βγει και να πει «αυτές είναι οι θέσεις μου, αυτές είναι οι απόψεις μου, ψηφίστε με» και όχι να προσπαθεί μέσα από πλάγιο τρόπο να υποσκάψει τους πολιτικούς αντιπάλους εκείνου που θέλει να υποστηρίξει. 
ΛΙΑΤΣΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι. Μου λέει ο κόσμος και φίλοι μου και γνωστοί μου, κλπ, «Ο Τσίπρας με το επιχειρηματικό μπλοκ, με τους επιχειρηματίες τι σχέσεις έχει;». Βλέπετε επιχειρηματίες; Μιλάτε με επιχειρηματίες; Καλείτε κόσμο στο Μαξίμου να ανταλλάξετε απόψεις και τα λοιπά;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς. Μα είναι δυνατόν; Εδώ βλέπω επιχειρηματίες από το εξωτερικό, όποιον θέλει να έρθει για επενδύσεις. Δεν θα βλέπω τους Έλληνες επιχειρηματίες; Θα ήταν αδιανόητο αυτό. Προφανώς, προφανώς. Το μεγάλο ερώτημα, κύριε Λιάτσο, το οποίο πρέπει να κάνετε στους πολιτικούς, όταν τους έχετε απέναντί σας, δεν είναι αν βλέπουν έναν επιχειρηματία. Είναι αν έχουν ευνοήσει με τις πράξεις τους έναν επιχειρηματία. Διότι, εγώ θέλω να σας πω μια μεγάλη αλήθεια. Για πάρα πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου οι επιχειρηματίες είχαν μικρές κοινοβουλευτικές ομάδες στα κόμματα εξουσίας.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Τι εννοείτε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δικούς τους βουλευτές.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Έλεγχαν βουλευτές, δηλαδή; Τους είχαν σε αυτό που λέμε, στο pay roll, είχαν βουλευτές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω που τους είχαν ή αν δεν τους είχαν, αλλά έλεγχαν βουλευτές και πολιτικές ομάδες. Και αν για έναν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρατήσει στις πιο δύσκολες συνθήκες πίεσης και αυτή η κυβέρνηση άντεξε τεσσεράμισι χρόνια είναι γιατί –και οφείλω να το πω αυτό- οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι από άλλη πάστα.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Θέλω να έρθουμε μπροστά λίγο. Κατ’ αρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω που έχετε μείνει αρκετή ώρα στη συνέντευξη, αλλά νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις σκέψεις του, για το όραμά του –αν θέλετε- και πώς βλέπετε την κατάσταση στον τόπο μας για τα επόμενα χρόνια. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Υποθετικό είναι το ερώτημα, αλλά θα το κάνω. Είμαστε στον Οκτώβριο  και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται πρώτο κόμμα. Με ποιους θα κυβερνήσετε; Θα κυβερνήσετε με το ΠΑΣΟΚ; Θα κυβερνήσετε με το ΚΙΝΑΛ ‘’Κίνημα Αλλαγής’’; Με το ΚΚΕ; Με ποια κόμματα είστε; Με τη ΝΔ; Γιατί ακούγεται και αυτό. Είναι και πιθανό λέει το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, αλά Γερμανία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, εγώ θα σας έλεγα να μην προτρέχετε. Είμαστε στον Μάιο, δεν είμαστε στον Οκτώβριο.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι δύσκολη η ερώτηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είναι δύσκολη η ερώτηση. Εντάξει. Η ερώτηση είναι υποθετική.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι, εντάξει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά η απάντηση, όμως, στην ερώτησή σας είναι η εξής: Μην έχετε καμία αμφιβολία, πάμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Δηλαδή, με αυτό τον νόμο που δίνει 50 έδρες μπόνους στον πρώτο. Στην πράξη τι σημαίνει αυτό; Στην πράξη σημαίνει ότι ο πρώτος είναι πρώτος, όπως λένε στο NBA στην Αμερική.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Και ο δεύτερος τίποτα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ε, περίπου έτσι είναι, όμως. Διότι, μπορείς να κερδίσεις ή να χάσεις για μισό τοις εκατό και να έχεις 50 έδρες διαφορά. Έτσι δεν είναι;
ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα, λοιπόν, μην έχετε αμφιβολία ότι με αυτό τον εκλογικό νόμο ο πρώτος θα φτιάξει κυβέρνηση. Άρα, λοιπόν, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση. Να σας πω και κάτι άλλο. Η εκτίμησή μου είναι, έτσι όπως βλέπω την πόλωση κατά την οποία πηγαίνουμε, ένα νέου τύπου δικομματισμό, εν πάση περιπτώσει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Πηγαίνουμε σε ευρωεκλογές και είναι τόσο πολωμένο το κλίμα. Φανταστείτε …
