to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 29.10.2017

Κοινωνία

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζει ο 29χρονος που συνελήφθη για τα «τρομοδέματα»

Ποινική δίωξη για ενέργειες που «είναι δυνατόν να βλάψουν την χώρα» άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 29χρονου κατηγορούμενου για τα «τρομοδέματα»


(φωτογραφίες: Ν. Χριστοφάκης)

Βαριές κατηγορίες απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 29χρονου που συνελήφθη χθες το πρωί για τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος αξιωματούχων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, οι ενέργειες του «είναι δυνατόν να βλάψουν τη χώρα».

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε για τον 29χρονο περιλαμβάνει έξι κατηγορίες για τις οποίες ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή, καθώς μία από αυτές σχετίζεται με παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, την Τετάρτη το μεσημέρι μετά από προθεσμία που ζήτησε.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του αφορά: Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου και τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων. Σύμφωνα με την δίωξη, οι πράξεις αυτές «τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας».

Επιπλέον η δίωξη αφορά και τις κατηγορίες της πλαστογραφίας με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα και διακίνησης ναρκωτικών.

Πιθανότατα μετά την απολογία του 29χρονου στον τακτικό ανακριτή η νέα δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Εφετείο ώστε να συσχετιστεί με αυτήν για τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα. Υπενθυμίζεται ότι για τα αποκαλούμενα «τρομοδέματα» ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή την Τρίτη.

Στον Εισαγγελέα μαζί με τον 29χρονο οδηγήθηκε και ακόμη ένας συλληφθείς στο πλαίσιο της έρευνας των Αρχών, για τον οποίο έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία που δεν αφορά τρομοκρατικές ενέργειες αλλά για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία σχετικά με κατοχή κροτίδων .

 

Ο κατηγορούμενος θα επανέλθει στο Εφετείο την Τρίτη στις 2 μετά το μεσημέρι για την απολογία του ενώ σε λίγο θα βρεθεί στην Ευελπίδων ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών προκειμένου να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες για τον οπλισμό και τις πλαστές ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή του όταν συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος έχει ζητήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς,όπως αναφέρει μέσω του δικηγόρου του, τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια της σύλληψης του.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η θέση του 29χρονου σε όσα του καταλογίζονται με το ένταλμα σύλληψης, όπως και αν θα απολογηθεί σήμερα, ακόμη και αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις, ή αν θα ζητήσει όπως δικαιούται προθεσμία για να προετοιμαστεί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ «Βασικό παίκτη» στον χώρο της τρομοκρατίας χαρακτηρίζει τον 29χρονο η ΕΛΑΣ

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, χαρακτηρίζουν τον 29χρονο, «βασικό παίκτη» στο χώρο της τρομοκρατίας, καθώς, εκτός από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή των δεμάτων στον Βολφγαγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και το ΔΝΤ στο Παρίσι τον Μάρτιο, φέρεται να έχει σχέση κυρίως και με την Πόλα Ρούπα και τον Επαναστατικό Αγώνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας, την οποία χρησιμοποίησε ο 29χρονος για να νοικιάσει το διαμέρισμα στην οδό Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής, έξω από το οποίο συνελήφθη χτες, είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη, ενώ υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τον εμπλέκουν με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο 29χρονος ήταν γνωστός ως αντιεξουσιαστής, καθώς είχε συλληφθεί το 2011 για συμμετοχή σε επεισόδια με τα ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ το 2012 συμμετείχε σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, προκειμένου οι καταληψίες να διαβάσουν κείμενο συμπαράστασης στους κρατούμενους για τον Επαναστατικό Αγώνα, ενώ είχε συμμετάσχει και σε άλλες ενέργειες συμπαράστασης σε κρατούμενους για τρομοκρατική δράση.

Το 2015 όμως, ο 29χρονος χάθηκε από κάθε εκδήλωση και δεν είχε καμία δημόσια παρουσία, κάτι που προβλημάτισε τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν αθόρυβα τον 29χρονο εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς είχαν στοιχεία που τον ενέπλεκαν με τρομοκρατική δράση και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στη σύλληψη του, χτες καθώς κατάλαβαν ότι επρόκειτο να μεταφέρει οπλισμό.

