to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:32 | 23.10.2012

Οικονομία

Συνεννοημένη διαφωνία της τρόικας εσωτερικού για τα εργασιακά

Βενιζέλος: «Αδικαιολόγητο και προκλητικό να ανοίξει συζήτηση για τα εργασιακά» Κουβέλης: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά»


«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις μεταβολές στις οποίες επιμένει η τρόικα αναφορικα με τα εργασιακά», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μετά τη σύσκεψη, στη Βουλή, των τριών πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση, με αντικείμενο την επικύρωση των νέων μέτρων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι αυτή η θέση δεν θα αλλάξει, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες αξιώσεις». Για τα υπόλοιπα θέματα, είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται. «Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτό των εργασιακών. Είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό να ανοίγει τέτοια συζήτηση» είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. «Πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή. Τα μέτρα πρέπει να κλείσουν», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός.


Οι δηλώσεις Βενιζέλου


Ανέφερε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό στα εργασιακά. Η συμφωνία εκείνη της προηγούμενης διαπραγμάτευσης δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στην πράξη.


«Είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό να ανοίγει το θέμα. Δεν είμαστε προτεκτοράτο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας» συνέχισε.


Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να κινηθεί στο δικό του πλαίσιο, ώστε να πετύχει το στόχο της «ολοκληρωμένης αφήγησης», δηλαδή βιωσιμότητα, επιμήκυνση και πακέτο.
Η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά, αυξάνει τον λογαριασμό των μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι αυτό που θα συμφωνηθεί πρέπει να λύνει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, αλλιώς θα πέσουμε πάλι στην αβεβαιότητα.


Οι δηλώσεις Κουβέλη


«Τα όσα η τρόικα επιμένει για τα εργασιακά με βρίσκουν αντίθετο και αντίπαλο» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις «απαράδεκτες απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά και αυτή η θέση δεν θα αλλάξει».

Επανέλαβε ότι οι απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά δεν θα είχαν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι ήδη αποσαθρωμένες.

Για τα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης δεν θέλησε να απαντήσει.


Οι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να επικυρώσουν τα νέα μέτρα, στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι «αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πεινάσει κόσμος», αλλά και δύο αποχωρήσεων: του Νίκου Σταυρογιάννη, ο οποίος τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, και του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, αποχωρώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετέβη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά.


Η κυβέρνηση θέλει να έχουν επικυρωθεί τα μέτρα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης.

Η κυβέρνηση προκρίνει να ψηφιστούν τα μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -συζήτηση και ψήφιση σε δυο ημέρες.


Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και έως τις 10 ή το αργότερο 11 Νοεμβρίου, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup που θα έχει ως αντικείμενο την απόφαση για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει η ελληνική Βουλή:


α) επικυρώσει το πολυνομοσχέδιο με τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες που περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα της τρόικας και


β) να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές μας.


Πηγή: Τα Νέα


Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Λεονταρισμοί Κουβέλη και Βενιζέλου, κατόπιν εορτής


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)