ΛΙΑΤΣΟΣ: Τι θα γίνει στις εθνικές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: … φανταστείτε όταν το ερώτημα θα είναι ποιος θα κυβερνήσει. Και το ερώτημα δεν θα είναι θεωρητικό. Είναι: Κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτό το έργο, έρχεται η ΝΔ και εφαρμόζει μια εντελώς άλλη πολιτική. Έτσι; Αυτά τα πράγματα είναι αυτονόητα. Άρα, λοιπόν, έχω την αίσθηση –δεν θέλω να προδικάσω- αλλά έχω την αίσθηση ότι το πολιτικό σκηνικό θα διαμορφωθεί πάλι στα πρότυπα που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπου το πρώτο κόμμα δεν θα χρειάζεται πάρα πολλούς βουλευτές για να διαμορφώσει την πλειοψηφία.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά λέω μην προτρέχουμε. Είμαστε στον Μάιο…
ΛΙΑΤΣΟΣ: Εκτός αν μας την κάνετε και πάτε στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον Μάιο ψηφίζουμε, επαναλαμβάνω, με κρίσιμο το δίλημμα για την επόμενη μέρα της χώρας. Είναι ευρωεκλογές, αλλά δεν ψηφίζουμε μονάχα γι’ αυτό. Με ευθύνη και της ΝΔ κυρίως, αλλά και -έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα- όλων εκείνων που καιροφυλακτούν για να ακυρώσουν τα θετικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και αυτή η κυβέρνηση και να ακυρώσουν τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης στους πολλούς, στους συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, όλα αυτά τα οποία υλοποιήσαμε, ψηφίσαμε και υλοποιούμε, αλλά και αυτά που θα έρθουν το 2020. Άρα, λοιπόν, ας ξέρει ο καθένας και η κάθε μια, γιατί και ο πολίτης έχει ευθύνη για την πορεία της χώρας.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο ερώτημα θα σας κάνω. Θα ξαναψηφίσετε τον Προκόπη Παυλόπουλο για επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχω δηλώσει αυτό δημόσια. Δεν θα βγάλετε κάποια είδηση. Και το έχω δηλώσει δημόσια και στη Βουλή μάλιστα. Όχι γιατί, όπως με κατηγόρησαν κάποιοι, ήθελα να κάνω κάποιο επικοινωνιακό κολπάκι, ακριβώς επειδή είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, δεν του αρέσει και πάρα πολύ, δεν τον είχε ψηφίσει ούτε την προηγούμενη φορά  και θέλει να αφήσει ανοιχτή τη δυνατότητα να ψηφίσει κάποιον από τα μεγαλοστελέχη του ΚΙΝΑΛ, για να τους πάρει μαζί του σε πιθανότητα συγκυβέρνησης, αν είναι πρώτος. Έτσι νομίζει. Δεν το έκανα γι’ αυτό, όμως. Το έκανα γιατί πιστεύω στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα εγώ  -το διαπιστώσατε αυτό και στη στάση μου στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης- δεν παίζω. Και δεν έπαιξα και δεν θα παίξω. Θεωρώ ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας Πρόεδρος που έχει τιμήσει με την παρουσία τον ρόλο, τόσο σε ό,τι αφορά το εξωτερικό της χώρας  -που όλοι τον αναγνωρίζουν ως έναν Πρόεδρο ο οποίος με το παραπάνω στις δύσκολες στιγμές αποτέλεσε ένα σημείο θεσμικής σταθερότητας για τον τόπο- όσο, όμως, και στο εσωτερικό που κινείται με θεσμικότητα, αλλά και με παρεμβάσεις σύμφωνες με το πνεύμα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, εκεί όπου χρειάζεται να παρέμβει.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας στο KONTRA, στην εκπομπή μου. Νομίζω ότι δώσατε τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους τηλεθεατές μας, στους τηλεθεατές της εκπομπής, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα εφόσον άκουσαν τις δικές σας τοποθετήσεις, σχεδόν, για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη δυνατότητα που μου δώσατε. Δεν υποτιμώ καθόλου την σημασία που έχουν και Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι mainstream, να παίζουν ρόλο, να διαμορφώνουν, να ενημερώνουν τους πολίτες. Μακάρι να είχαμε αυτή τη δυνατότητα της συζήτησης και με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είχα ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να κουβεντιάσουμε ανοιχτά, δεν το δέχτηκε. Είναι και ένα δείγμα και αυτό του φόβου που έχει απέναντι στα επιχειρήματα και της ηττοπάθειας, ίσως, που τον διακρίνει το τελευταίο διάστημα. Όμως, νομίζω ότι κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και νομίζω ότι οι τηλεθεατές έχουν βγάλει συμπεράσματα.
ΛΙΑΤΣΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά. Σας εύχομαι καλό βράδυ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)