Γι' αυτό και συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του ολόκληρο οπλοστάσιο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της έρευνας που είναι διαρκής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Το ζητούμενο είναι για την ΕΛΑΣ, ποιά άλλα άτομα σχετίζονται με τις δραστηριότητες του 29χρονου. Από την μέχρι στιγμής έρευνα στο κρησφύγετο της πλατείας Αττικής έχουν βρεθεί πολλά ρούχα για διαφορετικά άτομα, κάτι που δείχνει ότι έμεναν και άλλοι εκεί.

Ωστόσο, όπως λένε οι αστυνομικοί, η έρευνα για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, θα διαρκέσει μέρες, ενώ παράλληλα αναζητούνται και άλλα κρησφύγετα της οργάνωσης.

Ολόκληρο οπλοατάσιο

Ο 29χρονος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για την αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου, στις 25 Μαϊου 2017, στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. 

Παράλληλα, ο 29χρονος, που συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας, κατηγορείται και για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων - βομβών με διάφορους αποδέκτες σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, την άνοιξη του 2017, καθώς και τα γραφεία του ΔΝΤ. Όσον αφορά τον Λουκά Παπαδήμο, ο φάκελος - βόμβα είχε εκραγεί στα χέρια του όταν τον άνοιξε, ενώ το αυτοκίνητο που επέβαινε είχε σταματήσει σε φανάρι στη συμβολή της οδού 3ης Σεπτεμβρίου με την οδό Μάρνη.


Ολόκληρο οπλοστάσιο, εκρηκτικά και πολλές πλαστές ταυτότητες, που παραπέμπουν σε οργάνωση και πιθανόν σε άλλα πρόσωπα και άλλες «γιάφκες», σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κουβαλούσε ο 29χρονος.

Όπως ανακοινώθηκε απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ο 29χρονος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου, την ώρα που έβγαινε από πολυκατοικία, όπου είχε νοικιάσει ισόγειο διαμέρισμα, με τη χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας, ενώ στην κατοχή του έφερε ταξιδιωτικούς σάκους, ένα τσαντάκι μέσης και μια σακούλα σκουπιδιών, που περιείχαν:

• 8 πλαστές ταυτότητες,

• 2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,

• πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη και 2 πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη,

• πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας,

• πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων, φυτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών και

• φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα εστάλησαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στο διαμέρισμα- κρυσφύγετο του 29χρονου και σε άλλα τρία σπίτια.

Παράλληλα, αναζητούνται και άλλα κρυσφύγετα, καθώς εκτιμάται οτι ο συλληφθείς μετέφερε τον οπλισμό σε κάποια από αυτά.

Σημειώνεται ότι και οι οκτώ πλαστές ταυτότητες είχαν τη φωτογραφία του 29χρονου και διαφορετικά στοιχεία η καθεμία, γι' αυτό θεωρείται πιθανό ότι τις έχει χρησιμοποιήσει ή σκόπευε να τις χρησιμοποιήσει για την ενοικίαση χώρων, αυτοκινήτων, ή άλλες συναλλαγές, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης για την οποία κατηγορείται.

Όπως ανέφερε χθες το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Έρευνες σε τρία σπίτια στην Αττική, είναι σε εξέλιξη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τα οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν σχέση με τον 29χρονο, που συνελήφθη το πρωί.

Ένα από τρία σπίτια είναι αυτό στην συμβολή των οδών Περγάμου και Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής, από το οποίο βγήκε ο 29χρονος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς που του είχαν στήσει ενέδρα. Τα άλλα δύο σπίτια είναι το πατρικό του και ένα ακόμα διαμέρισμα σε άλλη περιοχή.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναζητούν γιάφκα με οπλισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν εντοπίσει κάτι τέτοιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αξιοποιήσιμα ευρήματα, τα οποία θα μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για εξέταση, ενώ αναμένονται νέες ανακοινώσεις από την πορεία των ερευνών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 29χρονος την ώρα της σύλληψης του είχε πάνω του δύο όπλα και εκτιμάται ότι πιθανόν τα μετέφερε σε άλλο κρησφύγετο, ενώ το συγκεκριμένο διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής, το είχε νοικιάσει με πλαστή ταυτότητα.

Ο 29χρονος είχε τεθεί σε παρακολούθηση τον τελευταίο καιρό, ενώ η σύλληψη του έγινε σε εκτέλεση εντάλματος του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, με βάση τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής.

Ο συλληφθείς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε επεισόδια στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την αποστολή των δεμάτων που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, έχει αναλάβει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, όχι όμως και για τα άλλα οκτώ που είχαν εντοπιστεί τότε στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, ούτε και γι' αυτό που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου τον Μάιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)